Istoria orasului Cracovia se gaseste scrisa pe strazile acesteia, printre peretii gotici din caramida rosie ai bisericilor si printre fatadele frumos lucrate ale caselor vechi. Chiar si in suburbii casele vechi se impletesc intr-o armonie placuta cu constructiile moderne datate de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Istoria formarii orasului Cracovia incepe pe colina Wawel unde legendarul conducator militar Krak va intemeia o mica fortareata. In vecinatatea fortaretii asezata pe malul raului Vistula se va dezvolta un oras asezat pe ruta negustorilor care traverseau Europa de la sud la nord in scopul tranzactionarii chihlimbarului care se gasea din abundenta in jurul Marii Baltice. Schimburile de marfuri se faceau intre negustorii bizantini si ruteni.
In anul 965 orasul Cracovia va fi mentionat oficial in scrierile celebrului negustor arab Ibrahim Ibn Jacob din Cordoba. In anul 1038 dupa formarea statului polonez familia domnitoare din dinastia Piastilor va transfera capitala tarii la Cracovia. Chiar si dupa aproape 5 secole cand capitala tarii a fost mutata, familia domnitoare a continuat lucrarile de dezvolare a orasului si a ramas in acelasi timp la castelul de pe colina Wawel. Astfel intre anii 1038-1569 Cracovia va fi capitala Poloniei. De la anul 1569 la 1596 va fi capitala Uniunii Polono – Lituaniene, iar intre anii 1846-1918 va fi capitala Marelul Ducat al Cracoviei in cadrul Imperiului Austro – Ungar.
Fiind un oras mare si cu o istorie foarte bogata este greu sa surprinzi in cateva randuri toate obiectivele turistice ale acestuia. Voi incerca o trecere in revista si o scurta prezentare a catorva dintre acestea.
Astfel prima oprire ca sa fim in ton cu ce am pomenit mai sus va fi la Colina Wawel.
- COLINA WAWEL
Castelul regal si fortificatiile sale asezate pe Colina Wawel au fost incluse inca din anul 1978 in Patrimoniul Mondial Unesco. Colina este situata in centrul orasului la 25 metri de apele raului Vistula si la 230 metri de orasul vechi (OLD TOWN – STARE MIASTO), cu care are legatura printr-o veritabila scara de piatra ce merge pe langa zidul cetatii.
Poza este luata din ghidul catedralei scris de Krzysztof J. Czyzewski care era disponibil gratis langa casa de bilete.
CATEDRALA REGALA WAWEL
PROGRAM DE VIZITARE |
||||
APRILIE – SEPTEMBRIE | OCTOMBRIE – MARTIE | |||
L – S | D | L – S | D | |
VIZITA CATEDRALA | 09:00 – 17:00 | 12:30 – 17:00 | 09:00 – 16:00 | 12:30 – 16:00 |
VANZARE TICHETE | 09:00 – 16:30 | 12:30 – 16:30 | 09:00 – 15:30 | 12:30 – 15:30 |
Catedrala este inchisa vizitatorilor in timpul sarbatorilor
Prima biserica catedrala a fost construita probabil la putin timp dupa constructia palatului Wawel in jurul anului 1000. Urmatoarea catedrala romanica a fost ridicata intre secolele XI – XII in timpul domniei regelui Ladislas Herman (1079 – 1102). Sfintirea acestei biserici construita cu pietre din gresie cioplita si calcar a avut loc in anul 1142. Aceasta a fost o biserica cu 3 nave, cu 2 coruri dreptunghiulare (la est si la vest) inchise de 2 abside semicirculare, iar in partea de jos era prevazuta cu cripte mortuare. S-au pastrat pana astazi parti importante ale edificiului roman cum ar fi Cripta Sf. Leonard. Hramul bisericii este Sf. Stanislav, martir si episcop al Cracoviei acesta fiind canonizat de catre biserica Catolica in anul 1253. Deteriorata in timp si arsa in incendiul de la 1305 biserica romana a facut locul unei biserici gotice in mai multe etape. Noua constructie gotica a fost coordonata de Episcopul Cracoviei Nanker. Inceputa in anii 1320 este terminata si sfintita la 28 martie 1364. Aceasta catedrala gotica a fost locul de incoronare al regilor polonezi pentru mai bine de 100 de ani. Traditia incoronarii regilor a inceput la data de 20 ianuarie 1320 de ziua incoronarii regelui Wladyslaw, rege renumit pentru unificrea teritoriilor poloneze.
La subsolul catedralei se gasesc criptele regale cu ramasitele conducatorilor polonezi, iar in centrul catedralei se gaseste mausoleul sfantului Stanislav ocrotitorul Poloniei. La intrarea principala a catedralei pe partea dreapta se afla un sarcofag din marmura rosie unde se gaseste trupul regelui Vladislav II Jagielo (1386-1434). Catedrala Wawel este inconjurata de 18 capele toate extrem de interesante si diferite din punct de vedere al stilului artistic. Impresioneaza Capela Sigismund si Capela Sfintei Cruci unde se gasesc printre picturile renascentiste, gotice si baroce, picturi murale rusesti datand din anul 1470. In aceasta capela se mai gaseste si sarcofagul de marmura al regelui Cazimir al IV lea Jagielo (1447-1492)
Interesant la aceasta catedrala este prezenta unui clopot de 13 tone numit Clopotul Sigismund asezat in turnul capelei cu nume omonim si care este considerat un simbol national al Poloniei. Clopotul a fost turnat in anul 1520 de catre Hans Behem. De precizat ca in interiorul catedralei nu ai voie sa faci poze, totusi singurele locuri unde se faceau poze erau cripta regala si Clopotul Sigismund. Efectiv toti voiau sa faca poza cu mana pe limba clopotului, neavand astfel loc sa il admiri si sa il studiezi pe indelete. (drept urmare in poza am acoperit ochii ca sa le respect intimitatea la viata privata)
In poza de mai jos extrasa de pe spatele biletului de intrare se gaseste schita, ordinea vizitarii si planul cu toate obiectivele din interiorul catedralei. De precizat ca la fiecare obiectiv apare explicatia pe un panou informativ in limba engleza si poloneza.
La data de 28 septembrie 1958 este ales ca Episcop al Cracoviei viitorul papa Papa Ioan Paul al II lea, hirotonisirea sa ca episcop facandu-se in Catedrala Wawel. La 13 ianuarie 1964 devine Arrhiepiscop de Cracovia. Studiile le-a efectuat la Facultatea de Litere și Filozofie a Universitații Jagiellone din Cracovia. (despre care vom vorbi mai jos)
CASTELUL REGAL WAWEL
Castelul Wawel este o constructie in stil gotic situata chiar langa Catedrala Wawel formata din mai multe corpuri de cladiri. Castelul este protejat de zidul vechi si de turnurile de aparare : Sandomirez, Voleurs, etc asa acum se vede in poza de mai sus.
In afara zidurilor pe malul Vistulei pe aleea pietonala se gaseste o sculptura ce reprezinta un dragon ce la un interval de timp scoate foc pe gura spre amuzamentul copiilor in amintirea legendei dragonul. Pe faleza Vistulei de langa cetate se gasesc imprimate in asfalt cate o stea pentru cei mai cunoscuti actori. De precizat ca pe Vistula se organizeaza croaziere contra cost si interesant este ca te plimbi pe malul raului fara sa simti vreun miros de “balta”
2. ORASUL VECHI (STARE MIASTO)
Orasul vechi din Cracovia s-a dezvoltat in jurul colinei Wawel. Datorita arhitecturii sale si cladirilor istorice a fost inclus in Patrimoniul Mondial Unesco in 1978. Vom merge in aceasta parte a Cracoviei pe cele 2 rute turistice implementate de autoritatile locale si anume : Drumul Regal si Drumul Universitatilor.
…harta preluata din Krakow (a guide to symbols, Historic Sites and Major Highlights), scrisa de Wydawnictwo Gauss
DRUMUL REGAL
Incepe din fata scarilor de la colina Wawel si merge pe strada Grodzka pana la Barbicane. Astfel pe partea stanga intalnim Biserica Sf. Gils, apoi Muzeul de Arheologie, pe dreapta vin la rand o serie de biserici : Biserica Sfantul Martin, Biserica Sf. Andrei, Biserica Sf. Petru si Pavel, Biserica Dominicana. Apoi pe stanga intalnim Palatul de Justitie si Biserica Franciscana. Ruta regala ajunge astfel in Piata Centrala – Marquet Square unde intalnim Biserica Sf. Varvara, Sf Maria, Turnul Primariei, Muzeul de Istorie si sfarsind la complexul Barbicane.
BISERICA SFANTUL ANDREI
Biserica se afla pe strada GRODZKA, strada care este foarte cunoscuta in Cracovia pentru frumoasele edificii religioase catolice. Biserica Sf. Andrei a fost ridicata intre anii 1079-1098 ca o structura de aparare de catre un demnitar pe nume Sieciech de la curtea regelui Wladyslaw Herman. In anul 1241 pe teritoriul Poloniei are loc un atac al hoardelor tataresti, iar biserica Sf. Andrei datorita peretilor grosi si ferestrelor inguste aflate in partea de sus nu a putut sa fie cucerita si jefuita.
BISERICA SF. PETRU SI PAVEL
Aceasta biserica este prima cladire ridicata in stil baroc din Cracovia si a fost construita intre anii 1597-1619 pentru ordinul Iezuitilor cu finantarea regelui Sigismund al III lea. Fatada este construita din dolomita alba, iar in interiorul bisericii se gaseste un altar incrustat cu aur si mormintele mai multor preoti iezuiti. Gardul bisericii este impodobit cu statuile celor 12 apostoli in marime naturala, dar cele de astazi nu mai sunt cele originale, ele fiind distruse. In interiorul bisericii se tin in fiecare miercuri, vineri, sambata si duminica din luna mai pana in octombrie de la ora 20 concerte de muzica clasica cu participarea Orchestrei de Camera din Cracovia.
Bilete pentru concerte se pot lua de la biserica, de la punctul de informare tuirstica aflat peste drum sau de la http://www.newculture.pl/en/
BISERICA DOMINICANA
In anul 1222 ajungeau in Cracovia primii calugari din ordinal Dominican si astfele aceasta biserica va deveni prima biserica parohiala din Cracovia. Constructia unei noi biserici din caramiada a inceput din secolul al XIII lea si a durat pana in anul 1430.
De-alungul timpului au fost adaugate bisericii cateva capele : Porticul neogotic, Capela baroca Sf. Ecaterina de Siena, Capela gotica a Sf. Mariei Magdalena, Capela gotica a Sfintei Cruci, Capela Sf. Giacinto, Capela Sf Dominic, Capela Sf. Giusepe. Biserica este una din primele constructii din caramida ale Cracoviei. Hramul bisericii este Sfanta Treime.
BISERICA FRANCISCANA
Biserica Franciscana este construita in stil gotic in secolul al XIII lea si se remaraca prin picturile murale din interior in stil Art Nouveau. Vitraliile actuale ale bisericii au fost facute in anul 1895 de catre un mare artist polonez Wyspiansky. Biserica se remarca prin orga cu tuburi care este printre cele mai mari din Polonia. Tot aici se mai poate gasi o copie in marime naturala a Giulgiului de la Torino.
BISERICA SFINTEI MARIA – http://mariacki.com/en/
Cea mai frumoasa si mai bine pastrata catedrala din Polonia este Biserica Sfintei Maria ale carui turnuri se vad din orice colt ale orasului. Construcția bazilicii Sf. Maria a fost începută la sfârșitul secolului al XIII-lea pe fundațiile unei foste biserici romane. Noul templu a fost sfințit în jurul anului 1320.
De-a lungul secolelor, biserica a suferit numeroase reconstrucții atat ale exteriorului cat și ale interiorului. La frumosul altar din interior lucrat intre anii 1477-1489 de catre Veit Stoss este reprezentata Adormirea Maicii Domnului printre apostoli.
Turnul mare are inaltimea de 82 metri si este numit Turnul de Veghe. Este așezat pe un plan patrat și transformat într-un octogon cu arcade adancite. Turnul este încoronat cu o cupolă gotica construita in 1478 si realizata de maestrul Maciej Heringk. Cupola este alcătuită dintr-o turla octogonala, înconjurata de un inel cu opt turle mai mici. Din ora in ora din varful acestei turn se deschide o fereastra si se aude sunetul cornului de vanatoare. Istoria acestui obicei provine din Evul Mediu cand din turnul acesta se supraveghea intrarea si iesirea din cetate. In urma unei invazii tataresti sunetul de avertizare al paznicului din turn este intrerupt de o sageata trasa de un tatar care il omoara pe paznic.
Al doilea turn este mai scurt avand 69 metri inaltime și găzduiește clopotele bisericii, acționând astfel ca turnul clopotnitei. Ca și turnul înalt, este construit pe un plan pătrat, iar etajele sale sunt clar marcate cu cornișe și ferestre.
BISERICA SF VARVARA
Este o biserica gotica construita intre anii 1338-1402, situate imediat langa Biserica Sf. Maria. La intrarea in biserica se pot admira statui din piatra ce prezinta scene din viata Mantuitorului Isus Hristos si a ucenicilor Sai pe Muntele Maslinilor.
PIATA CENTRALA – MAIN MARKET SQUARE – RYNEK GLOWNY
Piata Centrala este cea mai importanta si mai intinsa piata din Cracovia. In acelasi timp a fost una din cele mai mari piete medievale ale Europa. Partea lunga a dreptunghiului care formeaza piata este de 200 metri. Piata a fost construita in timpul fondarii orasului Cracovia in anul 1257. Piata este foarte animata mai ales seara cand vin formatii de muzica sau cantareti singuratici care te incanta cu arta si maiestria lor. Multitudinea de terase cu preturi accesibile atrag si ele o multime de turisti. Recomand pentru micul dejun https://www.facebook.com/bierhallekrakow/, iar pentru masa de pranz sau seara : https://www.facebook.com/gehanowska/ -unde seara poti asculta formatia de muzica ; https://www.facebook.com/restauracjasioux/ .
In partea de vest a acesteia se gaseste TURNUL PRIMARIEI (TOWN HALL TOWER) unul din turnurile Cracoviei in care se poate urca contra cost (100 trepte) si admira orasul de la inaltime. Acest turn are o caracteristica aparte fiind inclinat cu 55 cm in urma unei furtuni puternice din anul 1703. Turnul a fost construit din caramida si piatra in stil gotic la sfarsitul secolului al XIII lea. In anul 1524 a fost adugat in turn un ceas mecanic al carui mecanism se poate admira in partea superioara. Acoperisul baroc al turnului dateaza din anul 1686. Acest turn a facut parte din vechiul zid al Primariei orasului din secolul al XIII lea.
Zidul primariei mergea paralel cu HALA TESATORILOR (THE CLOTH HALL). In pivnita turnului era inainte inchisoarea orasului. Astazi la subsolul sau se gaseste o cafenea. In fata Turnului Primariei la intrare troneaza 2 lei de piatra adusi ulterior in anul 1960 si o macheta a intregului ansamblu din secolul al XIII lea.
HALA TESATORILOR (THE CLOTH HALL) este localizata in partea centrala a pietei si este una din cladirile emblematice ale Cracoviei. Ridicata in timpul regelui Boleslav in secolul al XIII lea cladirea era cel mai vechi centru de afaceri din Evul Mediu. In secolul al XIV lea regale Cazimir cel Mare inaugueaza in hala comerciala tarabele cu stofe sau postavuri. Cladirea este compus din 2 randuri de tarabe de piatra separate de alei. Sus la arcele de deasupra tarabelor se gasesc stemele tuturor oraselor medievale poloneze.
Dupa incendiul din 1555 Sala Panzelor a fost reconstruita in stil renascentist, iar in secolul al XVI lea s-au adaugat scarile si galeriile de pe ambele capete ale cladirii. Astazi pe vechile tarabe gasim souveniruri si bijuterii in special din chihlimbar.
BISERICA SF. ADALBERT – ST.ADALBERT’S CHURCH
Modesta bisericuta Sf. Adalbert este una din cele mai vechi lacase de cult din Cracovia. Ea este situata in coltul sudic al Pietii Centrale, langa strada Grodzka, strada care pleaca de la Wawel pe traseul regal si se opreste la Barbicane. Biserica originala a fost construita din lemn la inceputul secolului al XI lea pe locul din care obisnuia sa predice Sf. Adalbert. Templul romanic cu un coridor dreptunghiular a fost construit din blocuri de piatra in secolul al XII lea. Ferestrele si poarta de intrare au ramas intacte pana in ziua de astazi. In secolele XVII, XVIII templul a fost renovat in stil baroc.
MONUMENTUL ADAM MICKIEWICZ
In piata centrala se gaseste statuia unui mare poet polonez Adam Mickiewicz, statuie construita in anul 1898 la aniversarea a 100 de ani de la nasterea poetului.
FORTAREATA BARBICANE
Fortareata Barbicane este construita in stil gotic in anul 1498 si era o fortareata de aparare inconjurata de apa si cu accesul pe un pod mobil. Fortareata avea 7 turnuri de supraveghere si 130 de ambrazuri (creneluri, sau deschizatori in zid de unde puteai sa tea peri).
De la foratreata incepea Drumul Regal care sfarsea in catedrala incoronarii de pe colina Wawel. La data vizitei in jurul ansamblului fortificatiilor se efectuau lucrari de inretinere asa ca nu se putea vizita.
RUTA UNIVERSITATILOR
Drumul porneste din fata Wawel si merge paralel cu cel regal traversand un frumos parc. Pe acest drum al universitatilor intalnim : Seminarul Teologic, Muzeul de Geologie, Colegiul Iuridicum, Muzeul de Arheologie, Biserica Franciscana, Palatul Larisch, Palatul episcopal, Universitatea Iagieloniana, Biserica Sf. Ana, Muzeul de Arte, Biserica Franciscana Reformata. Si aici voi prezenta doar cateva obiective
UNIVERSITATEA IAGIELONIANA
Universitatea din Cracovia este cea mai veche institutie de invatamant superior din Polonia și una dintre cele mai vechi din Europa. A fost fondata la 12 mai 1364 de catre regele polonez Cazimir cel Mare. După moartea regelui, Universitatea a incetat sa mai existe.
Universitatea a fost reinfiintata de regele Vladislaus Jagiełlo la 26 iulie 1400. Scoala a excelat in domeniile dreptului, matematicii și astronomiei. Astfel au studiat la aceasta universitate marii matematicieni, astronomi și geografi polonezi dintre care s-a remarcat astronomul Nicolaus Copernicus, a carui statuie este ridicata in curtea Universitatii. http://www.en.uj.edu.pl/en_GB/about-university/history
PALATUL ARHIEPISCOPAL
Este sediul episcopilor orasului Cracovia inca din secolul al XIV lea. Desi a fost renovat de cateva ori datorita incendiilor sau invaziei suedeze in Polonia din anul 1655 Paltaul ramane in istoria orasului ca resedinta fostului papa, Papa Ioan Paul al doilea, episcop al Cracoviei. Papa obisnuia sa vorbeasca si sa ofere binecuvantarea enoriasilor sai de la fereastra situata deasupra intrarii principale numita si „fereastra papala”.
P.S. La majoritatea obiectivelor vizitate plata se face cash, asa ca este bine sa scoateti de la bancomat zloti.
Este foarte greu sa concentrezi intr-un articol atatea detalii despre numeroasele obiective turistice prezente in Cracovia asa ca de multe ori prezentarea obiectelor este facuta lacunar cautand sa surprind ce este mai interesant sau doar pur si simplu sa le enumerez. Toate randurile de aici au caracter informativ.
In acest articol am prezentat pe scurt doar Colina Wawel si Orasul Vechi. Va urma un articol dedicat evreilor in care vom vorbi despre Cartierul Evreiesc, Fabrica lui Oscar Schindler si prezentarea Muzeului holocaustului de la Auschwitz Birkenau.