Turul salinelor din Romania


Imi aduc aminte de poezia NOI scrisa de Nichita Stanescu pe care am studiat-o la liceu si in care autorul spunea : „Aici şi pâinea, sarea, noi o avem la masă, / căci ne-am făcut-o singuri, zidindu-ne o casă.” La inceput nu am inteles ce vrea sa spuna poetul cu sarea, dar apoi m-am dumirit si mi-am adus aminte ca tara noastra spre deosebire de alte tari poseda zacaminte bogate de sare. Printre aceste zacaminte de sare se gasesc si cateva exploatari miniere scoase din uz – SALINELE TURISTICE– care au fost amenajate si deschise publicului larg pentru vizita, tratament si recreere. La noi in tara sunt 6 saline vizitabile : Salina Slanic Prahova, Salina Targu Ocna, Salina Cacica, Salina Turda, Salina Praid si Salina Ocnele Mari. Alte saline nevizitabile la data acestui articol sunt : Ocna Dej si Ocna Mures. Toate salinele enumerate fara Salina Turda apartin de Compania Nationala a Sarii – SALROM

Traseul nostru porneste de la Salina Slanic Prahova, salina situata in judetul meu natal, judetul Prahova. Mai jos le vom descrie pe fiecare, desi unele dintre ele le-am prezentat fragmentat si in alte articole. Odata cu redactarea acestui articol voi incorpora si alte articole mai vechi (care ulterior vor fi sterse) si voi completa cu ceea ce nu am descris pana acum pe acest blog.

Asadar sa incepem plimbarea noastra prin subsolul tarii…..

1.SALINA SLANIC PRAHOVA

Salina Slanic Prahova este situata in orasul Slanic din judetul Prahova, fiind o salina in care accesul se face cu microbuzul deoarece liftul minei s-a defectat de cativa ani. Tarifele si programul de vizitare le gasiti la http://www.salrom.ro/slanic-prahova-facilitati-si-tarife.php

Pe panoul informativ din inteiorul salinei gasim scris : ”Lucrarile miniere de deschidere a minei au inceout in anul 1938, iar exploatarea sarii din aceasta mina s-a efectuat intre anii 1943-1970. Exploatarea s-a facut descendent de la tavan catre vatra in felii succesive de 2,2 m grosime cu taiere orizontala la vatra si verticala la pereti, derocarea prin impuscare, transportul materialului rezultat s-a efectuat cu vagoneti pana la put si mai departe cu colivia pana la suprafata catre instalatia de pregatire si expeditie.

Mina este alcatuita din 14 camere cu profil trapezoidal avand 10 m deschidere la tavan si 32 m la talpa si o latime de 54 m. Diferenta de cota intre suprafta si vatra minei este de 208 m si este parcursa cu liftul in 90 de secunde. Spatiul excavat ocupa un volum de 2,9 milioane metri cubi si se-ntinde pe o suprafata de 7,8 ha.

Dupa anul 1970 mina devine obiectiv turistic oferind conditii naturale de exceptie prin microclimatul sau bogat in aerosoli cu eficienta binecunoscuta in tratarea maladiilor respiratorii.

Aerajul minei este natural cu temperatura constanta in tot timpul anului, 120 C, presiunea atmosferica de 730 mm col Hg, iar umiditatea mai redusa cu 10% decat de la suprafata. Tavanul minei este bordat pe intreaga suprafta de balcoane din lemn care permit circulatia personalului autorizat la controlul periodic al stabilitatii suprafetelor din zona superioara a constructiei miniere. Zonele cu stabilitate incerta sunt delimitate pe vatra minei cu imprejnuiride interdictie a accesului vizitatorilor”

 

…poza preluata din Ghid Turistic al Judetului Prahova, Gheorghe Niculescu

In interiorul salinei Slanic se pot admira statuile din sare ale regelui Decebal si a imparatului Traian, precum si statuia din sare a marelui poet roman Mihai Eminescu. Langa Traian si Decebal mai este in constructie o sculptura in sare care tind sa cred ca il va reprezenta pe regele Burebista.

2. SALINA TARGU OCNA

La 14 km de orasul Onesti pe drumul spre Comanesti (DN12A) in apropierea orasului Targu Ocna se gaseste Salina Targu Ocna – Mina Trotus. Aceasta salina este cunoscuta prin faptul ca este cea mai adanca salina din Romania cu o adancime de 240 m, iar in interiorul ei la 240 m se afla o biserica de sare unica in Europa datorita adancimii la care se afla.

Aceasta biserica construita din sare in anul 1992 din initiativa directorului minei dl. Ing. Miclea Cernea  si cu ajutorul salariatilor a fost prima biserica ortodoxa subterana din Europa si poarta hramul Sfintei Varvara – cunoscuta ca sfanta care ii ocroteste pe mineri. La stanga si la dreapta altarului se afla icoanele Sfintelor Varvara si Sfintei Paraschiva. Policandrul din mijlocul bisericii este construit din sare si metal.

Exploatarea miniera a inceput in jurul anilor 1380 si continua pana astazi. Ilustrand plastic zacamantul de sare se prezinta sub forma de „para” cu „coada” in jos, iar la ora actuala s-a ajuns cu exploatarea sarii la „coada”. Partea de exploatare a salinei a ajuns la nivelul XII si se estimeaza ca ar mai fi 2 nivele pana la epuizarea zacamantului. Partea vizitabila a salinei este situata la cota de 138.1 metri – Orizont IX. Temperatura in interiorul salinei este de 12 -13 grade Celsius, adancimea de 240 m iar diferenta de nivel de la punctul de intrare este de 120 m.

Accesul in Salina Tg. Ocna se face cu ajutorul autobuzelor care pleaca la un interval de 40 de minute. Programul de vizitare si preturile sunt disponibile la http://www.salrom.ro/targu-ocna-facilitati-si-tarife.php

In salina se gasesc locuri special amenajate pentru recreere : terenuri de minifotbal, baschet, tenis de camp, tenis de masa, spatii de joaca pentru copii, spatii de gimnastica, magazinul de souveniruri precum si un mic  Muzeu al Sarii. Din anul 2010 la suprafata a fost amenajat un strand cu apa sarata deschis zilnic in sezonul cald intre orele 10-20.

3. SALINA CACICA

Salina Cacica este situata in localitatea Cacica, judetul Suceava ( localitate cu vestigii arheologice de peste 5000 de ani, a carei dezvoltare a inceput in anul 1790 odata cu descoperirea zacamantului de sare gema ) in zona Obcinei Mari la 18 km de frumoasa statiune montana Gura Humorului. Prezenta izvoarelor cu apa sarata (izvoare de saramura) au facut ca inca din mileniul al V lea I. Hr. la Cacica sa se produca sare recristalizata prin fierbere.

Acest procedeu este descris de un martor ocular in jurul anului 1783. Locuitorii ridicau un rug de forma patrata din lemn, aprindeau focul sub rug lasand ca rugul sa se umple de flacari si turnau peste flacari si lemn saramura. Dupa ce lemnul se racea sarea era scoasa prin lovire, pusa in saci si lua drumul consumului.

Accesul in interiorul salinei se face pe trepte de brad vechi de 200 de ani impregnate cu saramura. De la intrarea te loveste un puternic miros de petrol amestecat cu sare si cobori prin galeriile sapate manual pana la adancimea de 44 m in Grota Piticilor si Sala de Bal. Trebuie precizat ca in salina Cacica nu exista semnal la telefonul mobil. Temperatura salinei este constanta si are valoarea de 14 grade Celsius.

Coborand treptele ajungem la o mica biserica sapata in sare situata la adancimea de 27 m. Aceasta biserica se remarca prin faptul ca pe 4 decembrie de ziua Sintei Varvara, se oficieaza slujba de catre cele 3 culte din localitate : cultul ortodox, romano catolic si greco catolic, astfel ca putem spune ca aici la Cacica ecumenismul este la putere.

Continuand coborarea ajungem in Sala de Bal inconjurata de balcoane unde unde intalnim si un lac de sare cu o adancime de 2 m.

In salina gasim un teren de fotbal, o sala cu ecou (8 reveniri ale sunetului) si Muzeul Sarii.

4. SALINA TURDA 

Salina Turda este situata în partea de N-E a oraşului Turda si se poate ajunge la ea urmand indicatoarele din oras. Zăcământul de sare se întinde pe o suprafaţă 45 km2. Datorita eroziunii  raurilor Valea Florilor si Valea Sarata in rocile sterile ale zacamantului, sarea a aparut la suprafata. Exploatarea sarii la Turda a inceput in timpul ocupatiei romane din Dacia. Odata cu ocupatia romana s-a pus la punct mineritul pentru exploatarea fierului, aurului, argintului si sarii.

Până în 1862, sarea se extragea la Turda din cele trei puturi vechi “Iosif”, “Terezia” şi “Anton”. Deoarece transportul sarii la suprafata era foarte dificil, in anul 1853 a  inceput constructia unei galerii de transport numita „Franz Iosef” cu lungimea de 917 metri.

 

Concomitent cu saparea galeriei de transport a fost modernizat puţul “Terezia”, prin completarea lui cu două camere laterale “Rudolf” si “Ghizela”, extracţia fiind concentrata in mina “Rudolf”. Datorita curentilor de aer, peretii au fost slefuiti, iar colturile au fost rotunjite. Depunerile de sare de pe pereti s-au format datorita condensului.

In interior se poate cobori cu liftul sau pe scarile din vechea galerie. In mina „Rudolph” sunt amenajate bancute si mese de lemn, precum si o uriasa „roata” care te urca in cerc pana spre tavanul salinei de unde ai o priveliste frumoasa asupra incaperii. Impresioneaza peretii taiati drept si slefuiti peste care s-a depus prin condens sarea. Din sala mare se coboara apoi cu un alt lift si se ajunge la lacul din fundul salinei unde te poti plimba cu barca.

5. SALINA PRAID

Ocna Praid este o mina de sare gema situata in micul oras de munte Praid, aflat la poalele muntilor Harghitei pe drumul spre Targu Mures. Caracteristic acestei saline este aerul puternic ionizat eficient in tratarea afectiunilor respiratorii (cum ar fi astmul) si baza de tratament cea mai dezvoltata dintre salinele din Romania. Terapia cu sare se numeste speleoterapie.

In salina se ajunge cu autobuzul printr-un tunel de 1500 metri si costul biletului este de 30 Ron pentru adulti. (tarife)

Autobuzul pleaca la interval de o jumatate de ora si te lasa la capatul tunelului de unde cobori in jur de 300 de trepte in partea turistica a minei. Ajunsi la capatul scarilor ai in fata un minioras subteran: cu restaurant, baza de tratament, locurile de joaca pentru copii, un muzeu al sarii, cafenele precum si o capela universala in care se tin slujbe ale celor trei confesiuni majoritare in Transilvania: catolica, ortodoxa si reformata.

Temperatura aerului in interiorul salinei este constanta avand valoarea de 16 grade Celsius. De langa restaurant se poate vedea din punctul numit „La observator” vechea galeria  prabusita „Ioseph”.

Inceputurile exploatarii sarii la Praid dateaza din timpul stapanirii romane, apoi este continuata de avari si bulgari, iar in anul 1003 dupa ocuparea agresiva a Ardealului de catre unguri sarea noastra va lua drumul Ungariei. Mai multe detalii despre drumul sarii si istoria minei, precum si despre activitatea de speleoterapie  se gasesc in cadrul muzeului de sare. Masivul de sare de la Praid se numara printre cele mai mari masive de sare din Europa avand un diametru cuprins intr 1200-1400 m si o adancime de 2700 m.

6. SALINA OCNELE MARI

Salina Ocnele Mari este situata in localitatea omonima la 8 km de orasul Ramnicu Valcea. (din oras se urmeaza indicatoarele).

La intrarea in salina intalnim urmatorul panou de avertizare si cateva date tehnice  :

Zacamantul de sare gema de la Ocnele Mari are o lungime de 7,5 km pe directia V-E si o latime de 3 km pe directia N-S. Exploatarea sarii la Ocnele Mari s-a facut inca din neolitic. De-alungul paraului Sarat care trece pe langa salina, dacii construisera un intreg sistem de asezari si fortificatii care aparau celebra cetate Buridava (care dupa spusele istoricilor ar fi fost asezata pe teritoriul Ocnelor Mari). Exploatrea sarii a continuat si in timpul stapanirii romane. In Evul Mediu sarea avea sa devina monopol domnesc iar mina de la Ocnele Mari devine cea mai importanta exploatare din S-V Romaniei. Continuarea prezentarii in pozele de mai jos :

In interiorul saline exista spatii de joaca pentru copii, un restaurant, o crama, un mic muzeu cu exponate care iti arata istoria zonei, precum si o biserica ce poarta hramul Sfintei Varvara si Sfantului Gheorghe. Aceasta biserica detine recordul de a fi cea mai mare biserica subterana din Romania. In biserica pe partea dreapta se gaseste o biblioteca cu carti din toate domeniile si pe care le poti studia la fata locului. La iesirea din biserica gasim expuse toate versetele din Biblie care vorbesc despre sare.

Accesul in salina se face cu autobuzul iar preturile le gasiti la http://www.salrom.ro/ocnele-mari-facilitati-si-tarife.php

P.S. Am incercat in cateva randuri sa sintetizez informatiile despre salinele din Romania ca sa va poata fi de folos in vizitele dumneavoastra.

Va doresc tuturor un Craciun fericit si un an nou binecuvantat!

6 gânduri despre “Turul salinelor din Romania

  1. Pingback: Scurta prezentare geografica a judetului Prahova | peregrinprinlume

  2. Pingback: Stațiunea Slănic Moldova (Sinaia Moldovei) – peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.