Zilele acestea am revenit in Polonia intr-o mica plimbare trecand in revista si orasul Cracovia. Inainte de a vorbi despre acest oras voi cauta sa dau cateva informatii utile pentru cei ce doresc sa viziteze Polonia pe cont propriu. Pentru ca am in plan sa vizitez si alte locuri din Polonia foarte frumoase si putin mediatizate la noi in tara cum ar fi orasele Torun, Gdansk, Poznan, precum si regiunea lacurilor Mazuriene am sa prezint cateva date istorice despre aceasta tara.
Polonia este o tara din Europa Centrala invecinata la nord cu Lituania si Rusia avand iesire la Marea Baltica si implicit granita maritima cu Danemarca si Suedia, la sud se invecineaza cu Cehia si Slovacia, la vest se invecineaza cu Germania, iar la est se invecineaza cu Ucraina si Belarus. Capitala actuala a Poloniei este orasul Varsovia, iar capitala istorica este orasul Cracovia.
Poporul polonez este un popor de admirat pentru felul in care s-a descurcat de-alungul istoriei reusind de fiecare data sa se ridice si sa se renasca din propria cenusa precum pasarea Phoenix. Ramasi fara stat de doua ori, persecutati si omorati in lagarele de concentrare (aproximativ 2 milioane de polonezi), cu o tara distrusa de bombardamente in al doilea razboi mondial, poporul polonez ramane in istoria lumii ca un popor curajos, muncitor, care nu a renuntat la idealurile sale si care a reusit sa treaca peste toate necazurile.
Inca din antichitate pe teritoriul actual al Poloniei au locuit diverse grupuri etnice din randul carora remarcam triburile germanice ale gotilor. Gotii au stapanit regiunea Vistulei timp de aproape 1300 de ani (800 i.Hr – 500 d. Hr). In jurul anului 500 d.Hr. triburile slave venite din bazinul superior al raului Nipru (situat in Ucraina) vor ocupa conform istoricului Iordanes teritoriul dintre Nistru, Dunarea de jos si Vistula.
In anul 966 d.Hr. ducele Mieszko I care era conducatorul catorva triburi slave este increstinat si se casatoreste cu printesa de Bohemia, Dobrawa. Astfel anul 966 este considerat momentul de inceput al statului polonez si instaurarea dinastiei Piastilor. In anul 972 are loc batalia de la Cedynia in care ducele Mieszko I infrange armatele germane conduse de Otto I.
Intre anii 992-1025 duce al Poloniei va fi Boleslav cel Mare fiul ducelui Mieszko I. In anul 1025 Polonia devine regat, Boleslav cel Mare fiind primul rege polonez. In timpul sau au fost consolidate granitele Poloniei prin multele batalii purtate cu vecinii sai. In anul 1018 regele Boleslav cel Mare va cuceri Kievul, iar urmasii lui Mieszko I vor domni pana in anul 1385.
In anul 1385 regina poloneza Jadwiga se va casatori cu Marele Duce de Lituania Jagiello si pentru 150 de ani Polonia va fi condusa de dinastia Jagiellonilor. Aceasta perioada a fost o perioada de prosperitate pentru Polonia pe toate planurile atat civil, militar,social cat si cultural. Dpdv militar in anul 1410 polonezii ii infrang in batalia de la Grunwald pe cavalerii teutoni, batalie la care va participa de partea Poloniei si un corp al armatei moldovenesti.
In aceasta perioada au loc lupte cu tatarii, turcii si rusii din Cnezatul Moscovei. In timpul dinastiei Jagiellonilor cultura se dezvolta foarte mult fiind impulsionata de curentul Renascentist si Reforma Protestanta. Dintre personalitatile renascentiste se remarca astronomul Nicolaus Copernic. Deasemenea Polonia se evidentieaza in aceasta perioada prin toleranta religioasa si prin respectarea drepturilor minoritatilor.
…https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Rzeczpospolita_1600.png
La 4 iulie 1569 la Lublin are loc adevarata unire polono – lituaniana. Noul stat era compus din Coroana Regatului Polonez si Marele Ducat al Lituaniei, stat care a a durat intre anii 1569-1795. Acestea ocupa teritoriile de astazi ale Lituaniei, Belarusului si nord estul statului polonez impreuna cu partea vestica a Ucrainei, incluzand si orasul Lviv. Astfel prin acest acord ambele state aveau aceeasi stema, valuta, politica externa si politica de aparare.
Din anul 1570 noul stat polonez a inceput sa resimta atacurile repetate ale tatarilor, rascoalele cazacilor, rascoale care in timp au dus la trecerea Ucrainei de astazi sub protectia Imperiului Rus. Intre anii 1654-1667 a avut loc razboiul ruso polonez in urma caruia Polonia a pierdut definitiv Ucraina in favoarea Rusiei, iar cazacii au primit autonomie locala. Intre anii 1655-1660 invazia suedeza a efectat serios Polonia.
In anul 1764 Stanisław August Poniatowski este ales rege al Poloniei cu sprijinul Ecaterinei cea Mare a Rusiei. Cu ajutorul aliatilor rusi regele a reusit a redreseze economia si sa dezvolte cultura. In 1791 a avut loc adoptarea unei noi Constitutii, iar mai apoi din 1795 uniunea Polona Lituaniana va disparea ca stat pana in 1918, fiind impartita intre cele 3 mari puteri invingatoare: Imperiul Rus, Imperiul Prusac si Imperiul Habsburgic. Asadar pentru 123 de ani Polonia va disparea ca stat.
„După ce teritoriul Poloniei a fost împărţit, a fost implementata o politică agresivă de ştergere a identităţii naţionale a cetăţenilor polonezi. Majoritatea intelectualilor au demisionat din funcţiile publice şi au fost trimişi în exil. Cu toate acestea, ideea Poloniei ca stat independent nu a încetat să existe. Mai multe grupări poloneze formate în timpul războielor napoleoniene au încercat să se revolte, iar în 1848 au dorit să se alăture Primăverii Naţiunilor, însă fără succes. În iarna anilor 1863-1864, activiştii polonezi au organizat o nouă răzvratire, dar şi aceasta fără sorţi de izbândă. Aceştia au renunţat la a mai câştiga independenţa Poloniei prin forţă, şi s-au mulţumit doar cu organizarea unor centre neoficiale de predare a istoriei Poloniei şi de învaţare a limbii poloneze.” (https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/istoria-poloniei-in-10-pasi)
In timpul primului razboi mondial poporul polonez a fost recrutat de catre armatele Rusiei, Austro Ungariei si Germaniei si fortati sa se lupte intre ei deoarece Rusia era in tabara opusa. La sfarsitul razboiului Polonia devine independenta si este proclamata a doua Republica Poloneza. Nici acest stat polonez nu va dura mult pentru ca in 1939 odata cu inceputul celui de-al doilea razboi mondial, Polonia va fi cucerita si impartita iar de rusi si germani. In timpul acestui razboi orasul Varsovia capitala Poloniei de astazi precum si alte orase din Polonia au fost aproape daramate in urma bombardamentelor, mare parte din populatia poloneza (2 milioane) si evreiasca (3 milioane) fiind deportata in lagarele de exterminare de la Auschwitz, Treblinka, etc. La sfarsitul razboiului Polonia devine stat independent intrand sub sfera de influenta a Rusiei si sub ocupatie comunista.
In aul 1989 regimul comunist este inlaturat din Polonia. In anul 1999 Polonia devine membra NATO, iar din anul 2004 devine membra a Uniunii Europene.
ACCES SI SFATURI DE CALATORIE IN VARSOVIA :
In capitala Varsovia sunt 2 aeroporturi internationale : Modlin si Frederic Chopin. Din Bucuresti se gasesc curse de avion low cost pentru Varsovia cu Wizz Air sau curse de avion cu liniile aeriene poloneze LOT si liniile aeriene romane TAROM. Majoritatea avioanelor aterizeaza pe aeroportul Frederic Chopin.
De la aeroportul Chopin dupa ce ai recuperat bagajele de cala (daca ai) mergi spre Terminalul 1 urmarind indicatoarele. La iesirea din aeroport se gasesc automate de bilete de unde poti cumpara bilet pentru transportul in comun. Plata se poate face cash cu zloti sau cu cardul bancar. Biletele sunt de mai multe feluri : bilete de 20 de minute – 3,4 zloti, bilete de 75 minute – 4,4 zloti, abonament pe o zi – 36 zloti. De la aeroport ca sa ajungi in oras se ia autobuzul 175 care merge spre gara centrala. Statiile la care trebuie sa cobori le gasesti afisate pe google maps introducand punctul de plecare si de sosire, selectand in acelasi timp iconita pentru transport in comun. De precizat ca in marea majoritate a autobuzelor si tramvaielor exista tonomate de bilete unde iar se poate plati cu cardul. In mijloacele de transport in comun este anuntata statia urmatoare de 2 ori si este afisata pe vreo 3 panouri electronice fata verso ca sa fie vizibila din toate partile. Parcul auto in Varsovia este foarte ingrijit si curat, fara sa ploua in autobuze, fara “mirosuri neplacute” samd. De asemenea in fiecare statie se gasesc afisate statiile fiecarui mijloc de transport in comun care opresc in acea statie precum si orarul de mers al acestora. In Varsovia de exemplu autobuzele au banda unica asa ca deplasarea dintr-un loc in altul se poate face foarte repede.
De la aeroport exista si variant de mers cu metroul. Gasiti detaliile pe google maps sau la http://www.ztm.waw.pl/ . Si la metrou si la tren sunt valabile aceleasi lucruri enumerate mai sus. In Varsovia si in Cracovia garile sunt foarte ingrijite, nu duc lipsa de indicatoare, de magazine, localuri, in gari nu miroase a urina, nu sunt boschetari, sunt camera de supraveghere peste tot, este o lume total diferita fata de ce este in Romania.
La trenurile Intercity de exemplu care sunt trenuri de ultima generatie in pretul biletului la clasa a doua este inclusa la alegere, o cafea , un ceai sau o sticla de apa minerala. Toate trenurile au conditii de transport mai mult decat decente. Ca si la noi biletele de tren se pot cumpara si online, sau din gara de a caserii sau de la tonomatele de bilete. Tot ce aveti nevoie sa stiti despre transportul de personae cu trenul in Polonia gasiti la https://www.intercity.pl/en/ .
La marea majoritate a magazinelor si restaurantelor se poate plati cu cardul. De precizat ca la unele locatii cand vrei sa platesti cu cardul, POS-ul te intreaba daca vrei sa faci plata in moneda nationala sau in zloti. Este bine sa selectati ca plata sa fie in zloti deoarece comisionul perceput de banca este mai mic. La restaurant de regula bacsisul este de 10 -15 % din valoarea consumatiei, iar la unele restaurant poate fi inclus in nota de plata la cererea ta, la altele insa unde nu se poate plati bacsisul cu cardul il poti da in zloti. Ca o recomandare este bine sa scoateti de la bancomat si niste zloti deoarece la unele muzee cum sunt cele din Cracovia plata trebuie facuta cash, neexistand POS.
In Varsovia mergand de la aeroport inspre oras te vor surprinde foarte multe spatii verzi amenajate si parcuri cu copaci. De altfel toata Varsovia este plina de verdeata si parcuri frumos amenajate.
De la Varsovia am plecat cu „trenul expres intercity premium (EIP) „spre Cracovia operat de compania PKP.
P.S. Pentru ca acest articol a fost dedicat descrierii cadrului istoric al tarii din care face parte orasul vizitat, va urma un articol cu experientele petrecute in acest minunat oras Cracovia.
Pingback: Orașul Sibiu – peregrinprinlume