Weekend la Praga


Orasul Praga este capitala Cehiei si unul din cele mai frumoase orase din Europa Centrala. Supranumit si “Orasul celor 1000 de clopotnite” sau “Orasul de aur”, Praga este inclusa din anul 1992 in Patrimoniul mondial Unesco. Orasul este situat in Boemia Centrala si este strabatut de raul Vltava.

Teritoriul actual al orasului a fost locuit inca din vechime de triburile celte si mai precis de tribul “boilor”, trib care a a dat si numele provinciei Boemia. Celtii au dezvoltat pe teritoriul Cehiei tehnologia prelucrarii metalelor, productia de ceramica, prelucrarea aurului si a metalelor neferoase si industria sticlei. In secolele I -IV celtii sunt invadati de triburile germanice venite din nord care se vor razboi cu Imperiul Roman aflat in plina expansiune. In anul 375 popoarele turanice inping triburile germanice gotice spre bazinul inferior si central al Dunarii. In acelasi timp are loc si migratia slavilor veniti din nordul Europei care vor asimila populatia bastinasa alcatuita din celti si germani. In anul 830 a luat nastere Regatul marii Moravii, regat care a durat pana in secolul al X lea. In aceasta perioada in anul 863 regel bizantin Michele trimite in Moravia 2 misionari Chiril si Metodiu ca raspuns la misiunile calugarilor irlandezi si bavarezi (catolici) pentru ai atrage pe cehi spre ortodoxie. In anul 885 regatul Moraviei se orienteaza insa spre credinta catolica, iar din anul 973 se va infiinta Episcopia orasului Praga.

In secolul al X lea regatul Marii Moravii isi inceteaza existenta datorita atacurilor triburilor nomade ungare ce se stabilisera in Panonia. Acest eveniment va duce la ruptura dintre cehi si slovaci. Centrul statului cehesc se va muta in Bohemia Centrala, iar restul (teritoriul actual al Slovaciei) va ramane sub ocupatia maghiara pana in anul 1918. Orasul Praga atinge inflorirea maxima in timpul Sf. Imperiu Roman de Natiune Germana sub conducerea regelui Carol al IV lea de Luxemburg, cand va ajunge capitala imperiului. In anul 1348 se infiinteaza prima universitate din Europa la Praga, si se construieste podul Carol. (cel mai frumos pod de pe Vlatva).

In anul 1408 Praga este cuprinsa de miscarea husita al carui nume provine de la reformatorul Jan Hus (1372 -1415) care predica impotriva abuzurilor savarsite de biserica catolica. In urma arderii pe rug a lui Jan Hus, in Cehia va incepe miscarea revolutionara husita in care tabara husita va reusi sa infranga rand pe rand armatele trimise de statelor europene catolice. Astfel pana la stapanirea Habsburgica din anul 1526 statul ceh a reusit sa inlature influenta catolica si sa devina un stat unde a inflorit toleranta religioasa.

In anul 1620 are loc langa Praga Batalia de la Muntele Alb, batalie in care armata protestanta este infranta de armata catolica, elita conducatoare a Cehiei este omorata, protestantii sunt exilati iar populatia este supusa la catolicizare fortata. In anul 1618 incepe si Razboiul de 30 de ani in urma caruia prin Pacea de la Westfalia (1648) Boemia va deveni parte integranta a Imperiului Habsburgic pana la sfarsitul primul razboi mondial.

La 28 octombrie 1918 are loc proclamarea Republicii Cehoslovacia. La 25 februrie 1948 comunistii ajung la puere, iar in anul 1993 Cehoslovacia se va destrama luand nastere cele 2 state : Cehia cu capitala la Praga si Slovacia cu capitala la Bratislava. La acea data Vaclav Havel devine presedinte, iar din anul 2004 Cehia va intra in Uniunea Europeana.

ACCES :

Accesul de la Aeroportul International Praga spre oras se face cel mai comod cu ajutorul transportului in comun. In terminalul sosiri mergeti la casa de bilete pentru a va cumpara bilet de autobuz. Plata se face in coroane cehe. Din fata terminalului sosiri luati autobuzul 119 care circula din 20 in 20 de minute si coborati la ultima statie, DEJVICKA. De aici se poate lua metroul spre orice directie doriti (harta metrou). Daca calatoriti prin oras cu metroul sau autobuzuele, se pot achizitiona bilete de la automatele pentru acestea, dar pretul este in coroane. Exista mai multe variante de bilet, bilet valabil in orice mijloc de transport in comun. Astfel un bilet  pentru o jumatate de ora costa 24 coroane  sau 32 de coroane pentru 90 de minute, sau se poate achizitiona abonament pentru o zi, sau pentru mai multe zile.

La aproape toate magazinele, buticurile, restaurantele aveti posibilitatea platii cu cardul bancar.                  http://www.dpp.cz/en/

Referitor la capitolul restaurante si locuri unde se poate manca recomand sa folosesti trip advisor unde gasesti toate informatiile si recenziile celor ce au trecut pe acolo. De altfel meniul si preturile sunt afisate la intrarea fiecarui restaurant.

OBIECTIVE TURISTICE IN PRAGA :

Fiind un oras mare si cu o istorie foarte bogata este greu sa surprinzi in cateva randuri toate obiectivele turistice ale acestuia. Voi incerca o trecere in revista si o scurta prezentare a catorva dintre acestea. Inpartirea o voi face dupa zonele turistice ale orasului. Restul se pot gasi in ghidurile turistice. Recomand cu incredere : PRAGA de Alessandro Ruggera – colectia CIAO GUIDE, si Ghidul verde Michelin Praga, precum si ghidurile online  http://www.praguecityline.com/http://www.city-break-praga.info/

Din fata hotelului GRAND HOTEL PRAHA de langa Ceasul Astronomic se pot achizitiona excursii cu ghid autorizat in oras si imprejurimi. www.praguebybus.com

  1. CARTIERUL STARA MESTO – ORASUL VECHI

Cartierul se gaseste pe malul drept al Vltavei in jurul pietii centrale si are o lunga istorie in timp. In jurul pietii au aparut incet incet case  si asezari, iar construirea primului pod peste Vlatva, (podul Judith in secolul al XII lea) a condus la dezvoltarea puternica a zonei. Alaturi de bisericile vechi intalnim in acest cartier stilul baroc.

Calea Regala (Kralovska cesta) era itinerariul urmat de ceremonia de incoronare a regelui. Alaiul regal pornea din marginea orasului, strabatea Stara Mesto pe traseul din imagine (Casa Municipala, Turnul Munitiei, Old Town Square) si mergea in cartieul Mala Strana trecand peste cel mai frumos pod al Vlatvei, podul Carol. Ultima data cand a fost strabatuta Calea Regala de catre alaiul domnesc a fost in anul 1836 cand pe tronul Boemiei a urcat regale Ferdinand al V lea.

Casa Municipala  – a fost construita intre anii 1903 – 1911 de catre 2 arhitecti Osvald Polivka si Antonin Balsanek. Cladirea este dispusa simetric pe o baza pentagonala si este construita in stil art-nouveau. Pe locul acesteia se gasea Curtea Regala a regilor cehi. Dupa anul 1485 Curtea regala a fost mutata in cetatea Pragai, iar complexul regal a fost abandonat. La 28 octombrie 1918 in aceasta cladire a fost proclamata independenta Cehoslovaciei, iar in anul 1989 in timpul Revolutiei de catifea de la Praga in sala de audiente a primarului s-au intalnit reprezentantii poporului ceh condus de Vaclav Havel si guvernul comunist. In interiorul cladirii se gaseste Sala Smetana unde au loc concerte ale Ochestrei Simfonice din Praga.

The Powder Tower – Turnul Pulberilora fost ridicat la jumatatea secolului al XIII lea fiind unit printr-un pod de palatul regal adiacent (astazi Casa Municipala). In anul 1757 este distrus partial de prusaci si refacut intre anii 1875-1886 de catre Josef Mocker care a restaurat si ornamentatia gotica originala. Din acest turn in care se poate urca se poate vedea panorama orasului. Caseria este la nivelul 2 al turnului (pret 50 coroane / persoana, se poate plati si cu cardul), iar ce este interesant este ca ajunsi sus in turn, pe balustrada de sustinere gasiti din loc in loc schite cu cladirile principale din oras pe care le vedeti din acel punct.

Această prezentare necesită JavaScript.

Teatrul de stat a fost fondat in anul 1781 de contele Nostitz si a gazduit in premiera opera Don Giovanni de Mozart la 29 octombrie 1787. Cladirea este construita in stil neoclasic.

Staromestske namesti – Piata Orasului Vechi – contine mai multe cladiri construite in stiluri arhitecturale deosebite. Aici are loc anual in perioada sarbatorilor Targul de Craciun. In mijlocul pietii se gaseste statuia marelui reformator Jan Hus. Aici se gasesc Turnul primariei vechi cu Ceasul astronomic medieval, Biserica gotica Tyn, Biserica Sfantului Nicoalae si palatul Kinsky.

Turnul primariei ofera o vedere panoramica asupra orasului, iar in partea superioara se gaseste Ceasul astronomic. Ceasul a fost montat in anul 1410 de catre ceasornicarul regal Nicolas de Kadan in colaborare cu matematicianul Jan Sindel. Cele trei limbi de pe cadranul principal indica odata cu scurgerea timpului pozitia Soarelui, Lunii si a planetelor conform cosmologiei medievale. La ore fixe cei 12 apostoli apar impreuna cu domnul Isus Hristos prinsi intr-o hora, cocosul canta, iar moartea isi agita clepsidra. Piata este foarte aglomerata si ceasul astronomic este luat cu asalt de o multime de curiosi.

Această prezentare necesită JavaScript.

Un filmulet in link-ul de mai jos.

Biserica gotica Tyn

Biserica fost ridicata pe malul Vltavei intre anii 1365 si 1470 in stil gotic radiant. Fatada dinspre nord a bisericii a fost realizata de arhitectul Peter Parler in anul 1930. Arhitectura interioara este de tip gotica, baroca si renascentist.

Această prezentare necesită JavaScript.

Biserica Sfantului Nicolae

Biserica este o constructie baroca construita intre anii 1732-1737 de catre arhitectul Kilian Ignac Dientzenhofer. Picturile din interior reprezinta viata Sf. Nicoale, iar vara aici au loc concerte aproape zilnic.

2. Cartierul evreiesc din Praga – Josefov

Istoria evreilor din Praga este la fel de tumultoasa cu cea a altor comunitati evreiesti din Europa : constrangere, persecutii, omoruri in masa. Inca din anul 1100 sunt atestati evreii in zona Sinagogii Spaniole de astazi, ei reprezentand una din cele mai vechi comunitati evreiesti din Europa. Prima persecutie masiva impotriva evreilor a avut loc in anul 1389 cand cu ocazia sarbatorii de Pasti au fost omorati peste 3000 de evrei, iar cei ramasi in viata au fost botezati cu forta la crestinism. In anul 1744 sunt expulzati in jur de 10000 de evrei, acuzati de imparateasa Maria Tereza ca au fost complici cu prusacii care au ocupat Praga intre lunile septembrie si noiembrie. Aceat decret de expulzare a dus la slabirea economiei orasului Praga (deoarece evreii aveau fabrici, manufacturi, ateliere si contribuiau la bunul mers al cetatii), asa ca in anul 1781 Iosif al II lea emite un edict de toleranta pentru evrei. Cartierul evreiesc va lua astfel numele de Josefov.

In anul 1939 ocupatia nazista din Praga a facut ca 36000 de evrei sa ajunga in lagarele de exterminare. Din vechiul cartier evreiesc au rams astazi cateva sinagogi, casa comunitatii si cimitirul. Printre evreii marcanti din Praga se cade sa amintim pe David Ben Salomon Gans (1541-1613), istoric, astronom, matematician, prieten bun cu astronomul Kepler si cu Tycho Brahe, precum si pe Joseph Salomon Delmedigo (1591-1655), rabin, filozof, matematician si astronom care la varsta de 15 ani a studiat la Padova matematica cu Galileo Galilei, a practicat medicina, a fost adeptul teoriei lui Copernic si primul evreu care a folosit tabelele logaritmice proaspat inventate.

In cartierul evreiesc se pot admira : Strada Paris (cu combinatia de stiluri neorenascentist, neobaroc si secesionist), Sinagoga Maisel, Cimitirul evreiesc, Rudolfinum (sediul Orchestrei Filarmonice Cehe), Muzeul de Arta Decorativa, Sinagoga Pinkas, Monumentul Franz Kafka.

Această prezentare necesită JavaScript.

3. Cartierul Mala Strana din Praga (orasul mic) – se gaseste la poalelel colinei Petrin (unde se poate ajunge cu funicularul) peste raul Vlatva vis a vis de centrul istoric. Ca obiective turistice intalnim Biserica Sf Nicoale, Zidul lui John Lenon, Stada Podului, Piata Mala Strana, Strada Carmelitelor, Biserica Maicii Domnului a Victoriei, Muzeul Ceh al muzicii, Piata Malta.

Zidul lui John Lennon – este un zid acoperit cu graffiti ce reprezinta un moument al rezistentei culturii hippie persecutata de regimul comunist. Astfel primul graffiti apare dupa asasinarea celebrului cantaret John Lennon in 1980.

Această prezentare necesită JavaScript.

Piata Malta – Numele pietii se leaga de Ordinul Cavalerilor de Malta prezenti aici din anul 1169 in timpul Cruciadelor. Ordinul era cunoscut atunci sub numele de Cavalerii Sf. Ioan, iar statuia Sf. Ioan se afla in partea de nord a pietei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Aici se gaseste si biserica cruciata cu hramul „Biserica Maicii Domnului in lanturi”. In secolul al XIV lea biserica cruciata ridicata de Cavalerii de Malta este demolata pentru a se construi o biserica gotica. In acea perioada a inceput revolta husita si biserica nu a mai fost terminata. Au rams din noua constructie cle 2 turnuri gemene cu contrafortii aferenti.

4. Centrul Istoric al orasului (Hradcany)

Cartierul Hradcany este cel mai mic cartier din Praga si cel mai important punct turistic din Praga. Cladirea Castelului din Praga domina orasul de peste zece secole si este un amestec de stiluri arhitecturale cum ar fi : baroc, romanic, gotic, renascentist. Printre obiectivele turistice ale cartierului amintim :

Piata Hradschin – imprejmuita de palate este foarte aglomerata datorita numarului mare de vizitatori care asista la schimbarea garzii la palat.

Această prezentare necesită JavaScript.

Castelul din Praga – a fost construit in secolul al IX-lea si a fost de la inceput resedinta regilor boemi. Anexele palatului si curtile interioare au fost adaugate ulterior. Stilul roman este reprezentat de Biserica Sf. Gheorghe construita in anul 920. Arhitectura gotica este prezenta la decoratiunile artistice ale catedralei Sf. Vitus. Pe langa ceremoniile religioase aici se oficiau si slujbele de incoronare ale regilor. In anul 1060, odata cu infiintarea episcopiei din Praga, printul Spythinev II s-a implicat in ridicarea unei biserici mai incapatoare.

… harta din : PRAGA de Alessandro Ruggera – colectia CIAO GUIDE

Catedrala Gotica din prezent a fost ridicata la 21 noiembrie 1344. Ctitorii au fost arhiepiscopul Arnost din Pardubice si regele Boemiei Carol al IV.

5. Cartierul Nove mesto – Orasul nou

Orasul nou sau Nove mesto a fost fondat de regele Carol al IV lea in anul 1348 pe o suprafata de 360 de hectare deoarece vechiul cartier Stare Mesto devenise neincapator. Astazi in acest cartier au ramas numeroase monumente istorice care sunt si astazi repere ale orasului. Amintim Palatul Koruna, Casa Peterka, Palatul Lucerna, Muzeul National, Piata Venceslav

Mai jos am scanat cateva vederi din Praga, vederi facute in perioada comunista. Spre dosebire de regimul comunist din Romania,regimul comunist ceh nu a daramat cladiri istoice ci le-au renovat si pastrat.

Burgrave’ s House – foto : Pavel Vacha

…castelul din Praga si Podul Carol – foto – Daniel Vrzak

…Daliborka Tower – foto : Pavel Vacha

…Turnul Daliborha – foto: Pavel Vacha

P.S. Am incercat in cateva randuri sa va introduc in atmosfera orasului Praga, desi nu poti sa cuprinzi acest oras intr-o simpla descriere. Excurisa de anul acesta din Praga am facut-o pe cont propriu, iar biletele de avion si cazarea le-am achizitionat de la https://www.vola.ro/

Va doresc calatorii si concedii cat mai placute!

 

Publicitate

6 gânduri despre “Weekend la Praga

  1. Pingback: Buongiorno Venetia – Piata San Marco | peregrinprinlume

  2. Pingback: Orașul Sibiu – peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.