Hoinari prin Barcelona – ziua 3 – Colina Montjuic


Asa cum am promis vom continua calatoria prin Barcelona si vom incerca sa descoperim si alte locuri frumoase ca cele din articolul trecut. Traseul zilei a treia porneste din PLACA D’ESPANYA (Piata Spaniei) si dupa 11 minute de mers pe jos ajungem la SATUL SPANIOL.

SATUL SPANIOL – reprezinta o sinteza a arhitecturii spaniole si a mestesugurilor, realizate pe o perioada de 5 ani intre anii 1923-1928 cu ocazia Expozitiei Internationale de la Barcelona din anul 1929. Arhitectii acestui complex de case au strabatut Spania in lung si in lat cautand documente si fotografii vechi care reprezentau casele din Spania. In arealul acestui „sat” asezat pe colina Montjuic se gasesc case construite la scara 1:1 din diferite perioade ale istoriei si de pe intreg teritoriul statului actual spaniol. In aceste case se gasesc astazi magazine de suveniruri, terase, restaurante unde seara vin numerosi oameni. Intalnim si case dedicate diferitelor mestesuguri cum ar fi : croitorie, fierarie, sticlarie si olarie. In aceste case poti sa vezi cum se fac diferite obiecte din sticla, fier, etc

Satul Spaniol este usor de recunoscut dupa zidurile inalte ce il inconjoara si dupa cei 2 giganti asezati de o parte si de alta a portii de acces. La casa de bilete primesti o harta care iti arata ordinea de vizitare a cladirilor. Cele 117 cladiri ale satului cuprind arhitectura din intreaga Spanie pornind din Andaluzia si sfarsind in Tara Bascilor. Casele prezentate sunt grupate pe regiuni : regiunea mediteraneana, nordul Spaniei, Centrul Spaniei si Sudul Spaniei. Fiecare regiune are cate un clip de prezentare care ruleaza pe ecrane plasate in cate o casa reprezentativa pentru zona aceea.

Această prezentare necesită JavaScript.

In interiorul satului se gasesc si lucrari expuse ale lui Picasso, Salvador Dali si Miro in cadrul MUSEO FRAN DAUREL (Muzeul Fran Daurel). In „sat” se gaseste si o biserica romano catolica, biserica Sant Miquel de unde se poate admira orasul si muntii Pirinei in departare.

De la Satul Spaniol din statia de autobuz (asezata de vis a vis), statie ce se numeste Poble Espanyol se ia autobuzul 150, care are capatul de linie la CASTELL DE MONTJUIC (Castelul Montjuic). Daca pe parcurs coborati la statia Av de l’Estadi – Estadi Olimpic se poate admira si vizita Stadionul Olympic reconstruit in anul 2010 pentru a gazdui Editia a XX a a Campionatului European de Atletism. De acolo se poate admira si TORRE DE CALATRAVA (Turnul de telecomunicatii inalt de 188 metri) din Placa d’Europa (Piata Europei).

CASTELUL MONTJUIC – Pe Colina cu acelasi nume s-au gasit vestigii si urme ale asezarilor umane din cele mai vechi timpuri. Inainte de a fi construit actualul castel (in mai multe etape),  aici exista un turn de veghe cu un far (anul 1073) in care statea un soldat care dadea alarma in oras in cazul  unei invazii pe mare a dusmanilor. In anul 1640 ca urmare a atacului flotei regelui Spaniei Filip al IV lea castelul a inceput sa fie fortificat. A luat actuala forma intre anii 1753-1779. Istoria acestui castel s-a desfasurat concomitent cu istoria Barcelonei aici consumandu-se cele mai importante momente ale istoriei orasului.

Această prezentare necesită JavaScript.

De sus de pe platforma castelului se poate admira o frumoasa panorama a marii, portului si orasului. (360 de grade).

In link-ul de mai sus gasiti toate detaiile despre acest minunat loc de belvedere,

De la Castelul Montjuic o luam pe jos mergand pana in Piata Spania pe traseul de mai jos.

Traseul mereg pe langa Stadionul Olimpic, Gradina Botanica Istorica, Palatul National care gazduieste Muzeul National de Arta al Cataloniei sfarsind cu Fantana Magica din Montjuic ( a se vedea seara cand este luminata). De sus de la Palatul National se poate vedea o frumoasa panorama asupra orasului.

De precizat ca Fantana magica din Montjuic nu este tot timpul functionala. Fantana a fost proiectata in anul 1929, este inalta de 50 de metri si este iluminata de 4500 luminite colorate. De o parte si de alta a fantanii sunt scarile de beton si cele rulante care te duc pana la Palatul National. In fata Palatului National strajuiesc cele 4 coloane de piatra.

Orarul in poza de mai jos:

PALAU NACIONAL (Palatul national) – este un palat construit in stil neoclasic care se inalta in spatele fantanii Font Magica de Montjuic. In interiorul palatului se gaseste Muzeul national de arta al Cataloniei. Accesul se face pe scarile de piatra sau pe scarile rulante situate de o parte si de alta a fantanii magice.

Această prezentare necesită JavaScript.

Alte imagini :

P.S. Va urma un articol in care vom discuta despre arhitectul Gaudi si lucrarile sale din Barcelona.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.