In centrul Transilvaniei: Cluj Napoca


Clujul este cel mai mare oras din zona de vest a Romaniei si este atestat inca din timpul stapanirii romane (acum 2000 ani). Orasul este situat pe ambele maluri ale Somesului Mic, fiind inconjurat de dealuri cu inaltimi de maxim 800 m. In evul mediu orasul s-a dezvoltat foarte mult devenind un important centru urban si social al Transilvaniei.

Orasul Cluj este unul din orasele frumoase ale Romaniei pe care nu trebuie sa ratezi al vizita. Accesul este foarte usor atat cu avionul prin aeroportul Cluj, iar de la aeroport aveti traseul de autobuz in comun nr 5 sau taxiul , cat si accesul cu trenul si cu masina (cu trenul timp mult mai mult).

Clujul este un oras dinamic, un oras care te cucereste cu strazile si arhitectura cladirilor, cu oamenii si evenimentele ce au loc anual, cu viata de noapte bogata asa ca va recomand vizitarea lui.

Daca veniti cu masina personala dinspre Turda si ajungeti la intrarea in Cluj pe Dealul Feleac veti avea o frumoasa panorama asupra orasului (mai ales noaptea). Un alt punct de unde se mai poate vedea orasul este parcul Cetatuia.

Ca restaurante recomand cu caldura : Casa Piratilor, Casa Vikingilor, Restaurant Marty, Restaurant Caro Vintage.

Din acest oras stravechi au ramas multe cladiri si monumente care amintesc de istoria acestui oras. Dintre acestea amintim :

  • BASTIONUL CROITORILOR care facea parte din vechea cetate a Clujului, cetate ridicata in secolul al – XV -lea de regele Sigismund al Ungariei. Aceasta constructie a fost realizata de breasla croitorilor care aveau obligatia sa-l si apere. Distrus si reconstruit de mai multe ori ajunge la forma actuala in anul 1718. In fata lui se gaseste statuia lui Baba Novac unul din generalii de seama ai domnitorului Mihai Viteazul.

Pe peretele dinspre sud a fost montata o placa comemorativa unde gasim scris : ,,Dupa batalia de la Guruslau, din 3 august 1601, Mihai Viteazul a poposit cu oastea sa in Cluj in 11-15 august 1601, cinstind la Turnul Croitorilor memoria generalului Baba Novac.”

bastionul croitorilor

Picture 100

Picture 101

Adresa : Str. Baba Novac, nr. 2, Cluj-Napoca

  • BISERICA REFORMATA CALVINA este cea mai mare constructie in stil gotic din Transilvania si din sud estul Europei. Pe peretii bisericii se gasesc o colectie de steaguri si steme ale boierilor transilvaneni. Intemeietorul acestei confesiuni a fost Jean Calvin (1509 -1564), preot catolic francez care a dus mai departe ideile reformatorului Martin Luther.

Picture 110

Picture 106

Picture 107

In aceasta biserica am avut ocazia sa intru cu ocazia unei slujbe de duminica seara. Vazand mai multe grupuri de tineri ca intra in biserica am intrat si eu sa vad cum este slujba la fratii mei intru Hristos, fratii reformati. Desi slujba a fost in limba maghiara si nu am inteles mare lucru din respect pentru acesti oameni am ramas pana la capat.

Adresa : Strada Mihail Kogălniceanu, Nr. 21

  • BISERICA SFANTULUI MIHAIL si PIATA UNIRII – a fost inceputa de catre Carol Robert de Anjou in 1316 (cel care a fost infrant la Posada de catre domnitorul roman Basarab Voievod ) si a fost terminata in anul 1437 in timpul regelui Sigismund. Aceasta biserica este un simbol al Clujului prin frumusetea si splendoarea ei si este la ora actuala biserica romano catolica (in perioada reformei fusese transformata in biserica luterana si unitariana).

Această prezentare necesită JavaScript.

Din turnul acestei biserici se poate vedea Clujul, dar acest lucru nu este in orice perioada disponibil, asa ca daca treceti pe la biserica nu ratati ocazia.

Picture 154

Picture 122

Picture 126

Picture 128

Picture 129

Picture 132

Picture 146

Picture 147

Picture 150

  • CATEDRALA ARHIEPISCOPALA ORTODOXA.  Mult mai frumoasa si mai impunatoare decat celelalte biserici din Cluj este Catedrala ortodoxa. La 10 septembrie 1923 au inceput lucrarile de constructie, iar pe 7 octombrie 1923, a fost pusa piatra de temelie a catedralei, festivitate la care au participat printul mostenitor Carol al Romaniei si primul ministru Ion I. C. Bratianu. Clădirea a fost construită în stil bizantin după planul arhitecţilor C. Pomponiu şi Gh. Cristinel, de firma condusă de Tiberiu Ieremia şi a fost inaugurată şi hirotonisită în 1933.

Picture 190

Picture 165

Picture 169

Picture 170

Picture 173

Picture 174

Picture 175

Picture 177

Picture 182

Cu o înălţime de 64 m, din care 40 m sunt ai cupolei impunătoare, cu diametrul de 12 metri, vizibilă de pe toate dealurile care împrejmuiesc oraşul, catedrala este o prezenţă urbanistică impunătoare şi un important centru religios al României.

Se pastreaza actul comemorativ cu urmatorul continut: „Acest sfant si Dumnezeesc Lacas cu hramul „Adormirea maicii Domnului” inaltat intru slava zilei de 15 august 1916 cand ostile romane liberatoare au intrat in pamantul robiei milenare pentru infaptuirea unitatii neamului s-a zidit si infrumusetat prin ravna si osteneala smeritului rob al Lui Dumnezeu inaltul Episcop alVadului, Fleacului si Clujului, PSS Nicolae Ivan inceput in zilele prea gloriosului Rege intregitor de tara Ferdinand. S-a terminat in zilele drept credinciosului Carol II, patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane PFDMiron Cristea, iar mitropolit al Transilvaniei IPSS d. Nicolae Balan in anul Domnului 1933.”

Adresă : Piata Avram Iancu nr. 18, Cluj Napoca

Aici langa biserica se afla TEATRUL NATIONAL din CLUJ si parcul frumos ornat cu o multime de steaguri romanesti, strajuite de monumentul inchinat lui Avraam Iancu. (simbol al luptei romanilor impotriva ocupatiei austro ungare).

Picture 196

Picture 184

Picture 188

Picture 191

Picture 192

Tot in Cluj se gaseste liceul unde a invatat marele istoric Aron Pumnul. Alaturi de el pe piatra comemorativa a liceului gasim mentionati si alti luptatori pentru independenta romanilor.

Picture 120

Picture 118

„Aici a functionat liceul piaristilor din Cluj, frecventat de multi tineri romani printre care Avram iancu, Gheorghe Baritiu, Al Papiu Ilarian, Constantin Roman, Ioan Suciu, Iosif Sulutiu, Iacob Bologa, Nicolae Popea, Constantin Secareanu, Constantin G Ioan si fratii Buteanu, care au jucat un rol insemnat in timpul revolutiei de la 1848. Dorinta de emancipare nationala a poporului roman care domina intre studentii romani de la acest liceu a stat la baza societatii „Aurora”(1845) si a foii literare „Zorile”.”   

Picture 115

  • GRADINA BOTANICA  – este recunoscuta la nivel international datorita celor 10000 de plante detinute si poarta numele intemeietorului ei, savantul Alexandru Borza. Gradina a fost infintata in anul 1920 si a fost inaugurata in anul 1925. Gradina se intinde pe o suprafata de 14 hectare, iar plantele care se gasesc in ea sunt grupate in mai multe sectoare : ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si complexul de sere.

Această prezentare necesită JavaScript.

In cadrul Gradinii Botanice se poate vizita Turnul de Apa, Gradina japoneza si Gradina romana. Toate aceste diviziuni sunt marcate si exista indicatoare in cadrul gradinii se deasemenea langa fiecare planta gasiti scris denumirea populara si denumirea stiintifica. In gradina puteti sa admirati si Muzeul Botanic din cadrul Institutului Botanic, precum si ierbarul de la etaj ( cel mai mare si mai important din tara).

Adresa : Str. Republicii nr 42, Program de vizitare : toata saptaman de la ora 8 la ora 20.

  • PIATA MUZEULUI – se gaseste in centrul orasului si este un loc de relaxare si de odihna pentru multi clujeni, iar denumirea sa provine de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei, aflat intr-unul din capetele pietei. Piata este plina de masute si de terase care sunt insirate de-alungul unui obelisc Obeliscul Carolina.

  • OBELISCUL CAROLINA –  Acest obelisc este o coloana memoriala realizata in amintirea vizitei la Cluj a imparatului Francisc I si a sotiei sale Carolina Augusta.
  • CASA MATIA – Este unul din cele mai vechi monumente de arhitectura din Cluj construita in secolul al XV lea si este locul in care sa nascut domnitorul maghiar cu origini romane Matei Corvin. (Adresa : str. Matei Corvin nr 6)
  • BISERICA FRANCISCANA„Biserica şi Mănăstirea Romano-Catolică Franciscană din Cluj-Napoca reprezintă unul din edificiile cele mai vechi şi semnificative din oraş. Iniţial, pe acest loc a existat o mai veche biserică romano-catolică, prima din Cluj, ridicată în secolele XI-XII, dar distrusă în timpul primei invazii a tătarilor (1241). După distrugerea acesteia, pe locul ei a fost ridicată în perioada 1260-1290 o biserică în stil romanic târziu, refăcută în secolul al XV-lea în stil gotic.Biserica a fost lărgită (lucrări în stil gotic) şi a fost ridicată o mănăstire lângă aceasta, cu sprijinul domnitorului Ioan de Hunedoara, complexul revenind ordinului Dominican. Odată cu alungarea ordinelor religioase catolice de către protestanţi în martie 1556, clădirea mănăstirii nu a mai fost folosită cu scop religios. Până în 1557 în clădire a locuit regina Ungariei, Izabella, după care lăcaşul a fost transformat în şcoală (unitariană din 1558). Din 1609, din dorinţa principelui Gabriel Báthory, clădirea a fost donată cultului reformat-calvin. Odată cu anul 1728 franciscanii, reveniţi în oraş, iniţiază o campanie de restaurare a bisericii şi construiesc turnul, acesta fiind principala componentă în stil baroc.

  • Ansamblul mănăstire-biserică este dispus pe trei laturi, în jurul unei curţi interioare spre care se deschideau arcadele frânte ale foişoarelor. Încăperile monastice adăposteau chilii, săli de bibliotecă, dormitoare comune, spaţii administrative… Tot aici se afla şi o vestită şcoală, la care a învăţat Nicolaus de Mirabilibus, devenit mai târziu profesor la Universitatea din Florenţa.În interiorul mănăstirii se afla o bibliotecă vestită a franciscanilor, colecţie care depăşea o mie de volume. În perioada anilor 1906-1948 în mănăstire a funcţionat tipografia Sfântul Bonaventura, care tipărea diverse reviste religioase (Lumea catolică, Sfânta Cruce…)” conform http://orasulcluj.ro/informatii-utile/catedrale-si-biserici/manastirea-si-biserica-franciscana/.

    Această prezentare necesită JavaScript.

Mai sunt si alte locuri frumoase si cladiri incarcate de istorie dar spatiul nu imi permite sa le prezint acum. Nu uitati si de muzeele din oras dintre care amintim :

  1. Muzeul Etnografic al Transilvaniei
  2. Muzeul de Arta
  3. Muzeul Farmaciei
  4. Muzeul National de Istorie al Transilvaniei
  5. Muzeul de Paleontologie si Stratigrafie UBB
  6. Muzeul de Minerologie

P.S.  Daca doriti sa cunoasteti mai in detaliu oarsul Cluj accesati link-ul https://cluj.com/

5 gânduri despre “In centrul Transilvaniei: Cluj Napoca

  1. Pingback: Cascada Valul Miresei – sat Rachitele (Judetul Cluj) | peregrinprinlume

  2. Pingback: Orașul Sibiu – peregrinprinlume

  3. Pingback: Weekend la Cernauti – peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.