Muntele Olimp – locuinta vechilor Zei & Satul din piatra Paleos Panteleimonas


A venit vremea sa amintim cate ceva si despre Grecia. Nu voi intra in prea multe detalii despre aceasta tara si destinatiile ei turistice deoarece Grecia este o destinatie foarte populara pentru turistii romani, asa ca in articolul de astazi  voi prezenta locuri mai putin cunoscute care nu se gasesc pe lista agentiilor de turism din Romania : muntele Olymp cu Vf. Mytikas – locuinta vechilor zei si frumosul sat Paleos Panteleimonas.

Primul meu contact cu Grecia a fost in anul 2009 cand am efectuat aici un circuit cultural de 9 zile trecand in revista principalele destinatii turistice ale Greciei. La vremea aceea blogul nu exista si nu am scris nimic legat de aceasta tara. Saptamana trecute am ajuns din nou in Grecia cu prietenii din IM Energy cu dorinta de a urca pe muntele Olymp – tronul lui Zeus.

…gasca IM Energy pe Mytikas

Inca din cele mai vechi timpuri toate popoarele antice au avut divinatatile lor la care se inchinau si pe care le respectau. Curios lucru este ca aceste popoare care nu interactionau intre ele, aveau propria explicatie despre crearea Universului si a omului si aceasta explicatie se invartea in jurul la aceleasi persoane numai ca acestea aveau alta denumire. Astfel civilizatia greaca ca si celelate preistorice acordau un mare respect zeitei mama Gea (pamantul). Aceasta s-a casatorit cu Uranos (zeul cerului) constituind primul cuplu divin si a dat nastere Titanilor : Ocean, Thetis, Hyperion, Theia, Coeos, Phoibe, Crios, Eurbye, Iapet, Clymene, Cronos si Rhea. Ultimii 2 titani Cronos si Rhea s-au casatorit iar din relatia lor s-a nascut marele ZEUS. Acesta impreuna cu fratii lui au avut ca loc de resedinta muntele Olymp, care pentru o mare perioada de timp a fost locuinta zeilor in mitologia greaca. Pentru cei care vor sa cunoasca cosmogonia si zeitatile grecesti poate citi cartea scrisa de Alexandru Mitru „Legendele Olimpului” sau o carte care se gaseste in Grecia la centrele de souveniruri Mitologia greaca – de Sofia Soulis.

…poza din 2009

Asadar am plecat din Bucuresti cu masinile personale pe traseul : Bucureşti – Giurgiu – Ruse – Byala – Pleven – Sofia – Blagoevgrad – Sandanski – Kulata – Promachonas – Lefkonas – Salonic – Katerini – Platamonas – Nei Pori – Prionia – Refugiul Spilios Agapitos (aproximativ 900 km)

Prima noapte am dormit la refugiul Agapitos pentru ca a doua zi sa atacam in forta varful Mytikas (2918 m, cel mai inalt varf din Grecia si al doilea ca inaltime din Peninsula Balcanica dupa vf. Musala – 2925 m). Restul de 5 zile le-am petrecut efectuand diferite excursii in Grecia avand ca punct de plecare statiunea Nei Pori unde ne-am cazat. De la Nei Pori un orasel cochet si cu o plaja renumita pentru nisipul fin se pot vedea crestele muntilor Olymp si cetatea Platamonas din statiunea vecina.

…harta preluata si prelucrata de la http://www.mountolympus.gr/en/trail_two.php#.WZ_MX_hJZdg

ACCES

Accesul in localitatea Litochoro (punct de plecare spre vf. Mytikas ) se poate face cu masina sau cu trenul CFR pe ruta Bucuresti – Salonic apoi din Salonic spre Litochoro accesand sit-ul cailor ferate grecesti  http://www.trainose.gr/en/ 

Pentru ascensiunea pe muntele Olymp am plecat din localitatea Litochoro spre Prionia (1100 m) cel mai  inalt punct din cadrul muntilor Olymp la care se poate ajunge cu masina.  Am lasat masinile in parcarea amenajata si am pornit ascensiunea spre refugiul Agapitos urmarind indicatoarele cu traseul montan E4. De-alugul traseului de 3 ore pana la Agapitos se gasesc 2 puncte de belvedere cu foisoare si izvoare de apa captate unde va puteti potoli setea . Dupa parcurgerea a 2/3 din traseeu se poate vedea cocotat pe o stanca refugiul Agapitos. Traseul este minunat si nu este dificil de parcurs fiind accesibil oricarui tip de pregatire fizica. Ajuns la refugiu in holul de la intrare va lasati bocancii si va luati papuci, deoarece deplasarea prin cabana se face numai in papuci ; si rucasacii se lasa deasemenea in dulapurile special amenajate. Cazarea se face in paturi asezate unul langa altul si pentru noapte fiecare ocupant primeste 3 paturi de lana. Capacitatea totala de cazare a refugiului este de 110 locuri. Detalii despre muntele Olymp si refugiul Agapitos la http://mountolympus.gr/en/#.WatIyvNJZdg

Transportul alimentelor la refugiu se face cu asinii si calutii de munte special antrenati pentru a urca si cobori muntele. Asa se explica si faptul ca meniul nu este asa de variat (totusi se poate manca relativ bine la refugiu).

Daca este senin afara, seara de la refugiu se poate vedea marea si cele 3 brate peninsulare ale Greciei.

Muntii Olymp sunt cei mai înalti munti din Grecia fiind situati la granita dintre provinciile Tesalia si Macedonia atingand inaltimea maxima de 2.918 m pe varful Mytikas. Al doilea varf ca inaltime este varful Skolio care impreuna cu celelalte 50 de varfuri ale Olympului fac ca acestia sa para o fortareata greu de cucerit. 

Majoritatea refugiilor sunt deschise numai in lunile de primavara si de vara. Pentru a urca pe cel mai inalt varf Mytikas trebuie stiut ca acesta nu este accesibil pe timp de ploaie sau cand este umezeala ; asadar trebuie urmarita prognoza meteo si sa alegeti perioadele de timp  in care nu ploua. Pentru ascensiune aveti nevoie de pelerina de ploaie, lanterna frontala, trusa medicala, crema de soare, 2-3 tricouri de schimb, bocanci si bidoane cu apa. De la refugiul Agapytos pana pe varf nu mai intalniti izvoare de apa.

De la refugiul Agapitos incepe a doua parte a traseului sa zicem zona medie care tine pana la punctul de bifurcare de la 2800m traseu ce necesita rezistenta fizica la efort, dar nu prezinta zone periculoase.

Ultima parte a traseului pana pe varf este cea mai grea si aici trebuie sa ai rezistenta la efort, sa nu ai rau de inaltime si sa ai stabilitate pe stanca. Eu personal nu am putut urca pe Mytikas datorita lipsei pregatirii fizice, dar au ajuns colegii mei care au facut poze, poze pe care le-am atasat in aceasta sectiune a traseului (multumesc pentru pozele postate fotografului nostru Claudiu).

Intoarcerea are loc pe acelasi traseu pana in localitatea Litochoro.

SATUL PALEOS PANTELEIMONAS

Paleos Panteleimonas este un sat de munte situat la 43 km de Paralia Katerini si la 6 km de plaja din Platamonas, la o altitudine de 700 m. Drumul de acces serpuieste pe serpentine printre paduri de castan si stejar oferind o frumasa panorama in punctele de belvedere asupra golfului Thermaikos, plajei si castelului Platamonas.

ACCES :

Accesul se face prin autostrada Nationala E75 (nodul Neo Panteleimon și Platamon), precum si din gara Neoi Poroi. Accesul la gara Neoi Poroi se face cu trenul CFR pe ruta Bucuresti – Salonic apoi din Salonic spre Neoi Poroi accesand sit-ul cailor ferate grecesti http://www.trainose.gr/en/

Satul Paleos Panteleimonas este un sat vechi de pastori ridicat in secolul al XV lea. In anul 2003 a fost declarat Monument de Patrimoniu National. Ceea ce este caracteristic acestui sat este faptul ca este construit in intregime din piatra. Toate strazile sunt pavate cu pietre de munte. Casele si tavernele sunt construite din piatra care se impletesc cu lemnul frumos decorat si cu verdeata care este omniprezenta (de la vita de vie la tot felul de liane si pomi care se catara pe zidurile caselor). Casele sunt construite in panta, iar curtile sunt frumos terasate cu pietre de munte.

In centrul satului se gaseste vechea biserica a Sf. Panteleimon, scoala si tavernele frumos renovate. Este daca vreti un fel de muzeu al satului din piatra in aer liber. Strazile dintre case sunt pietruite si stramte, pline de magazine de souveniruri si produse traditionale de arta populara.

Este destinatia ideala pentru recreere si odihna, un loc unde daca as putea m-as retrage la batrante.

P.S. A fost o excursie reusita si multumesc prin acest articol ghizilor Marius si Ionut pentru buna organizare. Multumesc lui Claudiu pentru pozele de pe varful Mytikas pe care mi le-a pus la dispozitie pentru a le posta in acest articol.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.