Moara cu apa de la Ohaba & Manastirea rupestra Sinca Veche


Un traseu deosebit pe care il recomand iubitorilor de calatorii este: Predeal – Zarnesti- Fagaras (DN73A) cu trecere prin satele de munte Poiana Marului, Sinca, Ohaba si Sercaia.

Picture 282

Ca obiective turistice pe acest traseu recomand rezervatia Poiana Narciselor, Moara cu apa de la Ohaba, manstirea rupestra Sinca, grota Sinca, Valea Strambei – plina cu ursi, porci mistreti, lupi, caprioare, cerbi care pot fi observati din observatorul special amenajat de Ocolul silvic din zona; Manastirea Pacea Lumii Bucium, Muzeul de arta populara din Radocea.

In articolul de fata vom trece in revista Moara cu apa de la Ohaba si Biserica rupestra Sinca

Moara cu apa de la Ohaba a fost construita in anul 1873, iar proprietarul actual face parte din a patra generație care duce tradiția familiei mai departe. La ora actuală este singura moară cu apă functională din Țara Făgărașului. Pe timpul comuniștilor bunicul proprietarului a facut ani grei de pușcarie pentru că nu a vrut să cedeze moara. Unica sursă de energie este debitul de apă , tot ansamblul de punere în miscare și de funcționare fiind pe curele si role din lemn. „Am încercat să o păstrăm și să o conservăm așa cum a fost, fără nici o îmbunătățire” îmi spune gazda mea în 2012. Toate piesele sunt originale și datează din anul 1873. Pentru măcinat grânele se folosec doua pietre de moară: una fixa și una mobilă, (cea mobilă se învârte și zdrobește graunțele). Aceste pietre sunt fabricate la Lyon, în Franța în anul 1873 și nu au fost schimbate niciodată. Reparația lor se face cu niste ciocane speciale care întrețin rizurile care macină boabele. Cu aceste pietre de moară și cu ajutorul separatorului se poate măcina grâu pt a obține trei tipuri de făină și se poate măcina și porumb pentru a obține mălai. Cu ajutorul unui șurub se ridică piatra mobiăa de pe piatra fixă și în funcție de înaltime se obține granulația dorită. Curelele sunt uriase și făcute din textură de cauciuc.

moara de apa
moara cu apa de la Ohaba

Picture 296

Picture 300

deasupra rotii
deasupra rotii

Picture 311

Picture 309

Picture 310

Picture 308

În curtea unde se găsește moara cu apa se află și pensiunea numită foarte sugestiv „Moara cu noroc”.

Picture 314

Manastirea rupestra Sinca Veche este un vechi lăcaș de cult situat la 45 kilometri de Brasov si la 22 kilometri de Fagaras. Se spune că lacașul de cult săpat în piatră ar fi un loc de reculegere și un important centru energetic din țara noastră. Turla bisericii ridicată din interior este o turlă fără acoperiș, prin care  se strecoară o rază de lumină care cade chiar pe altar. Așezământul mai este numit și „Templul Ursitelor”, având o vechime de aproximativ 7.000 de ani.

Legendele și tradițiile locului spun că aici au avut loc fenomene paranormale și tot felul de viziuni. Localnicii și alte persoane care l-au vizitat susțin că în acest loc visele se indeplinesc dacă ai inima curată și trebuie să fii asezat în turla fără acoperiș de unde se vede cerul.

Picture 277

Picture 200

Picture 276

Picture 205

Picture 203

Picture 204

Localitatea Sinca Veche este atestată documentar din anul 1476, desi ea este o veche asezare a dacilor (sec.IV -III i. Hr). Aici s-au gasit monede din timpul împaratului roman Tiberiu. În anul 1761 din ordinul împărătesei Maria Tereza a Austriei, au fost omorâti o parte din preoții și călugării ortodoxi. În acele vremui de restriste pentru neamul românesc s-au construit doua biserici rupestre ortodoxe. Acestea au fost locuite până în anul 1900 după care au rămas in paragină. În anul 2005  fundatia cultural ortodoxa – „Maica Sfanta – Bucuria neasteptata” a construit aici o manastire noua cu hramul „Sf Nectarie” și care în prezent se ocupă de restaurarea manastirii rupestre.  Din anul 2009 această mănăstire a devenit mănăstire de maici.

Picture 212

Picture 231

Picture 214

Picture 218

Picture 227

Picture 230

Picture 228

Picture 216

Picture 255

Picture 240

Picture 233

Picture 235Picture 234

Picture 232

Picture 237

Picture 245

Picture 249

Picture 244

Picture 251

Picture 275

Picture 263

Picture 266

Picture 274

Picture 267

Picture 270

2 gânduri despre “Moara cu apa de la Ohaba & Manastirea rupestra Sinca Veche

  1. Pingback: Scurta vizita in Tara Almajului cu intoarcere pe soseaua TransSemenic | peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.