Săptămâna trecută am fost invitat de Daniel, fondatorul grupului Aiurix Rides de a merge împreună cu ei într-o excursie de o zi pe plaiurile județului Buzau. Pentru că până atunci nu vizitasem mai nimic prin Buzău, de acest grup nu auzisem până atunci am fost un pic interesat să aflu cine sunt și cu ce se ocupă. Pe sit-ul lor http://www.aiurix-rides.com am citit cine sunt de fapt baietii: ” Aiurix Rides (DEX) = Grup de susținere și intervenție, non-profit, alcătuit ad-hoc din persoane implicate, într-un fel sau altul, în deblocarea turismului buzoian: salvatori montani, alpiniști, personal ISU și medical, călăuze, cercetași, ziariști, cu toții haiduci…”. Tot grupul acesta conlucrează la editarea sit-ului http://www.turismbuzau.ro/ , un site foarte informat și bine documentat despre frumusețile județului Buzău. Puține județe au asemenea sit-uri documentate, asa că vă invit la studiu.
De la această ieșire am rămas bun prieteni cu ei și am continuat excursiile de descoperire a obiectivelor turistice din județul Buzău.
Obiectivele turistice pe care le-am vizitat în această excursie au fost: Barajul de la Siriu; Ansamblul bisericii Sf Împarati Constantin și Elena din localitatea Nehoiu, Mocănița din Covasna; Planul Înclinat de la Comândău, Rezervația de zimbrii de la Vama Buzaului și Casacadele Urlatoarele de la Vama Buzaului.
Așadar am plecat pe Valea Buzaului pe drumul național Buzău Brașov, iar prima oprire am făcut-o la Barajul de la Siriu. http://www.turismbuzau.ro/ghid-atractii-obiective-turistice-baraj-lac-siriu-buzau.html
De la Siriu am continuat drumul până la Crasna, Sita Buzaului și înainte de Întorsura Buzaului am luat-o pe drumul 121 A spre Sf Gheorghe, prin localitatea Valea Mare, Boroșneu Mare, ne-am intersectat cu drumul 13 E si am mers spre Covasna. La inceput drumul este asfaltat, dupa care se face un drum de macadam, ca mai apoi din localitatea Valea Mare drumul să treacă prin pădure până la asfalt în drumul 13E.
Peisajul de pe aceste drumuri secundare este superb. Dealurile sunt de un verde crud ca și cum ar fi primăvara, capițele de fân presărate pe aceste dealuri și padurea care începe să se coloreze în culorile toamnei, au făcut ca plimbarea să fi o plăcere. La capatul drumului ne aștepta surpriza, statiunea Covasna cu vestitele ape minerale la care ai acces chiar și în curțile localnicilor, precum și cu celebra mocănită.
MOCĂNIȚA DE LA COVASNA. La început mocanița era folosită pentru transportul buștenilor din pădure și mai apoi a oamenilor. Linia pe care circulă este o linie de tren cu ecartament îngust (aproximativ 50 cm distanța dintre șine).
Trebuie precizat că există trei tipuri de cale ferată: cu ecartament îngust (care se gasește numai în zonele de munte, azi doar ca obiecte de muzeu), ecartament mediu (calea ferata pe care merg trenurile la noi și in Europa) și ecartamentul larg ( calea ferată specifică Rusieișsi țările ex sovietice).
Îmi doream mult să mă plimb cu mocanița și sincer nu auzisem decât de mocanita de la Maramures. Abia săptămâna trecută am auzit de mocanița de la Covasna. Această mocanița conform sit-ului www.cfi.ro circula în fiecare sâmbătă, și duminică în perioada aprilie – septembrie. Ceea ce o face specială este locomotiva cu aburi din anul 1911, care este scoasă doar în perioada sărbătorilor de Paște, de zilele stațiunii Covasna și la comenzi de minim 40 de persoane. În restul zilelor în locul acesteia se folosește o locomotivă diesel.
Stația de plecare a mocaniței este din fața Spitalului de Cardiologie din Covasna și hotelul Clermont.
Călătoria durează aproximativ 40 de minute dus întors cu o pauză de 10 minute până schimbă locomotiva, timp în care se pot admira Cascada de sub Șiclau (Cascada din Valea Zânelor) și Planul Înclinat de la Comândău.
CASCADA DE SUB ȘICLĂU – este o cascadă nu foarte înaltă dar deosebit de frumoasă situată pe partea dreaptă a drumului ce străbate Valea Zânelor, la aproximativ 100-150 m amonte de uzina de apă a localității Covasna. Accesul la cascada a fost amenajat recent, în acest sens construindu-se o alee betonată cu scări și balustrade de protecție.
PLANUL ÎNCLINAT DE LA COMÂNDĂU – la aproximativ 1500-2000 m de Cascada de sub Șiclău ajungem la Planul Înclinat de la Comândău.
Acest plan înclinat este o porțiune din vechea cale ferată îngustă Covasna – Comândău. Astăzi acesta nu mai este funcțional datorită faptului că a fost lăsat în paragină de autorități, așa cum se întamplă la noi în țară cu multe zone și monumente istorice. Este unic in lume și a fost functional până în anul 2000. Aici, se folosea forța gravitațională pentru a cobori și urca vagoanele încărcate cu lemn, vagoane care când ajungeau la baza planului erau trase cu caii și apoi legate la locomotiva cu aburi. Pentru detalii http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/un-unicat-tehnic-distrus-nepasare-planul-inclinat-comandau
Câteva date tehnice ale planului înclinat : „Lungimea căii de rulare: 1236 m. Diferenţa de nivel: 327 m. Altitudinea staţiei de bază: 686 m. Altitudinea punctului de încrucişare: 853 m. Altitudinea staţiei de vârf: 1013 m. Lungimea platformelor: 6 m. Lăţimea platformelor: 3 m. Ecartamentul căii de rulare: 1435 mm. Declivitatea liniei: 280 mm/m. Grosimea cablului de tracţiune: 28 mm.”
Tot pe Valea Zânelor se găsește și o cetate dacică, CETATEA DE LA VALEA ZÂNELOR, cetate despre care circula multe legende. O scurtă prezentare a lendelor am gasit-o într-o carte de unde am făcut printscreen.
După plimbarea cu Mocănița ne-am întors spre Buzău făcând un popas în localitatea Vama Buzaului, la rezervația naturală „Valea zimbrilor”. Această rezervație a fost inființată în anul 2008 și are cam 22 de animale. Alături de zimbrii se găsesc și câțiva cerbi și căprioare ce împart același țarc. Rezervația se întinde pe o suprafată de 12 hectare.
Zona este de un pitoresc deosebit, specific zonei de munte.
Casacadele Urlătoarele.
Cascadele se găsesc în localitatea Vama Buzaului la vreo 3 km de Rezervația de zimbrii.
De la rezervația de zimbrii ne continuăm drumul, apoi îl părăsim la dreapta pe un drum forestier care se îngusteaza încet încet, până se ajunge la o răscruce de drumuri. Acolo vedem un mic indicator cu inscripția „Urlatoarele”. Când ajungi la prima cascadă, vezi o înșiruire de casacade de apă care se pot trece cu piciorul și care se scurg zgomotos printre stânci. (de aici vine nuele de Urlătoarele). Se poate urca până în vârful acestei căderi de apă.
ACCESUL la aceste cascada se poate face și din Brașov pentru cei care nu au mașină personală. Acum doi ani în urma unei viituri, podul din localitatea Budila a fost luat de ape, iar legatura feroviară între orașul Brașov și Întorsura Buzăului a fost întreruptă. Astfel de la gara Triaj din Brașov se pot lua autobuze către localitatea Vama Buzăului. Coborâți la ultima stație, iar de acolo în 40 de minute se ajunge pe jos la cascada Urlătoarele.
Drumul de la Brașov spre Vama Buzăului trece prin localitatea Teliu, localitate unde se găsește un viaduct spectaculos folosit pentru calea ferată Brașov Întorsura Buzăului. Tot pe teritoriul acestei localități se găsește cel mai lung tunel feroviar din România ( 4379 m). Acest tunel face legătura pe cale feroviară între județele Brașov și Covasna.
Voi lăsa pozele să arate splendoarea acestor locuri minunate.
Ansamblul bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena din Nehoiu. Aceasta biserică a fost construită în anul 1823 și se găsește în orșsul Nehoiu. Caracteristic acestei biserici este faptul că este o biserică din lemn, iar astazi încă se mai țin slujbe în ea.
Draga Tony …ai vazut atatea frumuseti ale tarii acesteia ca ar trebui sa visezi frumos in fiecare noapte. Ferice de tine ca iti bucuri sufletul. Rezervatia am vazuto si eu acum cativa ani …cred ca in anul cand s a deschis..intr o toamna superba dar nu am stiut si de cascada iar de biserica nici atat! Imi doresc mult sa ajung si eu pe acolo si iti voi cere lamuriri in privinta drumului!!! Toate bune!!
ApreciazăApreciază
Asa este, ar trebui sa visez frumos, dar asta nu e totul.Si inteleptul Solomon spune ca „Totul este desertaciune”. Multumesc de comentariu si va doresc o zi buna.
ApreciazăApreciază
Pingback: Ansamblul bisericii Sfintii Imparati Constantin si Elena din Nehoiu « Casa Bradet
Pingback: Circuit Moldova – peregrinprinlume