Constanța văzută altfel


Cea mai mare parte a turiștilor români și străini aleg orașul Constanța pentru plajele sale. Totuși orașul Constanța nu se rezumă doar la plaje, așa că astăzi vom încerca să trecem în revistă alte obiective turistice importante ale orașului.

Întemeietorii vechiului oraș Tomis au fost grecii ionieni din Milet, care atrași de poziția golfului natural au întemeiat în secolul al VI lea î. Hr. un mic port comercial numit Tomis. La început acest port era dependent de orașul port Histria, (primul oraș de pe teritoriul actual al României, înființat tot de grecii ionieni din Milet). În anul 260 î.Hr. în urma luptelor duse de locuitorii din Tomis și Bizanț cu locuitorii din cetățile Histria și Callatis, orașului i se deschid noi oportunități de dezvoltare.

harta preluata de la Muzeul de istorie

Orașul Tomis atinge maximul dezvoltării sale în epoca romană, dar invaziile popoarelor migratoare : goții, gepizii și avarii vor face ca orașul să decadă. Atacurile avarilor la sfârșitul secolului al VI lea d. Hr. vor duce la distrugerea aproape completă a orașului.

În epoca bizantină orașul nu reusește sa iși reactiveze comerțul. Cei care vor ajuta la revigorarea comerțului în Tomis au fost genovezii în secolul al XIII lea. Numele actual al orașului Constanța, provine de la denumirea dată de împăratul Costantin cel Mare unui sat situat în cartierulul Andalchioi de astăzi. Numele satului era Constantiana. De-alungul timpului în diversele hărți și documente numele orașului devine : Constanze (1318), Constanția, Constanza (1457) și Constanța în harta topografică a lui Sutter (1690).

Sub ocupația otomană orașul va rămâne în aceeasi stare, dar din anul 1877 după Războiul de Independență în timpul Monarhiei, orașul Constanța va cunoaște o dezvoltare foarte rapidă. Portul Constanța devine principalul loc de export al cerealelor în timpul perioadei interbelice. Construirea podului de cale ferată de la Cernavodă de către renumitul inginer român Anghel Saligni va ajuta foarte mult la dezvoltarea orașului.

Dar ca să cunoaștem orașul modern de astăzi, vom face o scurtă plimbare pe străzile orașului.

poze preluate din cartea Constanța Litoral, ed. Stiintifica București, 1962

Plimbarea noastră începe de la MUZEUL MARINEI ROMÂNE și trece prin actuala PIAȚA OVIDIU, piață în care se găsește statuia marelui poet roman Ovidiu, exilat la Tomis.

MUZEUL MARINEI ROMÂNE Expoziția permanentă a muzeului se întinde pe parcursul a 22 de săli și se împarte între cele 4 epoci ale istoriei : istoria veche, medievală, modernă și contemporană a marinei militare române. Sunt expuse motoare , ancore, elice, piese de artilerie navală și antiaeriană de la navele miliatre si commerciale scoase din uz. Se pot admira și lentilele farurilor de la Sfântu Gheorghe, Tuzla și Constanța.

La muzeu se poate afla Istoria Marinei Militare Române cu principalele nave de luptă ale României, începând cu apariția statului România la 1859.

CASA DE PIATRĂ

TEMPLUL EVREIESC DE RIT SPANIOL – Pe strada Mircea cel Batrân a existat până în anul 1987 (când a fost demolată) o sinagoga evreiască sefardă construită în anul 1908. Era o clădire în stil gotic cu 3 nave, iar fațada era împodobită cu o largă ogivă. Cele doua rozete cu lobii dantelați, ascundeau în spatele lor niște vitralii foarte frumoase.

poza preluată din cartea Constanța Litoral, ed. Stiintifica București, 1962

TEMPLUL EVREIESC DE RIT OCCIDENTAL – se găsește pe strada CA Roseti si este în stare avansată de degradare. ” Clădire monumentală, stil Chaldean, Interior admirabil cu colonade masive, 2 galerii” (extras din cartea Constanța și Tekirghiolul – Ghid ilustrat, 1924, Institutul grafic „Albania” Constanța)

PIAȚA OVIDIU

Pe locul actualei piețe Ovidiu în timpul stăpânirii romane se găsea Agora – Piața publică – locul în care se discutau problemele orașului. În timpul stăpânirii turcilor otomani piața a fost transformată în obor de cereale. După obținerea independenței în anul 1877, lucrările edilitare au scos la suprafață o mulțime de vestigii istorice. Acest lucru a făcut ca primul prefect al administrației românești în Dobrogea, Remus Opreanu, să propună înființarea unui muzeu.

Actualul Muzeu de Istorie și Arheologie din Constanța care se găsește în piața Ovidiu, a funcționat într-o aripă a Primăriei, sau mai târziu numit Sfatul Popular al orașului. Acest Palat al Prefecturii a fost construit în spiritul școlii românești de arhitectură, fiind inaugurat de marele arhitect Ion Mincu.

În anul 1957 în vechea clădire a primăriei este inaugurat Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța. Acest eveniment a fost ales special pentru a se comemora 2000 de ani de la nașterea poetului roman Ovidiu. Cu această ocazie la muzeu au fost organizate sesiuni de comunicare științifică la care au participat numeroși istorici, arheologi din principalele țări europene. Astfel cea mai mare piață din oraș va lua numele poetului Ovidiu.

Ovidiu a fost contemporan cu Virgiliu, Horațiu și cu istoricul Titus Liviu. Ovidiu a scris la Tomis cele două opere Tristele și Ponticele, două opere care stau alături de cele mai cunoscute creații ale poeziei universale. În scrierile sale poetul Ovidiu ne-a lăsat numeroase informații despre populația locală din Tomis.

Statuia poetului Publius Ovidius Naso, unul din poeții Romei antice, exilat la Tomis în anul 8 d. Hr. de către împăratul Octavian Augustus, domină actuala piață. Această statuie a fost ridicată în anul 1887 și este opera sculptorului italian Ettore Ferrari din Sulmona (comună din Italia de astăzi), locul de naștere al poetului Ovidius.

În anul 1940 statuia a fost reabilitată și a fost adăugat epitaful pe care poetul a dorit să îl aibă pe piatra funerară. Mormântul poetului nu a fost găsit.

În spatele Muzeului de Istorie, pe faleza de vest a orașului se găsește EDIFICIUL ROMAN CU MOZAIC. În urma unor săpături pentru lucrări edilitare a fost descoperită la o adâncime de 5 m o construcție romană a carei podea era realizată din mozaic. Mozaicul este realizat cu peste 3o de motive geometrice și vegetale formate din  7 culori. Sub terasa cu mozaic au fost descoperite, în partea dinspre port un șir de bolți înalte de 8 m, care erau folosite la acea vreme ca depozit de mărfuri. Anul acesta aleea care duce spre Edificiul cu Mozaic a fost acoperită cu umbreluțe multicolore.

Din piața Ovidiu se zărește impunătorul minaret al moscheei de pe strada Crângului nr.1, MOSCHEEA REGALĂ CAROL I. Această moschee a fost construită din ordinul regelui Carol I al României pentru populația musulmană din Constanța în anul 1910 pe locul unei vechi moschei. Moscheea veche, Moscheea Mahmudia, fusese construită în anul 1823 în timpul domniei sultanului Mahmud al II lea. Din vechea moschee se păstrează doar nișa care indică direcția spre Mecca.

Minaretul înalt de 50 m este construit din beton armat si pentru modesta sumă de 5 lei poți să urci scările (în număr de 140) în spirala ale acestuia pentru a admira o parte din mare și oraș de la înălțime. Cupola geamiei este turnată în beton, iar coloanele și scările sunt lucrate din calcar de Albești. În interior în sala de cult găsim obisnuitele broderii orientale, cu flori. Pictura interioară este de ocru deschs cu albastru de cobalt și mărginită de roșu și verde.

Din minaret se zărește în partea dreaptă pe strada Dianei la nr 1, o casă impunătoare cu 4 lei de piatră uriași numită CASA CU LEI.  Cele patru coloane de la fațadă se termină în partea de sus cu chipurile unor lei sculptați în piatră. Pe timpuri în acest edificiu se găsea un hotel cu restaurant. Imobilul a fost construit între anii 1898-1902 de către comerciantul armean Dicran Emirzian în stil baroc venețian și a fost proiectată de arhitectul Dimitrie Berindei. La parter a locuit colecționarul de artă Lazăr Munteanu, ce l-a inspirat pe marele colecționar Krivor Zambaccian.

HOTELUL INTIM – aflat pe strada Nicolae Titulescu este fostul Hotel „Regina” cladire ridicată în stil ecletic cu ornamente clasiciste și Art Nouveau. Pe locul său a existat Hotelul d’ Angleterre unde a poposit în iunie 1882 poetul român Mihai Eminescu.

Drumul nostru continua spre Portul Constanța trecând pe lângă BISERICA ROMANO CATOLICĂ SF ANTON DE PADOVA – biserică zidită între anii 1935-1937 de arhitectul Romano de Simion din București pe locul unei vechi capele din anul 1885. Stilul de construcție al bisericii este stilul romanic specific secolului al XIII lea, iar interiorul si exteriorul sunt realizate din cărămidă aparentă.

Vom ajunge pe faleza si la intrarea în PORTUL CONSTANȚA unde întâlnim acest panou de informare.

Mergând spre partea stângă ajungem la MUZEUL DE SCULPTURĂ ION JALEA, iar lânga acestea zarim o BAZILICĂ ANTICĂ – reprezentat de planul unei bazilici creștine.

Facem o precizare și anume că mare parte din monumentele istorice ale orașului au fost lăsate în paragină, din punctul acesta de vedere priveliștea fiind uneori dezolantă. Ceea ce este îmbucurator este faptul că in ultimul an au fost demarate procese de restaurare ale acestor monumente istorice. Cred ca în câțiva ani vom putea admira aceste clădiri monument istoric la adevărata lor valoare.

Traseul nostru merge în continuare pe faleza Cazinoului și se oprește la Delfinariu. Google maps nu te lasă să pui mai mult de 10 locații pe hartă, așa că am pus mai jos continuarea traseului.

În spatele ruinelor bisericii găsim CATEDRALA ORTODOXĂ SF. APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL – construită între anii 1883 – 1885 și concepută de arhitectul român ion Mincu (1852-1912) în manieră tradițională românească. Catedrala are un plan treflat, zidurile masive fiind rezultatul unei alternanțe de straturi de cărămidă aparentă cu lise tencuite. Astăzi aici este sediul Arhiepiscopiei Constanța.

Dacă coborâm spre faleză vom ajunge la clădirea CAZINOULUI – astăzi aflată în renovare. Construcția falezei a fost făcută între anii 1906-1909 când țărmul mării a fost consolidat cu un dig din blocuri mari de beton. Golul dintre țărm și dig a fost umplut cu pamânt. Aici între anii 1904-1909 a fost cladit Cazinoul după planurile arhitectului Petre Antonescu. Este preluat apoi de arhitecții francezi si terminat în stil Seccesion.

Iată cum era descris Cazinoul într-o lucrare din anul 1924 ( Constanța și Tekirghiolul – Ghid ilustrat, 1924, Institutul grafic „Albania” Constanța)

„Clădire impozantă, în stil modern, secesion; operă a arhitectului Renard. E așezat pe malul mării, pe Bul.Gen.Averescu-Posedă o terasă splendidă în mare.-Interiorul somptuos, săli de joc, sală de teatru și concert, bufet, restaurant de primul ordin. Două orchestre, una națională în sala restaurantului și alta clasică pe terasă dau zilnic concerte.

Se organizează foarte des serbări, festivaluri și baluri foarte reușite și foarte cercetate. Trupe de teatru cu elemente distinse, face stagiune de vară. În aripa stângă a Cazinoului, în mare, este construit un mic dig, ce formează un port, în miniatură pentru bărcile cu pânze, rame și motor”.

FARUL GENOVEZ  și PORTUL TURISTIC TOMIS – Farul genovez a fost construit în anul 1860 de către meșterii englezi, pe locul unui vechi far genovez, iar numele i-a fost dat în cinstea navigatorilor genovezi, care au poposit pe aceste meleaguri românești. Farul are o înălțime de 8 m și în vârf o cupola metalică.
Din anul 1913, farul nu mai este funcțional.

Portul turistic este frumos amenajat, cu terase, restaurante și multe docuri unde sunt ancorate ambarcațiuni de agrement.

FARUL DE ATERIZARE – a fost construit în anul 1960 și are o înălțime de 58 m, iar lumina emisa are o raza de 24 de mile marine. Turnul farului este din beton având în vârf o cupolă albastră în formă de piramidă cu vârful în jos.

BISERICA GREACĂ – A fost construită în anul 1867 după planurile arhitectului Iani Teodorie, pe un teren donat de către sultanul Abdul Aziz. Condiția pusă de sultan era ca turnurile bisericii sa nu le depășească pe cele ale geamiei. Scările sunt construite din marmură adusă din Grecia. În posesia biseericii se găsesc câteva icoane vechi (1812) și actul de donație al sultanului.

DELFINARIUeste situat în parcul de pe malul lacului Tăbăcărie și este un bazin de 4,5 m adâncime și cu un volum de 1200 mc, aprovizionat cu apă de mare printr-o conductă. Amfiteatrul delfinariului are în jur de 500 de locuri de pe care se pot urmari spectacole cu dresura de delfini.

PLANETARIU – este primul obiectiv de acest gen din țara noastră fiind construit în anul 1969 în cintea aselenizarii. Planetariu este dotat și cu un observator astronomic.

MICROREZERVAȚIA – este o microrezervație de animale și păsări exotice care se întinde pe o suprafață de 12 hectare dintre care 2 hectare sunt alcătuite din apă.

Cele trei obiective descrise mai sus fac parte din COMPLEXUL DE ȘTIINȚE ALE NATURII din oraș.

Voi posta mai jos câteva poze cu plaja și marea de la Constanța iarna :

P.S. Mai sunt și alte locuri interesante de vizitat și admirat în orașul Constanța, dar le voi lăsa pe altadata. Așadar dacă mergeți la plajă prin Constanța pentru mai multe zile, rezervați una din zile și pentru un tur pietonal al orașului.

5 gânduri despre “Constanța văzută altfel

    1. Tocmai ati pus punctul pe „i”.
      Exista o incercare timida de restaurare a unor cladiri vechi, dar ramane sa vedem cand vor fi gata. Clujul si Oradea s au miscat mult mai repede in aceasta privinta asa ca atat Capitala cat si Constanta trebuie sa ia exemplu. Pana atunci ramanem cu speranta

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.