Zilele trecute mi-am petrecut concediul in unul din cele mai cunoscute orase ale lumii, Firenze sau Florenta. Acest oras intemeiat in timpul Imperiului Roman avea sa devina incepand cu secolul al XIV lea cel mai dezvoltat oras al Europei din punct de vedere economic, bancar, al stiintelor si al artelor. Epoca Renasterii cunoscuta ca o perioada de tranzitie de la Evul Mediu la societatea moderna si manifestata intre secolele XIV – XVI a inceput pe teritoriul Italiei si mai precis de la Florenta.
…sceptrul Familiei Medici
Ovidiu Drimba in lucrarea sa Istoria Culturii si Civilizatiei scria : „In primele doua decenii ale secolului al XV lea – Quattrocento, cu termenul consacrat in istoria artei – la Florenta un grup de artisti au voit sa creeze o arta noua, rupand cu conceptiile, teoriile si practicile trecutului : Brunelleschi, in arhitectura, Donatello in sculptura si Masaccio in pictura. Cu ei incepe arta Renasterii. La Florenta se pun si se clarifica toate problemele – cheie ale experientei renascentiste.”
Voi prezenta mai jos cateva nume importante din istoria Renasterii nascute in Florenta si care si-au lasat amprenta asupra orasului, Italiei si Europei.
ARHITECTURA – Filippo Brunelleschi (cupola domului din Florenta) ; Michelozzo Michelozzi ucenicul lui Bruneleschi in arhitectura, iar in sculptura elevul lui Donatello si Ghiberti (palatul Medici – Ricardi din Via Larga) ; Giuliano da Sangallo ( vila Poggio a Caiano construita pentru Lorenzo dei Medici si care cuprinde o noutate in arhitectura – „scara dubla cu rampa curbata”) ;
SCULPTURA – Lorenzo Ghiberti (executia in bronz a celei de-a doua porti a Baptisierului din Florenta, avand ca tema „Sacrificarea lui Isaac”) ; Donatello ( sculptura celebra in marmura „David” aflata la muzeul Bargello) ;
PICTURA – Sandro Botticelli (cele mai cunoscute picturi Adoratia Magilor de la Galeria Uffizzi si 3 fresce la Capela Sixtina din Roma) ;
Filippino Lipi (nascut la Florenta in anul 1457 a fost initiat in pictura de tatal sau Filippo Lippi, apoi la varsta de 15 ani va picta la scoala lui Botticelli. A pictat 2 vile pentru familia Medici si Capella Brancacci. La Galeriile Uffizi se gasesc 2 lucrari Inchinarea Magilor – 1496 si Adorarea Copilului )
Domenico Ghirlandaio ( numit de catre locuitorii Florentei „pittore senza errori” – cea mai importanta lucrare a fost : cele 7 fresce cu subiecte biblice din biserica S Maria Novella. Pentru o perioada de 2 ani printre elevii sai a fost si marele Michelangelo).
Cossimo Rosselli (a decorat cu fresce Capela Sixtina impreuna cu Botticelli si Ghirlandaio. La Florenta in Galeriile Uffizi se gasesc lucrarea Maria si Pruncul cu ingerii, Sf.Nicolae si Sf.Antonie)
Cei mai importanti artisti ai Renasterii Italiene, nascuti la Florenta au fost : Michelangelo Bounarroti si Leonardo da Vinci. Michelangelo a fost pictor, sculptor, arhitect si poet. In anul 1508 va incepe pictura la bolta Capelei Sixtine din Roma, pictura care va dura 4 ani. Ca arhitect va lucra la cupola Bisericii Sf.Petru din Roma. Dar cea mai mare pasiune a lui a fost sculptura : grupul statuar Pieta din domul din Florenta ; statuia lui David din Florenta (4,35 m inaltime)
…Familia Sfanta cu tanarul Ioan Botezatorul – pictura Galeria Uffizi
Leonardo da Vinci – a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inventator. A ramas cunoscut in pictura cu cele doua opere reprezentative : Cina cea de Taina si Mona Lisa (Gioconda).
… Adoratia magilor – pictura Galeria Uffizi
…Buna Vestire – pictura Galeria Uffizi
Alti pictori celebrii ai Renasterii care nu s-au nascut in Florenta, dar unde se gasesc opere de ale lor sunt : Rafael Sanzio (1483 – 1520) si Titian (Tiziano Vecellio) (1477-1576)
Pentru mai multe detalii despre acesti artiști ai Renasterii va recomand cartea Istoria Culturii si Civilizatiei, scrisa de Ovidiu Drimba cu capitolele aferente Renasterii (volumele 9 – 12)
Amintim mai jos alte personalitati marcante ale Florentei din timpul Renasterii : Galileo Galilei ( fizician, matematician,astronom, filosof) ; Nicolo Machiavelli (diplomat si scriitor) ; Girolano Savonarola ( calugar dominican si predicator) ;
…Galileo Galilei – pictura Palat Medici Ricardi
Alte personalitati marcante ale Florentei care au trait inainte de guvernarea Familiei de Medici sunt : Giotto di Bondone ( fondatorul scolii italiene de pictura fiind primul pictor din istoria artei occidentale care a plasat figuri umane intr-un cadru realist. A surprins in picturile sale toate categoriile sociale : tarani, oraseni, preoti… ; Giovanni Boccacio – scriitor ; Dante Alighieri (poet, filosof si politician) ;
Inainte de a incepe descrierea calatoriei mele prin Florenta am sa va dau cateva sfaturi utile daca va hotarati sa vizitati orasul.
Cea mai rapida cale de a ajunge din tara noastra la Florenta este cu avionul (aproximativ 2 ore). In acest sens aveti doua posibilitati spre a ajunge la Florenta : cu cursele operate din Bucuresti de companiile Blue Air, AlItalia si Wizzair. Provincia Toscana din care face parte orasul Florenta are 2 aeroporturi : aeroportul din Florenta (situat la 4 km de oras unde opereaza curse companiile Blue Air si Alitalia) si aeroportul din Pisa (situat la 80 km de Florenta, unde opereaza curse Wizzair).
De la aeroportul din Florenta se poate ajunge in oras cu tramvaiul T2 (bilete se iau de la tonomatul din aeroport sau din statia de tramvai) sau cu autobuzele care ajung la gara Sita din Florenta (biletele se iau de la sofer) ; (vezi http://www.ataf.net/en/ataf.aspx?idC=2&LN=en-US ). Google maps va este de mare ajutor in orice calatorie.
Preturile la cazare in Florenta sunt destul de ridicate, iar pentru fiecare noapte se achita in plus o taxa de oras in valaore de 1,5 – 5 euro / persoana / noapte (in functie de numarul de stele al hotelului).
Pentru vizitarea obiectivelor turistice din oras recomand mersul pe jos (care face piciorul frumos), iar pentru obiectivele situate mai spre margine se pot lua autobuzele electrice (C1, C2, C3 si D) al caror orar il gasiti in linkul de mai sus sau pe google maps. Biletele pentru autobuz si tramvai se pot cumpara de la tutungerii (tabacchi), chioscurile de ziare, birourile ATAF sau tonomatele plasate la gara si aeroport.
Multe restaurante din oras includ in nota de plata o taxa numita coperto. Din cate am inteles taxa coperto se refera la uleiul, otetul, sarea de pe masa sau painea chiar daca nu le folosesti. Alte restaurante nu introduc „coperto”, dar introduc un alt serviciu numit „servizio” de vreo 10 -15 % din nota de plata. Asadar ramane la latitudinea dumneavoastra daca vreti sa lasati bacsis la ospatar.
La unele obiective turistice este indicat sa va faceti rezervare online cu 10-15 zile inainte pentru a evita cozile foarte mari. Spre exemplu noi nu am putut vizita domul din Florenta pentru ca trebuia sa stai la coada cateva ore bune, iar locurile erau rezervate cu cateva zile inainte. Mai exista o varianta pentru a nu mai sta la coada, varianta ce presupune cumpararea Firenze Card in valoare de 72 de euro per persoana, card valabil 72 de ore de la prima utilizare. Acest card va permite accesul la un numar mare de muzee. Cardul se poate achizitiona si online.
Cele 4 zile pline petrecute in Florenta nu mi-au ajuns ca sa pot sa vizitez pe indelete tot ce era de vizitat in oras mai ales ca nu m-am asteptat ca in aceasta perioada sa mai fie cozi atât de mari la cele mai importante obiective din oras.
Mai jos voi prezenta un traseu de parcurs intr-o zi (cei drept cam pe fuga pentru mine care sunt pasionat de istorie si tehnica) pe la obiectivele mai putin cautate de turisti si mai ieftine ca pret 4, 8 euro. Acest traseu sfarseste cu o frumoasa panorama asupra Florentei. (unul din punctele de Belvedere). Pe parcursul acestui traseu veti trece si pe langa alte obiective turistice nementionate de mine pentru ca in sine toata partea centrala e plina de palate, biserici, cladiri monument istorice, in care astazi functioneaza institutii ale statului, dar care sunt deschise si publicului.
Traseul nostru are ca punct de pornire kilometrul zero al orasului, PIAZZA DEL DUOMO. In aceasta piata troneaza impunatorul Dom ce va fi prezentat in articolul viitor. (link Google maps)
MUZEUL CASA DANTE – Dante Alighieri s-a nascut in anul 1265 la Florenza fiind considerat parintele limbii italiene. De profesie poet, scriitor si om politic Dante ramane in istorie cu monumentala sa lucrare Divina Comedie.
La inceputul secolului al XX lea a fost refacuta actuala cladire care gazduieste muzeul unde se spune ca au fost casele familiei Alighieri. Dupa moartea lui Dante casa familiei sale a fost vanduta si in timp s-a degadrat asa ca sa nu va asteptati sa gasiti aici prea multe obiecte personale ale acestuia.
Muzeul este structurat pe 3 nivele, fiecare etaj tratand cate o tema diferita care ilustreaza printr-o expozitie viata privata a poetului, exilul si istoria medievala a Florentei.
Guelfii si Ghibelinii erau doua grupari ce au mentinut teritoriul Italiei impartit aproape pe tot timpul Evului Mediu. Guelfii erau reprezentatii puterii Papale si Ghibelinii reprezentatii puterii Sfantului Imperiu Romano German. Aceste 2 fractiuni doreau sa conduca orasele italiene de la acea vreme. Astfel Florenta va alege sa fie de partea Papei astfel incat locuitorii orasului aveau sa fie numiti guelfi, iar Siena si Pisa aleg sa fie de partea imparatului german adica ghibelini. In anul 1260 cu 5 ani inainte de nasterea lui Dante Florenta era cucerita de ghibelinii din Siena in batalia de la Montaperti. Cand Dante are un an Florenta este recucerita de guelfi si ghibelinii sunt expulzati din oras. In timp guelfii se divid in doua : guelfii albi (care doreau sa inlature amestecul total al Papei in treburile orasului si guelfii negri – sustinatorii Papei). Familia lui Dante era guelfa, iar in anul 1302 Dante este exilat de catre Papa Bonifaciu al VII lea pentru ca aderase la gruparea guelfilor albi. In Divina Comedie ca drept razbunare impotriva Papei, Dante ii va rezerva un loc in Infern. Fiind pasionat si de medicina, chimie, filosofie in casa sa se pot admira numeroase lucruri legate de aceste activitati.
In muzeu se gaseste expusa o harta a Europei din secolul al XIII lea in care apar familiile domnitoare ale Europei si influenta lor pe continent. Pe aceasta harta (care respecta adevarul istoric), cea mai mare parte a teritoriului Romaniei este ocupat de regatul Maghiar. (anterior formarii statelor medievale romanesti, state care ulterior au devenit independe de regatul maghiar).
De asemena veti avea posibilitatea sa cunoasteti istoria Florentei din timpul Evului Mediu. La atajul 3 se gaseste o copie a Divinei Comedii si imaginile cu Infernul, Purgatoriul si Paradisul asa cum au fost vazute de catre Dante (clasificarea treptata a pedepselor in functie de pacatele omului)
MUZEUL LEONARDO DA VINCI – este un muzeu mic situat in zona centrala, dar care nu este prea bine semnalizat asa ca puteti sa il ratati. In muzeu se pot vedea o parte din schitele lui Leonardo da Vinci precum si cateva zeci de modele ale aparatelor inventate de el : masini de zbor, modele anatomice, masini de razboi, etc. Noi l-am descoperit in ultima zi seara, asa ca nu l-am vizitat.
MUZEUL NATIONAL DE ARHEOLOGIE AL TOSCANEI – Acest muzeu se gaseste in Piata Santissima Annunziatta si este structurat pe 2 etaje. Parterul este dedicat colectiilor etrusce (sculpturi funerare, arme si istoria tumulilor descoperiti pe teritoriul Toscanei). Tot la parter gasim o colectie bogata de artefacte egiptene care te introduc in istoria si ritualurile egiptenilor pentru pregatirea omului in viata de apoi. La etajul I se gasesc colectiile dedicate artei romane, etrusce si grecesti. Deasemenea in camerele de la etajul I ni se prezinta toata istoria Egiptului ca o continuare a expozitiei de la parter.
Colectia egipteana a familiei de Medici consta in stele funerare, mumii, sarcofage si alte artefacte autentice, aduse din Egipt. Sincer, am gasit la muzeu mai multe detalii despre egipteni decat despre stramosii florentinilor. Vizita la muzeu este o incursiune in istoria Egiptului astfel incat crezi ca te gasesti la muzeul de Arheologie din Cairo. Familia de Medici cum vom vedea in articolul viitor a facut un cult si o simpatie pentru istoriografia si mitologia egipteana. Aici cred ca am pierdut 5 ore cel putin si tot nu am terminat de vazut si de citit informatiile despre toate exponatele.
In secolul IV I.Hr. orasul Fiesole, azi un sat de langa Florenta devenea un mare centru de putere etrusc. In anul 351 i.Hr. etruscii sunt cuceriti de Imperiul Roman.
In anul 59 i.Hr. are loc rascoala etruscilor din Fiesole, iar imparatul roman Iulius Cezar infrange rascoala si formeaza orasul Florenta oferind loturi de pamnt in jurul orasului celor ce au luptat de partea romanilor.
In anul 1125 Florenta cucereste si distruge orasul Fiesole. Pana in anul 1400 anul inceperii Renasterii la Florenta se vor naste si se vor face cunoscuti 3 perosnalitati marcante ale lumii : Giotto ( 1267 – 1337), Dante Alighieri (1265 – 1321) si Giovanni Boccaccio (1313 – 1375)
BISERICA CATOLICA SS ANNUNZIATA – Biserica Bazilicii Santissima Annunziata a fost construita de-a lungul timpului incepand cu anul 1081. Atunci in cinstea unei batalii castigate de florentini oamenii din cetate au zidit un mic altar ca multumire pentru ajutorul oferit de Fecioara Maria. La mijlocul anului 1200 sapte barbati florentini vor fonda Ordinul Servitorilor, ordin dedicat slujirii si onorarii Fecioarei Maria. In anul 1252 au decis sa infrumuseteze cladirea cu lucrari de arta dedicate Fecioarei Maria. Se spune ca pictura bisericii din 1252 a fost terminata de un inger.
Structura actuala s-a conturat intre anii 1444 -1477, de catre arhitectii Michelozzo apoi de catre Leon Battista Alberti. Biserica a fost sfintita in anul 1516. Aici se gasesc fresce pictate de Pontormo, iar deasupra usii centrale se gaseste un mozaic construit de Davide Ghirlandaio (1509). Se spune ca pentru printesa Maria Magadalena de Medici (1600 – 1633) nascuta cu un handicap locomotor asa incat nu putea sa urce scari a fost construit un tunel de la Palazzo della Crocetta (azi Muzeul de Arheologie) la biserica. Acest tunel conectat printr-o serie de tuneluri ridicate deasupra strazii sfarsea in biserica SS Annunziata in spatele unui grilaj de unde printesa putea sa urmareasca slujba.
SINAGOGA SI MUZEUL IUDEILOR – Acest obiectiv foarte frumos si renumit al Florentei nu am putut sa il vizitez pentru ca vizita mea a coincis cu serbarea Anului Nou evreiesc (sarbatoarea ROS HANANA sau Sarbatoarea Trambitelor), iar accesul vizitarilor era interzis pe durata sarbatorii. Fiind construita in 1882 Sinagoga este renumita prin constructia aparte, constructie in stil maur, romanic si bizantin si prin marimea impresionanta.
Comunitatea evreiasca din Florenta este atestata documentar în anul 1437 cand Cosimo il Vecchio de ‘Medici i-a invitat pe evrei sa se stabileasca in oras ca bancheri. Odata cu ocupatia nazista 9000 de evrei au fost deportati din Italia, dintre care 500 erau numai din Florenta. Acum comunitatea evreiasca are in jur de 1000 de membrii, iar evrei din lumea intreaga vin sa isi celebreze casatoria in celebra sinagoga din Florenta.
Muzeul Galileo Galilei este astazi un muzeu foarte interesant care reuneste mai multe colectii de obiecte destinate tehnicii. Intalnim astfel aici colectii destinate astronomiei, navigatiei, mecanicii, electricitatii, etc. Cele mai vechi instrumente sunt cele din COLECTIA MEDICI. Aceste instrumente stiintifice au fost aduse de Cosimo I (1519 -1574) (geometrie, astronomie, cartografie si navigatie).
In anul 1775 are loc infiintarea Muzeului Fizicii, iar ducele Habsburg Lorena (1747-1792) dispune constructia unui observator astronomic si dotarea cu noi instrumente de matematica, fizica, meteorologie si electricitate, multe dintre ele fiind construite in incinta muzeului.
In anul 1841 este construita in interiorul Muzeului de Fizica de catre Leopold II (1797-1870) sala lui Galileo Galilei. Aici au fost adapostite statuile acestuia și faimoasele instrumente de măsură ale savantului : busola geometrica si militara, doua telescoape si obiectivul telescopului cu care Galileo Galilei a descoperit satelitii lui Jupiter.
Pentru mine personal a fost ceva fascinant, dar in acelasi timp si neclar pentru ca multe instrumente expuse nu stiam cum functioneaza. Sa intelegi gradatiile si unghiurile de pe instrumentele de navigatie din vechime, functionarea lor sau alte dispozitive folosite in dezvoltarea tehnicii este ceva uluitor. Te minunezi si te intrebi cum au putut acesti oameni sa construiasca aceste lucruri atat de fine si precise.
PONTE VECCHIO – PODUL VECHI – este cel mai vechi pod din Florenta peste raul Arno, rau care imparte orasul in doua. Acest pod este un simbol al orasului alaturi de Dom, statuia lui David si Palatul Vechi. Podul a fost construit in anul 1345 fiind si singurul pod care nu a fost bombardat de catre armata germana in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Drumul principal a fost marginit de la inceput de atelierele fierarilor, tabacarilor si macelarilor. Mizeria facuta de acestia l-au determinat pe regele Florentei Ferdinand I in anul 1593 sa darame atelierele si sa fie refacute pentru breasla aurarilor. Astazi de o parte si pe alta a podului se gasesc magazine care vand si prelucreaza aur.
PANORAMA SPRE FIRENZE – este unul din locurile de unde se poate vedea o mare parte din Florenta in toata splendoarea sa. (inclusiv o parte din podurile peste raul Arno)
De fiecare data cand merg intr-o tara straina de 3 ani incoace am ocazia sa nimeresc in mijlocul unei sarbatori locale sau nationale. In aceasta excursie am nimerit in mijlocul sarbatoarei dedicate recoltei de vin (sarbatoare ce are loc in ultima sambata din luna septembrie in Florenta). Toscana este o zona viticola importanta a Italiei si vinul Chianti este produs aici. Cu ocazia sarbatorii este adus in piata centrala un car cu 2 boi albi, iar in car se gasesc primele damigene de sticla cu vin de Chianti produs in acest an. Damigenele sunt imbracate in material lemnos si au agatate panglici cu steagul Italiei. In urma carului trec oameni imbracati in porturile traditionale ale Florentei din timpul Reansterii acompaniati de o orchestra de tobosari. Parada se opreste in Piazza della Signoria. Este o atmosfera frumoasa specifica tarilor mediteraneene cum ar fi si Spania.
P.S. Linkurile atasate trimit catre pagina oficiala a muzeului unde gasiti detalii despre pret, program de vizitare, etc.
Intr-un articolul viitor vom descrie Familia de Medici si obiectivele turistice asupra carora aceasta familie si-a lasat amprenta.
Pingback: Alergand prin Florenta | peregrinprinlume
Pingback: Bologna, micutul oras mare | peregrinprinlume