Orasul Lyon


Cu ajutorul lui Dumnezeu, am ajuns in orasul Lyon pentru o saptamana, in cadrul unui specializari la firma unde lucrez. Am pornit cu avionul de la Bucuresti si am poposit la Lyon in jurul pranzului. A fost pentru prima oara cand am mers cu avionul, asa ca am fost fascinat de ceea ce am vazut pe geamul avionului deoarece cerul a fost senin.

vedere din avion

Orasul Lyon este situat intre raurile Rhone si Saone, in sudul Frantei, facand partea din diviziunea Rhone – Alpes.

Strazile sunt inguste si la 90 de grade ca in mai toate orasele din vest, cu cladiri inalte si impunatoare si cu o arhitectura aparte. Traficul este relativ fluent, prin Lyon trecand si autostrada Marseille Paris. In oras se gaseste si sediul central al Interpolului si celebra Gradina cu trandafiri de la poalele dealului, unde este asezata biserica Forviere.

Cheiurile celor doua rauri sunt pline de activitati si dinamism, vapoarele circula pe aceste rauri, iar pasarile specifice apelor sunt prezente la maginea oraselor.

DSCF1236

In Lyon are loc confluenta celor 2 rauri care strabat orasul, un loc pitoresc unde se gaseste si Aquarium du Grand Lyon, unde adultii pot inota alaturi de delfini, iar copiii se pot juca cu pestii. Timpul a fost ocupat cu cursurile, asa ca am vazut foarte putin din obiectivele turistice ale Lyonului cum ar fi: Bazilica Notre Dame de Fourvière, Mur de Canuts, Musee Lumiere, Muzeul Istoric Lyon, Place Bellecour, Parc de la Tete d’Or.

                      ………Camera de Comert si Industrie

Lyon, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, prin istoria sa veche de 2.000 de ani ca veche asezare romana. Nucleul orasului s-a constituit pe colina Fourviere in anul 43 i. Hr. si a fost fondat de catre romani. Provincia se numea Lugdunum si era cea mai mare provincie din vechea Tara a Galilor. In acelasi timp era o metropola politica si religioasa precum si capitala economica a Galiei.

Pozele din linkul de mai jos sunt facute de colegul meu Andrei Salajan si el un impatimit al fotografiei.

Pentru 4 secole, colina Fourviere a fost inima orasului, pentru ca la sf sec al IV lea aceasta zona sa fie abandonata de romani. La mijlocul sec al XX lea, vestigiile romane sunt escavate si restaurate.

IMG_3902

Teatrul roman este inconjurat cu o curte semicirculara, care se termina la fiecare extremitate cu scari. La poala acestui teatru se gaseau cele 5 porti care dadeau acces alternativ la etajul superior si inferior al gradinii.

Mai multe poze cu acest oras :

 IMG_3666

Mai jos voi da cateva detalii despre obiectivele pe care am avut timp sa le vizitez.

 Bazilica Notre Dame de Fourvière

Este situata pe varful Dealului Rugaciunii, de unde ni se ofera o priveliste uimitoare asupra orasului si reprezinta o marturie a  arhitecturii franceze de la sfarsitului secolului XIX.

notre dame de fouriere

Biserica este construita pe vechiul forum roman Lugdum. Cultul Fecioarei Maria este atestat de mai mult de un mileniu. In anul 1168 se construieste aici o prima capela. Biserica este ridicata in anul 1872 si are o lungime de 66 metri si 19 metri largime la interior. Astazi este vizitata de peste 1,5 milioane de turisti pe an. Opera a arhitectului Pierre Bossan, biserica este un exemplu de arhitectura religioasa al sec XIX inspirat din stilurile bizantin, gotic si roman. Mai multe poze se pot vedea la:

Muzeul fratilor Lumiere

Un alt obiectiv interesant din punct de vedere tehnic si istoric este Muzeul Lumiere. Aici la Lyon, fratii Lumiere au inventat pentru prima data cinematograful si au produs primul film din lume.

DSCF1306

Institutul Lumiere din Lyon este locul in care s-au pus bazele filmului. Institutul prezinta si un muzeu care ofera turistilor informatii valaroase referitoare la fratii Lumiere si la contributiile aduse de acestia cinematografului. In acest muzeu sunt puse cu videoproiectorul primele filme facute de Fratii Lumiere. Deasemenea se pot vedea toate partile mecanice si optice care au fost folosite pentru industria cinematografica.

DSCF1335

Mai sus este o poza cu „Proiectorul Lumiere de 75 mm„. Acest proiector a fost expus in anul 1900 la Expozitia Universala de la Paris. Louis Lumiere face o proiectie cinematografica pe un ecran de 16 m x 21 m in sala numita: „La galerie des Machines de L’Exposition de 1889”, sala cu lungimea de 400 metri si care  a permis vizualizarea proiectiei la 2500 persoane.

DSCF1332

Sigur sunt multe de spus despre cinematografie, dar daca treceti prin Lyon nu ratati acest muzeu.

      lyon noaptea

Vedere nocturna Lyon (poza facuta de colegul meu Andrei Salajan…)

Tin sa multumesc pe aceasta cale atat firmei unde lucrez Tehno Electro Medical Company,( www.temco.ro ), cat si firmei care ne-a instruit Edap-Tms (www.edap-tms.com) pentru oportunitatea de a merge la acest curs si pentru conditiile deosebite care ne-au fost oferite in Lyon (cazare, masa, transport).

Publicitate

5 gânduri despre “Orasul Lyon

  1. Pingback: Moara cu apa de la Ohaba & Manastirea rupestra Sinca Veche – peregrinprinlume

  2. Pingback: Incursiune prin Țara Făgărasului (Țara Oltului) – peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.