Publicat de: peregrinprinlume | noiembrie 11, 2013

Tura Buzau – grote, dealuri si cetati

Duminica aceasta cu prietenii mei de la turismbuzau.ro si Aiurix Rides am facut un tur de forta prin judetul Buzau in cautarea si descoperirea unor locuri interesante: grote, galerii, dealuri, cetati.

DSCF8347

Am plecat de la punctul nostru de intalnire gara Buzau pe traseul: Naeni, Pietroasele, Menciulesti, Baile Sarata Monteoru, Tisau, Schitul Cetatuia, Berca, Magura, Buzau.

masina

Localitatea Naeni. Jos in sat era ceata, iar sus pe deal un soare stralucitor care facea ca sa se vada un peisaj splendid ca si cum erai in avion deasupra norilor.

DSCF8168

DSCF8176

DSCF8175

Atelierul cioplitorilor de piatra. In comuna buzoiana Naeni se pastreaza si astazi intacta traditia cioplitului in piatra. Si asta datorita asezarii comunei pe dealuri de calcar. Meseria de pietrar a fost dusa din tata in fiu de-alungul anilor. Calcarele folsite sunt calcare cochilifere cu culori variind de la alb la crem. Mai jos poze din atelier.

DSCF8160

DSCF8161

DSCF8164

DSCF8159

DSCF8157

Biserica dintr-o piatra. Este situata pe dealul Colarea la o altitudine de 600 metrii. Pentru a ajunge la ea si apoi la celelalte obiective din zona expuse mai jos ai nevoie de o masina cu garda sus. Este construita in totalitate din calcar alb de Naeni. Hramul bisericii este „Duminica Floriilor”. Pictura este realizata in maniera bizantina.

DSCF8180

DSCF8183

DSCF8191

DSCF8190

DSCF8189

DSCF8187

DSCF8186

DSCF8184

DSCF8180

Chilia lui Ambrozie. Pe dealul Istrita la o departare de o ora dus intors se gaseste chilia unui pustnic pe nume Ambrozie. Redau dupa sit-ul : http://www.muntesiflori.ro cateva aspecte din viata acestui monah. ” La vârsta de 15 ani intră ca frate în obştea mânăstirii Ciolanu. După 6 ani este tuns în monahism sub numele de Teodor, iar mai târziu merge la schitul Prodromul de la Muntele Athos pentru a învăţa acolo rânduiala schimniciei.După 10 de ani revine la Ciolanu si se urcă pe Culmea Şoimilor, acolo unde se juca în fiecare zi pe vremea când era copil şi păştea oile şi caprele părinţilor. A mai trăit sihastrul în smerenie şi rugăciune până la 13 septembrie 1980, când s-a mutat la Domnul (avea 91 de ani)” . Drumul este foarte frumos si accesul la chilie m-a impresionat mult. Daca astazi acolo se gaseste o scara metalica bine ancorata pe care sa urci pana la chilia sfantului, pe vremea dumnealui urca pe o scara de lemn. Ma intreb cum putea sa escaledeze muntii la varsta dumnealui, mai ales atunci cand tinea si post.

DSCF8196

DSCF8197

DSCF8198

DSCF8199

DSCF8202

DSCF8201

DSCF8207

Tabara de sculptura de la Naeni. Aici pe deal sunt expuse sclpturile facute de copii. Aici se organizeaza an de an tabere de sculptura pentru copii.

DSCF8214

DSCF8217

DSCF8215

Crucea Manafu. ” Crucea lui Ioniţă Cârjan, cunoscută şi sub numele de a Manaf(ului), dupa turcul care îşi avea hanul în apropiere, a fost ridicată în anul 1846 de postelnicul Ioniţă Cârjan pe terenul tatălui său, preotul Costache Dinu Cârjan din satul Vispeşti.Inscripţiile

 • Faţă-vest: „Această cruce s-au ridicat în zilele înălţatulu(i) nostru Domn Gheorghe Dimitrie Bibescu v(oe)v(od) 1846”.Sub braţul sudic: „De robu(l) lui D(u)mnezeu Ioanu Postelnicu(l) sinu popa Costache Dinu Cârjan ot satu Viespeşti”.Sub braţul nordic: „Cu fi(i) me(i): Nicolae, Ioana, Mafteiu, ereu(7 Gheorghe. Morţi: Costandin er(eu), Maria presbitera, Costandin, Dimitrie, Nicolae, Danciu, Dobra”.Icoanele
  Sfânta Treime, Sfânta Cruce,  Sfântul Gheorghe, Sfântul Dimitrie, Sfinţii Îngeri.
  Se adaugă motive florale otomane.Astăzi, din nefericire, acest monument (înscris totuşi pe lista Monumentelor Istorice din România – n.n.), jefuit de două dintre arcade, zace în părăsire!” (muntisiflori.ro)

DSCF8226

Localitatea Pietroasa. Desi este o localitate mica, aceasta a devenit cunoscuta tarii intregi acum 176 de ani cand aici se descoperea celebrul tezaur Closca cu puii de aur. Cei ce au descoperit tezaurul erau cioplitori in piatra, una din ocupatiile de baza a caestor oameni aseazati aici inca din neolitic. Pe langa cioplitul in piatra, acesti oameni se ocupau si cu cultivarea vitei de vie. Vinurile obtinute aici: Grasa de Pietroasa, Tamaioasa Romaneasca, Rieslingul, Feteasca regala sunt recunoscute atat pe plan national cat si international.

DSCF8227

DSCF8228

DSCF8232

Crama de la Pietroasa a functionat mult timp si a fost renumita chiar din 1940 cand aici a fost adus pentru prima data un utilaj modern pentru producerea vinului, utilaj importat din Italia.

Pentru prima data degustat un vin de Pietroasa foarte bun produs de unul din localnici care are si o pensiune numita „La Butoaie”.http://www.labutoaie.ro .Aici la pensiune am vizitat instalatia de fermentare a vinului,  crama unde am degustat si cumparat o tamaioasa sec de te lingi pe degete. Ceea ce m-a mirat sunt camerele de cazare la pensiune unice in felul lor. Afara de pensiunea clasica cu camere, in curte mai exista niste camere amenajate in butoaie uriase de vin, foarte calduroase si haioase. Oamenii sunt foarte primitori si aceasta face ca multi turisti sa le treaca pragul.

DSCF8235

DSCF8234

DSCF8233

DSCF8239

DSCF8240

DSCF8245

Tot in localitatea Pietroasele se gasesc si celebrele Termele Romane care se gasesc chiar sub podul dupa sosea. Mergand mai departe pe drum vom gasi alte doua poduri peste care trece soseaua construtie de catre romani din caramizi fara mortar intre ele.

DSCF8247

DSCF8250

DSCF8253

DSCF8256

Pivnita brancoveneasca de la Nenciulesti

In comuna Merei, intre satele Izvoru dulce si Nenciulesti se vede la prima vedere din drum pe dealurile cu vie o gramada de moluz. Totusi ajungand acolo constati ca de fapt dedesupt se afla niste camere largi sub pamant in care se depozita vinul. Aceasta era una din cramele domnitorului Constantin Brancoveanu. Nu este singura crama subterana din judet, mai sunt si alte crame vechi si conform traditiilor populare se presupune ca sunt legate intre ele de tuneluri subterane care aveau rol de aparare impotriva navalitorilor.

DSCF8258

DSCF8259

DSCF8260

DSCF8261

DSCF8264

Manastirea cetate de la Tisau (Bradu). Mergand de la Sarata Monteoru spre satul Hales, gasim pe malul stang al paraului Niscov biserica de la Tisau. Complexul bisericiii este constituit din zidul de aparare, Casa Domneasca construita la sfarsitul secolului XVII – inceputul secolului XVIII, si biserica cu hramul „Sfantul Dumitru”, construita in 1634. Aceasta manastire a folosit ca loc de refugiu pentru Sfantul Constantin Brancoveanu domnitorul Tarii Romanesti care s-a ascuns aici in anii 1703, 1708 si 1711 cand era cautat de turci. In anul 1821 in timpul rascoalei lui Tudor Vladimirescu, boierii locali au folosit-o ca loc de aparare si nu a putut fi cucerita de eteristi. Astazi zidul cetatii a fost refacut, in poze se vede de unde a inceput reconstructia.

DSCF8286

DSCF8275

DSCF8271

DSCF8273

DSCF8280

DSCF8276

Schitul de la Berca. Mergand dinspre Buzau spre Brasov in satul Satuc din comuna Berca gasim acest schit atestat documentar inca din anul 1672. Biserica a fost construita de catre boierul muntean Mihalcea Candescu si sotia sa Alexandrina Cantacuzino, care mai tarziu a devenit calugarita, sub numele de monaha Ana. Din punct de vedere artistic biserica apartine epocii brancovenesti. A fost folosita ca asezamant monahal pana in anul 1864, cand a fost desfiintata si transformata in biserica parohie a localitatii Berca. Aici a functionat in anul 1851, Seminaul Teologic Buzau. Pictura bisericii a fost facuta de renumitul pictor Parvu Mutu si se pastreaza si acum in proportie de 80%. Din spatele schitului se deschide o frumoasa panorama asupra Vaii Buzaului.

DSCF8309

DSCF8301

DSCF8299

DSCF8298

DSCF8296

DSCF8295

DSCF8292

DSCF8291

DSCF8288

DSCF8318

DSCF8314

DSCF8308

DSCF8307

Galeriile de calcar de la schitul Cetatuia.
Dealul pe care este asezat schitul Cetatuia, situat deasupra comunei Ciuta este format din calkcare cochilifere. De mai bine de 2 milenii de aici s-au extras din galerii bucati de piatra. Calcarele de aici au fost folosite la constructia Casei poporului de catre Nicolae Ceausescu, la Tabara de sculptura Magura, la metrou in Bucuresti si la alte lucrari din vremea comunismului. Astazi se pot vizita aceste galerii de calcar din care localnicii inca mai extrag piatra.

DSCF8323

DSCF8329

DSCF8343

DSCF8341

DSCF8336

P.S. Pentru cei care doresc sa viziteze aceste locuri organizat, cu ghid recomand sa luati legatura cu cei de la Turismbuzau.ro si www.aiurix-rides.com

Sunt niste locuri deosebite care trebuie promovate si vizitate.

Reclame

Responses

 1. Super baieti… bravo, minunante pozele.

  Apreciază

 2. vai cate locuri ati vizitat intr-o singura zi… 😀

  Apreciază

 3. […] https://peregrinprinlume.com/2013/11/11/tura-buzau-grote-dealuri-si-cetati/ […]

  Apreciază

 4. Foarte interesanta tura prin Buzau! Ma gandeam sa o parcurg si eu intr-un weekend. Aveam insa cateva intrebari:
  1. Traseul pana la chilia lui Ambrozie este marcat? Cat de greu este?
  2. Galeriile de calcar de la schitul Cetatuia sunt deschise permanent pentru vizitare sau cu program? Cat de adanci sunt? Vad ca voi aveati lanterne pe cap.

  Apreciază

  • Referitor la intrebarile dvoastra pot sa va spun :
   1. Traseul nu este marcat, este relativ usor si porneste de la biserica dintr-o piatra.
   2. Da ele sunt deschise permanent, nu sunt asa lungi si nu sunt luminate.

   Apreciază

 5. In acest traseu se poate include si vizitarea sit-ului arheologic ,,cetatea dacica” de pe Gruiul Darii (Istrita). Crt.st. grad I dr.ing. P. Mustatea

  Apreciază

  • Multumesc pentru vizita si informatie domnul doctor. O sa ma interesez despre aceasta cetate si am sa merg sa o vizitez. Va doresc un weekend cat mai frumos. Cu respect:ing. Antonie Mihai FANICA.

   Apreciază

 6. In acest traseu se poate include si vizita sit-ului arheologic ,, cetatea dacica”de pe Gruiul Darii, dealul Istrita. C,S. grad I dr,ing. P. Mustatea

  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: