Soseaua Transalpina este soseaua situata la cea mai mare altitudine din tara noastra, inaltimea maxima fiind atinsa in Trecatoarea Urdele (2145 metri). Soseaua merge paralel cu Valea Jiului si cu Valea Oltului traversand Masivul Parang de la nord la sud.
Transalpina a fost construita inca din timpul razboaielor daco romane de catre armatele romane in drumul lor spre Sarmisegetuza Regia (capitala Daciei la acea vreme). Drumul a ramas in paragina pana in anul 1938 cand a fost reconstruit de catre regele Romaniei Carol al II lea si a fost numit astfel „Drumul Regelui”. De fapt Transalpina este o portiune din vechiul drum national DN67C Sebes – Sugag– Novaci care a fost pentru prima data asfaltat in anul 2009. Lucrarile inca nu sunt finalizate la data scrierii acestui articol, pe drum mai ramanand mici portiuni neamenajate.
Pe harta de mai jos Transalpina este portiunea trasata cu verde care incepe pe DJ106E de la Saliste (jud Sibiu) – Tilisca – Jina – Dobra si se continua prin Sugag – Obarsia Lotrului – Novaci (DN67C).
Transalpina propriu zisa (partea cea mai grea si mai spectaculoasa) incepe de la Obarsia Lotrului trece prin localitatea Ranca si se termina in localitatea Novaci. Acest drum este asfaltat in intregime, dar lipsesc cativa parapeti.
Din punct de vedere al peisajului, personal cred ca Transalpina este mai frumoasa in comparatie cu Transfagarasanul, dar mai usor de parcurs decat acesta. Drumul este inchis pe perioada iernii, dar nu exista o data oficiala de inchidere sau deschidere a traficului, accesul depinzand de conditiile meteo. In orice caz daca va propuneti sa o parcurgeti toamna tarziu sau primavara devreme este bine sa va interesati la CNADR inainte de a pleca.
ACCES :
- Din municipiul Sebes pe traseul Petresti – Sugag DN67C, unde se intalneste cu drumul DJ106E care vine de la Saliste (SB) (punctul de incepere al Transalpinei)
- Din municipiul Sibiu pe DJ106E Saliste – Jina – Sugag
- Din municipiul Ramnicu Valcea pe DN7A Brezoi – Petrosani. Punctul de intalnire al soselei Transalpina este la Obarsia Lotrului.
- Din municipiul Ramnicu Valcea pe DN67 Horezu – Baia de Fier – Polovragi – Targu Jiu cu punctul de intalnire al Transalpinei la Novaci (Punctul sudic al Transalpinei)
DESCRIERE TRASEU (acces din municipiul Sebes)
Traseul urmat de noi a fost de la Sebes la Novaci pe DN67C.
Astfel am plecat din Sebes, am trecut prin localitatea Petresti unde am poposit pentru a lua pranzul la Casa Simi Petresti (recomand acest restaurant datorita calitatii mancarii gatite aici) si ne-am indreptat spre Sugag pe frumoasa Vale a Sebesului. Trecem pe langa barajul Petresti, localitatea Sebesel (unde s-a nascut pictorul Sava Hentia, ucenicul pictorului Theodor Aman. Sava Hentia este cel ce a pictat si catapesteama si altarul Bisericii de la Brebu Prahova) si ajungem in localitatea Sasciori unde la stanga pe DJ670C se poate merge la Cetatea Taraneasca de la Calnic. Drumul continua prin localitatea Laz si ajunge la Capalna, unde ne putem abate la dreapta pentru a merge la Cetatea Dacica de la Capalna. Drumul merge paralel cu lacul Obreja de Capalna pe partea dreapta si ajunge in localitatea Martinie, apoi in localitatea Sugag. Aici se poate vizita Muzeul Etnografic. La iesirea din Sugag se intra pe soseaua Transalpina.
Mergem in continuare pana la intersectia cu DJ704 unde oprim pentru a admira lacurile Oasa – Tau. De acolo se poate ajunge pe drumul judetean 704 la Manastirea Oasa, satul Luncile Prigoanei si la Domeniul Schiabil Sureanu.
Lacul Oasa (descriere in poza de mai jos)
Plecam de la baraj si mai jos pe partea dreapta vedem tunelul subteran de la Hidrocentrala CHE Galceag si sfarsitul Lacului Oasa.
Drumul continua si pe partea stanga intalnim DJ106N (de parcurs doar cu o masina de teren) care vine de la statiunea Paltinis si dinspre Talmaciu pe Valea Sadului. Trecem prin pasul Tartarau si ajungem la Obarsia Lotrului unde incepe asa cum spuneam partea spectaculoasa a soselei Transalpina.
De aici soseaua va urca in serpentine pana in trecatoarea Urdele, punctul cel mai inalt, si va cobori prin frumoasa statiune Ranca cu Domeniul Schiabil Ranca. Tot la Obarsia Lotrului, Transalpina se intalneste cu drumul DN7A Brezoi – Petrosani cu trecere pe langa lacul Vidra si domeniul schiabil Transalpina cu partia de ski Vidra Transalpina. Raul care va insoti o bucata de timp soseaua este raul Lotru.
Pe drum ne oprim in parcarea amenajata de la popasul Stana Stefanu din Pasul Urdele unde putem sa admiram pe partea dreapta a soselei Varfurile Iezer, Mohoru si Parangul Mare. Aici se gasesc numeroase tarabe cu suveniruri si stana Stefanu cu restaurantul propriu unde mielul este gatit in ceaun la foc de lemne.
De la stana se poate merge pe platou si se poate admira creasta muntilor Parang.
Coboram spre Ranca si ajungem in localitatea Novaci.
Din localitatea Novaci mergand la stanga pe DJ665 ajungem in localitatile Baia de Fier si Polovragi, unde se pot vizita Pestera Muierii, Pestera si Manastirea Polovragi. De aici se ajunge pe DN67 la Horezu si Ramnicu Valcea.
Anul acesta 2020 am mers ca ghid pe Transalpina cu Comunitatea Hai sa Socializam si am primit de la prietenul meu Francisc, (fotograful acestei excursii, cunoscut in online ca ZetusPhoto), cateva seturi de poze foarte frumoase. (https://zetus.ro/)
P.S. Am incercat in cateva cuvinte sa surprind acest drum superb cu obiectivele turistice care il inconjoara, inclusiv cu cele 3 domenii schiabile : Ranca, Transalpina si Sureanu. Multumesc si colegului meu Dragos pentru pozele puse la dispozitie care vin sa completeze descrierea drumului si pozele mele.
M-am documentat şi-am pornit la drum! Uite-aşa, cu ajutorul tău, am fost şi pe Transalpina! Mulţumesc, o zi bună!
ApreciazăApreciază
Cu placere si iti doresc si eu o zi buna in continuare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte documentat articolul tau si pozele sunt pe masura: frumoase si atat de atractive. Pacat ca inca n-am ajuns pe Transalpina ( nu am auto propriu!) dar sper ca odata, candva sa reusesc intr-un fel… Calatorii de vis oriunde si oricand!
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru aprecieri.
ApreciazăApreciază
Esti tare, esti cel mai bun. O adevarata sursa de informare. Nu stiu cum reusesti sa le faci pe toate.Iti multumesc pentru acest efort.
ApreciazăApreciază
Ma bucur ca primesc aprecieri de la un profesionist si un bine cunoscător al patriei noastre. Este o munca foarte grea documentarea in teren si este greu sa la si prezinti. Problema mea este timpul care nu ma lasa sa lucrez. Multe postari le redactez noaptea cand este liniste . Dar sunt bucuros pentru ceea ce fac si incerc sa le fac cat mai bine.
P.S. o seara buna doresc prietenului meu Viorel si familiei! Maine e posibil sa trec sa ma cazez la Galati.
ApreciazăApreciază
Pingback: Defileul Jiului | peregrinprinlume
Pingback: Turul cetatilor dacice din Muntii Orastiei | peregrinprinlume
Pingback: Scurta vizita in Tara Almajului cu intoarcere pe soseaua TransSemenic | peregrinprinlume
Pingback: Pe urmele stramosilor – Valea raului Arges | peregrinprinlume
Pingback: Partia de ski Vidra Transalpina – peregrinprinlume
Pingback: Cheile Butii, Valea Marii, Valea Lazaru si Cheile Sohodolului – peregrinprinlume