Cascada Valul Miresei – sat Rachitele (Judetul Cluj)


Zilele acestea am ajuns intr-o vizita rapida la Cascada Valul Miresei din satul Rachitele situat in judetul Cluj, in marginea Parcului National  Apuseni. Satul Rachitele este si locul de nastere al fostului premier Emil Boc, actual primar al Municipiului Cluj Napoca.

Zona Muntilor Apuseni este o bogata zona carstica cu numeroase chei, pesteri si alte curiozitati ale naturii : coloanele de bazalt din Muntii Metaliferi, pestera Meziad din muntii Padurea Craiului, Cheile Turzii in Muntii Trascaului, pestera Scarisoara, Cetatile Ponorului in partea centrala a muntilor Bihor, etc

cascada valul miresei

Muntii Apuseni se intind de la Valea Muresului in sud pana la Valea Barcaului in nord. Masivul principal al Muntilor Apuseni este numit Muntii Bihorului cu inaltimi de peste 1800 m. Din acest masiv se desprind, o serie de culmi muntoase, atat la nord cat si la est.

apuseni - geografia romaniei, EDP

…harta Muntilor Apuseni, Geografia Romaniei, Ed. Didactica si Pedagogica 1996

Tinutul strabatut de raul Aries si de afluentii sai este cunoscut si sub numele de „Tara Motilor”.

localizare apuseni

forme turism in muntii apuseni

Acces :

Pe panoul informativ sunt date punctele principale de acces spre cascada. Drumul nu este rau, dar nici foarte bun asa ca poate fi parcurs cu orice tip de masina. Pentru a alege drumul cel mai scurt se poate folosi Google maps-ul, casacada fiind pozitionata bine.

acces

Din Municipiul Cluj Napoca prin orasul Huedin sunt de parcurs aproximativ 80 km. Noi am venit de la Cluj pe traseul Cluj – Huedin – comuna Margau – sat Rachitele.

DSCF6097

DSCF6101

DSCF6103

DSCF6106

Traseul este recomandat pentru toate categoriile de varsta, la cascada ajungandu-se si cu masina personala. Se recomanda pentru cei care doresc sa faca si trasee montane sa aiba echipament adecvat de munte.

Din centrul comunei Rachitele se face dreapta urmand indicatorul de cascada pe un drum forestier cu o lungime de aproximativ 6 km. Langa indicator se gaseste si un Centru de informare turistica.

DSCF6088

DSCF6089

Descriere traseu :

De-alungul drumului se pot admira muntii si cabanele insirate pe malul raului Stanciu, iar in apropiere de cascada se pot admira Cheile Vaii Stanciului, cu pereti de stanca inalti de pana la 40 metri, pereti in care se fac trasee de escalada si unde ai ocazia sa vezi impatimiti ai acestui sport.

DSCF6060

DSCF6069

DSCF6032

Drumul se opreste la cascada, care este una din cele mai frumoase din Romania. Cascada este formata din 3 trepte de stanca cu inaltimi de 5m, 8m si 34 m apa cazand ca un voal de mireasa de unde si numele acesteia. Legenda spune ca o mireasa a alunecat dupa stancile inalte si voalul i-ar fi ramas agatat de ele, iar nuntasii au inceput sa planga astfel ca lacrimile lor au dat nastere acestei cascade.

DSCF6041

DSCF6031

DSCF6038

Locul este foarte frumos si este preferat chiar si de miresele din zona, aici venind sa isi faca sedinta foto. Am avut ocazia sa intalnesc o mireasa cu mirele ei care participau la o sedinta foto.

Anul acesta datorita secetei prelungite, apele cascadei nu mai sunt asa de bogate, acum putandu-se observa cele 3 trepte de inaltime. La cascada am intalnit si doua doamne dragute care vine an de an in Cheile Vaii Stanciului in concediu si care mi-a spus ca in general apele sunt mult  mai bogate si mai spectaculoase, in anii fara seceta. Dumnealor mi-au dat detalii si despre alte locuri frumoase din Muntii Apuseni pe care abia astept sa le descopar.

DSCF6062

DSCF6064

DSCF6065

DSCF6066

DSCF6073

DSCF6075

DSCF6076

DSCF6080

DSCF6083

DSCF6084

DSCF6086

Unitatile de cazare sunt numeroase si din recomandarea doamnelor care mi-au fost ghide la cascada, recomand Pensiunea Susman (deoarece este situata la mica distanta de casacada loc de unde se poate merge si spre alte locuri frumoase cum ar fi Pestera Vanturasul (Pestera cu ghiata), sau spre Ghetarul Scarisoara daca ai o masina de teren).

DSCF6030

Un set de poze de la colegul meu Dragos Peta…

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.