Hoinarind prin Lisabona – partea I


Lisabona sau Lisboa este capitala republicii Portugalia si reprezinta o destinatie frumoasa si interesanta in acelasi timp. Orasul Lisabona este asezat la varsarea fluviului Tajo in Oceanul Atlantic si are un farmec aparte prin viata de strada, arhitectura si populatia cosmopolita pe care o intalnesti la tot pasul. Este un oras animat, activ, vesel cu multe terase si „pastelarii” si cu oameni din toate colturile lumii. Deasemenea orasul are unul din cele mai mari porturi din Europa la Oceanul Atlantic , port in care zilnic acosteaza importante vase de croaziera.

In Evul Mediu Lisabona a fost unul din cele mai bogate orase ale Europei datorita intinsului imperiu colonial al Portugaliei, imperiu ce se intindea din Brazilia pana in India si Macao. In urma marelui cutremur de la anul 1775, din Lisabona nu au ramas in picioare decat Turnul Belem, Mosteiro dos Jeronimos si Castelul Maur. Astazi mare parte din centrul istoric respectiv zona Baixa, Chiado si Bairro Alto dateaza din secolele al XVIII si al XIX lea.

Marile atractii turistice ale Lisabonei sunt : Turnul Belem, Manastirea dos Jeronimos, Castelo de St. George, Cartierul Alfama cu traditionalele cluburi de fado,  Oceanario, Stauia lui Isus Hristos, Podul Vasco da Gama.

Pentru cei ce vor sa ajunga la Lisabona varianta cea mai rapida si mai economica este deplasarea cu avionul. Calatoria intre Bucuresti si Lisabona dureaza cu avionul intre 4 si 5 ore. Companiile low cost de la noi din tara care opereaza curse pe aceasta relatie sunt Blue Air si Wizz Air. Aeroportul din Lisabona este situat in interiorul orasului la 6 km de centru (ai senzatia la aterizare ca avionul intra in cladirile inalte ce inconjoara aeroportul). In oras deplasarea se poate face cu : taxiul, masina inchiriata, biciclete inchiriate, transportul urban de suprafata (tramvai, autobuz, funicular), transportul urban din subteran (metrou), transport fluvial (feribot) si transport feroviar cu trenul. Moneda portugheza este Euro iar pentru deplasarea cu mijloacele de transport in comun se poate lua bilet de la tonomatele special amenajate (tonomate unde se poate plati si cu cardul bancar sau cash).

Carris este principala companie care se ocupă cu transportul public de suprafaţa din Lisabona.

In Lisabona exista mai multe tipuri de bilete si mai jos am sa le detaliez. Asadar exista bilet cu o calatorie de 1,45 euro, abonament de o zi de 6,15 euro, sau pe 3 zile valabile pe autobuz, metrou si transport funicular, fara tren si feribot sau optiunea de abonament de 10 euro/ zi ce include pe langa transportul de suprafata si metrou si transportul cu feribotul si trenul.

Mai exista o optiune de zapping in care poti sa incarci cardul cu o suma de bani (minim 3 euro) si apoi tu sa bifezi cardul la fiecare calatorie cu orice mijloc de transport. Ideea este ca nu poti sa suprapui 2 tipuri de bilete. De exemplu daca eu am incarcat pe un card un abonament de o zi si apoi adaug o suma de bani ca sa fac zaping, voi pierde acel abonament. Incarcarea cu bani se face dupa ora de expirare al abonamentului.  Pentru deplasarea cu trenul si feribotul se foloseste un alt card fata de transportul in comun care se incarca cu o suma de bani. Acest card este individual si este valabil un an de la validare. De precizat ca aceste carduri trebuiesc validate si la iesirea de la metrou, tren, etc.

O zona relativ centrala de unde poti sa incepi explorarea orasului Lisabona este Piata Marques de Pombal (acolo se gasesc multe hoteluri care pot fi luate ca loc de cazare). In fiecare statie de autobuz sunt trecute statiile si programul de circulatie pentru fiecare autobuz care opreste in statia respectiva.

Fiind un oras urias nu pot in cateva randuri sa descriu toate obiectivele mai ales ca nu am stat in oras decat 5 zile (foarte putin fata de ce ofera orasul deoarece ai nevoie de cel putin 2 saptamani ca sa poti sa il vizitezi). Am incercat sa grupez obiectivele turistice pe cartiere ca sa poata fi abordate mai usor de cei care vor merge sa le viziteze.

ZONA TURISTICA BAIXA – CHIADO ROSSIO

Zona turistica Baixa Chiado Rossio este una din zonele cu cele mai impunatoare cladiri din Lisabona, o zona cu numeroase magazine si cafenele, pastelarii, cu numerosi animatori pe strazi si cu numeroase formatii de muzica si cantareti de muzica folk, rock, etc. Aceasta zona asa cum este astazi a fost refacuta de catre Marchizul de Pombal in urma marelui cutremur din Lisabona din 1755. Totusi din epoca medievala au mai rams in picioare cateva cladiri cum ar fi Piata Comertului (Praca do Comercio), Praca da Figueira si Rossio.

Piata Comertului (Praca do Comercio)

La Piata Comertului te impresioneaza frumoasele si inaltele coloane de piatra refacute de catre Marchizul de Pombal acolo unde inainte a fost palatul regal. In mijlocul pietii se gaseste o statuie ecvestra din bronz a regelui Dom Jose sub a carei domnie a fost reconstruit orasul dupa marele cutremur de la Lisabona. Fiind situata pe malul fluviului Tejo se poate cobori pe faleza si poti sa asculti valurile cum se sparg de tarm, poti sa asculti cantecele formatiilor de muzica, sa privesti iahturile si vapoarele de minicroaziera ce poposesc si pleaca de la doc. Deasemenea se poate vedea in departare Ponte 25 de april (Podul 25 aprilie) si Statuia lui Isus Hristos ( vor fi prezentate in urmatorul articol). Cant te intorci cu fata spre piata zaresti pe deal Castelul St. Jorge din cartierul Alfama. In Piata Comertului se gasesc numeroase terase si un centru de informare turistica. In Piata Comertului se poate admira impunatoarea Arcada a strazii Augusta cu statuile lui Vasco da Gama si Marchizului de Pombal, arcada ridicata pentru a sarbatori reconstructia orasului dupa marele cutremur. Piata Comertului este deservita de statiile de metrou Terreiro do Paco, Baixa Chiado si de numeroase autobuze.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mergand pe sub Arcada de pe strada Augusta, ajungem la Elevador de Santa Justa deschis zilnic intre orele 7-22 in perioada octombrie-mai si intre orele 7-23 intre iunie si septembrie. Acesta lift te ridica pana la 32 metrii prin interiorul unui turn metalic si te lasa pe o platforma de unde urcand cateva scari metalice in spirala poti sa admiri cartierul Baixa de la inaltime. Liftul a fost construit in 1902 de catre un ucenic al lui Gustav Eiffel, Raul Mesnier’s.

Această prezentare necesită JavaScript.

De la lift mergand inainte ajungem in Praca da Figueira deservita de statia de metrou Rossio, de unde se zareste iar Castelul St George. Din Praca da Figueira ajungem la statia de metrou Restauradores langa Hard Rock Caffe unde gasin „elevatorul Gloria” .Acesta este un celebru tramvai galben care te urca pe o distanta de 300 metri pe o strada pietruita cu multe cladiri istorice. La acest elevator care face parte din transportul funicular se poate merge cu abonamentul pentru autobuze, metrou si elevatoare, altfel se plateste in jur de 3 euro de persoana.

Această prezentare necesită JavaScript.

De la statia de metrou Rossio mergem pe jos sau cu metroul pana la statia de metrou Martim Moniz de unde pleaca renumitul tramvai 28 al Lisabonei, un tramvai fara geamuri cu tocuri din lemn care strabate strazile inguste ale capitalei purtandu-te printr-un mic tur al Lisabonei. Traseul urmat si harta mai jos.

Tramvaiul 28 a fost construit in Anglia la inceputul secolului al XX lea, iar combinatia intre lemn si crom ii dau un farmec aparte. Tramvaiul te plimba pe strazile cele mai abrupte ale Lisabonei ajungand pe niste strazi asa de inguste incat din el poti sa te servesti singur de pe  tarabele din fata magazinelor. Strazile sunt pietruite, iar trotuarele care sunt pe traseul 28 sunt construite din pietre mici albe ca un mozaic frumos aranjate, iar din loc in loc vezi scris din pietre negre ce cladire este in locul respectiv.

Această prezentare necesită JavaScript.

Este recomandat sa aveti abonamentul de o zi ca sa puteti urca si cobori de cate ori vreti in statiile de pe traseul tramvaiului pentru a explora orasul ; sa aveti grija la buzunare si genti, deoarece in inghesuiala din tramvai riscati sa fiti jefuiti. Ca sa urcati in acest tramvai va trebui sa asteptati destul de mult la coada datorita numarului mare de turisti.

Această prezentare necesită JavaScript.

La est de Baixa langa traseul de tramvai 28 intram in ZONA TURISTICA CASTELO SI ALFAMA.

Cartierele din preajma castelului St Jorge, Santa Cruz si Alfama sunt reprezenative pentru vechea atmosfera a Lisabonei. Aceste cartiere sunt deservite de cele 2 statii de metrou Lisboa Santa Apolonia care este si una din garile orasului, precum si de Terreiro do Paco. In fata statiei de tren si metrou Apolonia se gaseste terminalul de croaziere unde acosteaza uriasele nave de croaziera. Cheiul si faleza unde acosteaza acesta este pazit de militari.

Această prezentare necesită JavaScript.

De la statia de metrou Lisboa Santa Apolonia ajungi la Muzeul Militar al Lisabonei, apoi se urca pe stradute mergand spre dreapta si se poate admira arhitectura caselor tip „stup” decorate cu motive arabe, precum si lumea cosmopolita care circula prin toata zona Alfama.

Sus pe colina se zareste domul catedralei Santa Engracia (Pantheonul National). Constructia acesteia a fost terminata in anul 1966, iar in interiorul ei se gasesc mormintele marilor personalitati portugheze dintre care se remarca scriitorul Almeida Garret (1799-1854) si cantareata de muzica fado Amalia Rodrigues (1920-1999). Programul de acces in pozele de mai jos.

Această prezentare necesită JavaScript.

Drumul spre castelul St. Jorge urca pe langa Catedrala Patriarhala a Lisabonei.

Catedrala Patriarhala Sf.Maria din Liabona, sau Catedrala Sea fost construita intre anul 1147 si inceputul secolului al XIII-lea ca sa comemoreze recucerirea orasului de sub ocupatia maurilor de primul rege al Portugaliei, Afonso Henriques. Catedrala a fost construita pe locul unei moschei maure, in stil romanic tarziu. Marea fereastra cu rozeta si turnurile gemene din mijloc formeaza o fatada simpla, aceasta fiind una dintre elementele originale ale bisericii ramase si astazi. In urma marelui cutremur capela gotica principala impreuna cu pantheonul regal au fost distruse, iar din catedrala va ramane un grup de morminte gotice situate in spatele altarului si manastirea din secolul al  III lea. Aici au fost facute excavatii masive ce au scos la suprafata ramasitele unei case romane din sec VI, precum si ruinele unor cladiri publice maure. 

In catedrala se gasesc ramasitele Sf. Vincent, martir (304) si diacon al bisericii din Zaragoza mentionat in scrierile Sf. Augustin. Sf. Vincent este sfantul protector al Lisabonei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Castelul de Sao Jorge

Program de vizitare din martie – octombrie  – 09-21 ; noiembrie – februarie – 09-18 ; ultima intrare cu 30 de minute inainte de sfarsitul programului. Inchis pe 01 ianuarie, 01 mai, 25 decembrie. Camera obscura 10-17 : 30

Castelul S. Jorge este monument national in Portugalia fiind situat in cartierul Alfama, pe cea mai inalta colina a  Lisabonei, oferind astfel o frumoasa panorama asupra orasului. Castelul a fost reședința nobililor arabi pana la anul 1147, cand a fost cucerit de Afonso Henriques, primul rege al Portugaliei, în cadrul Reconquistei. Regele Portugaiei fiind ajutat de soldatii englezi sa cucereasca castelul a dat numele acestuia de Sf. Gheorghe sfant care este Sfantul protector al Angliei. După ce a fost recuperat de la mauri, castelul a devenit resedința regilor portughezi pana in secolul al XVI lea. Cutremurul din 1755 a distrus cea mai mare parte din castel, din el ramanand zidurile principale ale fortificatiilor si 18 turnuri. Intr-unul din aceste turnuri este amenajata asa numita „Camera Obscura”  in care printr-un periscop urias format dintr-o serie de lentile aliniate se pot vedea in timp real monumentele reprezentative ale Lisabonei. Si acolo erau numerosi turisti care asteptau la rand ca sa intre. In curtea castelului se urca pe scari printre pomi si verdeata, iar de sus se desprinde panorama asupra orasului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Muzeul dedicat muzicii Fado

Muzica Fado este adesea descrisa ca un fel de blues portughez. Temele populare ale cantecelor sunt dragostea, moartea, luptele cu tauri și soarta. Se crede că muzica fado derivă din muzica populara pentru imigrantii din secolul al XVIII-lea veniti din coloniile portugheze si care s-au stabilit în Alfama. Reprezentantele acestui stil de muzica Maria Severa si Amalia Rodrigues s-au nascut in Alfama, cartier unde incepand cu anul 1930 s-au infiintat o multime de cluburi de fado. Pentru cei ce doresc sa asculte muzica Fado, dupa ora 20 sunt deschise in cartierul Alfama cluburi de fado si multe restaurante.

P.S. Va urma un articol in care vom trece in revista si celelalte cartiere ale Lisabonei in care vor fi reprezentate obiectivele turistice reprezentative.

 

Un gând despre “Hoinarind prin Lisabona – partea I

  1. Pingback: Hoinarind prin Lisabona – partea a-II-a | peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.