Am ajuns și la ultima aplicație din cadrul Școlii de Ghizi ATGR. Trasul urmat a fost: București – Giurgiu – Ruse – Plevna – Sofia – Borovets – Vârful Musala (2925m) – Kazanlâk – Ruse – Bucuresti.
Triburile tracice constituiau așezări impunatoare și se întindeau peste o mare parte din continentul Europa. Cu 2000 de ani înainte de Hristos în zona geografică cuprinsă între Carpații Păduroși, Marea Neagra, râurile Tisa, Vardar și Morava s-au așezat triburile indo europene ale tracilor. Despre traci, istoricul Herodot spunea că sunt cel mai numeros popor după neamul inzilor. Tracii erau împărțiți în mai multe triburi, dintre care s-au remarcat în mod special triburile daco – gete, tribalii și odrisii.
Atât Bulgaria cât și România poartă pe teritoriul lor vestigii ale acestei civilizații. Tracii erau popoare sedentare, imparțite în mai multe triburi și cultivau pomi fructiferi, viță de vie, practicau agricultura, creșterea animalelor, extrăgeau și prelucrau aurul și argintul.
În anul 470 / 460 î.Hr., pe cursul inferior al râului Hebros (azi cunoscut sub numele de Marița), în ținuturile locuite de triburile odrisilor, a luat ființă primul stat al tracilor, sub conducerea lui Teres, REGATUL ODRIS. Regele Teres sau Thaes, a adunat triburile tracice din zona Bulgariei până în Dobrogea, unde se va alia cu triburile getice.

În timpul domniei regelui Sitalces (431 -424 î.Hr.), fiul regelui Teres, Regatul Odris atinge apogeul puterii sale, întinzându-se de la răul Struma (vest) până la Marea Neagră (est) și de la fluviul Dunărea (nord) până la Marea Egee (sud). Regele Sitalces se va alia cu Atena și o va ajuta cu armata în timpul războiului peloponesiac. În anul 424 î. Hr., regele moare intr-o lupta cu tribalii.
Istoricul grec, Tucidide scria : “Terres acesta, tatăl lui Sitalkes, a fost primul care a creat pentru odrisi un mare regat, mai mare chiar decât restul Traciei”
Vor urma la tron regii Seuthes I, Seuthes al II lea și Cotys I (383 -360 î. Hr.).
Regele Cotys I a reușit să consolideze din nou puterea odrisilor. În primii ani ai domniei a fost aliatul și prietenul Atenienilor, dar mai apoi când Atena a preluat hegemonia în liga maritimă (378 î.Hr.), relațiile cu atenienii s-au răcit. Odrisii ca și atenienii voiau să controleze Marea Egee și strâmtorile, mai precis, Peninsula Gallipoli, cunoscută drept Chersonesul Tracic. În primăvara anului 359 î.Hr., regele Cotys era pe punctul de ai înfrânge pe atenieni, dar este asasinat de doi frați greci din orașul grecesc Ainos.
La moartea regelui Cotys I, luptele pentru putere vor face ca Regatul Odris să se destrame în trei regate mai mici, iar cea mai mare parte a teritoriilor sale să fie cucerite de Regatul Macedoniei, condus de Filip al II lea, tatăl lui Alexandru Macedon.
Odrisii aflați sub ocupația macedoneană au avut o autonomie sporită, astfel încât aveau dreptul de a emite propriile monede. În luptele purtate de Alexandru Macedon cu perșii lui Darius al III lea, războinicii odrisi l-au însoțit pe Alexandru Macedon la luptă.

Unul dintre cele trei regate mai mici, și-a păstrat independența completă, sub regele Seuthes III (341-300 î.Hr.). În anul 313 i. Hr., au loc bătălii între armata odrisă și armata generalului macedonean, Lisimah, (înfrânt de getul Dromichete).
3oo de ani mai tarziu, împaratul roman Claudius desființeaza și ultimul regat Odris, alcătuind o provincie imperială, numită Tracia.
La Kazanlâk există un muzeu de istorie, cu piese de aur și vestigii istorice din timpul odrisilor. Printre ele se găsește o coroană de aur a regelui Seuthis al III lea. Această coroană este realizată dintr-o cunună de ramuri cu frunze de stejar și ghinde, toate realizate din aur cu o măiestrie fină. Pentru a afla mai multe detalii despre strămosii treci, vă invit să accesați site-urile jurnalistului Daniel Roxin, http://www.danielroxin.blogspot.ro/și http://adevaruldespredaci.ro/
Valea regilor traci de la Kazanlâk.
În Bulgaria există în jur de 1500 de tumuli ( tumulul este o movilă de pământ sau de piatră ridicată deasupra unui mormânt cu scop de protecție) și o parte din ei au fost cercetati de către echipe de arheologi. Așa se face că în anul 1944 la Kazanlâk au fost descoperiti o serie de tumuli. Acești tumuli au fost cercetați în detaliu de către o echipă de arheologi, condusă de prof. arh. Gheorghe Kitov. Ca o paranteză putem spune că la noi în țară se găsesc în jur de 3000 de tumuli necercetați de către arheologi.
Monumentul funerar de la Kazanlâk impresionează prin picturile murale din interiorul mormântului. Intrarea în mormânt se afla la sudul tumulului, unde există o antecameră construită dintr-un zid de piatră. Construcția funerară se compune dintr-un hol și o cupolă în formă de clopot, care se încheie sus cu o cheie de boltă. Acestea au fost realizate din cărămizi arse.
În camera cu cupolă, în partea opusă intrării se găsește scena centrala a frizei. Figura căpeteniei trace pentru care a fost contruit mormântul are în mâna dreaptă o cupă, iar cu mâna stângă iși ține soția de mână. Soția este reprezentata din profil, stând pe tronul domnesc. Apar apoi în friză slujitorii, cum ar fi paharnicul, doua femei ce suflă în trâmbițe, caii prințului, un car tras de 4 cai șamd. Friza prezința aspecte din viața cotodiană a familiei regale.
Mormântul funerar de la Kazanlâk a fost introdus în patrimoniul mondial Unesco.
Valea Trandafirilor este o regiune situată în jurul orașului Kazanlâk. Este numită așa pentru o specia rară de trandafir care crește aici și care este folosit la fabricarea uleiului de trandafiri. Acest ulei este exportat de bulgari pentru a fi folosit ca esență la fabricarea de parfumuri. Festivalul Trandafirilor de la Kazanlâk se ține din anul 1903 și până astazi, în prima duminică a lunii iunie.
Bulgaria este al doilea producător mondial de ulei de trandafir.
Stațiunea Borovet. Este cea mai veche stațiune montană din Bulgaria. Ea este situată în mijlocul munților Rila, fiind o stațiune montană de iarnă dotata cu telegondolă, 2 linii de telescaun, 8 teleschiuri cu o lungime a pârtiilor de 50 km, dintre care cea mai lungă are 6 km. Stațiunea poate servi ca loc de plecare pentru escalada celui mai înalt vârf din Balcani și al șaselea din Europa, cu o înâlțime de (2925m), varful Musala.
Muntii Rila sunt situați la sud de capitala Sofia. Munții au fost modelați de eroziunea glaciară, aici întâlnindu-se lacuri glaciare, precum și rezervația Parcul Național Rila, cu o suprafață de 27000 hectare.
În munții Rila se găsește și celebra Mănăstire Rila. Mănăstirea este una din principalele biserici ale Bulgariei, ea fiind un bastion al păstrării identitații bulgarilor și a credinței creștine, în timpul stăpânirii otomane. A fost construită în anul 927 de către Ioan din Rila, ulterior devenit sfânt.
Manastirea este introdusă în patrimoniul mondial Unesco.
P.S. Pozele din excursie le-am pus pe Wetransfer.
Felicitari, Tony, pentru promptitudine si descrierea acestei ultime aplicatii! Succes in continuare! Asteptam sa ne impartasesti si alte „experiente”!
ApreciazăApreciază
Multumesc si succes in activitatea ta de promovare a conceptului de casa eco.
ApreciazăApreciază
http://clasapalatina.wordpress.com/2014/05/25/cum-invata-a-si-cunoaste-tara-maria-sa-mihai-prof-ion-conea-fotografii-106-figuri/
Succes la examen!
ApreciazăApreciază
Multumesc la fel.
ApreciazăApreciază
Pingback: 1 mai – la munte in Bulgaria | peregrinprinlume