Publicat de: peregrinprinlume | noiembrie 27, 2012

Manastirea Cetatuia Negru Voda si Namaiesti

Simtind nevoia de a ma apropia mai mult de Dumnezeu am ales ca sa petrec o zi la Manastirea Cetatuia Negru Voda din judetul Arges. Si sincer sa fiu nu am regretat. Din ziua cand am vizitat manastirea si am asistat la slujba ma simt un alt om si as vrea sa pot sa raman acest om nou. Aici Dumenzeu mi-a vorbit si mi-a raspuns la rugaciune, nevrednicul de mine.

Pentru a ajunge la aceasta manastire situata pe Valea Dambovitei nu departe de capitala puteti ajunge si cu microbuzul si cu masina personala. Situata pe drumul Targoviste Campulung Muscel in localitatea Cetateni la 22 km de Campulumg Muscel aceasta biserica se afla intr-o zona de munte foarte frumoasa. Pozele vor arata acest lucru (pacat insa ca a fost ceata si asta a afectat claritatea imaginilor). Hramul bisericii este Izvorul Tamaduirii. Mai multe detalii istorice despre aceasta biserica din stanca gasiti la linkul: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-cetatuia-negru-voda-67995.html  (de unde am aflat si eu despre acest loc frumos).

Cunoscuta initial sub denumirea de „Schitul Cetatuia Negru Voda”, manastirea este construita pe o stanca inalta, la altitudinea de 881 de metri, pe malul stang al raului Dambovita, intre „Valea lui Coman” si „Valea Chiliilor”. De la soseaua principala si pana la manastire, pe o poteca ingusta, se face insa mai putin de un ceas.

Pentru a ajunge la aceasta manastire (biserica rupestra) trebuie sa urci pe o poteca de munte circa 850 metrii (dar peisajul este de-adreptul fantastic: stanci rostogolite, pesteri in peretii de stanca, raul Dambovita se aude curgand…). Traseul este usor fiind urcat chiar si de persoane in varsta.

Mai jos vedem una din chiliile calugarilor.

Peştera Mosului(Zamolxix)  este o chilie de sihastru, ce are scrijelite în piatră simboluri creştine (aici s-au găsit, într-un sicriu moaştele cuviosului Ioanichie Schimonahul, la 1638). Inca din vechime din timpul dacilor acesta a fost un loc de rugaciune si mediatie al Marelui Preot.

In manastire se afla doua biserici: biserica veche, aflata intr-o pestera naturala, si biserica noua, zidita din lemn, in stil maramuresan. Biserica rupestra este lunga de 12 metri, lata de 4 metri si inalta de peste 3 metri.

Pe perete se gaseste o placa de marmura pe care gasim scris: „Acest sfant locas, cu numele Cetatuia, care de la Negru Voda isi are inceputul, a fost si in trecut schit de calugari si pe vremuri grele loc de scapare pentru voievozii tarii, insa, cu trecerea timpului, a cazut in ruine, ajungand chiar adapost vitelor. A fost restaurat si infrumusetat, cum se vede, cu cheltuiala si osardia robului lui Dumnezeu preotul econom Gheorghe Moisescu, paroh al bisericii Domneasca din Campulung, ajutat de ieromonahul Agatanghel Andritoiu, de la pestera Stanisoara Arges, si fratele monah Nicolae Bacioiu, de la pestera Ialomicioara, in anul 1915-1916. S-a sfintit in 22 iulie 1923, spre vesnica pomenire.”

De la biserica drumul continua spre locul numit” Pestera Sfantului”, o pestera sapata in peretele stancos al muntelui. Aici au trait numerosi pustnici fie in pesterile naturale din stanci, fie sapate de ei. Aceste pesteri se pot vedea la capul drumului si totodata de acolo se poate vedea si o panorama a muntelui, satului Cetatuia si apa Dambovitei.

Dupa terminarea slujbei am coborat la sosea ca sa astept autobuzul sa merg spre alta manastire: Manastirea Namaiesti unde se gaseste o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Asteptand masina, o famile din Campulung care a participat la slujba m-au luat cu masina si m-au dus pana la manastirea Namaiesti. Biserica este asezata la 7 km de orasul Campulung Muscel si de la sensul giratoriu venind de la Targoviste spre Campulung se face dreapta si se mai merge 1 km.

Aici traditia ne spune ca ar fi fost o catacomba a crestinilor din timpul stapanirii Daciei de catre Romani. Mai tarziu un cioban care a adormit aici, a avut un vis in care Fecioara Maria i-a spus sa sape in stanca si o sa gaseasca o icoana a Ei. Acesta se conformeaza si gaseste icoana, care se presupune ca a fost pictata de Sf Ev. Luca cu Sf. Apostol Andrei.

Data intemeierii manastirei nu se cunoaste, dar o prima pomenire apare in anul 1547 intr-un document al domnitorului Mircea Ciobanul. Staranele, catapeteasma si altarul sunt sapate in stanca. Astazi manastirea este o manastire de maici.

Reclame

Responses

 1. Sper sa ajung si eu pe aici…! M-au impresionat pesterile sapate in stanci de catre calugarii care-si duceau nevointele departe de lume , numai cu Bunul Dumnezeu si Sfintii Ingeri. Icoana din partea dreapta (patru poze mai sus) este Icoana Maicii Domnului de la Namaiesti??.

  Apreciază

 2. De aceea tara asta este binecuvantata de Dumnezeu….pentru rugaciunile sutelor de calugari nestiuti care s-au nevoit in singuratate…numai de Dumnezeu stiuti si a Sfintilor Mucenici care au murit pt Hristos si ale caror moaste au fost descoperite dupa sute de ani ..chiar mii (aici ma refer la sfintii de la Niculitel)!! Doamne ajuta-ne pe toti!!

  Apreciază

 3. Da, aceea este icoana Maicii Domnului, dar nu am putut sa o pozez de aproape deoarece erau oameni care se rugau. Asa este cum spuneti, suntem o tara binecuvantata de Dumnezeu datorita calugarilor si nu numai lor, ci si stramosilor nostrii dacii (un popor monoteist, credincios care a fost cucerit si desfiintat de catre niste pagani care se numeau romani si care nu aveau nici o teama de Dumnezeu).

  Apreciază

 4. Foarte reusite fotografiile. Ai surprins foarte bine salba de sentimente a locului.

  Apreciază

 5. Fotografiile incanta ochiul dar sentimantul care te incearca pasind in acele locuri nu il poate descrie nimeni.Natura la un loc cu sunetul clopotului si a rugaciunilor din manastire este o minunatie.Din iulie merg cu mare drag aproare de doua ori pe luna.ESTE MANASTIREA MEA DE SUFLET.

  Apreciază

  • Ma bucur mult sa aud aceste lucruri de la dumneavoastra. Si pentru mine este un loc de suflet unde nu am mai avut timp sa ajung din pacate. Aici Dumnezeu mi-a vorbit personal si direct indreptandu-mi pasii care erau sa alunece de la calea cea buna. Va doresc o seara buna si multumesc pentru gandurile impartasite.

   Apreciază

 6. […] Muscel pe Valea Dambovitei ne oprim in localitatea Cetateni la frumoasa manastire in stanca Cetatuia Negru Voda (link catre articolul original) si la Manastirea Namaiesti (link catre articolul […]

  Apreciază

 7. Ador mâna

  Apreciază

 8. […] dinspre Targoviste spre Campulung in localitatea Cetateni ne putem opri la Manastirea Cetatuia Negru Voda si la intrarea in Municipiul Campulug la Manastirea […]

  Apreciază

 9. Slava Tie Doamne,Slava Tie!
  Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu muluieste ne pe noi!

  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: