Piatra Craiului si Cabana Curmatura


Weekendul trecut impreuna cu prietenii din IM Energy am plecat intr-un scurt traseu in masivul Piatra Craiului. Traseul urmat a fost : Zarnesti – Cabana Gura Raului – Fantana lui Botorog – Cabana Curmatura – Prapastiile Zarnestilor – Fantana lui Botorog – Zarnesti.

Dar inainte de a prezenta traseul parcurs sa ne amintim cateva lucruri despre acest masiv din Romania.

MASIVUL PIATRA CRAIULUI este marginit in partea de NE de Tara Barsei, la N si V de Culoarul Tamasului (Rucar Zarnesti), iar la E si S de Culoarul Rucar Bran. Masivul are o configuratie simpla alcatuita dintr-o creasta marginita de versanti abrupti, aceasta fiind si elemental dominant al acestui munte. Piatra Craiului este cunoscut ca un masiv cu trasee foarte spectaculoase pentru iubitorii de alpinism si trasee montane.

Primele ascensiuni ale acestui masiv pe care le avem consemnate in diferite insemnari de calatorie provin din anul 1843 cand calatorul Anton Kurz impreuna cu un prieten avand drept calauza un batran padurar si vanator de capre negre pleaca sa vada Moara Dracului.

Intr-un articol de calatorie al doctorului Edward Myss, articol aparut in Anuarul SKV (Asociatia Carpatina Transilvana infiinatata la Sibiu in anul 1880) ni se poveste despre un traseu parcurs pe ambele versante ale muntelui cu finalizare in Tara Barsei avand ca ghid pe celebra calauza montana Garnita (in cinstea caruia o muchie a muntelui ii poarta numele “Muchea lui Garnita”)

In septembrie 1872 un grup de alpinisti brasoveni au urcat Piatra Craiului pana la varful „La Om” unde fascinati de peisaj au hotarat sa infiinteze asociatia Clubul Alpin al Transilvaniei. Printre cei 10 alipinisti se afla si povestitorul acestei drumetii Josef W. Filtsch care in anii 1885 si 1887 a efectuat de 2 ori ascensiunea peretului de vest al Pietrei Craiului. Alti pioneri ai calatoriilor in Piatra Craiului sunt : farmacistul Gabriel Dimitriu si profesorul I. Nicolaescu Bugheanu din Campulung Muscel ; Carl Lehmann din Brasov.

Ca o paranteza la cele scrise mai sus Aceste asociatii turistice erau asociatii la care aderau toti iubitorii muntelui, alpinisti, turisti si care periodic cutreierau muntii Romaniei. Oamenii care aderau la aceste asociatii se ocupau cu marcajul traseelor, popularizarea lor, descrierea traseelor, etc. Astfel pe Ceahlau au urcat Mitropolitul Moldovei Veniamin Costache, Voievodul Mihail Sturdza, Gheorghe Asachi, Alecu Russo, Vasile Alecsandri Calistrat Hogas, Nicoale Balcescu, Cezar Boliac, Nicolae Gelepeanu in Bucegi etc. Acesti cuceritori ai muntelui dadeau diverse nume culmilor, vailor pe unde treceau. Unele le poarta chiar si numele lor cum ar fi Stanca lui Gelepeanu, Hornul lui Gelepeanu din Bucegi.

Pentru cei ce doresc sa afle mai multe despre istoria cuceririi muntilor din Romania si despre asociatiile turistice care existau inca din timpul monarhiei si care au continuat sa se dezvolte si in perioada regimului comunist recomand cartea „Pe crestele Carpatilor, autori Niculae Baticu, Radu Titeica, Ed Sport Turism Bucuresti 1984”. (poza cu Moara Dracului preluata de aici).

…harta preluata din cartea „Strabatand Vaile Carpatine”, autor Paul Decei, Ed. Albatros, Colectia Atlas

ACCES :

Cel mai bun punct de pornire pentru explorarea Pietrei Craiului este orasul Zarnesti. Alte puncte de acces : satul Sirnea ; comuna Moeciu de Jos si satul Pestera ; satul Podu Dambovitei ; comuna Dambovicioara ; satul Satic.

CABANE SI REFUGII :

Cabana Gura Raului – altitudine 740 m, asezata pe str. Raului, oras Zarnesti, 45 de minute pe jos de la gara Zarnesti, capacitate de cazare 60 de locuri, situata la intrarea in Parcul National Piatra Craiului, punct de plecare pentru cabana Curmatura, Prapastiile Zarnestilor, sat Magura, creasta Piatra Craiului.

Cabana Curmatura – altitudine 1470 m, cabana situata la cea mai mare altitudine din masiv. Capacitate de cazare 73 de locuri in camere cu 2-6 paturi. Mancarea este foarte buna la cabana si recomand cu incredere placinta cu urda (e nemaipomenit de buna).

Această prezentare necesită JavaScript.

In interiorul cabanei la punctul de servire in timp ce stai sa astepti mancarea ‘slow food” gasim intr-o rama legenda cabanei Curmatura pe care am sa o redau mai jos.

“Inca din vremurile de demult legenda spune ca pe aceste meleaguri traia un om vrednic si neinfricat pe nume Hantz. Muntii si padurile erau pline de salbaticiuni, iar intalnirile cu ele erau la tot pasul. Dupa un timp Hantz si-a construit o casuta din busteni chiar pe locul pe care este acum actuala cabana.

Calatorii care vizitau Piatra Craiului au inceput sa poposeasca si pe la cabana lui Hantz, in drumul lor spre inaltimile muntelui. Din cauza deselor intalniri cu ursii, calatorii au inceput sa simta nevoia de a avea permanent la ei un cutit de ursi pentru eventualitatea intalnirii cu el.

Cu timpul Hantz, pe langa vanatoare, crestera animalelor, a inceput la cererea drumetilor, sa confectioneze el cutite de ursi. Lemnul de brad din padure era un material foarte bun si usor de prelucrat, iar Hantz a inceput sa fabrice mai multe tipuri de cutite dar cele mai apreciate au fost cele mari si late, care reuseau sa curate destul de bine pantalonii celor ce aveau ghinionul sa se intalneasca cu ursul.

Anii au trecut, iar cutitele facute de Hantz au ajuns cunoscute de toti cei care veneau in Piatra Craiului si multi dintre cei care mergeau si in alti munti veneau aici la Hantz, inainte de a pleca in salbatacia muntilor.

Timpul a inceput sa adune ani pe umerii lui Hantz, iar fabricarea cutitelor de urs il oboseau mult, asa ca a inceput sa faca in locul cutitelor niste mici maturi care erau la fel de eficiente la intalnirea cu ursul. Calatorii au inceput sa fie vazuti tot mai des cu niste maturi legate la brau in locul vestitelor cutite. Maturile au devenit din ce in ce mai populare, dovada este si numele acestei cabane.

Si in zilele noastre mai pot fi vazuti calatori care poarta la brau vestitele cutite, dar, din pacate, acum cutitele nu mai sunt din lemn moale, ci sunt din metal, care nu ajuta prea mult la intalnirea cu ursul, din contra, chiar pot sa rupa sau sa taie tesatura pantalonilor, cand sunt folosite de ghinionist.”

Cabana Plaiul Foii ; Cabana Brusturet ; Cabana Garofita Pietrei Craiului ; Refugiul Sparlea Refugiul de la Varful Ascutit Refugiul Cioranga Mare ; Refugiul Grind ; Casa de vanatoare Piatra Craiului.

Masivul Piatra Craiului se imparte in 3 subunitati distincte : Piatra Mica, Piatra Craiului si Pietricica. Deoarece Piatra Craiului este un masiv format din roci sedimentare, calcaroase prezinta in arealul sau o multime de pesteri (cel putin 161 de pesteri catalogate in anul 1981). Pesterile mai importante din Piatra Craiului sunt : Pestera Ursilor ; Pestera Dambovicioara ; Avenul din Grind ; Avenul din Vladusca ; Pestera cu lilieci.

Peisajul pesterilor este completat de traseele Cheile formate in regiunea masivului. Acestea sunt : Cheile Mici ale Dambovitei ; Cheile Prapastiilor ; Cheile Dambovicioarei si Cheile Brusturetului.

Traseul nostru a pornit de la Cabana Gura Raului urcand panta domoala a drumului forestier prin cariera de calcar ajungand la Fantana lui Botorog un izvor de apa de unde poti sa te alimentezi cu apa pentru traseu. De la Fantana lui Botorog drumul nostru o ia spre dreapta urcand in pas domol cu Padina lui Danisor in stanga noastra. Traversam malul drept al acesteia si urcam in serpentine apropae o ora pana la un izvor amenajat pe dreapta potecii. Panta devine mai abrupta aici si sfarseste acest urcus in poiana Zanoaga. Apoi urcam in diagonala poiana si mergem in urcus prin padure pana ajungem la Cabana Curmatura.

Pe timpul iernii daca parcurgeti acest traseu si nu numai aveti nevoie obligatoriu de cagula, ochelari, parazapezi. Cand am traversat Poiana Zanoaga am fost loviti de vantul necrutator al iernii care ne lovea in rafale ce aveau 30-35 km / ora. Ajunsi la cabana Curmatura ne-am destins cu un vin fierbinte, un ceai cu rom (sau ma bine zis rom cu ceai) si o mancare pe cinste. Pesonalul cabanei a fost foarte amabil.

Dupa popasul de la cabana ne-am intors la Fantana lui Botorog in Zarnesti pe traseul marcat intai „banda albastra” apoi „cerc galben”. Am strabatut astfel spectaculoasele chei ale Zarnestilor

Această prezentare necesită JavaScript.

P.S. Recomand pentru studiul masivului Piatra Craiului atat din punct de vedere al turismului cat si al apinismului „Piatra Craiului, Turism Alpinism, Em. Cristea, 1971 (harta traseu preluata si modificata).

Link-urile din articol va vor face cunoscute foarte multe lucruri despre acesti munti spectaculosi si va vor intregi imaginea de ansamblu asupra masivului Piatra Craiului.

Multumesc ghizilor pentru buna organizare a excursiei si colegilor de drum pentru atmosfera creata si pentru pozele facute pe parcursul traseului (Sorina, Florin Necula, Ionut Simion, Marian Soare si Cristinica).

Un gând despre “Piatra Craiului si Cabana Curmatura

  1. Pingback: Spre cabana Padina prin Valea Ialomitei | peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.