Scurtă incursiune în Republica Muntenegru


Iată-ne ajunsi la a doua zi a excursiei noastre prin țările ex iugoslave, excursie ce ne va purta prin micuța republică a Muntenegrului.

ziua 2_cr

O scurtă trecere prin istoria Serbiei (istorie comună cu istoria Republicii Muntenegru) se gasește la

https://peregrinprinlume.com/2018/08/21/alergand-prin-belgrad-orasul-alb/

REPUBLICA MUNTENEGRU

DSCF4745

Durmitor Park. Este un parc natural situat în Alpii Dinarici. Cel mai înalt vârf muntos din acest parc, se găsește în Masivul Durmitor, având o înălțime de 2522 m și se numește Bobotov Kuk.

DSCF4774

Șoseaua trece printre munți străbătând numeroase tuneluri, poduri, viaducte, străbate Canionul Tara, Canionul Moraca și alte canioane mai puțin cunoscute. Parcul Durmitor este inclus pe lista Patrimoniului Unesco. O atracție deosebită a parcului o reprezintă cele 18 lacuri glaciare, dintre care cel mai reprezentativ este Lacul Negru (Crno Jezero). Parcul Durmitor este strabatut și de calea ferată Belgrad – Podgorica – Bar.

DSCF4893

  • Canionul Tara. Are o lungime de 70 km și o adâncime de 1300 m în punctul său cel mai de jos. Este considerat dupa dimensiuni, ca cel mai mare canion din Europa și al doilea dupa canionul american. Un punct de observație și un important punct turistic este Popasul Belvedere, loc unde poți să te oprești să admiri peisajul și să practici sporturi extreme. Înainte de popas se trece pe un pod construit în anul 1940, al cărui nume este Durdevica Tara. Podul are o lungime de 365 m și este sprijinit de 5 arcade de beton. Podul are trotuar pietonal pe ambele părți, astfel încât se poate admira frumosul râu Tara care dă și numele canionului. Pentru iubitorii de sporturi extreme se poate încerca tiroliana și rafting-ul pe râul Tara. După Popasul Belvedere ne continuam drumul și intram prin cheile râului Tara.

DSCF4781

DSCF4811

  • Canionul Moraca. Canionul Moraca este mult mai spectaculos decât canionul Tara. Aici am trecut pe lângă locul unde a avut loc accidentul cu autocarul de romani, care s-a răsturnat în canion. Dumnezeu să-i odihnească și să aibă milă de familiile lor!
  • Linia feroviară Belgrad – Podgorica – Bar. În anul 1976, conducatorul Iugoslaviei, Iosif Brop Tito, va da în exploatare calea ferată amintită. Linia este electrificată, iar durata călătoriei cu trenul este de 10 ore. Calea ferată Belgrad – Podgorica este situată la înălțimea de 1300 m și cuprinde 254 de tuneluri cu o lungime totală de 114 km, tuneluri ce strapung muntele. Alături de ele se găsesc și 435 de poduri și viaducte cu o lungimea totală de 14 km. Această cale ferată a fost folosită inițial de Tito pentru a plimba oficialitățile străine care vizitau Iugoslavia. Este o rută spectaculoasă care trece prin canionul Moraca și care îți oferă niște priveliști de neuitat. Din autocar se poate vedea această cale ferată în timp ce străbați șoseaua din canionul Moraca. Sunt 2 trenuri pe zi pentru fiecare sens, unul ziua și unul noaptea.

IMG_4846

IMG_4850

Multumesc mult, colegei mele din excursie Alice, pasionata de munti, calatorii si fotografii, care a reușit să surprindă în timp ce autocarul rula prin canion, trenul care circulă pe această linie. Îi mulțumesc deasemenea pentru permisiunea de a posta în articolele dedicate acestui circuit, câteva poze care îi aparțin.

IMG_4878

Un articol intresant care a confirmat cele spuse de ghida noastră și care cuprinde și alte rute cu trenul din Europa de Est se găsește la  http://george2210.blogspot.ro/2011/04/cele-mai-spectaculoase-calatorii-cu.html

IMG_4405

Orașul Podgorica. Este capitala statului Muntenegru și este una din cele mai vechi așezări din Balcani. Orașul este situat între cinci rauri : Zeta, Moraca, Ribnica, Cijevna și Sitnica având o suprafață de 1441 kmp și o populație de 170.000 de oameni. Orașul este situat în zona de câmpie a Muntenegrului. În timpul celui de-al doilea razboi mondial orașul a fost distrus parțial, așa că cea mai mare parte din clădiri sunt recente. În anul 1946, orașul a luat numele lui Tito numindu-se astfel Titograd.

DSCF4939

Obiectivele turistice importante din Podgorica sunt : Biserica Învierii Domnului care servește drept catedrală a Mitropoliei Muntenegrului, Vechiul oraș turcesc, Turnul ce ceas turcesc, Moscheea Omanagic, Moscheea Starodoganjska, Cetatea Ribnica, Vechiul pod peste râul Ribnica.

DSCF4930

Indicatoare cu aceste obiective se găsesc în tot orașul.

DSCF4947

 

Pe teritoriul administrativ al orașului se gasește poate cel mai interesant obiectiv turistic și anume : Parcul Național Skardarsko cu renumitul Lac Skadar – considerat ca cel mai mare lac din Balcani, având un număr mare de păsări și plante (unele dintre ele sunt foarte rare). Parcul Național Skadar a fost declarat parc național în anul 1983 și se găsește pe valea râurilor Zeta – Skadar. Lacul are o suprafață de 391 kmp și se împarte între 2 tări : 2/3 din lac aparțin Muntenegrului, iar 1/3 din lac aparține Albaniei. Datorită construirii unui nou tunel rutier, în 20 de minute se poate ajunge din parc la țărmul Mării Adriatice. În cuprinsul acestui parc natural se pot vizita rezervațiile geologice, se pot observa păsări în habitatul lor natural, se poate face speologie, turism cultural și religios, turism de agrement, etc. Noi nu l-am vizitat, dar l-am amintit ca o posibilă destinație viitoare.

DSCF4931

Orasul Cetinje. Este capitala istorică a Muntenegrului, unde se află și reședința oficială de vară a președintelui Muntenegrului. Orașul are o istorie destul de bogată.

În Cetinje se găsește o frumoasă mănăstire ctitorită în anul 1701 de către domnitorul Ivan Crnojevic. Hramul bisericii este Sfântul Petru și reprezintă un simbol al spiritualității din Muntenegru.

Muzeele din Cetinje sunt:

  • Muzeul Mănăstirii Cetinje
  • Muzeul de Stat
  • Muzeul „Petar Petrovic Njegoš”
  • Muzeul Etnografic
  • Muzeul Industriei Electrice
  • Muzeul de Istorie
  • Muzeul de Artă

Orașul Budva este cel mai vechi oraș de pe malurile Mării Adriatice. Înainte de cucerirea romana teritoriul orașului, era locuit de triburile iliro trace. În anul 168, Imperiul Roman ocupa Muntenegrul de astazi. Zona Fiordului Kotor și Budva vor intra sub influența Imperiului Roman de Apus, iar cealaltă parte a Muntenegrului de astăzi va intra sub influența Imperiului Roman de Răsărit. În secolul VII aici se stabilesc slavii, care se creștinează. În urma schismei din 1054 , Serbia, Muntenegru și Macedonia rămân ortodoxe, în timp ce Croația și Slovenia rămân catolice.

budva

În Evul Mediu apare Regatul Zeta (de la numele unui mic râu ce străbate Muntenegrul), unde supremația o aveau sârbii. Urmează dominația Republicii Veneția între anii 1458 – 1797 care și-a impus stăpânirea doar la Marea Adriatică. Restul Muntenegrului era sub ocupație otomană încă din anul 1516.

IMG_20150729_072230

DSCF5020

Orașul Budva are o populație de 22000 locuitori. Are 235 zile însorite pe an și este vizitat de aproximativ 500.000 de turiști anual. Plaja amenanjată se întinde pe o lungime de 11 km, în timp ce lungimea totală a litoralului muntenegrean este de 45 km. Fiind un oraș cu oameni foarte bogați este numit și Kuveit-ul muntenegrean. Trebuie precizat că dintre cele 6 tări ex-iugoslave, Serbia este singura țară fără ieșire la mare.

DSCF5021

Fiordul Kotor este cel mai sudic fiord din Europa Centrală și de sud, întinzându-se pe o lungime de 28 de km. Traversarea lui spre granița cu Croația se face cu ferry boat-ul.

DSCF5030

P.S. În episodul urmator vom face un tur de fortă pe Coasta Dalmației și prin Croatia.

Publicitate

3 gânduri despre “Scurtă incursiune în Republica Muntenegru

  1. Pingback: Spre Cheile Nerei si Cascada Bigar prin Clisura Dunarii | peregrinprinlume

  2. Pingback: Coasta Dalmației, Croația medievală și Parcul Natural Plitvice – peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.