Brebu si Pietriceaua – unul dintre cele mai frumoase sate din Romania


Situata la 100 Km de Bucuresti si la 4 km de Campina pe malul stang al raului Doftana, Comuna Brebu cu satele adiacente, poate fi o destinatie frumoasa pentru weekeend. Comuna Brebu face legatura cu alte zone frumoase ale judetului Prahova cum ar fi : Orasul Slanic cu Salina Slanic si Muntele Verde, Orasul Valeni de Munte si mai departe spre Cheia si Brasov, sau Baia de sare de la Telega, barajul Paltinul si Valea Doftanei .

brebu

Comuna este asezata pe Platoul Brebu intr-o zona foarte pitoreasca. Inconjurata de dealuri si munti acoperiti cu fanete si pomi fructiferi, cu paduri de tei, fagi, stejari, brazi si cu oameni gospodari si primitori, cu o pozitie geografica strategica din punct de vedere militar, Comuna Brebu a fost de-alungul timpului o zona foarte cautata de oameni de seama ai tarii noastre: Nicolae Iorga, Alexandru Vlahuta, Stefan Luchian, Nicolae GrigorescuMatei Basarab (care construieste Curtea Domneasca de la Brebu) si Sfantul Constantin Brancoveanu. In cinstea lor in Curtea Domneasca de la Brebu s-au ridicat doua statui.

DSCF5816

DSCF5815

DSCF5819

constantin brancoveanu

matei basarab

Complexul arhitectural de la Brebu. Este alcatuit din casele domnesti, biserica, zidul de incinta si turnul clopotnita. Constructia a fost inceputa de catre domnitorul Matei Basarab in anul 1641 si este terminata in anul 1690 in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu. Aceasta cetate asezata la 60 km de orasul Sacele, in mijlocul dealurilor si muntilor era in conditiile epocii in care romanii luptau cu turcii de un real ajutor domnitorului Matei Basarab datorita legaturii cu Principatul Transilvaniei.

Pretul biletelor pentru vizitarea muzeului „Casa Domneasca Brebu” este: 8 lei bilet intreg, 4 lei pensionari, eroi ai revolutiei, 2 lei elevi si studenti.

DSCF5762

DSCF5764

DSCF5763

DSCF5765

DSCF5776

DSCF5788

 

DSCF5768

Manastirea Brebu. A fost zidita de domnitorul Tarii Romanesti, Matei Basarab. La 27 iunie 1650 a inceput constructia manastirii. Biserica are o lungime de 30 metri si o latime de 10 metri. Este realizata din caramida cu o grosime a zidurilor de 2 metri. Planul bisericii este identic cu cel al Manastirii Dealul de la Tragoviste.

DSCF5773

DSCF5778

DSCF5782

DSCF5797

DSCF5781

Lacul Brebu este un lac pitoresc asezat langa Curtea Domneasca, inconjurat de pomi si trestii in care vin pescarii sa dea la peste.

DSCF5809

DSCF5811

DSCF5812

DSCF5807

DSCF5806

lacul brebu

La iesirea din comuna Brebu spre satul Pietriceaua , (vom vorbi mai jos despre el), drumul Brebu – Teis , se face la stanga un drum de tara lung de vreo 2 km care te duce intr-o superba padure de tei. Personal va recomand sa mergeti in perioada de inflorire a teiului in padure si nu o sa regretati.

Brebu  – Valea Maluroasei. Din centrul orasului de la Complexul Arhitectural Brebu se merge spre stanga pe Valea Maluroasei (mai intrebati in sat deoarece drumul este un pic cam intortocheat) si se urmeaza asfaltul pana la un drum de tara (care se poate parcurge cu o masina cu garda sus in prima parte) pe o lungime de 4 km. Aici mergi printre dealurile inverzite de la poalele muntilor, populate cu oi, fanete, precum si paduri de fag si brad unde poti sa te opresti sa te odihnesti. Pe langa drum printre stanci si bolovanisuri trece un mic rau cu un susur dulce, care cred ca se numeste Maluroasa.

DSCF5865

DSCF5867

DSCF5868

DSCF5864

DSCF5861

DSCF5863

DSCF5859

DSCF5869

DSCF5885

DSCF5887

DSCF5897

 

DSCF5900

Alte trasee :

Brebu – Valea Lupului drum cu paduri de brad si poieni pentru odihna.

Brebu – Telega unde poti sa te scalzi in lacul cu sare de la Telega.(tratament)

Brebu – Barajul Paltinul ( 20 km) de parcurs cu masina in conditii de drum bun, sau pe poteci de munte.

Brebu – Pietriceaua – Alunis – Slanic (Salina de sare) aproximativ 30 km.

Satul Pietriceaua este asezat in zona subcarpatica a muntilor Grohotis si face parte din comuna Brebu. De la indicatorul din centrul comunei Brebu se merge in satul Pietriceaua pe un drum sinuos inconjurat de case si gradini.  Satul Pietriceaua este considerat pe drept unul din cele mai frumoase sate din Romania. Aici ne-am oprit la biserica din sat cu hramul „Sfanta Treime”.  Din inscriptia de la intrarea din biserica aflam ca: „aceasta biserica s-a zidit cu vrerea Tatalui, cu puterea Fiului si cu savarsirea Duhului Sfant” in anii 1948 – 1951 din intiativa preotului Gheorghe Popescu si donatiile credinciosilor din sat. ” Aici la poalele muntilor ” CASA LUI DUMNEZEU „ este un simbol consacrat pietricenilor”. Este o biserica cu o arhitectura foarte frumoasa, foarte primitoare in care te simti mult mai aproape de Dumnezeu.

DSCF5821

DSCF5826

DSCF5825

DSCF5822

DSCF5831

DSCF5827

La intoarcere am intalnit in drumul nostru un magarus incarcat cu tot ce trebuie pentru o stana si pe care stapanul ne-a lasat sa-l fotografiem. Dincolo de acest sat nu mai este nici o asezare si incepe muntele.

magar

 

8 gânduri despre “Brebu si Pietriceaua – unul dintre cele mai frumoase sate din Romania

  1. lumi

    Da Tony ..este o idee minunata pentru o iesire la iarba verde cu prietenii. Sa ne bucuram de mirosul de tei, de balta ..de verde . Imi este dor de zarva pasarelelor si a broscutelor….Am „cazut” in melancolie..fir ar sa fie…si numai tu esti de vina….

    Apreciază

  2. Pingback: Drumul manastirilor prahovene | peregrinprinlume

  3. Pingback: JUDETUL PRAHOVA | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.