Moara cu apa de la Ohaba & Manastirea rupestra Sinca Veche


Un traseu deosebit pe care il recomand iubitorilor de calatorii este: Predeal – Zarnesti- Fagaras (DN73A) cu trecere prin satele de munte Poiana Marului, Sinca, Ohaba si Sercaia.

Picture 282

Ca obiective turistice pe acest traseu recomand rezervatia Poiana Narciselor, Moara cu apa de la Ohaba, manstirea rupestra Sinca, grota Sinca, Valea Strambei – plina cu ursi, porci mistreti, lupi, caprioare, cerbi care pot fi observati din observatorul special amenajat de Ocolul silvic din zona; Manastirea Pacea Lumii Bucium, Muzeul de arta populara din Radocea.

In articolul de fata vom trece in revista Poiana NarciselorMoara cu apa de la Ohaba si Biserica rupestra Sinca

Moara cu apa de la Ohaba a fost construita in anul 1873, iar proprietarul actual face parte din a para generatie care duce traditia familiei mai departe. La ora actuala este singura moara cu apa functionala din Tara Fagarasului. In timpul comunistilor bunicul proprietarului pentru ca nu a vrut sa cedeze moara acestora a facut ani grei de puscarie. Unica sursa de energie este debitul de apa , tot ansamblul de punere in miscare si de functionare fiind pe curele si role din lemn. „Am incercat sa o pastram si sa o conservam asa cum a fost, fara nici o imbunatatire” imi spune gazda mea. Toate piesele sunt originale si dateaza din anul 1873. Pentru macinat granele se folosec doua pietre de moara: una fixa si una mobila, (cea mobila se invarte si zdrobeste grauntele). Aceste pietre sunt fabricate la Lyon, In Franta in anul1873 si nu au fost schimbate niciodata. Reparatia lor se face cu niste ciocane speciale care intretin rizurile care macina boabele. Cu aceste pietre de moara si cu ajutorul separatorului se poate macina grau pt a obtine trei tipuri de faina si se macina porumb pentru a obtine malai. Cu ajutorul unui surub se ridica piatra mobila de pe piatra fixa si in functie de inaltime se obtina granulatia dorita. Curelele sunt uriase si facute din textura de cauciuc.

moara de apa
moara cu apa de la Ohaba

Picture 296

Picture 300

deasupra rotii
deasupra rotii

Picture 311

Picture 309

Picture 310

Picture 308

In curtea unde se gaseste moara cu apa se afla si pensiunea numita „Moara cu noroc”.

Picture 314

Manastirea rupestra Sinca Veche este un vechi lacas de cult ce se afla la Sinca Veche, in cotul format de Muntii Fagaras si Persani, la 45 kilometri de Brasov si la 22 kilometri de Fagaras. Aici se pare ca lacasul de cult sapat in piatra ar fi un loc de reculegere si unul din cele mai importante centre energetice din tara. Turla bisericii ridicata din interior este o turla fara acoperis, prin care  se strecoara o raza de lumina care pica chiar in altar. Asta face pe unii sa creada ca aici este un canal de energie care comunica cu un tunel energetic pana la Cetatea Rasnovului.

Picture 277

Picture 200

Picture 276

Picture 205

Picture 203

Picture 204

Localitatea Sinca Veche este atestata documentar din anul 1476, desi ea este o veche asezare a dacilor (sec.IV -III i. Hr). Tot aici s-au gasit monede din timpul imparatului roman Tiberiu contemporan cu Mantuitorul nostru Domnul Isus Hristos. In secolul al XVIII lea erau aici 5 manastiri vechi de sute de ani. In anul 1761 imparateasa Maria Tereza a Austriei, a omorat o parte din preotii si calugarii ortodoxi. In acele vremui de restriste pentru neamul si credinta stramoseasca s-au construit doua biserici rupestre ortodoxe. Acestea au fost locuite pana in anul 1900 dupa care au ramas in paragina. In anul 2005  fundatia cultural ortodoxa – „Maica Sfanta – Bucuria neasteptata” a construit aici o manastire noua cu hramul „Sf Nectarie” si care in prezent se ocupa de restaurarea vechei manastiri rupestre.  Din anul 2009 aceasta manastire a devenit manastire de maici.

Picture 212

Picture 231

Picture 214

Picture 218

Picture 227

Picture 230

Picture 228

Picture 216

Picture 255

Picture 240

Picture 233

Picture 235Picture 234

Picture 232

Picture 237

Picture 245

Picture 249

Picture 244

Picture 251

Picture 275

Picture 263

Picture 266

Picture 274

Picture 267

Picture 270

2 gânduri despre “Moara cu apa de la Ohaba & Manastirea rupestra Sinca Veche

  1. Pingback: Scurta vizita in Tara Almajului cu intoarcere pe soseaua TransSemenic | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.