La pas prin Orasul Hunedoara


ORASUL HUNEDOARA se intinde pe o suprafata de 97 kmp si este atestat documentar in anul 1265.

harta traseu hunedoara

Mai jos voi prezenta un mic traseu turistic alcatuit de mine si pe care l-am parcurs pe jos in cursul unei zile , traseu unde am cautat sa prind cea mai mare parte din obiectivele turistice ale orasului Hunedoara, oras care dpdv arhitectural seamana cu un orasel german datorita cladirilor construite cu caramida aparenta maronie. Acest articol vine in completarea unui articol trecut „Tinutul Padurenilor”, articol la care voi face trimitire in aceasta postare.

IMG_20160120_153902

IMG_20160120_153918

IMG_20160120_155642

IMG_20160318_121807

Traseul urmat: Gara Hunedoara – Catedrala Greco Catolica – Primaria – Catedrala Sfintii Imparati Constantin si Elena – Castelul Corvinilor – Gara Mica – Biserica Reformata – Biserica Schimbarea la Fata – Biserica Sf. Nicolae – Gradina Zoologica – Gara Hunedoara.

vedere oras

Traseul nostru porneste din fata GARII HUNEDOARA asezata pe Bulevardul Traian (actualul DJ 687).

gara hunedoara

Activitatea metalurgica din zona a condus la necesitatea constructiei unei cai ferate intre orasul Hunedoara si restul tarii prin magistrala Arad – Simeria – Alba Iulia , astfel ca la data de 1 iunie 1884 Societatea Cailor Ferate Maghiare de Stat dadea in folosinta calea ferata Simeria – Hunedoara cu o lungime de 15,6km. Pana in anul 1918, orasul Hunedoara a facut parte din Imperiul Austro-Ungar.

gara hunedoara

GARA actuala a Hunedoarei este una din cladirile de referinta ale orasului, desi astazi este lasata in paragina. Constructia acestei gari in forma actuala a fost facuta de catre arhitectii Titu Dan Elian si Dan Virgil Marinescu in anul 1951. Holul principal al garii contine pe partile laterale doua fresce realizate de pictorul Paul Miranovici. Una din fresce prezinta scene din viata muncitorilor care lucrau la combinatul siderurgic, iar cealalta fresca prezinta modul de odihna si recreere al poporului muncitor. Pe aceasta gara se gaseste inca steaua comunista cu 5 colturi. In anul 1962 in gara din Hunedoara soseste in vizita de lucru presedintele Republicii Populare Romania, Gheorghe Gheorghiu Dej impreuna cu omologul sau rus Nikita Hrusciov.

IMG_20160318_155024

IMG_20160318_155058

IMG_20160318_155439

Despre planul acestei gari si descrierea constructiei voi da mai jos un document in format pdf care prezinta arhitectura garilor construite in anul 1957 in Repulica Populara Romania.

Desi gara este in paragina, prin ea trecand zilnic 3 trenuri regio dus intors pe relatia Hunedoara – Simeria totusi are un farmec aparte care te atrage sa o privesti. Peisajul din interior este dezolant, picturile murale din sala principala a garii sunt deterioritate, camerele adiacente sunt lasate in paragina. Afara un pui de soparla sta la soare intr-una din crapaturile peretului de la Biroul de Miscare CFR. Sper ca prin redeschiderea garii dupa o pauza de aproape un an timp in care locuitorii nu au mai beneficiat de transport pe calea ferata lucrurile sa intre in normal si gara sa fie renovata.

GARA MICA cum se numea gara din spatele castelului Corvinilor nu mai exista. In aceasta gara soseau pe linia ferata (prima cale ferata ingusta din Transilvania) vagonetele cu minereu extrase din minele de la Ghelari si Teliuc si deasemenea se facea legatura cu vechile furnale de la Govajdia si Toplita descrise in articolul anterior. Din spusele locuitorilor pe aceasta cale ferata ingusta circula pe timpul regimului comunist si o mocanita.

Cum intrega industrie siderurgica a Hunedoarei este in paragina datorita demolarii a unei bune parti din Combinatul Siderurgic, personal cred ca refacerea caii ferate inguste si reintroducerea mocanitei in orasul Hunedoara ar aduce un plus de turisti si implicit dezvoltarea turistica a acestei zone. Astfel mocanita ar face legatura cu TINUTUL PADURENILOR si te-ar plimba prin mijlocul istoriei siderurgice a Hunedoarei si prin frumosii munti Poiana Rusca. Ar fi o  noua atractie alaturi de Castelul Corvinilor.

IMG_20160318_123751

IMG_20160318_124111

IMG_20160318_124241

Drumul continua de la gara pe Bulevardul Republicii, trece pe langa Hotelurile Bulevard si Maier (recomand oricare din ele ca loc de luat masa si cazare) ajungand la sensul giratoriu unde lasa pe partea dreapta Centrul de Informare Turistica din Hunedoara (nefunctional la data editarii acestui articol). De la sensul giratoriu se merge inainte pe strada Aurel Vlaicu intalnind pe partea dreapta Facultatea de Inginerie Hunedoara si apoi prima strada la dreapta Str. Revolutiei unde gasim pe mana dreapta Catedrala romano – catolica. Primavara, strada este foarte frumoasa datorita piersicilor salbatici infloriti.

CATEDRALA ROMANO – CATOLICA

Hramul bisericii romano – catolice este „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica a fost construita in anul 1910 si a primit binecuvantarea Episcopului de Oradea Fetser Antal la 26.05.1912. Elementul de interes al bisericii il reprezinta orga bisericii. Aceasta orga are 2 manuale si un pedalier cu 25 de registre fiind creata odata cu zidirea bisericii de catre Angster Jozsef.

Adresa : Str Revolutiei nr 5

biserica romano catolica hunedoara

Plecam de la Catedrala si ajungem in DJ 687J unde facem stanga si intalnim Primaria Hunedoara, bustul lui Avram Iancu si Catedrala Sfintii Imparati Constantin si Elena.

CATEDRALA ORTODOXA SFINTII IMPARATI CONSTANTIN SI ELENA si CUVIOASA PARASCHEVA

catedrala ortodoxa hunedoara

Din istoricul acestei biserici aflam ca biserica este construita in stil bizantin si cu materiale aduse din zona Hunedoarei. Astfel caramida este de la Santimbru, placile de piatra de la Bampotoc, pardoseala este din „marmura de Alaun”. Tabla bisericii este aramata, iar crucile sunt aurite cu aur de 14K. Pictura bisericii este tehnica fresca si a fost realizata de catre pictorul prof. Stefan Constantinescu din Bucuresti. Lucrarile de constructie a acestei catedrale a inceput in naul 1934 pentru ca la 14.10.1947 sa fie sfintita de catre Mitropolitul Ardealului dr. Nicolae Balan. In turlele bisericii se gasesc 9 clopote cumparate de la firma „Novotny” din Timisoara, din care 5 sunt actionate electric.

Adresa : Piata libertatii nr 18

De la catedrala urmarim indicatorul pentru Castelul Corvinilor, trecem podul peste raul Cerna si ajungem la parcarea amenajata pentru vizitarea castelului.

CASTELUL CORVINILOR

IMG_20160120_151206

Este atestat documentar in a doua jumatate a secolului XIV si inceputul secolului XV. Povestea lui incepe in anul 1409 cand regele Ungariei Sigismund de Luxemburg doneaza catre familia Corvinilor o cetate si domeniul Hunedoarei. Aceasta cetate era de forma elipsoidala cu o lungime a axei longitudinale de 75 m si o latime de 35 m. In anul 1440 Iancu de Hunedora devine conducator al Transilvaniei si va transforma cetatea in actualul castel. Suprafata castelului este de aproximatov 700 mp si este inconjurat de turnuri, bastioane si un donjon.

In anul 1446 Iancu de Hunedoara ajunge si guvernator al Ungariei.

In anul 1456 dupa batalia de la Belgrad dintre armata crestina si turcii musulmani condusi de Mahomed al II lea cuceritorul Constantinopolului (batalie condusa de Iancu de Hunedoara si castigata de armata acestuia), Iancu de Hunedoara moare doborat de ciuma. Trupul lui Iancu de Hunedoara va fi dus si ingropat la Catedrala Catolica din Alba Iulia, iar in capela Castelul Corvinilor va ramane o copie a mormantului.

Istoria si turul virtual al castelului in link-ul de mai jos

http://varia.geomatic.ro/photography/medieval/hunedoara/c01/intrare.html

O frumoasa panorama asupra orasului se desprinde din turnurile castelului Corvinilor.

Acces si program: http://castelulcorvinilor.ro/2011/program-si-tarife-2/

Despre IANCU DE HUNEDOARA izvoarele istorice romanesti si unguresti spun ca este de origine roman si ca s-a nascut in satul CINCIS. Iancu era fiul lui Voicu Cneazu si Elisabeta Margineanu o fata din satul Cincis, precum si nepotul lui Serban unul din conducatorii romanilor refugiati in Transilvania datorita luptelor cu otomanii.

„La muzeul scolii din satul Cincis este  o placa din arama incrustata cu blazonul „Corbul cu inelul in cioc” identic cu blazonul Corvinestilor si avand urmatoara inscriptie : Insignia familiae Cholnakosi anno 1805. Cholnaksosi este  numele unguresc al satului Cincis.

Un istoric ungur G. Feyer (1766 – 1851) in lucrarea „Genus incunabula et virtus Ioannes Corvinis de Hunyad. Regni Hungariae gubernatoris 1844″, sustine ca Serban unchiul lui Iancu de Hunedoara castigase donatiunea cetatii de la Hunedoara de la regele Ludovic I in anul 1378, donatiune reinoita in anul 1409, datorita meritelor lui Serban obtinute pe campul de lupta inpotriva otomanilor.

Alti scriitori maghiari ca : Gaspar Heltay in anul 1574 si Kovary Lazlo povestesc ca regele Sigismund al Ungariei trecand prin Ardeal vede langa apa raului de langa SATUL CINCIS o fata care spala rufe pe nume Elisabeta Margineanu de care se indragosteste pe loc.  Elisabeta Margineanu este sedusa si abandonata de Sigismund si din relatia lor se va naste Iancu de Hunedoara.

Oricum ar fi izvoarele istorice atat unguresti cat si romanesti arata ca Iancu de Hunedoara marele guvernator al Ungariei este de origine romana. Acelasi lucru se poate spune si despre Matei Corvin – cel mai mare rege al maghiarilor si despre Stefan cel Sfant – intemeietorul Regatului Ungariei. In opinia mea dpdv al acestor coordonate istorice si nu numai cred ca atat noi cat si maghiarii ca tara ar trebui sa ne consolidam relatiile si sa ne sprijinim reciproc.

De la Poarta de acces a castelului continuam drumul pe strada Gabriel Bethlen pentru a ajunge la Biserica Reformata.

BISERICA REFORMATA

biserica reformata hunedoara

Biserica este un monument istoric cu plan patrulater si a fost construita in anul 1644. Ctitorul acestei biserici este Peter Bethlen si sotia sa Trencsenyi Illeshazi Katalin, nepotul principelui Gabriel Bethlen. Biserica este o biserica tip sala cu turnul clopotnita asezat deasupra intrarii in stil baroc.

BISERICA SCHIMBAREA LA FATA

Biserica este situata pe strada Popa Sapca nr 35. Din istoricul bisericii afisat pe usa de la intrare aflam ca a fost construita in timpul UNIATIEI.

„Urmare a uniatiei de la 1701, biserica veche ortodoxa din Hunedoara atrecut in folosinta credinciosilor uniti, iar cei ramasi in legea ortodoxa au fost nevoiti a-si cladi o biserica noua dupa cum rezulta din actele vechi pastrate in arhiva fostei biserici ortodoxe. Aceasta biserica ortodoxa noua, dupa declaratiile unor credinciosi varstnici, carora le-au spus parintii lor, ar fi fost o modesta bisericuta ridicata pe terenul intravilan numit „Manga” de care s-au servit aproape 100 de ani.”

IMG_20160318_133507

Biserica actuala a fost construita intre anii 1797 – 1801 de catre credinciosii ortodoxi pe cheltuiala lor. De atunci si pana acum a fost intarita si renovata de mai multe ori, in biserica gasindu-se si picturi ale lui Sava Hentia.

UNIATIAeste o metoda de prozelitism initiata de biserica romano – catolica care a avut ca scop atragerea credinciosilor orodoxi la credinta catolica. Cei care treceau la uniatie puteau sa pastreze slujba specifica ritului ortodox, limba in care se oficia slujba, dar trebuiau sa accepte primatul papal si cateva dogme catolice.

Daca nu vroiau sa treaca la uniatie, credinciosii ortodoxi erau batuti, schingiuti, aruncati in temnita, bisericile ortodoxe erau luate si date uniatilor, iar multe din ele erau daramate. In acelasi timp pentru a atrage numerosi preoti la uniatie, biserica catolica le-a oferit acestora favoruri si ajutoare materiale. In Transilvania ortodoxii nu erau recunoscuti ca cult in acea vreme, cele 4 culte acceptate fiind : cultul catolic, calvin, luteran si unitarian. O istorie detaliata despre ce a insemnat uniatia (link)

BISERICA SFANTUL NICOLAE

biserica sf nicolae hunedoara

Biserica se gaseste un pic mai jos de „Biserica Schimbarea la Fata” pe strada Rotarilor. Pe usa de la intrare gasim scris :

„Biserica a fost zidita in anul 1458 pe locul unei mai vechi biserici din lemn. Avand elemente de factura bizantina (nava „in cruce greaca inscrisa”), iar altele apartinatoare sferei goticului (absida poligonala cu unghiul in ax), biserica a fost transformata in anul 1634 cand s-a cladit pronaosul si s-a ridicat cupola sustinuta de 4 stalpi centrali. Biserica detine icoane si fresce realizate de pictori romani din sec. XV – XVII. In anul 1827, i s-a adaugat pe latura de vest un turn clopotnita cu 4 niveluri, prevazute in partea superioara cu o galerie de lemn”

De la Biserica Sf Nicolae continuam traseul pe strada Chizid unde gasim Biserica Greco – Catolica, Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu si pe Bulevardul 1848 ca intr-un final sa ajungem pe strada Aleea Padurii la GRADINA ZOOLOGICA. (link pagina facebook).

Ne intoarcem iar in Bulevardul 1848 si ajungem la gara de unde am plecat.

IMG_20160318_135728

IMG_20160318_140003

IMG_20160318_140006

P.S. Informatiile despre Iancu de Hunedoara si satul Cincis au avut ca sursa de inspiratie cartea numita Documentar privind satul Cincis scrisa de Viorel Raceanu, Ioan Brancoveanu aparuta la Intrepriderea Poligrafica Cluj din 1974.

Sper ca v-am trezit curiozitatea sa vizitati acest orasel si nu uitati daca ajungeti in Hunedoara si de Tinutul Padurenilor si lacul Cincis.

strada cu umbrelute

4 gânduri despre “La pas prin Orasul Hunedoara

  1. Pingback: Alergand prin Belgrad – „Orasul Alb” | peregrinprinlume

    1. Priu Ana Cristina

      Un oraș frumos incarcat de istorie. Ca și cazare vreau sa adaug cu tot respectul hotelul Williams House, imediat lângă Vila HD, Totul este ireproșabil, cu foarte mult bun gust. Recomand din tot sufletul. KO

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.