Buongiorno Venetia – Piata San Marco


Intr-o dimneata de octombrie am ajuns in aeroportul Marco Polo din Venetia, unde am avut o escala de 10 ore in calatoria spre frumosul oras Praga. Profitand de cele cateva ore intre avioane am facut o scurta trecere in revista a acestui taram al apelor.

Orasul Veneţia este situat in extremitatea de NV a Marii Adriatice in mijlocul unei lagune si se intinde pe 116 insule despartite  de canale naturale. Dinte aceste canale se remarca Canal Grande – de forma literei S care imparte orasul in doua. Peste aceste canale naturale se gasesc in jur de 400 de poduri. Datorita raurilor care aduc aluviuni, actiunii mareelor si curentilor s-au format numeroase cordoane litorale care au dat nastere unei lagune cu ape linistite avand o lungime de aproximativ 51km si o latime de 14 km.

Această prezentare necesită JavaScript.

Venetienii sunt urmasii unui popor antic indoeuropean – veneţii – care se ocupau cu comertul de ambra – si traiau in pace cu romanii, mai tarziu facand parte si din Imperiul Roman.

Din istorie aflam ca in secolul al V lea nordul Italiei a fost invadat de vizigotii lui Alaric si de hunii lui Atila. In fata acestor invazii o parte din populatia de pe continent s-a retras pe insulele din laguna amestecandu-se cu locuitorii saraci ai acesteia locuitori care traiu din pescuit si din comertul cu sare marina. Astfel din anul 451 d. Hr. putem vorbi de formarea statului Venetia.

In anul 568 in urma invaziei longobarzilor multi oameni instariti s-au refugiat in laguna, iar in anul 697 acestia isi aleg primul doge (dux, capetenie militara) in persoana lui Agnello Partecipazio. Intre anii 811-829 dogele se muta pe insula Rialto (cea mai intinsa si mai centrala dintre insulele lagunei) si aduce moastele Sfantului Marcu, construind in acelasi timp si prima biserica.

La inceputul secolului al IX lea, imparatul francilor si rege al Italiei, Pepin incearca sa anexeze Venetia, dar fara reusita. Astfel cu aceasta victorie Venetia isi incepe drumul expansiunii navale spre Orient, iar in plan intern formarea Republicii Venetia, La Serenissima.

Incepand cu secolul al X lea Venetia va deveni aliata Imperiului Bizantin, va participa la marile expeditii ale Cruciadelor in special la Cruciada a IV a in anul 1204 ceea ce ii va aduce multe avantaje. Astfel, Venetia va cucerii orasele port Iaffa, Tyr, Acra ceea ce ii va consolida influenta in Siria si Palestina. Expansiunea sa va fi maxima in secolul al XIII lea cand influenta comerciala a Venetiei va ajunge pana in Crimeea, Asia Mica si Golful Persic.

Pe ruta Egiptului spre India unde venetienii detineau controlul veneau multe bogatii. Apoi calatoria lui Marco Polo in China va aduce in Europa primele cunostinte despre aceasta tara si civilizatie.

MARCO POLO – In anul 1260 doi negustori bogati a caror familie se stabilisera in 1033 la Venetia, Niccolo si Matteo intreprind o calatorie de explorare a pietelor asiatice. Dupa 3 ani de calatorii cei 2 negustori ajung in China la curtea Marelui Han Kubilai din Peking. Dupa o absenta de 10 ani negustorii se intorc la Vanetia, pentru ca 2 ani mai tarziu sa plece din nou spre China cu daruri din partea Papei  Grigorie IX pentru Marele Han. In aceasta calatorie cei 2 negustori il iau si pe tanarul Marco Polo fiul lui Niccolo si nepotul lui Matteo. Astfel dupa 3 ani si jumatate ajung la curtea Marelui Han trecand prin Anatolia, Armenia, Persia, desertul Gobi, drum care nu mai fusese parcurs pana atunci de europeni. La curtea Marelui Han, Marco Polo este retinut de han si pus conducator al unei provincii, numindu-l in acelasi timp si membru al Marelui Consiliu. Marco Polo primeste misiuni diplomatice in Tibet, Birmania, Vietnam si India. Dupa 17 ani petrecuti la curtea Hanului cei 3 negustori primesc scrisori si daruri catre principii Europei si catre Papa si insotesc in Persia pe drumul de intoarcere o mare printesa chineza. Dupa alte 9 luni petrecute la curtea hanului Persiei (care se va casatori cu printesa chineza) negustorii vor ajunge in Venetia dupa o calatorie ce a durat 24 de ani. Trei ani mai tarziu Marco Polo este luat prizonier in urma unei batalii navale dintre venetieni si genovezi. In temnita in anul 1298 isi va dicta amintirile calatoriei colegului de inchisoare si va publica cartea cu numele : Cartea minunilor lumii

In secolul al XV lea in urma marilor descoperiri geografice ale portughezilor India devine colonie portugheza si venetienii pied veniturile acestei tari. In acelasi timp Asia Mica ajunge sub ocupatia turcilor asa ca Venetia va pierde si drumurile comerciale din Asia Mica.

In anul 1797 Napoleon Bonaparte cucereste Venetia si astfel Republica Venetia este desfiintata. In anul 1866 Venetia va fi anexata Italiei si asa va ramane pana in ziua de astazi.

Venetia este capitala regiunii Veneto din Italia fiind un oras in care ai impresia ca te aflii cu 2,3 secole in urma.

ACCES IN VENETIA cu avionul

Orasul Venetia are 2 aeroporturi : Aeroportul Marco Polo (pe care aterizeaza cursele cu plecare din Romania operate de Blue Air, Wizz Air si Tarom) si Aeroportul Treviso. http://www.veniceairport.it/

De la terminalul sosiri se pot cumpara bilete in moneda locala euro tur sau tur retur de la aeroport pana la Piazzale Roma care este principalul terminal de autobuze pentru deplasările nationale si internationale. (Pret 15 euro dus intors)

De la Piazzale Roma se poate lua vaporul catre principalele cartiere ale Venetiei : Cannaregio, San Polo, Dorsoduro, Santa Croce, San Marco si Castello.

Această prezentare necesită JavaScript.

CARTIERUL SAN MARCO – reprezinta efectiv centrul istoric al Venetiei aici fiind locul de unde a pornit formarea Republicii Venetia.

PIATA SAN MARCO reprezinta de fapt centrul orasului si este o piata plina de viata, de dinamism, de turisti din toate colturile lumii care alcatuiesc cozi interminabile pentru a vizita obiectivele turistice. Pe terasele restaurantelor si cafenelelor din Piata San Marco poti sa asculti muzica clasica cantata de micile orchestre.

Magazinele de pe stradutele adiacente sunt pline de articole din sticla de Murano, dantele si broderii din insula Burano. Traficul de pe stradutele inguste adiacente pietei este diferit de traficul de pe canale. Canalele sunt traversate de frumoasele poduri de piatra arcuite care poarta cate un nume. Strazile orasului sunt de fapt strazi „pavate cu apa”. Se intampla adesea sa mergi pe stradutele inguste si sa te trezesti ca strada pietruita se termina brusc in apa. Pe ape gasesti vapoarele ce fac legatura si asigura transportul in comun in tot orasul, salupele si celebrele gondole care impanzesc canalele inguste ale orasului. De asemenea exista si taxiurile pe apa care sunt alternativa la transportul in comun.

Această prezentare necesită JavaScript.

Accesul se face cu transportul in comun (vapor) si se coboara la statiile : San Zaccaria sau San Marco Vallaresso.

Intrarea in piata este marcata de cele 2 coloane, Palatul Dogilor si Biserica Sf. Marcu.

Piata San Marco reprezinta un simbol al Venetiei. Piata are forma de trapez cu lungimea de 176 m si latimea de 82 m, fiind plina de porumbei si de sute de turisti.

Piateta San Marco – este o ramura a Pietei San Marci si se intinde intre Palatul Dogilor si Biblioteca Sansoviniana fiind incadrata de cele 2 coloane de granit ale Sfintilor Marcu si Tudor

Turnul ceasului – A fost ridicat intre anii 1496-1499 de catre Mauro Codussi. O caracteristica aparte a Turnului cu ceas o reprezinta statuile din bronz ale celor 2 mauri imbracati in piele de oaie (cunoscuti ca The Moors) care in varful turnului anunta ora fixa batand in clopot cu un ciocan.

Această prezentare necesită JavaScript.

Biserica Sf. Marcu – Bassilica San Marco – Biserica este construita in stil bizantin avand cinci cupole dintre care una centrala inconjurata de celelate patru inegale ca inaltime asezate pe un plan in forma de cruce greceasca. Constructia bisericii a inceput in jurul anului 1000 si contine moastele Sfantului Marcu. Mai multe detalii in link.

Această prezentare necesită JavaScript.

Palatul Dogilor – Palazzo DucaleAcest palat, resedinta dogilor a fost construit in secolul al XII lea. Fatadele sunt alcatuite din marmura alba si roz. Sculpturile din colturile Palatului reprezinta Judecata lui Solomon, Adam si Eva, Betia lui Noe.

Această prezentare necesită JavaScript.

Campanila– turnul cu inaltimea de 96 metri cu un inger aurit in varf a fost construit intre anii 1537-1549 de catre Iacoppo Sansovino cu scopul de a adaposti garda dogelui. Turnul reprezinta o capodopera a arhitecturii format dintr-o arcada cu 3 arce bogat decorate in lucraturi de bronz si marmura. Din varful lui se poate admira o frumoasa panorama deasupra orasului si a catorva din insulele lagunei. De-alungul timpului turnul a suferit distrugeri fiind refacut astfele in secolul al XVI lea , precum si in anul 1902. In turn se gasesc 5 clopote : clopotul Marangona care anunta inceputul si sfarsitul zilei de lucru pentru tamplari cat si sedintele Marelui Consiliu. Al doilea clopot numit Trottiera invita nobilii sa mearga la palat. Al treilea clopot numit Nona anunta miezul zilei (ora 12). Al patrulea clopot numit Mezza Terza anunta sedintele Senatului, iar al cincilea clopot numit Renghiera anunta executiile.

Această prezentare necesită JavaScript.

Daca se coboara la statia San Zaccaria si o luati la dreapta intrati in alt cartier al Venetiei, cartier vecin cu Piata san Marco si anume cartierul CASTELLO. (un cartier aerisit si mai putin aglomerat  ca Piata San Marco). Aici se poate admira la malul marii nava scoala Amerigo Vespucci a Italiei (corabia omoloaga bricului Mircea de la noi).

Velierul AMERIGO VESPUCCI a fost construit in anul 1930 la Castellammare di Stabia (Napoli) si lansat la apa la 22 februarie 1931. Nava are o lungime de 101 metri, laţimea de 15,6 metri, inalţimea catargului mare 54 metri si un pescaj 7,2 tone.

Această prezentare necesită JavaScript.

In spatele navei scoala dupa drumul principal descoperim Monumentul Victoriilor Navale si birpurile armatei navele din Venetia.

Această prezentare necesită JavaScript.

P.S. Nu este un articol complet ci doar o prezentare sumara a obiectivelor din Piata San Marco deoarece nu am putut sa le vizitez si in interior datorita cozilor interminabile de la casele de bilete. Ma voi intoarce intr-o zi si atunci am sa va povestesc mai multe. Totusi am pus in text link-urile aferente pentru studiul acestora. Cele 2 harti sunt harti din colectie personala, iar pentru aprofunadare recomand : ghidul Michelin Venetia,

http://www.venezia-tourism.com/ro/

precum si articolul despre Venetia al marelui istoric si profesor universitar, academician Ovidiu Dramba http://www.dacoromania-alba.ro/nr61/miracolul_venetian.htm

 

 

Publicitate

3 gânduri despre “Buongiorno Venetia – Piata San Marco

  1. Pingback: Scurtă incursiune în Republica Muntenegru – peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.