Alergand prin Belgrad – „Orasul Alb”


Saptamana trecuta am revenit in orasul Belgrad in cadul unei excursii organizate de grupul „Hai sa socializam”.

ORASUL BELGRAD – este capitala Republicii Serbia, singurul vecin al tarii noastre cu care avem o relatie foarte buna de prietenie, relatie inceputa inca din timpul in care eram aliati impotriva expansiunii Imperiului Otoman. In trecut orasul Belgrad a fost capitala Republicii Iugoslavia, o uniune formata din mai multe tari pe ale caror teritoriu locuiesc foarte multi sarbi. Tarile componente ale Iugoslaviei erau : Serbia, Muntenegru, Croatia, Slovenia, Bosnia Hertegovina si Macedonia.

Principalele orase ale Serbiei sunt : Novi Sad, Nis, Subotica, Kracujevac, Cacak si Uzice. Limba oficiala este sarba, cu exceptia provinciei autonome Voievodina unde pe langa limba sarba apar ca limbi oficiale romana, maghiara si slovaca. Moneda sarbilor este „dinarul sarbesc”. La unele magazine care sunt pe traseul autocarelor se poate efectua plata si in euro. Cel mai convenabil este sa platesti cu cardul, majoritatea unitatilor fiind dotate cu POS.

Orasul Belgrad este situat in Campia Panonica la confluenta celor 2 rauri Dunarea si Sava. Populatia este in jur de 1.750.000 de oameni. Toponimul cuvantului Belgrad este „Orasul Alb”. Podurile peste raul Sava despart orasul in 2 parti : Starigrad (orasul vechi) si Novi Beograd (orasul nou).

Pentru timp liber in oras se gasesc numeroase cafenele, terase si restaurante. „KAFANA” este carciuma traditionala sarbeasca unde se poate asculta muzica ce l-a inspirat pe renumitul cantaret Goran Bregovic. Aici se poate participa la o cina sarbeasca.

CETATEA KALEMEGDAN

Istoria orasului Belgrad ridicat in jurul cetatii Kalemegdan incepe inca din antichitate cand pe teritoriul actual al Serbiei locuiau triburile trace. Pozitia strategica a cetatii  situata pe deal la confluenta celor 2 rauri Sava si Dunarea, a fost speculate inca din timpurile vechi.

Această prezentare necesită JavaScript.

Desi este una din cele mai vechi fortificatii din Europa, te surprind zidurile frumos conservate care inca mai stau in picioare. Cetatea este situata in cel mai mare parc al orasului, de unde ai o panorama  asupra orasului si a celor 2 rauri care traverseaza orasul : Dunarea si Sava. La 15 februarie cand este ziua nationala a Serbiei cetatea Kalemegdan se imbraca in straie de sarbatoare. Zidurile exterioare ale cetatii au fost construite in secolul al XIII lea de catre armatele austro-ungare in forma de zig zag. Astazi se pot vedea : Poarta Despotului, Poarta Zidan, Poarta cu Ceas si Poarta Karageorge. In incinta cetatii se gaseste si Muzeul Militar.

Această prezentare necesită JavaScript.

In anul 279 i Hr. o parte din triburile celte ( infrante in urma invaziei aupra teritoriilor grecesti de astazi) se stabilesc in zona de astazi a Belgradului si convietuiesc alaturi de triburile trace si ilirice. Celtii vor da cetatii numele de Singidunum.  La inceputul secolului I, conducerea Imperiului Roman pentru a contracara atacurile triburilor “barbare” formeaza o prima garnizoana militara pe colina Kalamegdan. In timpul imparatului Hadrian (117 – 138) orasul capata statutul de municipiu – devenind oras cu autoguvernare limitata. Dupa impartirea Imperiului Roman in anul 395 d Hr., cetatea va intra sub influenta Imperiului Bizantin.

In anul 411 hunii lui Atila cuceresc cetatea. Dupa moartea lui Atila hunii se imprastie iar triburile gepizilor si sarmatilor se stabilesc in locul lor. Cu aprobarea imparatului bizantin aici se vor stabili herulii. In anul 535 d. Hr. imparatul Iustinian incepe reconstructia cetatii devastata de atacurile triburilor migratoare.

In anul 630 triburile slave sosesc si se stabilesc la Singidunum numit si orasul Alb, datorita zidurilor albe de calcar.

Timp de 4 secole orasul Belgrad a fost camp de lupta intre Imperiul Bizntin, Regatul Ungariei si Primul Tarat Bulgar. In timpul cruciadei din 1189 orasul Belgrad a fost locul de intalnire al armatei cruciate condusa de Frederic I Barbarosssa.

In anii 1440, 1456  Imperiul Otoman asedieaza Belgradul fara success pentru ca mai apoi sa il cucereasca in anul 1521. Un rol important in apararea orasului Belgrad l-a avut domnitorul roman Iancu de Hunedara care ii infrange pe turci in batalia de la Belgrad, eliberand astfel orasul de asediul turcilor. A fost ultima batalie a domnitorului roman care a murit de ciuma in tabara de la Zemun. Eliberarea Belgradului de catre armatele conduse de Iancu de Hunedoara au adus 65 de ani de pace pentru acesta.

Ocuparea Belgradului de catre otomani in anul 1521 avea sa duca si la schimbarea numelui cetatii Belgrad in numele de astazi Kalemegdan. Intre anii 1521 si 1815 orasul a fost cand sub ocupatia otomanilor cand sub ocupatia austriaca.

Odata cu dobandirea independentei Principatului Serbiei in anul 1878 si schimbarea formei de guvernare in Regatul Serbiei (1882), orasul Belgrad a inceput sa se dezvolte rapid si sa devina unul din cele mai importante orase din Balcani.

In timpul primului razboi mondial orasul cade sub ocupatia armatelor germane si austro ungare. La 5 noiembrie 1918 Belgradul este eliberat de armatele sarbe ajutate de trupele franceze.

In anul 1937 in functia de secretar general al  Partidului Comunist din Iugoslavia este ales Iosif Brop Tito. Acesta impreuna cu partizanii sarbi va lupta eroic contra germanilor care invadasera Iugoslavia. In aceasta perioada profitand de atacurile nemtilor, Croatia isi va declara independenta.

In anul 1945 Frontul National condus de Iosif Brop Tito castiga victoria la alegerile din 29 noiembrie, iar partidul sau va adopta 2 documente de importanta nationala. Unul din ele era abolirea monarhiei, iar celalalt formarea Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, formata din republicile federale : Serbia, Croatia, Muntenegru, Bosnia Hertegovina, Macedonia si Slovenia. Astfel Tito a fost primul dictator comunist, sef al partidului, al guvernului si maresal al armatei. Modelul urmat de Tito a fost modelul de conducere sovietic al presedintelui Stalin.

Iosip Broz Tito a fost un revolutionar  iugoslav si un mare om de stat, nascut in Croatia. Din anul 1943 pna la moartea sa in anul 1980 este numit Maresal al Iugoslaviei, avand si functia de comandant supreme al Armatei Iugoslave.

In anul 1992 Croatia, Bosnia Hertegovina, Macedonia si Slovenia si-au declarat independenta, iar celelalte 2 state Serbia si Muntenegru au format Republica Federala Iugoslavia. Din Republica Federala Iugoslavia mai faceau parte si 2 tinuturi autonome : Voievodina si Kosovo. In anul 2006 Muntenegru si-a proclamat independenta astfel ca Iugoslavia a disparut, ramanand cele 6 state independente si cele 2 provincii autonome.

MAUSOLEUL LUI TITO – CASA FLORILOR

Acest ansamblu de cladiri si verdeata era resedinta familiei Tito, Iosif si Jovanja. Casa Florilor este unul din locurile de amintire legate de fosta Republica Iugoslavia si fondatorul acesteia JOSIP BROZ TITO. Aici se gaseste si mormantul lui Tito si este loc de pelerinaj pentru cetatenii sarbi.

Această prezentare necesită JavaScript.

MUZEUL NIKOLA TESLA

Nikola Tesla, om de stiinta sarbo – american, inginer si inventator s-a nascut in localitatea Smiljan din actuala Republica Croatia, localitate aflata la granita cu Imperiul Austro Ungar. In anul 1862 incepe scoala primara in satul natal, iar intre anii 1873 – 1878 a studiat ingineria la Universitatea Politehnica din Graz (Austria) – a patra universitate ca importanta din Imperiul Austriac.

Studiul electricitatii si efectelor sale au fost studiate inca din antichitate. Astfel primele studii consemnate (inainte de Nikola Tesla) au fost efectuate de Theophrastus, Thales din Milet (624 I Hr – 547 I. Hr) si Plinius cel Batran (23 d. Hr – 79 d. Hr). Au urmat William Gilbert (1544 – 1603), Benjamin Franklin (1706 – 1790), Luigi Galvani (1737 – 1798), Alessandro Volta ( 1745 – 1827), Hans Christian Oersted (1777 – 1851) si Michael Faraday (1791 – 1867).

CEA MAI MARE REALIZARE a lui Nikola Tesla a fost si va ramane pentru totdeauna descoperirea CURENTULUI ELECTRIC TRIFAZAT. Ca un vizionar ce era Tesla spunea ca “Viitorul este al curentului alternativ ”. Tesla a gasit relatia, a experimentat curentul monofazat, bifazat, trifazat, polifazat, iar solutia optima din toate punctele de vedere a fost curentul electric trifazat. Intre anii 1887 – 1888 patenteaza sistemul polifazat, intre anii 1891 – 1905 studieaza diverse aplicatii ale curentilor de inalta frecventa si inalta tensiune, pentru ca in anul 1896  sa inventeze generatorul de curent alternativ, folosit la constructia primei hidrocentrale langa Cascada Niagara.

 

Nikola Tesla a fost precursor al multor inventii. Astfel intre anii 1901 – 1903 va face studii in vederea transmiterii energiei electrice la distanta  fara fir  (wireless) sau fara conductoare (lucru imposibil de realizat si destul de periculos). In urma acestor studii Tesla a reusit sa transmita semnale wireless, fiind astfel precursorul transmisiilor radio. Patentele sale de inventator in acest domeniu au fost cumparate de Guglielmo Marconi inginer si fizician Italian inventator al telegrafiei fara fir si al radioului. In pozele de mai jos preluate de la muzeu (al caror text este in engleza) se pot vedea contributiile sale la marile descoperiri ale tehnicii. Lipsit de finantare din partea industriasilor Americii care nu doreau decat sa culeaga roadele inventiilor sale, marele inventator moare in saracie la New York in anul 1943.

Această prezentare necesită JavaScript.

Muzeul din Belgrad care ii poarta numele cuprinde numeroase copii ale inventiilor lui Tesla, punctul principal de atractie al muzeului fiind “bobina Tesla”. Dupa vizionarea unui film (film subtitrat in engleza) in care se prezinta viata si inventiile marelui inventator, ghidul muzeului va prezenta o parte dintre inventiile lui Tesla intr-un mod foarte interactiv cu publicul. De exemplu in urma alimentarii ” bobinei Tesla” lampile cu neon din mainile vizitatorilor (lampi date in prealabil de muzeograf) se vor aprinde. O explicatie pe intelesul tuturor a “Bobinei Tesla” gasiti in link.

Muzeul este deschis intre orele 10 – 20, iar accesul in muzeu se face la fiecare ora fixa cu un numar de 36 de personae (lipsa spatiu in muzeu). Se poate face programare pentru grupuri, a se vedea link-ul din titlu.

In parcul din fata Catedralei Sf. Sava se gaseste o statuie a lui Nikola Tesla pe al carui soclu este trecuta si formula matematica ce defineste „fluxul magnetic”. (O densitate de flux magnetic de 1 Wb/m² (un weber pe metru pătrat) este egală cu 1 Tesla (T), unitatea de măsură a densității de flux magnetic (inducție magnetică). In catedrala se gaseste si urna cu cenusa a inventatorului.

CATEDRALA SFANTUL SAVA.

Este considerata cea mai mare catedrala ortodoxa din lume si poate fi zarita din orice colt al orasului. Catedrala este situata pe dealul Vracear in centrul orasului unde cu 800 de ani in urma armatele turcesti aveau sa arda oasele Sfantului Sava. Sfantul Sava este cel mai cinstit sfant din Serbia si Muntenegru.

Biserica are inaltimea de 70 de metri, 81 de metri de la nord la sud si 91 de metri de la vest la est, punctul cel mai inalt avand 134 de metri, iar crucea aurita de pe turla principala, 12 metri.

Această prezentare necesită JavaScript.

Catedrala este sediul Arhiepiscopei Belgradului avand 18 cruci aurite si 49 de clopote. Suprafata catedralei este de 3500 mp. Sub catedrala se afla o alta biserica de 1800 mp, unde se pastreaza fragmente din vesmantul sfantului Sava. La data editarii acestui articol interiorul catedralei este in renovare si nu se pot admira mozaicurile si picturile.

Această prezentare necesită JavaScript.

P.S. Orasul Belgrad este un oras cu foarte multe parcuri si locuri de relaxare. Desi a trecut prin multe suferinte, orasul a renascut si a fost refacut, astazi fiind un oras prosper, curat, aerisit si cu o infrastructura de invidiat. Din oras se poate pleca in croaziera pe raurile Sava si Dunare.

Prin acest articol tin sa multumesc lui Bogdan si echipei „Hai sa Socializam” pentru buna organizare a excurisiei. Deasemenea multumesc colegilor din excursie pentru pozele postate pe grup, pentru atmosfera frumoasa din autocar (la care a contribuit si domnul sofer) si pentru faptul ca eu si mama mea ne-am simtit cu voi ca in familie, ca si cum ne cunoastem de mult.

Nu am insistat prea mult pe Casa Florilor (fiind un loc cu o incarcatura emotionala pentru iugoslavi) si cred ca detaliile ghidei noastre au fost de ajuns.

Va urma un al treilea articol cu destinatiile parcurse in celelalte 2 zile ale excursiei. (primul artiol privitor la ziua 1 a excursiei a fost postat pe grup).

3 gânduri despre “Alergand prin Belgrad – „Orasul Alb”

  1. Pingback: Pe urmele lui Tito : Serbia si Muntenegru | peregrinprinlume

  2. Pingback: Scurta incursiune prin Voivodina si Timoc | peregrinprinlume

  3. Pingback: Bologna, micutul oras mare | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.