Publicat de: peregrinprinlume | septembrie 15, 2015

Transalpina – Drumul Regelui

Soseaua Transalpina este soseaua situata la cea mai mare altitudine din tara noastra, inaltimea maxima fiind atinsa in Trecatoarea Urdele (2145 metri).  Soseaua merge paralel cu Valea Jiului si cu Valea Oltului traversand Masivul Parang de la nord la sud.

Transalpina a fost construita inca din timpul razboaielor daco romane de catre armatele romane in drumul lor spre Sarmisegetuza Regia (capitala Daciei la acea vreme). Drumul a ramas in paragina pana in anul 1938 cand a fost reconstruit de catre regele Romaniei  Carol al II lea si a fost numit astfel  „Drumul Regelui”. De fapt Transalpina este o portiune din vechiul drum national DN67C Sebes – Sugag– Novaci care a fost pentru prima data asfaltat in anul 2009. Lucrarile inca nu sunt finalizate la data scrierii acestui articol, pe drum mai ramanand mici portiuni neamenajate.

SAM_8359

Pe harta de mai jos Transalpina este portiunea trasata cu verde care incepe pe DJ106E de la Saliste (jud Sibiu) – Tilisca – Jina – Dobra si se continua prin Sugag – Obarsia Lotrului – Novaci (DN67C).

harta transalpina

Transalpina propriu zisa (partea cea mai grea si mai spectaculoasa) incepe de la Obarsia Lotrului trece prin localitatea Ranca si se termina in localitatea Novaci. Acest drum este asfaltat in intregime, dar lipsesc cativa parapeti.

Din punct de vedere al peisajului, personal cred ca Transalpina este mai frumoasa in comparatie cu Transfagarasanul, dar mai usor de parcurs decat acesta. Drumul este inchis pe perioada iernii, dar nu exista o data oficiala de inchidere sau deschidere a traficului, accesul depinzand de conditiile meteo. In orice caz daca va propuneti sa o parcurgeti toamna tarziu sau primavara devreme  este bine sa va interesati la CNADR inainte de a pleca.

ACCES :

 • Din municipiul Sebes pe traseul Petresti – Sugag DN67C, unde se intalneste cu drumul DJ106E care vine de la Saliste (SB) (punctul de incepere al Transalpinei)
 • Din municipiul Sibiu pe DJ106E Saliste – Jina – Sugag
 • Din municipiul Ramnicu Valcea pe  DN7A Brezoi – Petrosani. Punctul de intalnire al soselei Transalpina este la Obarsia Lotrului.
 • Din municipiul Ramnicu Valcea pe DN67 Horezu – Baia de Fier – Polovragi – Targu Jiu cu punctul de intalnire al Transalpinei la Novaci (Punctul sudic al Transalpinei)

DESCRIERE TRASEU (acces din municipiul Sebes)

Traseul urmat de noi a fost de la Sebes la Novaci pe DN67C.

Astfel am plecat din Sebes, am trecut prin localitatea Petresti unde am poposit pentru a lua pranzul la  Casa Simi Petresti (recomand acest restaurant datorita calitatii mancarii gatite aici) si ne-am indreptat spre Sugag pe frumoasa Vale a Sebesului. Trecem pe langa barajul Petresti, localitatea Sebesel (unde s-a nascut pictorul Sava Hentia, ucenicul pictorului Theodor Aman. Sava Hentia este cel ce a pictat si catapesteama si altarul Bisericii de la Brebu Prahova) si ajungem in localitatea Sasciori unde la stanga pe DJ670C se poate merge la Cetatea Taraneasca de la Calnic. Drumul continua prin localitatea Laz si ajunge la Capalna, unde ne putem abate la dreapta pentru a merge la Cetatea Dacica de la Capalna. Drumul merge paralel cu lacul Obreja de Capalna pe partea dreapta si ajunge in localitatea Martinie, apoi in localitatea Sugag. Aici se poate vizita Muzeul Etnografic. La iesirea din Sugag se intra pe soseaua Transalpina.

DSCF6149

Această prezentare necesită JavaScript.

Mergem in continuare pana la intersectia cu DJ704 unde oprim pentru a admira lacurile Oasa – Tau. De acolo se poate ajunge pe drumul judetean 704 la Manastirea Oasa, satul  Luncile Prigoanei si la Domeniul Schiabil Sureanu.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lacul Oasa (descriere in poza de mai jos)

lacul oasa

Plecam de la baraj si mai jos pe partea dreapta vedem tunelul subteran de la Hidrocentrala CHE Galceag si sfarsitul Lacului Oasa.

che galceag

Această prezentare necesită JavaScript.

Drumul continua si pe partea stanga intalnim DJ106N (de parcurs doar cu o masina de teren) care vine de la statiunea Paltinis si dinspre Talmaciu pe Valea Sadului. Trecem prin pasul Tartarau si ajungem la Obarsia Lotrului unde incepe asa cum spuneam partea spectaculoasa a soselei Transalpina.

SAM_8281

De aici soseaua va urca in serpentine pana in trecatoarea Urdele, punctul cel mai inalt, si va cobori prin frumoasa statiune Ranca cu Domeniul Schiabil Ranca. Tot la Obarsia Lotrului, Transalpina se intalneste cu drumul DN7A Brezoi – Petrosani cu trecere pe langa lacul Vidra si domeniul schiabil Transalpina cu partia de ski Vidra Transalpina. Raul care va insoti o bucata de timp soseaua este raul Lotru.

Această prezentare necesită JavaScript.

DSCF6213

DSCF6222

Pe drum ne oprim in parcarea amenajata de la popasul Stana Stefanu din Pasul Urdele unde putem sa admiram pe partea dreapta a soselei Varfurile Iezer, Mohoru si Parangul Mare. Aici se gasesc numeroase tarabe cu suveniruri si stana Stefanu cu restaurantul propriu unde mielul este gatit in ceaun la foc de lemne. De la stana se poate merge pe platou si se poate admira creasta muntilor Parang.

DSCF6239

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Coboram spre Ranca si ajungem in localitatea Novaci.

Această prezentare necesită JavaScript.

Din localitatea Novaci mergand la stanga pe DJ665 ajungem in localitatile  Baia de Fier si Polovragi, unde se pot vizita Pestera Muierii, Pestera si Manastirea Polovragi. De aici se ajunge pe DN67 la Horezu si Ramnicu Valcea.

P.S. Am incercat in cateva cuvinte sa surprind acest drum superb cu obiectivele turistice care il inconjoara, inclusiv cu cele 3 domenii schiabile : Ranca, Transalpina si Sureanu. Multumesc colegului meu Dragos pentru pozele puse la dispozitie care vin sa completeze descrierea drumului si pozele mele.

Reclame

Responses

 1. M-am documentat şi-am pornit la drum! Uite-aşa, cu ajutorul tău, am fost şi pe Transalpina! Mulţumesc, o zi bună!

  Apreciază

 2. Foarte documentat articolul tau si pozele sunt pe masura: frumoase si atat de atractive. Pacat ca inca n-am ajuns pe Transalpina ( nu am auto propriu!) dar sper ca odata, candva sa reusesc intr-un fel… Calatorii de vis oriunde si oricand!

  Apreciază

 3. Esti tare, esti cel mai bun. O adevarata sursa de informare. Nu stiu cum reusesti sa le faci pe toate.Iti multumesc pentru acest efort.

  Apreciază

  • Ma bucur ca primesc aprecieri de la un profesionist si un bine cunoscător al patriei noastre. Este o munca foarte grea documentarea in teren si este greu sa la si prezinti. Problema mea este timpul care nu ma lasa sa lucrez. Multe postari le redactez noaptea cand este liniste . Dar sunt bucuros pentru ceea ce fac si incerc sa le fac cat mai bine.
   P.S. o seara buna doresc prietenului meu Viorel si familiei! Maine e posibil sa trec sa ma cazez la Galati.

   Apreciază

 4. […] Actuala sosea din Defileul Jiului a fost construita in anul 1880 si face legatura intre Oltenia si Transilvania. Pe timpul dacilor legatura dintre Oltenia si Transilvania se facea prin Trecatoarea Vulcan pe ruta : Targu Jiu – Turcinesti – Simbotin – Arsuri – Schela – Valcan – Iscroni (actualul drum judetean DJ664). Acest drum vechi a fost a doua cale de acces intre Dacia, Transilvania si Oltenia, dupa cea prin Muntii Parang (actuala Transalpina). […]

  Apreciază

 5. […] orasul Sebes se merge pe DN67C (Soseaua Transalpina) prin localitatile Petresti, Sebesel, Sasciori pentru ca in satul Capalna dupa trecerea […]

  Apreciază

 6. […] 2014. Soseaua alpina vine sa completeze soselele alpine realizate la noi in tara : Transfagarasan, Transalpina, Transbucegi si Transrarau). Drumul judetean DJ582 a existat de pe timpul monarhiei, dar a fost […]

  Apreciază

 7. […] DN7C Transfagarasan. Transfagarasanul este a doua sosea ca altitudine (2040m) din tara noastra dupa Soseaua Transalpina (DN67C) si in acelasi timp cea mai spectaculoasa sosea din Romania. Drumul DN67C porneste din comuna […]

  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: