Pentru cei care merg spre Tulcea si trec Dunarea cu bacul la Braila sau Galati, le recomand un traseu placut ochilor. Astfel trecand la Braila cu bacul, prima localitate care o intalnim este Smardan. Aici cum ai trecut Dunarea, ai pe partea dreapta lunca Dunarii cu salcii pletose, nuferi ce plutesc pe suprafata apei, un peisaj frumos care te introduce si iti contureaza o idee despre cum arata Delta Dunarii. Drumul continua spre Macin, apoi o luam spre Garvan, Luncavita, Isaccea, Somova pe drumul european E87. In localitatea Garvan ne oprim si mergem 5 km spre Galati la indicatorul care ne indreapta spre Cetatea Dinogetia.
Cetatea Dinogetia. Cetatea a fost o asezare antica fortificata cu zid de aparare, situata pe un promotoriu stancos din malul dobrogean al Dunarii. Numele ei este de origine getica si a fost pastrat chiar si de administratia romana. Populatia getica a fost cucerita de catre romani in secolul I. Este pomenita pentru prima dat in documentele istorice de geograful Ptolomeu. Cetatea cunoate o inflorire economica deosebita in secolele II si III, pentru ca in secolul III imparatii Diocletian si Constantin cel Mare sa o consolideze si sa o transforme intr-o fortareata menita sa apere granitele Imperiului Roman de atacurile barbarilor si dacilor liberi. Cetatea a fost parasita in jurul anilor 600 de catre romani in urma atacurilor slavilor si avarilor. In anul 971 slavii sunt alungati si Imperiul Bizantin ia in stapanire din nou cetatea care va redeveni foratareata. In acesta perioada se dezvolta foarte mult si se extinde, aici construindu-se tot odata si o bisericuta.
Din cetatea existenta in sec. VI se pastreaza zidul de incinta, gros de 3 m, In interior se afla ruinele unei biserici, cea mai importanta si cea mai veche de pe teritoriul tarii noastre, Dupa 1990 au fost incepute lucrari de restaurare sub conducerea domnului profesor Alexandru Barnea care a scris si o carte despre aceasta cetate. Lucrarile de amenajare sunt in continua desfasurare pentru a putea fi redata integral vizitarii.
Drumul continua spre localitatea Isaccea unde la iesirea din localitate putem sa mergem sa vizitam o alta cetate antica Noviodunum. Mergand mai departe printre dealuri si lacuri ajungem apropae de intrarea in Somova unde vedem un indicator dreapta spre localitatea Parches. Parasim drumul national si o luam spre Parches pret de 4 kilometrii. Nu veti regreta, drumul urca serpuit pe Dealul Somovei , trece pe langa complexul hotelier Delta Danube Resort si din varful dealului ai parte de o priveliste deosebita asupra Lacului Somova, Dunarii si dealurilor Tulcii.
Ne intoarcem in drumul mare si mergem spre Tulcea, iar printre lacuri si dealuri. In postarea viitoare am sa va vorbesc si despre orasul Tulcea unde deasemenea puteti vedea multe lucruri interesante.
Din Tulcea apucam drumul judetean 222C (care este foarte bun de mers cu masina fata de E87 Tulcea Babadag) spre localitatile: Agighiol, Sabangia, Sarichioi, Enisala unde facem popas la cetatea Enisala.(de aici ajungem imediat si la Babadag localitate supranumita „Sinaia Dobrogei”).
Cetatea Enisala. Este asezata pe Dealul Cetatii si domina zona lacurilor Babadag si Razim. Este singura cetate fortareata din Dobrogea in care zidurile s-au conservat cel mai bine. Cetatea a fost construita cu scop militar in a doua jumatate a secolului al XIV lea. In baza cercetarilor arheologice s-a dovedit ca cetatea a fost construita de negustorii genovezi care detineau monopolul asupra transporturilor in Marea Neagra. In timpul domniei lui Mircea cel Batran intre anii 1397 – 1418, cetatea a fost inclusa in sistemul de cetati de aparare al Tarii Romanesti. In anul 1420 dobrogea este cucerita de turci si cetatea devine fortareata otomana. Mai multe detalii despre aceasta cetate gasiti la : http://www.info-delta.ro/vestigii-istorice-39/fortareata-medievala-de-la-enisala–60.html.
Totodata pentru un ghid complet asupra Dobrogei vizitati sit-ul http://www.info-delta.ro/.
De la Enisala ne continuam drumul spre localitatea Jurilovca unde putem sa vizitam o alta cetate veche greco romana Argamum. Este indicator catre cetate din Jurilovca, dar ultimii 2 km pana la cetate sunt neasfaltati si mergi pe o carare printre trestii si daca mai este si cald afara ai ocazia sa calci cu masina pe cate un sarpe de apa care iese in drum (eu personal nu am ajuns la cetate deoarece imi este scarba de serpi, calcand vreo 3, 4). Ajungand astfel in Jurilovca ne indreptam catre micul port de unde ne imbarcam pentru frumoasa plaja de la Gura Portitei. Un drum dus intors cu salupa este de 60 ron pt o persoana.
Gura Portitei. Gura Portitei este o localitate situata la 50 de km sud de Tulcea. Este o plaja salbatica cu un sat de vacanta plin cu casute unde te poti caza. Daca doriti un colt de liniste, de apa curata si cristalina, o plaja libera si curata, fara gunoaie, fara vanzatori ambulanti, fara aglomeratie va sfatuiesc sa alegeti Gura Portitei. Aceasta limba de pamant este situata intre mare si lacul Razim.
Frumoasă țară avem!
ApreciazăApreciază
By: ina15 on August 17, 2013
at 8:02 am
Asa este, pacat ca multi nu o pretuiesc. Multumesc de comentariu si iti doresc o zi buna in continuare. Cu drag: Tony
ApreciazăApreciază
By: peregrinprinlume on August 17, 2013
at 9:12 am
Saltari de la „nebunul de sericiu”
Draga Tony ai incercat in cateva cuvinte si poze sa arati minunatia numita Delta Dunarii! Te felicit pentru incercarea e a deslusii misterul,dar mai ai de studiat multe despre delta. Te sfatuiesc sa incerci un bors de peste si o fiertura de raci, cu un mujdei de usturoi sa te lingi pe degete! Sau un rasol de peste uscat la vant si sare cu cartofi natueur si mujdei de usturoi! Mananci pana la lesin!
Daca ai ocazia sa testezi un bors pescaresc si un ceaun de raci fierti!
Pofta mare!
ApreciazăApreciază
By: Anonim on August 18, 2013
at 10:32 pm
Un bors perscaresc am incercat la Navodari, dar de ceaunul cu raci nu ma voi atinge in veci. Stiu ca nu am cum sa cunosc totul din prima,dar incetul cu incetul o sa aflu si eu multe. Oricum, tu ai fost an de an in delta de mic copil, asa ca nu pot sa ma compar cu tine. Merci de sugestie si ne vedem luni la birou ca sa mai povestim.
ApreciazăApreciază
By: peregrinprinlume on August 19, 2013
at 5:56 am
Mai baieti mi ati facut pofta si mie de un bors pescaresc adevarat si de niste pestisori mici prajiti cu mamaliguta si mujdei…miam miam miam….aaaaaaaaaaa este ora mesei si imi este foame…
ApreciazăApreciază
By: lumi on August 19, 2013
at 11:29 am
toni ceasul tau a ramas in urma cu o ora ..
ApreciazăApreciază
By: lumi on August 19, 2013
at 11:30 am
Foarte frumoase fotografile, intr-adevar avem o tara frumoasa. Am fost si eu in la Tulcea si in Delta si este superb.
O seara minunata!
Adeena 🙂
ApreciazăApreciază
By: Adeena on August 28, 2013
at 4:29 pm
Multumesc de aprecieri si iti doresc si eu o seara minunata!
Cu drag: Tony
ApreciazăApreciază
By: peregrinprinlume on August 28, 2013
at 9:02 pm
[…] 7. Cetatea Enisala (link catre articolul original). […]
ApreciazăApreciază
By: Drumul cetatilor nord dobrogene sau Drumul cetatilor tulcene | peregrinprinlume on Octombrie 26, 2014
at 11:43 pm
[…] salbatica, neamenajata, putin cunoscuta, dar frumoasa. In comparatie cu plajele de la Corbu, Gura Portitei, Sf Gheorghe si Sulina, plaja de la Vadu este cea mai salbatica. Toate aceste plaje de mai sus […]
ApreciazăApreciază
By: Plaja Vadu – Navodari | peregrinprinlume on Septembrie 29, 2015
at 8:22 pm