Cetatea Șoimoș


Cetatea Șoimoș se afla situată la marginea orașului Lipova în Județul Arad. Orașul Lipova este parcurs de râul Mureș și este orașul de granită între 2 regiuni istorico- geografice ale țării noastre : Banatul și Crisana.

cetatea soimos

ACCES :

  • cu mașina – pe drumul european E68 Deva – Arad, în localitatea Lipova pe partea dreapta în varful unui deal.
  •  cu trenul – Stația CFR Radna pe relația Deva – Arad (linia CFR 200), iar de acolo se merge în jur de 3000 m pe șoseaua națională E68. În drumul de la gara Radna spre cetate se poate admira și frumoasa mănăstire catolică Maria Radna.

DSCF3806

De la baza dealului se poate ajunge la cetate pe 2 drumuri: un drum marcat cu bandă albastră care merge de-adreptul spre cetate și alt drum care ocolește cetatea pe o curbă de nivel. Drumul merita urcat și pentru panorama asupra Văii Muresului, asupra șoselei, căii ferate și Câmpiei Aradului.

In urma vizitei efectuate la Palatul Cultural din Arad unde am admirat secțiunea muzeului dedicată istoriei orașului, am găsit și informațiile referitoare la această cetate.

reconstituire cetate Soimos – expusa la palatul Cultural din Arad

Cetatea Şoimoş a fost construită către sfârşitul secolului al XIII-lea, de către o familie nobiliară. Cetatea se dezvoltă puternic în vremea voievodului Ladislau Kan. Acesta stăpânește cetatea prin doi interpuși, care erau numiți și comiți de Arad : Alexandru (1310) și Dominic (1311)

La începutul secolului al XIV-lea, respectiv după anul 1315, Şoimoş ajunge cetate regală. Donată în repetate rânduri către familiile nobiliare ale vremii, fortificaţia ajunge în anul 1446 în mâinile lui Iancu de Hunedoara, stăpânirea acestuia asupra cetății fiind oficializată abia în 1453, de către regele Ladislau al V-lea.

În anul 1462 ând cetatea era stăpânită de către un fost comandant husit, Jan Giskra, cheltuielile cu întreținerea cetății se ridicau la 1000 de florini anual. Pe lângă personalul obişnuit, în timp de pace, doar 12 oşteni păzeau cetatea. La acea vreme domeniul cetăţii cuprindea 95 de aşezări.


Ca şi alte cetăţi din zonă, fortificaţia Şoimoş a fost asediată şi cucerită de către armata de ţărani condusă de Gheorghe Doja, după ce garnizoana cetăţii s-a alăturat răsculaţilor.

Gheorghe Doja născut in localitatea Dalnic din județul Covasna în anul 1470 a fost un nobil din Transilvania care a a condus în 1514 rascoala țărăneasca contra marilor proprietari magiari de pământ. A murit schingiuit după înfrângerea răsculaţilor sub zidurile Timişoarei de catre oștile voievodului Ioan Szapolya.

Dupa înfrangerea rascoalei cetatea Șoimoș a intrat sub stăpânirea voievodului Szapolya și a familiei sale.

Rasculatii lui Gheorghe Doja in fata cetatii Soimos (1514) – pictura expusa la Palatul Cultural din Arad

A fost ocupată în 1552 de turci şi apoi eliberată de creştini în 1595. In anul 1599 domnitorul Mihai Viteazul cucereste cetatea Soimoș. La început de secol al XVII-lea a devenit o bază militară otomană, până în martie 1688. Istoria cetăţii Şoimoş se opreşte în anul 1788, când este părăsită.

„Cetatea cu ziduri înalte de peste nouă metri a fost ridicată pe un pisc stâncos greu accesibil, ce domină un bun sector din albia Mureşului. Nucleul cel mai vechi este construit în formă de triunghi şi exploatează la maximum avantajele terenu­lui.
Accesul în incintă se făcea dinspre sud-vest, pe un pod aşezat pe trei piloni uriaşi de piatră, construiţi în cea mai abruptă râpă, care ţinea şi loc de şanţ de apărare; ultima porţiune era mobilă. Protejată de zidurile sale înalte şi groase şi mereu refăcute pentru a rezista noilor performanţe ale artileriei, cetatea este dominată de două turnuri, cel mai impor­tant fiind vechiul donjon (aproape inaccesibil) şi mai scundul turn al porţii. Între ziduri, mai ales către nord şi sud, au fost amplasate construcţiile rezidenţiale, dotate cu parter şi etaje, cu deschiderile principale către o curte interioară de aproape 800 de metri pătraţi.”

Primăvara și vara cetatea este vizitată de numerosi localnici si turisti care se relaxeaza la umbra zidurilor. In apropierea cetatii era in anul 2015 amenajată o tiroliană.

tiroliana

Chiar și o colonie de gărgărite se adunaseră pe zidurile cetății.

DSCF3788

DSCF3803

Publicitate

Un gând despre “Cetatea Șoimoș

  1. Pingback: O zi la Arad – peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.