Scurt popas la Oradea


Orasul Oradea este traversat de raul Crisul Repede fiind capitala provinciei istorice romanesti Crisana. Orasul surprinde prin arhitectura cladirilor si prin armonia dintre cele 2 popoare care traiesc aici romanii si ungurii. Orasul este asezat la numai 12 km de granita Ungariei si este un oras important al tarii noastre.

ACCESUL in oras se poate face cu avionul prin Aeroportul International Oradea, cu trenul CFR pe ruta CFR 300 Bucuresti – Brasov – Oradea, cat si cu masina pe drumurile nationale.

Teritoriul Crisanei a fost locuit inca din cele mai vechi timpuri. Dupa daci si romani in Crisana a urmat formatiunea statala numita Voievodatul lui Menumorut cu sediul la Biharia (12 km la nord de Oradea). Numele sau este mentionat de catre cronicarul ungur Anonymus, notarul regelui Bela al III lea la Ungariei care il numeste pe Menumorut duce al tarii dintre raul Tisa, Mures si muntii Apuseni cu capitala voievodala la Biharia, tara locuita de romani, slavi si avari.

In urma atacurilor repetate ale triburilor migratoare maghiare Menumorut devine vasal Ungariei si orasul actual Oradea este numit in 1113 de catre unguri Varadinum. Mai tarziu orasul va face parte din Transilvania, iar in 1660 fiind cucerit de turci, devine capitala elayatyului Varat. Orasul a fost adminstrat de turci pana la cucerirea sa de catre Imperiul Habsburgic in anul 1692. De atunci incoace orasul a inceput sa se dezvolte  si sa fie inzestrat de catre arhitectii vienezi cu numeroase cladiri civile si religioase in stil baroc.

Un hotel asezat intr-o zona pitoreasca a Oradei si cu un raport calitate pret bun este Hotelul Terra. Asezat pe malul Crisului Repede in Parcul Silvas (loc de picnic, plaja, baie si de gratare pentru oradeni), la 500 metri de Strandul Municipal si Aqua Parc, cu restaurant si parcare monitorizata video este o solutie ideala pentru cazare.

Restaurante recomandate :  Sppon Bar & Grill si Casa Piratilor.

Printre obiectivele turistice mai importante din orasul Oradea amintim :

  • CATEDRALA ORTODOXA “ADORMIREA MAICII DOMNULUI” – BISERICA CU LUNA

Biserica cu Luna a fost construita intre anii 1784 – 1790 in stilul architectural baroc.  Constructia acestei biserici ortodoxe romane a constituit o mare victorie a romanilor din Oradea aflati “robi “in propria lor tara. Biserica se mai remarca prin mecanismul unic in Europa, mecanism asezat in turla bisericii care arata in fiecare zi pozitia Lunii pe bolta cereasca. (1793)

La intrarea bisericii gasim cateva rame expuse istoria bisericii din care citez :

Ceea ce a avut de-alungul vremii o faima bisericii dincolo de semnificatia istorica este mecanismul – unic in Europa – situate in turla bisericii, care poarta amprenta mesterului vienez GEORG RUEPPE. Este vorba despre un orologiu creat in cominatie cu un glob lunar situate in peretele din turla bisericii, vizibil in exterior (jumatate auriu jumatate negru), care functioneaza in interdependenta. Mecanismul globului sta in legatura cu mecanismul orologiului, astfel incat, tot la 28 de zile, globul face o rotire in jurul axei sale, indicand fazele Lunii. Acest system dateaza de la finele anului !793

Constructorul acestei biserici a fost IOAN LINS PALER si a fost facuta dupa planurile arhitectului JAKOB EDER.

Alta particularitate a bisericii este portretul in medalion al lui Horea situat in cheia arcului de bolta dintre naos si absida altarului. De altfel si constructia bisericii a inceput in preajma Rascoalei lui Horea, Closca si Crisan.

Adresa : Str. Avraam Iancu (langa Primarie)

  • SINAGOGA NEOLOGA SION

Sinagoga neologa evreiasca este situata pe Strada Independentei nr 22 langa linia de tramvai si a fost construita in decurs de numai un an (1877-1878). Piatra de temelie a constructiei se gaseste pe mijlocul bisericii pe culoarul dintre cele 2 randuri de jos rezervate barbatilor.

Sinagoga a fost construita dupa scindarea comunitatii evreiesti din Oradea intre evreii ortodoxi si evreii neologi. Constructia impunatoare a fost facuta dupa planurile efectuate de catre Bush David. In acest moment la aceasta sinagoga nu se mai tin slujbe astfel ca sinagoga este acum vizitabila. Este interesant faptul ca in interiorul bisericii in locul unde se tineau cartile sfinte, se gaseste un cilindru de metal. In interiorul acestui cilindru descoperit de constructor sub pardoseala centrala se gaseste o hartie pe care este trecuta o instiintare de constructie a sinagogii catre imparatul austriac Franz Joseph.

Pe 26 noiembrie 2015 sa terminat renovarea sinagogii facuta de cu ajutorul comunitatii evreiesti din Debrecen si a fondurilor europene. Odata cu aceasta reinaugurare, sinagoga a fost inclusa in circuitul turistic al orasului, aici nemaitinandu-se slujbe.

Pe scarile ce urca la balconul sinagogii unde stateau femeile si copii se vad panouri comemoratice cu evreii deporati la Auschwitz in Polonia de catre ocupatiaUngariei hortyste.

Si pe peretele garii din Oradea gasim o placa comemorativa bilingva care aminteste acest lucru :

In lunile mai iunie 1944, 131639 de evrei, barbati, femei si copii din Transilvania de nord, aflata sub ocupatia fascista a regimului Horty, au fost deportati de catre jandarmeria hortysta si predati autoritatilor naziste. Aproape toti au fost exterminati. Din gara Oradea au fost deportati in zilele de 23, 25, 28, 29, 30 mai, 1, 3, 5 si 27 iunie 27260 de evrei. Fie ca memoria acestei tragedii sa ramana vie ca un avertisment pentru generatiile viitoare.

Institutul National pentru studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel – mai 2014”

Această prezentare necesită JavaScript.

Pretul de intrare este de 5 RON.

Pe strada 1 Decenbrie se gaseste si PALATUL  EVREIESC ULLMAN construit in 1913 de Ullman Izidor si este constituita din trei etaje ridicate pe un parter inalt si o mansarda. Aceasta cladire este o cladire importanta a comunitatii evreiesti din Oradea. In timpul celui de-al doilea rasboi mondial cladirea a facut parte din ghetoul unde au fost inchisi si persecutati evreii.

  • STATIA CFR

Gara Centrala din Oradea a fost construita in stil ecletic in anul 1857, Intre anii 1900 si 1902 datorita fluxului de populatie a fost modernizata si adusa la forma de astazi. In gara gasim si 2ocomotive cu aburi construite la vechea fabrica de locomotive de la Resita.

  • PALATUL PRIMARIEI

Cladirea primariei a fost proiectata si construita de catre arhitectul Rimanoczy Kalman – junior in anul 1901, pe locul vechii resedinte episcopale. Cladirea este terminate in anul 1903.

Din aceeasi cladire face parte si TURNUL CU CEAS care a servit ca punct de veghe pentru pompierul de service al orasului. Astazi se poate urca in turn contra sumei de 5 Ron/ persoana de unde se poate admira orasul Oradea in toata splendoarea sa.

  • PALATUL „VULTURUL NEGRU”

Această prezentare necesită JavaScript.

  • BISERICA SFANTUL LADISLAU

Biserica Sf Ladislau se gaseste in Piata Unirii langa Primarie si este o constructie baroca care dateaza din anul 1720. Biserica este catedrala romao catolica si se remarca prin existent in interior al celui mai vechi altar din Oradea, datat din 1730 care este functional si astazi.

Nu uitati si de frumoasa faleza a Crisului pe unde se poate merge spre centrul orasului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Deoarece in acest articol nu pot cuprinde tot ce poate oferi acest oras minunat am sa va las spre studiu un link ce l-am descoperit dupa redactarea acestui articol. este foarte bine structurat si in acelasi timp are propuse niste variante de trasee turistice prin oras ca sa poti sa cuprinzi aproape tot orasul.

http://oradea.travel/

Această prezentare necesită JavaScript.

P.S. Daca mergi in Oradea cu masina personala ai grija cu parcarea. Eu am platit parcarea prin SMS pe o zi si nu am primit mesaj de confirmare deoarece sistemul era defect (desi banii mi-au fost luati) si ca urmare m-am trezit cu amenda.

Va doresc o calatorie cat mai placuta in acest frumos oras. Si nu uitati de traseele turistice din link-ul de mai sus.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.