Alergând prin Belgrad – „Orașul Alb”


ORAȘUL BELGRAD – este capitala Republicii Serbia și singurul vecin al țării noastre cu care avem o relație foarte bună de prietenie, relație începută încă din timpul în care eram aliati împotriva expansiunii Imperiului Otoman. Mai mult, în anul 1922, Mărioara, fata Regelui României Ferdinand I și a Reginei Maria, devine regină a Serbiei, prin căsătoria cu Prințul Serbiei, Alexandru I. După asasinarea soțului va rămâne ca Regina Mamă a Iugoslaviei.

În trecut, orașul Belgrad a fost capitala Republicii Iugoslavia, o uniune formată din mai multe tari: Serbia, Muntenegru, Croația, Slovenia, Bosnia Herțegovina și Macedonia.

Principalele orașe ale Serbiei sunt : Novi Sad, Nis, Subotica, Kracujevac, Cacak si Uzice. Limba oficială este sârba, cu excepția provinciei autonome Voievodina unde pe lângă limba sârbă apar ca limbi oficiale româna, maghiara și slovaca. Moneda sârbilor este „dinarul sârbesc”. La unele magazine care sunt pe traseul autocarelor se poate efectua plata și in euro. Cel mai convenabil este sa platești cu cardul, majoritatea unităților fiind dotate cu POS.

Orasul Belgrad este situat în Campia Panonică la confluența celor 2 râuri Dunărea și Sava. Populația orașului este de aproximativ 1.750.000 de locuitori. Toponimul cuvântului Belgrad este „Orasul Alb”. Podurile peste râul Sava despart orașul în 2 părți : Starigrad (orașul vechi) și Novi Beograd (orașul nou).

Pentru timp liber în oraș se găsesc numeroase cafenele, terase și restaurante. „KAFANA” este cârciuma tradițională sârbească unde se poate asculta muzica ce l-a inspirat pe renumitul cântăreț Goran Bregovic.

CETATEA KALEMEGDAN

Istoria orașului Belgrad ridicat în jurul cetății Kalemegdan începe încă din antichitate când pe teritoriul actual al Serbiei locuiau triburile trace ale tribalilor, ai căror continuatori sunt românii din Timocul Sârbesc

Deși este una dintre cele mai vechi fortificații din Europa, te surprind chiar și acum zidurile frumos conservate care încă mai stau în picioare. Cetatea este situată în cel mai mare parc al orașului, de unde se deschide o panoramă  asupra orasului si a celor 2 râuri care traverseaza orașul. La 15 februarie când este Ziua Nationala a Serbiei, cetatea Kalemegdan se îmbracă în straie de sărbătoare. Zidurile exterioare ale cetații au fost construite în secolul al XIII lea de catre armatele austro-ungare in forma de zig zag. Astazi se pot vedea : Poarta Despotului, Poarta Zidan, Poarta cu Ceas și Poarta Karageorge. În incinta cetății se găsește și Muzeul Militar.

În anul 279 i Hr.,  triburile celte se stabilesc în zona Serbiei și conviețuiesc alături de tribali, formând orașul Singidunum (Belgrad). După cucerirea romană a Serbiei, pentru a contracara atacurile triburilor “barbare”, romanii vor forma o primă garnizoană militară pe colina Kalamegdan. În timpul împaratului Hadrian (117 – 138) orașul Belgrad, capătă statutul de municipiu – devenind oraș cu autoguvernare limitată. Dupa împărțirea Imperiului Roman în anul 395 d Hr., cetatea va intra sub influența Imperiului Bizantin.

In anul 411, hunii lui Atila cuceresc cetatea. Dupa moartea lui Atila, hunii vor dispărea ca popor în marea masă a populațiilor autohtone, iar în locul lor pe teritoriul Serbiei se vor așeza triburile gepizilor și sarmaților. În anul 535 , Împaratul Iustinian începe reconstrucția cetății devastată de atacurile triburilor migratoare.

În anul 630, triburile slave sosesc și se stabilesc la Singidunum numit si orasul Alb, datorită zidurilor albe de calcar.

Timp de 4 secole orașul Belgrad a fost loc de luptă între Imperiul Bizntin, Regatul Ungariei și Primul Țarat Bulgar. În timpul cruciadei din 1189, orașul Belgrad a fost locul de întâlnire al armatei cruciate condusa de Frederic I Barbarosssa.

În anii 1440, 1456  Imperiul Otoman asedieaza Belgradul fără success pentru ca mai apoi să îl cucerească în anul 1521. Un rol important în apărarea orașului Belgrad l-a avut domnitorul roman Iancu de Hunedara care îi înfrânge pe turci în bătălia de la Belgrad, eliberând astfel orașul de asediul turcilor. A fost ultima bătălie a domnitorului român care a murit de ciumă în tabăra de la Zemun. Eliberarea Belgradului de către armatele conduse de Iancu de Hunedoara au adus 65 de ani de pace și dezvoltare pentru acesta.

Ocuparea Belgradului de către otomani în anul 1521 avea să ducă și la schimbarea numelui cetății Belgrad, în numele de Kalemegdan. Între anii 1521 si 1815 orasul a fost când sub ocupația otomanilor, când sub ocupația austriacă.

Odată cu dobândirea independenței Principatului Serbiei în anul 1878 si schimbarea formei de guvernare în Regatul Serbiei (1882), orașul Belgrad a inceput sa se dezvolte rapid și să devină unul din cele mai importante orașe din Balcani.

În timpul primului război mondial, orașul cade sub ocupația armatelor germane și austro ungare. La 5 noiembrie 1918 Belgradul este eliberat de armatele sârbe ajutate de trupele franceze.

În anul 1937 în funcția de secretar general al  Partidului Comunist din Iugoslavia este ales Iosif Brop Tito. Acesta împreună cu partizanii sârbi va lupta eroic contra naziștilor care invadaseră Iugoslavia. În această perioadă profitând de atacurile nemților, Croația își va declara independența.

În anul 1945 Frontul Național condus de Iosif Brop Tito câștiga victoria la alegerile din 29 noiembrie, iar partidul său va adopta 2 documente de importantă națională. Unul din ele era abolirea monarhiei, iar celălalt, formarea Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, formată din republicile federale : Serbia, Croația, Muntenegru, Bosnia Herțegovina, Macedonia și Slovenia. Astfel, Tito a fost primul dictator comunist, șef al partidului, al guvernului și mareșal al armatei. Modelul urmat de Tito a fost modelul de conducere sovietic al președintelui Stalin.

Iosip Broz Tito a fost un revoluționar  iugoslav și un mare om de stat, născut în Croația. Din anul 1943 până la moartea sa din anul 1980, este numit Mareșal al Iugoslaviei, având și funcția de comandant suprem al Armatei Iugoslave.

În anul 1992, Croația, Bosnia Herțegovina, Macedonia și Slovenia și-au declarat independența, iar celelalte 2 state Serbia și Muntenegru au format Republica Federală Iugoslavia. Din Republica Federală Iugoslavia mai făceau parte și 2 ținuturi autonome : Voievodina și Kosovo. În anul 2006, Muntenegru și-a proclamat independența, astfel că Iugoslavia a dispărut, ramanand doar Serbia cu cele 2 provincii autonome.

MAUSOLEUL LUI TITO – CASA FLORILOR

Acest ansamblu de clădiri și verdeață era reședinta familiei Tito, Iosif și Jovanja. Casa Florilor este unul din locurile de amintire legate de fosta Republica Iugoslavia și fondatorul acesteia, JOSIP BROZ TITO. Aici se găsește și mormântul lui Tito, acesta fiind loc de pelerinaj pentru cetățenii sârbi.

MUZEUL NIKOLA TESLA

Nikola Tesla, om de știintă sârb, inginer și inventator s-a născut în localitatea Smiljan din actuala Republică Croația, localitate aflată la granița cu Imperiul Austro Ungar. În anul 1862 începe școala primară în satul natal, iar între anii 1873 – 1878 a studiat ingineria la Universitatea Politehnica din Graz (Austria) – a patra universitate ca importanța din Imperiul Austriac.

Studiul electricității și efectelor sale au fost studiate încă din antichitate. Astfel, primele studii consemnate (înainte de Nikola Tesla) au fost efectuate de Theophrastus, Thales din Milet (624 I Hr – 547 I. Hr) si Plinius cel Batran (23 d. Hr – 79 d. Hr). Au urmat William Gilbert (1544 – 1603), Benjamin Franklin (1706 – 1790), Luigi Galvani (1737 – 1798), Alessandro Volta ( 1745 – 1827), Hans Christian Oersted (1777 – 1851) si Michael Faraday (1791 – 1867).

CEA MAI MARE REALIZARE a lui Nikola Tesla și a OMENIRII, a fost și va rămâne pentru totdeauna descoperirea CURENTULUI ELECTRIC TRIFAZAT. Ca un vizionar ce era Tesla spunea ca “Viitorul este al curentului alternativ ”. Tesla a experimentat curentul monofazat, bifazat, trifazat, polifazat, iar soluția optimă din toate punctele de vedere a fost curentul electric trifazat. Între anii 1887 – 1888 patentează sistemul polifazat, între anii 1891 – 1905 studiează diverse aplicații ale curenților de înaltă frecvență și înaltă tensiune, pentru ca în anul 1896  sa inventeze generatorul de curent alternativ, folosit la constructia primei hidrocentrale lângă Cascada Niagara.

Nikola Tesla a fost precursor al multor invenții. Astfel între anii 1901 – 1903 va face studii în vederea transmiterii energiei electrice la distanta  fara fir  (wireless) sau fără conductoare (lucru imposibil de realizat și destul de periculos). În urma acestor studii, Tesla a reușit să transmită semnale wireless, fiind astfel precursorul transmisiilor radio. Patentele sale de inventator în acest domeniu au fost cumparate de Guglielmo Marconi inginer și fizician italian, inventator al telegrafiei fără fir și al radioului. În pozele de mai jos preluate de la muzeu, se pot vedea contribuțiile sale la marile descoperiri ale tehnicii. Lipsit de finanțare din partea industriasilor americani, care nu doreau decât să culeagă roadele invențiilor sale, marele inventator moare în sărăcie la New York în anul 1943.

Muzeul din Belgrad care îi poartă numele cuprinde numeroase copii ale invențiilor sale, punctul principal de atracție al muzeului fiind “bobina Tesla”. După vizionarea unui film (film subtitrat în engleză), în care se prezintă viața și invențiile lui Tesla, ghidul muzeului va prezenta experimental o parte dintre aceste invenții, într-un mod foarte interactiv cu publicul. De exemplu, în urma alimentarii ” bobinei Tesla” lampile cu neon din mâinile vizitatorilor (lămpi date în prealabil de muzeograf) se vor aprinde. O explicatie pe intelesul tuturor a “Bobinei Tesla” găsiți în link.

Muzeul este deschis între orele 10 – 20, iar accesul se face la fiecare oră fixă cu un numar de 36 de persoane (lipsă spațiu în muzeu). Se poate face programare pentru grupuri.

În parcul din fața Catedralei Sf. Sava se găsește o statuie a lui Nikola Tesla pe al cărui soclu este trecută, formula matematică ce definește „fluxul magnetic”. (O densitate de flux magnetic de 1 Wb/m² (un weber pe metru pătrat) este egală cu 1 Tesla (T), unitatea de măsură a densității de flux magnetic (inducție magnetică). În catedrală se gasește și urna cu cenusă a inventatorului.

CATEDRALA SFANTUL SAVA.

Este considerată cea mai mare catedrală ortodoxă din lume și poate fi zarită din orice colț al orașului. Catedrala este situată pe dealul Vracear în centrul orașului, unde cu 800 de ani în urmă armatele otomane aveau să ardă oasele Sfântului Sava. Sfantul Sava este cel mai onorat sfânt din Serbia si Muntenegru.

Biserica are înălțimea de 70 de metri, 81 de metri de la nord la sud și 91 de metri de la vest la est, iar punctul cel mai înalt are 134 de metri. Crucea aurită de pe turla principală are 12 metri.

Catedrala este sediul Arhiepiscopei Belgradului având 18 cruci aurite și 49 de clopote. Suprafața catedralei este de 3500 mp. Sub catedrală se află o altă biserică de 1800 mp, unde se păstrează fragmente din veșmantul Sfântului Sava. La data editării acestui articol, interiorul catedralei era în renovare și nu se puteau admira mozaicurile și picturile.

P.S. Orasul Belgrad este un oraș cu foarte multe parcuri, verdeață și locuri de relaxare. Deși a trecut prin multe suferințe, orasul a renăscut, astăzi fiind un oraș prosper, curat, aerisit și cu o infrastructură de invidiat. Din oraș se poate pleca in croazieră pe Sava și Dunăre.

5 gânduri despre “Alergând prin Belgrad – „Orașul Alb”

  1. Pingback: Pe urmele lui Tito : Serbia si Muntenegru | peregrinprinlume

  2. Pingback: Scurta incursiune prin Voivodina si Timoc | peregrinprinlume

  3. Pingback: Bologna, micutul oras mare | peregrinprinlume

  4. Pingback: Clisura Dunarii – malul romanesc si malul sarbesc – peregrinprinlume

  5. Pingback: Weekend la Belogradchik si Vidin – peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.