Alergand prin Florenta


Asa cum am promis in articolul trecut astazi vom parcurge alte obiective importante ale Florentei, dar nu inainte de a face o scurta prezentare a Familiei Medici, familie care si-a pus amprenta asupra orasului si sub a carei domnie orasul Florenta a ajuns cel mai important oras al Renasterii.

…prelucrare coperta carte (din fotografie) prin adaugarea numelor si anilor de nastere ai principalilor membrii ai Familiei Medici. 

Familia Medici cunoscuta in istoria ca si Casa Medici au emigrat in Florenta in jurul secolului al XII lea dintr-un sat toscan numit Cafaggiolo. Prin intermediul serviciilor bancare si al comertului (in special cel de lana) , Medicii s-au ridicat pentru a deveni una dintre cele mai importante familii din Florenta. Fondatorul acestei dinastii a fost bancherul Giovanni di Bicci (1360 – 1429). In anul 1413 acesta a devenit agentul fiduciar al Papei Ioan al XXIII lea. Astfel in anul 1418 a platit 308000 de ducati pentru eliberarea Papei in perioada “Schismei apusene”. (“Fiducia presupune transferul temporar al unor drepturi sau a dreptului de proprietate asupra unor bunuri, prezente sau viitoare, de la o persoana fizica sau juridica (numita constituitor) catre o alta persoana (numita fiduciar), pentru ca bunurile sau drepturile astfel transferate sa fie administrate in interesul unui beneficiar, urmand ca, la incetarea fiduciei, sa fie transmise de catre fiduciar beneficiarului)” https://www.hotnews.ro/stiri-noul_cod_civil-10462691-notiunea-constituirea-fiduciei-noul-cod-civil.htm

In anul 1419 Giovanni di Bicci a comandat arhitectului Brunelleschi constructia bisericii familiei Medici, Biserica Sf.Laurentiu. La moartea sa biserica era aproape finalizata. Urmasul sau Cosimo cel Batran va termina lucrarea si va determina destinul acestei familii. Prin actiunea de sustinerea a artistilor : Ghiberti, Brunelleschi, Donatello și Fra Angelico precum si prin guvernarea asupra orasului, Cosimo cel Batran (1389 – 1464) si mai tarziu nepotul sau Lorenzo Magnificul (1449-1492) au facut ca Florenta sa devina centrul cultural al Europei si locul de unde a pornit Renasterea.

Lorenzo Magnificul el insusi poet a sustinut activitatea marilor maestrii ai Renasterii : Botticelli, Leonardo da Vinci și Michelangelo . La moartea lui Lorenzo la varsta de 43 de ani fiul sau Piero (1472 – 1503) a incheiat un tratat de pace nefavorabil cu Franta. Acest lucru a dus la revolta florentinilor, abdicarea regelui (1494) si trimiterea lui in exil. Cu ajutorul  fratelui mai mic al lui Piero, Giovanni viitorul papa Leo al X lea in anul 1512 familia Medici va reveni la putere in Florenta.

In anul abdicarii regelui 1494 calugarul dominican Girolamo Savonarola care era si predicator devine pentru 4 ani guvernatorul Florentei. Savonarola a fost un precursor al Reformei de mai tarziu. Pe fondul ocuparii orasului de armatele regelui Carol al VIII lea al Frantei, prin predicile sale impotriva nedreptatilor si moravurilor pacatoase ale Papalitatii si a nedreptatilor din sanul bisericii catolice, Savonarola devine guvernator al Florentei. Sub domnia lui multe opere de arta (de exemplu ale lui Botticeli) care prezentau nuduri, sau carti laice si de filozofie considerate pagane si profane au fost arse pe un rug in mijlocul Florentei. Excomunicarea lui Savonarola de catre Papa va face ca poporul sa se revolte si sa il arda pe rug 4 ani mai tarziu.

Revenind la Familia Medici aflam ca aceasta famile a dat omenirii si 4 papi  ( Leo al X lea, Clement al VII lea, Pius al IV lea si Leon al XI lea). Acasta familie se va inrudi in timp cu familiile regale ale Europei.

…Cosimo II cu sotia si fiul lor Ferdinand II (pictura Palatul Ricardi Medici)

Fiul lui Piero, numit si Lorenzo si-a recapatat puterea in Florenta, iar fata sa Catherina (1519 -1589) va deveni regina Frantei dupa casatoria cu regele Frantei Henric al II lea. Trei dintre fiii sai vor conduce mai tarziu Franta. A fost cunoscuta in istoria ca si Caterina de Medici cea care a fost implicata in razboaiele religioase dintre catolici si protestanti in Franta. Rolul sau in masacrul din “Noaptea Sfantului Bartolomeu” o face sa fie o figura controversata a istoriei.

…Caterina de Medici – regina Frantei

Cand ultimul mare duce de Medici, Gian Gastone, a murit fara sa lase mostenitor barbat in 1737, dinastia familiei Medici asupra Florentei se stinge. Prin acordul puterilor europene (Austria, Franța, Anglia, Olanda), controlul asupra Toscanei a fost transmis lui Francisc de Lorena, casatorit cu imparateasa habsburgica Maria Tereza a Austriei.

… ultimul mare duce de Medici, Gian Gastone

Pentru ca Florenta este un oras cu multe obiective turistice imi este greu sa optimizez un traseu prin oras. Aici trebuie sa stai cel putin o saptamana de dimineata pana seara. Astfel as recomanda intr-o prima zi o vizita la Domul din Florenta, Palatul Medici Riccardi siAccademia (ultima gazduieste o colectie de sculpturi din perioada Renasterii printre care se numara si celebra statuie a lui David, sculptata de Michelangelo). Recomandare : faceti rezervare online cu cateva zile inainte pentru fiecare obiectiv ca sa evitati cozile.

A doua zi se poate continua pe traseul din link (vezi si poza, traseu ce include si prima zi).

DOMUL DIN FLORENTA

Turul nostru de oras poate incepe in centrul orasului din Piazza del Duomo unde se gaseste una din cele mai mari catedrale din lume. Ansamblul muzeal al bisericii este format din Dom, Clopotnita, Cripta, Baptisierul, Campanila si Muzeul Bisericii.

Cum spuneam pentru intrarea in biserica este bine sa va faceti rezervare cu cateva zile inainte sau sa achizitionati cardul Firenze pentru evitarea aglomeratiei si pentru a pierde o jumatate de zi la coada. Biletele se pot lua combinat astfel incat cu un bilet valabil 72 de ore se poate urca in turnul bisericii, Campanila ; vizita Baptisierului si Muzeului Bisericii. Pentru urcarea si vizitarea clopotnitei Domului se achizitioneaza bilet separat, iar cu 15 minute inainte de ora programata pe bilet va prezentati la intrarea din stanga a bisericii cum o priviti din fata.

Santa Maria del Fiore (Fecioara Florii) are 153 de metri lungime, 90 de metri latime si 90 de metri inaltime de la podea. Numele bisericii face o aluzie clară la crin, simbolul orașului Florenta.

Marea cupola a catedralei proiectata de faimosul Brunelleschi impreuna cu clopotnita lui Giotto si statuia lui David a lui Michelangelo (statuie ce se gaseste la Galeria de Arta) sunt simboluri reprezentative ale orasului. Domul din Florenta este a treia biserica a crestinitatii ca suprafata si proportii (catedrala Sf.Petru de la Roma, Sfantul Pavel din Londra). Constructia Domului din Florenta a durat 150 de ani (1294 – 1436). Pentru a face loc Domului a fost demolata o veche biserica ale carei ruine se gasesc in Cripta alaturi de mormantul arhitectului Brunelleschi.

Din Cupola bisericii se poate admira orasul. Pentru a ajunge in varful Cupolei trebuie sa urcati 463 de trepte in spirala.

Langa Dom se gaseste Clopotnita lui Giotto sau Campanila unde se poate urca pentru o noua panorama asupra orasului. De aceasta data trebuie sa urcati 414 trepte.

Baptisierul a fost construit in jurul secolelor VI – VII in stil romanic. In secolul al XIII lea zidurile au fost imbracate in marmura cu motive geometrice pe fundal alb.

Cladirea are 3 perechi de usi din bronz toate reproduse dupa cele originale. Usile au fost realizate in anii 1330 si 1452 de catre artistii Andrea Pisano, respectiv Lorenzo Ghiberti. O pereche de usi infatiseaza viata Sfantului Ioan Botezatorul, iar celelalate 2 perechi de usi infatiseaza scene biblice din Vechiul Testament. In interior tavanul baptistierului este imbracat cu mozaicuri colorate care infatiseaza evenimente din Vechiul Testament.

Aici 2 coloane romane integrate in peretii de marmura strajuiesc mormantul Papei Ioan al XXIII lea realizat de Donatello in anul 1425. (la data vizitei mele partea cu mormantul era in renovare si acoperita de o plasa).

Sub cupola Baptisierului se pot admira prin grilajele metalice ramasitele vechii podele din 1209 decorata cu semnele zodiacului.

PALATUL MEDICI RICCARDI 

La exterior acest palat nu iese cu nimic in evidenta fata de restul cladirilor si daca nu ai vedea panoul informativ ai trece pe langa el. Dar acest palat este primul palat al familiei Medici, palat unde au trait Cosimo cel Bătran si Lorenzo Magnificul si unde au lucrat artisti precum Donatello, Michelangelo, Paolo Uccello, Benozzo Gozzoli si Botticelli. Este considerat si Casa Renasterii pentru ca aici s-au lansat marii artisti.

Palatul a fost construit intre anii 1444 – 1464 pentru Cosimo de Medici. De aici Florenta a fost condusa de catre mostenitorii sai pana la fuga regelui Piero fiul lui Lorenzo de Medici. In anul 1659 palatul a fost vandut de Ferdinand al II-lea al Medici marchizului Gabriello Riccardi care i-a efectuat lucrari de extindere si modernizare.

Declinul economic rapid al familiei, din cauza unui stil de viată de lux, l-a determinat pe Riccardi sa cedeze cladirea în 1814 in proprietatea statului  , ceea ce a făcut ca palatul sa devina sediu pentru birourile administrative.  Astazi in cladire se gasesc si birourile Prefecturii.

Accesul in curtea interioara te poarta printre inscriptiile antice de pe pereti. Proiectata de Michelozzo, curtea eleganta in stil renascentist este caracterizata de elemente clasice.

In Capela Magilor gasim o fresca intitulata Calatoria Magilor (1459 -1461) executata de Benozzo Gozzoli, fresca care ii infatiseaza pe membrii familiei Medici drept curteni in cortegiul regal.

In palat gasim o lucrare celebra a lui Filippo Lippi intitulata Madona si Copilul.

La etaj se gaseste o frumoasa galerie cu o bolta maiestoasa unde se gaseste o fresca a lui Luca Giordano. Lucrarea efectuata intre anii 1682 – 1691 poarta numele de Apoteoza Medici. Peretii galeriei sunt acoperiti cu oglinzi.

In palat se pot vedea la subsol si o parte din vestigiile arheologice ale Florentei.

 

PALATUL VECHI

Este monumentul simbol al orasului si timp de peste sapte secole, sediul guvernarii sale. Palazzo Vecchio prezinta marturii extraordinare despre toate fazele primare ale istoriei și artei Florentei. Acest palat a fost construit in etape asa cum gasim in prezentarea facuta la subsolul muzeului.

Si astazi in palat se gasesc cateva birouri administrative, asa ca e bine sa va interesati inainte pe site de programul vizitelor. La Palat vin locuitorii Florentei la oficiul de stare civila, evidenta populatiei si plata amenzilor.
De la ramasitele teatrului roman pastrate in subsol, se trece la incaperile somptuoase ale Medicilor, camere decorate de artistii Renasterii pentru a ajunge in cele din urma in turnul palatului de unde se poate admira orasul in toata splendoarea sa.

Numele de Palatul Vechi provine de la faptul ca in anul 1550 noua resedinta a Medicilor a fost mutata in palatul Pitti (descris mai jos).

Fundatia Palatului se sprijina pe ruinele teatrului roman din Florenta Romana construit in secolul I i. Hr. La subsol se pot admira aceste ruine cu ajutorul monitoarelor de prezentare.

In fata palatului se gaseste o copie a statuiei lui David a lui Michelangelo, statuia lui Hercule (intemeietorul mitic al orasului Florenta), Fantana lui Neptun cu Nimfele. In partea dreapata a palatului se gaseste o galerie de sculpturi in aer liber unde se gasesc statui celebre cum ar fi : Perseu de Cellini, Rapirea Sabinelor de Giambologna, Hercule si Centaurul.

Reprezentativa pentru muzeu este Sala celor 500 proiectata in 1495 pentru a gazdui adunarea celor 500 de “parlamentari”. In acelasi timp sala devine locul principal al orasului pentru evenimentele ceremoniale.Cei insarcinati cu pictura salii si decorarea tavanului au fost Leonardo da Vinci si Michelangelo, dar nici unul din ei nu au trecut de partea schitelor, iar continuarea lucrarilor a fost realizate de Vasari intre anii 1563 -1565.

La etajul al doilea se gasesc apartamentele regale si Cancelaria regala.

GALERIILE UFFIZI

Daca nu folositi cardul Firenze si vreti sa mergeti sa vizitati Galeria Uffizi este bine sa va rezervati biletul online, apoi sa mergeti la Poarta 1 la Galerii ca sa va ridicati biletul. Dupa ce aratati rezervarea si luati biletul mergeti peste drum la Poarta 3 si cu 15 minute inainte de ora stabilita pe bilet va asezati la coada ca sa intrati. Atentie : acest bilet este valabil pentru 3 intrari si este valabil 72 de ore incluzand si intrarile la : Galeriile Uffizi, Palatul Pitti si Gradina  Bobolli. 

Galeria Uffizi ocupa primul si al doilea etaj al cladirii construita in forma de U intre anii 1560 – 1580 fiind unul dintre cele mai faimoase muzee din lume pentru colectiile sale extraordinare de sculpturi si picturi antice. In articolul trecut am prezentat cateva tablouri celebre.

Colectiile de tablouri din secolul al XIV-lea si ale Renasterii contin cele mai reprezentatative lucrari de arta din lume, lucrari ale lui : Giotto, Simone Martini, Piero della Francesca, Beato Angelico, Filippo Lippi, Botticelli, Mantegna, Correggio, Leonardo, Raffaello , Michelangelo, Caravaggio. De asemnea se gasesc si capodopere ale picturii europene, in special germane, olandeze și flamande. Nu mai putin importanta este colecția de statui si busturi ale familiei Medici.

 

Ceea ce m-a intrigat a fost ca in cadrul galeriile din holul mare nu am gasit nici o sculptura sau vreun tablou care sa reprezinte pe unul din domnitorii romani din acele timpuri. Deasupra sculpturilor de marmura ce reprezentau numerosi imparati ai Imperiului Roman se gasesau si tablouri mai micute ai principalilor regi si conducatori ai familiilor regale din toata Europa. Alaturi de ele erau si tablouri ale marilor sultani ai Imperiului Otoman ( Saladin, Baiazid I (1359 -1403, Murad al II lea…) precum si tablourile lui Atila si ale lui Matei Corvin regele Ungariei.

Totusi am fost “razbunat” in Gradinile Bobolli unde asa cum veti vedea mai jos se gasesc cateva statui de daci impresionante. Deasemenea mai gasim statui de daci in Muzeul Palatului Pitti si Museo dell’Opera di Santa Maria del Fiore / Piazza del Duomo 9, Firenze.

Astazi cand lucram la acest articol si am revizionat materialul lui Daniel Roxin am dat peste un sit : https://statuidedaci.ro/ro/ in care sunt prezentate principalele locuri din Europa unde se gasesc reprezentari somptuoase ale stramosilor nostri daci.

Ca o paranteza ma oftic cel mai mult pentru ca am vizitat  Palatul Pitti (cei drept in graba), fara sa bag in seama aceste busturi de daci. Dar am vazit in schimb statuile dacilor din gradina Bobolli.

PALATUL PITTI

Palatul Pitti a fost construit incepand cu anul 1450 de catre bancherul florentin Luca Pitti. Fiind o constructie costisitoare bancherul este nevoit sa vanda acest palat sotiei Ducelui Cosimo I (1549). Un an mai tarziu familia Medici se va muta la palat. Vizita la palat incepe cu Galleria Palatina unde se gasesc opere de arta extraordinare printre care amintim : Fecioara cu Pruncul (Filippo Lippi) si Cele trei gratii de Rubens. Aici se poate admira si sala de baie construita pentru regele francez Napoleon.

Urmeaza apartamentele regale care au vedere spre piata principala. Cele 6 incaperi prezinta decoratii din mitologie si fiecare camera are cate o tema : Sala lui Apolo, Sala Iliada, Sala lui Jupiter, Sala lui Saturn (spuneam in articolul trecut ca familia Medici a avut inclinatii catre mitologie)

Aceste camere au pe pereti picturi de Tizian, Rafael si Rubens.

GRADINILE BOBOLLI

In spatele Palatului Pitti se intind minunatele Gradini Bobolli amenajate pe dealul din spatele Palatului de catre familia Medici. Pe langa verdeata, pomi si flori in gradini se gasesc numeroase statui antice si renascentiste, fantani de piatra precum cea a lui Neptun si a Oceanului, precum si pesteri create de Bernardo Buontalenti. Constructia a inceput in anul 1549 si au fost proiectate de catre Niccolò Pericoli, cunoscut sub numele de Il Tribolo, pentru Ducesa Eleonora di Toledo.

Aceasta grota a lui Bernardo Buontalenti contine copii ale Celor 4 sclavi ai lui Michelangelo plasate in cele 4 colturi.

Pe platoul parcului se gaseste o mica cladire in care este gazduit si un muzeu cu obiecte din portelan ce au apartinut Familiei Medici.

In parc langa Grotta di Boontalenti se gasesc si doua statui impresionante de daci construite din porfir rosu. Aceasta roca era folosita exclusiv pentru a reprezenta conducatorii Imperiului Roman. Aceste statui provin din timpul imparatului Traian. Recomand un documentar pe aceasta tema al lui Daniel Roxin.

O copie a acestei statui de nobil dac din Florenta a fost adusa in Bucuresti la Muzeul de Istorie si Arheologie al Romaniei.

Mai jos un materialul creat de jurnalistul Daniel Roxin despre statuile dacilor prezente pe aproape tot teritoriul Italiei.

 

ABATIA SAN MINIATO AL MONTE

Biserica San Miniato al Monte este o biserica construita in stil romanic pe varful unui deal la sud de oras deasupra Pietei Michelangelo. Urcusul merita pentru ca de la biserica se poate vede o parte din panorama orasului.

 

Fatada bisericii este construita cu modele geometrice din marmura alba si verde. Aceasta biserica a fost construita pe locul unde se gaseste mormantului primului crestin martir al orasului, Sfantul Mucenic Miniat. Martiriul Sfantului a avut loc in anul 250 d.Hr. odata cu persecutia impotriva crestinilor din timpul lui Diocletian. In anul 1018 avea sa fie ridicata biserica actuala sprijinita pe coloane corintice.

 

P.S. Cel mai frustrant este cand mergi pentru prima data intr-o zona si vrei sa vezi un obiectiv turistic, iar cand ajungi acolo constati ca este inchis pentru ca este o sarbatoare, sau este in renovare, etc. Din aceste motive am lasat pentru fiecare obiectiv link-urile catre paginile oficiale unde gasiti informatii despre pret, bilete, programe de vizitare…

Descrierea fiecarui obiectiv in detaliu si exemplificarea prin poze este destul de sumara in acest articol pentru ca spatiul nu ne permite si nu doresc sa plictisesc. (am incercat ca de fiecare data sa surprind esentialul)

Sigur lista obiectivelor de vizitat din oras nu se opreste aici. Daca aveti timp mai mult la dispozitie se pot vizita si imprejurimile orasului : satul antic Fiesole cu amfiteatrul roman si Muzeul de Arheologie ; Vilele familiei Medici ; orasul medieval Siena ; Turnul din Pisa.

Pentru ca era aglomeratie la aceste obiective si nu am putut sa fac poza doar cu cladirea respectiva a trebuit sa acopar fata oamenilor din imagine din motive de intimitate. (2-3 poze)

Recomand totusi daca ajungeti in oras sa nu treceti nepasatori peste vestigiile antice ce amintesc de stramosii daci si sa admirati curajul, seninatatea si privirea biruitoare care se citeste pe fetele lor (chiar daca au fost invinsi de marele Imperiu Roman).

7 gânduri despre “Alergand prin Florenta

  1. Pingback: Scurta incursiune in istoria Republicii Turcia si a orasului Istanbul | peregrinprinlume

  2. Pingback: Bologna, micutul oras mare | peregrinprinlume

  3. Pingback: Parisul in timpul „Regelui Soare” | peregrinprinlume

  4. Pingback: Popas la Sighișoara – peregrinprinlume

  5. Pingback: La pas prin Veliko Târnovo – peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.