Incursiune in Delta Dunarii: Tulcea, Sulina si padurea Letea


O parte din traseele si locurile pe care le voi prezenta mai jos nu sunt strabatute de mine ci de colegul si bunul meu prieten Dragos Peta. De principiu intotdeauna postez calatoriile facute de mine, dar la rugamintea colegului meu Dragos am facut o exceptie de la regula.

Sincer dupa ce am vazut pozele de la Sulina si Padurea Letea, am hotarat sa mergem si noi intr-un viitor apropiat sa vedem aceste locuri mirifice ale Deltei Dunarii.

Pentru introducerea pe blog il citez pe Ion Dolanescu: „am fost cuprins de un dor nebun de duca”, asa ca am plecat la drumul catre minunatul orasel numit Sulina (o adevarata oaza de liniste si relaxare).

Exista doua modalitati de a ajunge la Sulina: varianta mai ieftina cu microbuzul pana la Tulcea si apoi cu vaporul, sau varianta cu masina personala pana la Tulcea . Desi ultima varianta e mai costisitoare, poti vedea mai multe locuri. Aici pozele si descrierile se vor impleti ca sa va formati o imagine mai de ansamblu a zonei Dobrogei.

Traseul porneste din Bucuresti spre Cernavoda, Saraiul, Tulcea. Pe acest drum se poate admira cetatea Capidava, manstirile: Celic Dere, Savon (vestita prin degustarea vinului local si crescatoria de pauni), Cocos (renumita prin poarta de stejar superb sculptata).

Cetatea Capidava este situata pe malul drept al Dunarii, intre Cernavoda si Harsova. A fost ridicata in timpul imparatului Traian in vederea fortificarii granitei Imperiului Roman.

La Cetatea Murighiol aflata langa localitatea cu acelasi nume sapaturile arheologice au identificat existenta unei comunitati geto dace inca din sec. VI-V inainte de Hristos. In secolul II dupa Hristos aici se construieste o cetate romana. Pozele demai jos sunt de la ruinele cetatii.

 

Manastirea Celic Dere

Manastirea Savon.

Vechea manastire Savon.

 

Manastirea Cocos cu celebra poarta de stejar sculptata.

 

 

Cetatea Aegis 

Deasemenea se pot vizita in Tulcea: Parcul Ciuperca, Ruinele cetatii Aegius, Muzeul de istorie, Muzeul Deltei Dunarii si bisericile ortodoxe.

Pentru cei care doresc sa plece din capitala o pot face cu microbuzul de Tulcea, care se ia de langa gara Basarab, pe Calea Plevnei sub pasaj si pretul unei calatorii este de 70 ron. Drumul incepe din orasul Tulcea  cu imbarcarea pe nava de pasageri Moldova si dureaza 4 ore cu opriri in statiile, Partizani,Maliuc, Gorgova , Crişani si Sulina. Pretul este 34 lei pt adulti. Pe toata durata calatoriei am avut ocazia sa admir frumusetea salbatica a Deltei Dunarii.

Cazarea se poate face direct la gazda (50 lei de persoana) sau cu rezervare la pensiuni, la preturi incepand de la  80 lei  la 150 lei.  Ca puncte de atractie turistica: plaja salbatica, farul vechi, farul comisii europene a dunarii, cimitirul vechi, uzina de apa, si cele 3 biserici ale orasului 2 ortodoxe si una catolica. (cea din poza bombardata de „aliatii” americani in al doilea razboi mondial). Mai jos poze dupa plaja virgina Sulina.

 

 

Ca sa pot explora mai mult salbaticia am decis sa ma alatur unei excursii locale catre Padurea Letea. Drumul dureaza 8 ore si se parcurge in trei etape: doua pe apa si una pe uscat. In cele 2 etape cu barca se viziteaza obiectivele turistice locale (canalul cu nuferi, golful Munsura, farul vechi 1870, ) si etapa parcursa pe uscat din localiatea Cardon pana la padurea Letea si retur cu micile obiective: lacul sarat, caii salbatici, etc.

Punctul terminal al etapei finale a fost locul unde Dunarea saruta marea.

In padurea Letea formata pe fondul unei foste mari radacinile copacilor sunt orizontale. Intinsa pe o suprafata de 8000 ha se remarca prin: lianele specifice, caii salbatici, dunele de nisip din mijlocul padurii.

Drumul spre padure trece prin localitatea CA. Roseti (poze cu biserica). Ca fauna intalnim: fazani, vulpi, iepuri, mistreti si sacalul venit din Ucraina in timpul unui inghet intr-o iarna geroasa.

La revedere Sulina, ne vedem la anul!

13 gânduri despre “Incursiune in Delta Dunarii: Tulcea, Sulina si padurea Letea

  1. Anonim

    La Manastirea Celic Dere am aflat de Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului dar si Icoana cu Mantuitorul care se curata singura…icoane adevarate marturii de credinta ortodoxa dar si moastele unor sfinti (la Niculitel.) care atesta crestinismul pe meleagurile Dobrogei din timpul Mantuitorului…aici ma refer la Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasis si Filipos. Intr-adevar este f frumoasa zona Dobrogei….si imi doresc sa vad si Delta …poate vara viitoare! Multumim pentru poze!!!!

    Apreciază

  2. Anonim

    Va raspunde chiar „nebunul in cauza”………
    Sunt niste locuri cu adevarat speciale…..
    Eu nu sunt genul de om credincios, dar la manastirile Savon si Cocos am simtit o liniste sufleteasca……
    La manastirea Cocos(de calugari) linistea si pacea sufleteasca au coborat si asupra mea……..
    Cuvintele pot descrie cu greu simtirile degajate de acele minunate locuri………..
    Sunt o oaza de liniste sufleteasca chiar daca esti credincios sau nu!
    In ruinele bisericii de la Niculitel poti simti credinta stramosilor nostrii…
    Va vom tine la curent cu pozele facute de mine acum 4 ani…..
    SPER SA VA PLACA SI SA VIZITATI SI VOI ACESTE LOCURI MINUNATE…….
    DRUM BUN SI „VANT DIN PUPA” CUM ZIC MARINARII !
    Vacanta placuta pe maluri Dobrogene!
    Nebunul de serviciu:
    DRAGOS………….

    Apreciază

  3. Anonim

    Da…frumoase poze si la „obiect” Ma bucur sa cunosc un scriitor pe gustul meu si un fotograf amator cu „potential” Va felicit baieti! Ar tb sa faceti excursii impreuna si sa postati cat mai multe locuri minunate din tara asta…ca Slava Domnului …avem ce arata!!!
    Numai Bine de la Lumi!!!

    Apreciază

  4. Pingback: Tulcea te iubesc! | peregrinprinlume

  5. Pingback: Drumul cetatilor nord dobrogene sau Drumul cetatilor tulcene | peregrinprinlume

  6. Pingback: Turul cetatilor sud dobrogene | peregrinprinlume

  7. Pingback: Plaja Vadu – Navodari | peregrinprinlume

  8. Pingback: Spre Cheile Nerei si Cascada Bigar prin Clisura Dunarii | peregrinprinlume

  9. Pingback: Delta Dunarii la Sf.Gheorghe | peregrinprinlume

  10. Pingback: Plaja Vadu, orasul Navodari si Gura Portitei | peregrinprinlume

  11. Pingback: Clisura Dunarii – malul romanesc si malul sarbesc – peregrinprinlume

  12. Pingback: Clisura Dunarii – malul romanesc si malul sarbesc – peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.