Muzeul National al Agriculturii din Slobozia


In orasul Slobozia din judetul Ialomita se gaseste un muzeu unic in tara noastra, „Muzeul National al Agriculturii”. Nu auzisem despre acest muzeu pana anul acesta (desi am trecut pe langa el de zeci de ori), cand in cadrul concursului de cultura generala „Castiga Romania” intrebarea pe care mi-a repartizat-o calculatorul pentru judetul Ialomita suna asa : „In Slobozia se afla un interesant muzeu, unic in tara, Muzeul National al…   Oului, Agriculturii, Graului, Aviatiei”. Gandindu-ma la functia agricola a judetului Ialomita, judet aflat in campia Baraganului am raspuns corect si in acele momente am luat decizia sa vizitez acest muzeu. Asa ca in continure vom face o scurta prezentare a acestuia.

MUZEUL NATIONAL AL AGRICULTURII a fost deschis publicului pentru vizitare la 25 martie 1996 la intiativa domnului Razvan Ciuca – coordonator al muzeului intre anii 1990 – 2011.

PATRIMONIUL MUZEAL (conform site-ului de mai sus ) contine :

  •   Biserica de lemn „Poiana”– monument istoric şi de arhitectură  (1737), care asigură toate serviciile religioase pentru Parohia „Buna Vestire”;

  •    Ferma model Perieţi – monument de istorie agrară, cea mai mare fermă producătoare de seminţe de legume şi flori din Europa de răsărit în prima jumătate a sec. XX.
  •    Unităţi în aer liber: a) la sediu: casă de gospodar (început de secol XX); hambar (1869);  cuptoare tradiţionale de copt pâine; colaci de fântână (1853, 1937); însemne funerare (1889, 1877); b) in situ:  instalaţie complexă cuprinzând moară cu pietre (1935) şi piuă pentru finisat postavul, acţionate prin motor „DEUTZ” (1912), Dănicei, judeţul Vâlcea.
  •   Colecţii reprezentative (peste 13330 de  piese): unelte, maşini agricole şi instalaţii de arheologie industrială; mijloace de transport; etnografie; istorie-memorialistică, artă-religie.

  •   Arhiva ştiinţifică şi documentară: peste 70000 de unităţi.
  •   Fondul bibliotecii: peste 13000 unităţi.
  •   Parc: peste 55 de specii dendrologice.

PROGRAM SI ACCES :

Bdul Matei Basarab nr 10, municipiul Slobozia, judet Ialomita, in spatele Centrului de Informare si Promovare Turistica.

Luni – inchis ; Marti – Vineri : 09-17 ; Sambata – Duminica: 08-16

Taxa adulti : 3,5 RON ; Taxa elevi : 1 RON ; Taxa filmare muzeu : 15 RON ; Taxa fotografiere muzeu : 10 RON

DESCRIERE MUZEU :

Cladirea efectiva a muzeului se gaseste in spatele Centrului de Informare si Promovare Turistica Slobozia nu inainte de a trece pe langa un „colac de fantana” ( datat in anul 1853 si cioplit in piatra de Anton Nedelcovici, amplasat initial in comuna Balaciu, judet Ialomita ) si pe langa o biserica din lemn, biserica ce dateaza din anul 1746.

Biserica impresioneaza prin braul de lemn ce o inconjoara, brau care da senzatia unei funii de lemn impletite in trei ; prin modul de prelucrare al lemnului cu barda si prin pisania sculptata in lemn aflata la intrarea in biserica. Biserica de lemn poarta hramul „Sf. Nicolae” si a fost ctitorita conform panoului informativ de familia Raducanu Tarca, in satul Poiana, comuna Ciulnita. Lacasul de cult este de tip nava, cu pridvor deschis si turla. Pictura bisericii a fost facuta in anul 2001 de catre pictorul Ion Nicodim. In anul 2000 biserica de lemn a fost adusa la Slobozia.

Această prezentare necesită JavaScript.

La intrarea in muzeu esti preluat de ghida muzeului, o doamna deosebita care te insoteste pe langa obiectele expuse si iti povesteste istoria lor, asa ca uiti ce repede trece timpul. Colectia de obiecte specifice agriculturii se desfasoara pe doua nivele. Astfel la parter se gasesc dispozitivele traditionale adunate din toate partile tarii si folosite la diversele actiuni agrare : arat, semanat, prasit, fabricarea  vinului, prelucrarea lanii, etc. Atmosfera si elementele expuse te fac sa te simti ca intr-un muzeu etnografic, completat cu o serie descrieri „istorice – memorialistice”.

La data vizitei mele la parterul muzeului se mai gasea o expozitie temporara formata din obiecte de cult bisericesc. Expozitia se intituleaza :

Tot la parter se gasesc obiecte personale si documente ale marilor personalitati agricole ale Romaniei, documente referitoare la diverse evenimente istorice si sociale in comunitatea romaneasca. Voi cita mai jos site-ul muzeului, iar istoria acestor oameni marcanti ai agriculturii romanesti o sa o regasiti in cadrul muzeului.

„-    Fondul Stoianovici  – patrimoniu referitor la Ferma model Perieţi, jud. Ialomiţa, şi la ctitorii săi, Aureliu Ioan Popescu (1898-1967) şi Lelia Urdărianu (1899-1990); documente şi obiecte diverse care au aparţinut unor personalităţi istorice, artistice din genealogia familiilor Urdărianu, Stoianovici, Ion Poenaru Bordea, Antoine Bibescu; o colecţie de artă plastică reprezentând lucrări semnate Lelia Urdărianu ş.a.

–    Fondul Dumitru N. Seceleanu (1857-1932) – agricultor, preşedintele Sindicatului Agricultorilor din Ialomiţa, senator, proprietar al Moşiei Mărculeşti, jud. Ialomiţa.

–    Fondul Aurelian Pană (1880-1951) – agricultor, preşedintele Academiei de agricultură, ministrul Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, proprietar al Moşiei Frăţileşti-Sudiţi, jud. Ialomiţa.

–    Fondul Nicolae D. Cornăţeanu (1899-1977) – profesor universitar, deputat, preşedintele Societăţii Inginerilor Agronomi, Ministrul Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, proprietar al Moşiei Ghimpaţi, jud. Ialomiţa.

–    Fondul Midvighi – documente referitoare la Ferma viticolă Horia – Ţifeşti, jud. Vrancea.

–    Fondul Fundata – documente referitoare la fenomenul deportărilor în Bărăgan (Fundata – sat de deportaţi stabiliţi aici cu domiciliul obligatoriu în 1951). „

Această prezentare necesită JavaScript.

Printre exponatele din muzeu amintim :

Rarita de lemn (secolul al XX lea) adusa la muzeu din Calarasi ; Plug de lemn, adus din comuna Cerbal, jud. Hunedoara ; tavalug de lemn ;caruta ; butoi de lemn

Această prezentare necesită JavaScript.

Interesante sunt tractoarele mecanizate care erau folosite in agricultura noastra in perioada interbelica. Asa cum stim cea mai mare parte a industriei tarii noastre si a agriculturii (eram numiti granarul Europei in perioada interbelica) s-au dezvoltat datorita investitiilor masive facute de regii Romaniei Carol I, Ferdinand si Carol al II lea, regi care ne-au dat o identitate noua si au ridicat tara noastra aproape de nivelul celor din vest. Astfel gasim in muzeu o semanatoare Edelweiss fabricata in Germania la Leipzig in anul 1932

Această prezentare necesită JavaScript.

Plug cu 2 brazde produs la fabricile Rud Sack din Leipzig, germania, 1936 – provenienta localitate Prejmer

Tractor Lanz-Bulldoo 7500 fabricat in Germania, 1936

Această prezentare necesită JavaScript.

Locomobil GROSSMANNES RAUSCHEVACH – BUDAPESTA – 1891 impreuna cu Vanturatoarea RIEGER – SIBIU – 1948

Această prezentare necesită JavaScript.

Alte accesorii utilizate in agricultura : hambar, cosuri, grapa, …

Această prezentare necesită JavaScript.

Utilaje folosite in viticultura :

Această prezentare necesită JavaScript.

La etajul 1 se face o incursiune in timp pe „aleea” unui asezari traditionale romaneasti. Astfel de o parte si de alta se gasesc toate institutiile satului cu elementele specifice : posta, biserica, bacania, primaria, brutaria, frizeria, ceasornicaria, atelierul de olarit si atelierul foto.

MOARA

Această prezentare necesită JavaScript.

FIERARIA – cu foalele specifice

ATELIERUL DE CUSUT – intalnim si un istoric al masinilor de cusut SINGER

Această prezentare necesită JavaScript.

SCOALA

BRUTARIA

BACANIA

MACELARIA

ATELIERUL DE OLARIT

FRIZERIA

CEASORNICARIA

POSTA

Această prezentare necesită JavaScript.

PRIMARIA

ATELIERUL FOTO

Această prezentare necesită JavaScript.

La capatul acestei „alei” se gasesc reprezentate evenimentele importante din viata unui om : nasterea, casatoria si moartea, cu toate elementele si descrierea lor.

Această prezentare necesită JavaScript.

P.S. Sper ca v-am captivat atentia cu aceste lucruri inedite si daca timpul va permite faceti o vizita la muzeu pentru a vedea si a asculta in detaliu povestea agriculturii romanesti de la anul 1900 incoace.

5 gânduri despre “Muzeul National al Agriculturii din Slobozia

  1. Pingback: Muzeul National al Agriculturii din Slobozia — peregrinprinlume – Fii pe fază !

  2. Pingback: Delta Dunarii la Sf.Gheorghe | peregrinprinlume

  3. Nedelcu Lenuta

    M-am uitat cu interes la continutul muzeului, e interesant si cu multe ateliere printre care am vazut si una cu masini de cusut Singer. Cu ocazia asta mi s-a starnit o curiozitate daca vreti sa mai achizitionati masini, am si eu doua mostenite pe care nu le folosesc, m-ar bucura sa le valorific si sa fie si utile, adica nu aruncate. Astept un raspuns de la dvs. daca va intereseaza!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.