O plimbare pe coasta de vest a Portugaliei la Cabo da Roca – cel mai vestic punct al Europei continentale


Zilele trecute m-au gasit in frumosul oras Lisabona din Portugalia ocazie cu care am dat o tura pana la CABO DA ROCA cel mai vestic punct al Europei continentale. In acest articol vom aminti cateva aspecte din istoria Portugaliei, asezarea geografica, descrierea zonei turistice Sintra – Cabo da Roca – Cascais, iar in articolul urmator vom parcurge impreuna orasul Lisabona.

Portugalia ocupa partea de vest a Peninsulei Iberice pe continentul Europa si cateva insule in oceanul Atlantic dintre care amintim Madeira si Azore. Tarmul oceanului Atlantic este drept cu putine golfuri si estuare dintre care cel mai important este estuarul format de fluviul TAJO. Capitala tarii este la Lisabona oras pe care il vom prezenta in detaliu intr-un articol viitor.  Al doilea oras al tarii ca importanta economica si turistica este orasul Porto, situat la gurile fluviului Douro, important centru pentru productia si exportul vinului. In anul 1756 Marchizul de Pombal infiinteaza in Portugalia prima organizatie si regiune vinicola din lume. Portugalia este cel mai mare producator mondial de pluta datorita intinselor paduri de stejar de pluta (astfel veti gasi multe souveniruri inclusiv posete si genti facute din pluta). In Lisabona se gaseste cel mai lung pod rutier din lume podul numit Vasco da Gama.

Teritoriul Portugaliei a fost locuit din cele mai vechi timpuri de triburile celte, apoi au urmat cartaginezii, stapanirea romana, vizigotii, maurii, pentru ca in 1139 sa ia fiinta statul portughez. Inainte de secolul VIII i. Hr. primele grupuri razlete de celti ajung in Peninsula Iberica si se amesteca cu bastinasii locali dand nastere in secolul VI i. Hr. poporului „celtiber”, popor care mai tarziu aliat cu cartaginezii se vor opune Imperiului roman timp de 2 secole. In scrierile istoricilor antici celtii sunt pomeniti la sfarsitul secolului VI i. Hr ca intinzandu-se intre izvoarele fluviului Dunarea si nord vestul peninsulei Iberice. Urmeaza in Portugalia stapanirea Imperiului Roman intrerupta partial de invaziile vandalilor si apoi a vizigotilor. La mijlocul secolului al III lea vandalii impreuna cu alanii si suevii originari de pe coasta Marii Baltice coboara spre peninsula Iberica. In anul 409 in Lusitania (Portugalia de astazi) se stabilesc triburile alanilor. In anul 429 vandalii trec Gibraltarul sau Coloanele lui Hercule (cum erau cunoscute in antichitate) si intemeiaza regatul vandal cu capitala la Cartagina. In anul 534 vandalii sunt infranti de catre romani si in locul lor se vor instala vizigotii condusi de urmasii regelui Alaric.

In anul 711 cei 90000 de soldati ai regelui vizigot Roderic nu pot tine piept armatei arabe in numar de 7000 de soldati care trec stramtoarea Gibraltar (stamtoare care poarta numele lui Tarik conducatorul arabilor) si astfel regatul vizigot dispare, iar tinuturile pensinsulei Iberice vor intra sub stapanirea musulmana.

Intre anii 711-1492 peninsual Iberica a fost sub dominatia araba fiind o perioada de inflorirea a stiintelor. In anul 1139 in urma Reconquistei (miscarea de eliberare de sub ocupatia musulmana a peninsulei Iberice de catre popoarele crestine)  Afonso Henryques este proclamat rege al Portugaliei.

In anul 1415 odata cu cucerirea orasului antic Ceuta de catre portughezi, oras care se afla la Stamtoarea Gibraltar incepe expansiunea portugheza pe mare cu celebrele lor caravele. Acesta este si inceputul epocii marilor descoperiri geografice. Astfel dintre navigatorii portughezi se remarca :

  • Joao Cortereal si fratii sai care impreuna cu navigatorii danezi Pothorst si Didrik Pining sponsorizati de regele Portugaliei Alfons al V lea (1438-1481) ajung pe tarmul de est al Groenlandei si la insula Newfoundland situata langa coasta orientala a Americii de nord ;
  • Bartolomeo Diaz (1450-1500) care in drumul sau spre India a descoperit Capul Bunei Sperante cel mai sudic punct al continetului Africa de unde a fost nevoit sa se intoarca ;
  • Vasco da Gama (1460-1524) a fost primul explorator care a descoperit calea maritima dintre Europa si India fiind ajutat de descoperirile lui Bartolomeo Diaz. La 5 aprilie 1524 Vasco da Gama este numit ca „Vicerege al Indiei” de catre regele Jaoo al III lea. Perioada in care India a fost colonie a Portugaliei a fost foarte importanta pentru dezvoltarea statului portughez datorita mirodeniilor, perlelor si bogatiilor aduse din aceasta. In anul 1880 osemintele lui Vasco da Gama sunt aduse la Manastirea Jeronimos din cartierul Belem al Lisabonei. (o vom prezenta in articolul despre Lisabona). Tot acolo vom discuta despre cel mai lung pod rutier din Europa care poarta numele marelui navigator portughez ;
  • Pedro Alvares Cabral (1467-1520) in drumul sau spre India va pleca intai spre vestul Oceanului Atlantic fiind primul european care descopera continentul America de Sud debarcand pe teritoriul Braziliei de astazi si luand-o in posesiunea regilor portughezi.
  • Fernando Magellan (1480-1521) propune regelui portughez o expeditie spre insula Moluce-principala sursa de bogatii a portughezilor- urmand o ruta vestica transatlantica. Regele portughez nu este de acord cu expeditia si Magellan va pleca in Spania unde in 1519 va pleca spre vest cu finantarea regelui spaniol. Trei ani mai tarziu in anul 1522 Magellan a incheiat prima expeditie in jurul lumii.

…harta colectie personala : Marile descoperiri geografice de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI lea

In anul 1581 in urma bataliei de la Alcantara Portugalia condusa de regele Filip I este infranta de catre Spania condusa de regele Philip al II lea. In anul 1640 portughezii condusi de Joao al IV lea castiga independenta de sub tutela Spaniei. In perioada 1706-1750 Portugalia traieste o a doua perioada de dezvoltare datorita aurului si diamatelor provenite din Brazilia. In anul 1755 are loc marele cutremur din Lisabona in urma caruia mor in jur de 15000 de oameni si orasul este aproape daramat. Cei care il vor reconstrui sunt Marques de Pombal (cel in cinstea caruia este ridicata o uriasa statuie in piata cu acelasi nume), Carlos Mardel, Eugenio dos Santos si Manuel de Maia.

Intre anii 1800-1811 au loc trei invazii in Portugalia ale armatei franceze aliate cu armata Spaniei . In anul 1908 regele Carlos I este asasinat la Lisabona, iar in 1910 ultimul rege al Portugaliei Manuel al II lea este trimis in exil si Portugalia devine republica. In anul 1974 imperiul colonial portughez ia sfarsit. In 1986 Portugalia intra in comunitatea europeana. In anul 2004 Portugalia gazduieste Campionatul European de Fotbal.

ZONA TURISTICA SINTRA – CABO DA ROCA – CASCAIS

Zona turistica de mai sus este una din atractiile Portugaliei unde zilnic vin sute de turisti in vizita. Aceasta zona turistica face parte din arealul Parcului Natural Sintra – Cascais. Aceasta zona se poate parcurge cu masina personala, sau prin inchirierea de masini in orasul Sintra sau in Lisabona. Atentie insa la drumuri, mai ales cele spre coasta oceanului deoarece sunt foarte inguste. Pentru cei ce nu doresc sa inchirieze masina se poate ajunge in Sintra cu trenul care pleaca din Lisabona din 20 in 20 de minute. Din Lisabona de la iesirea din statia de metrou Restauradores se merge 3 minute pe jos pana la statia de tren Lisboa-Rosio.

Această prezentare necesită JavaScript.

Toata aceasta plimbare prin zona are ca punct de plecare gara feroviara Sintra. De la gara se poate pleca in explorarea orasului Sintra, Cabo da Roca si orasul Cascais cu autobuzele locale operate de firma SCOTT URB.

Iesind din gara Sintra in partea stanga se zareste statia de autobuz care pleca spre Cabo Da Roca – Cascais (linia 403), iar in dreapta statia de autobuz ce pleaca prin Oras (linia 434 merge spre obiectivele turistice). Este de preferat sa cumparati de la soferul autobuzului un abonament de 12 euro/zi/persoana cu care se poate merge pe orice linie operata de SCOTT URB. Cozile la urcarea in autobuz sunt foarte lungi asa ca trebuie sa aveti o rabdare de fier. In Portugalia exista o ordine de urcare in autobuz astfel ca te urci numai pe la usa din fata de la sofer si cobori pe usile din spate la statia la care doresti apasand butonul de oprire, altfel soferul nu este obligat sa opreasca.

 

Traseul 403 merge spre CABO DA ROCA si orasul CASCAIS fiind cel mai lung traseu de autobuz din Portugalia cu 63 de statii.

Această prezentare necesită JavaScript.

Soferii sunt foarte amabili si iti vorbesc in engleza despre locurile pe langa care treci. In statia de la Cabo da Roca se gaseste Centrul de Informare Turistica care ofera contra sumei de 12 euro diploma personalizata care atesta ca ai atins cel mai vestic punct al Europei continentale.

Din statie zaresti in deal Farul de la Cabo da Roca si mergand pe poteca de pamant acompaniat de pajistile pline cu „planta de gheata”ajungi la monumentul care marcheaza acest punct geografic. De acolo de pe stancile inalte de 100-150 m se pot observa valurile spumoase ale oceanului Atlantic cum lovesc peretii abrupti ai uscatului. (peisajul este de vis). In orice moment al zilei poate aparea ceata si astfel poti sa pierzi frumusetea locului. Poetul portughez Luis de Camoes spunea : „Aici, unde se termina pamantul si incepe marea…” .

De la Cabo da Roca mergi inainte cu traseul 403 spre orasul Cascais sau te intorci in Sintra. Din orasul Cascais te poti intoarce la Lisabona cu trenul coborand la statia de tren Cais da Sodre. (iar de aici se ia metroul, sau autobuzele locale)

Traseul 434 merge prin Sintra si bifeaza principalele obiective turistice ale orasului, asa cum se vede pe harta. Astfel statiile sunt : Muzeul de Istorie Naturala, Centrul Istoric al Sintrei, Castelul maurilor, Palatul da Pena

Traseul 435 bifeaza Muzeul de Istorie Naturala, Centrul Istoric Sintra, Quinta da Regaleira, Palatul de Seteais, Palatul de Monserrate.

Datorita aglomeratiei de care aminteam este greu sa vizitezi intr-o singura toate aceste obiective turistice din Sintra asa ca ai nevoie de 2 zile. Dintre obiectivele amintite mai sus vom prezenta astazi decat Palatul da Pena care pe mine personal ma atrage mai mult.

Pentru celelalte obiective ramase se pot afla mai multe de la https://www.visitportugal.com/en/destinos/lisboa-regiao/73779

http://www.parquesdesintra.pt/en/parks-and-monuments/

PALATUL DA PENA

Palatul da Pena se afla asezat pe unul din dealurile din Sintra fiind situat in partea estica a Parcului da Pena.

Această prezentare necesită JavaScript.

Palatul este compus din două corpuri: fosta manastire a Ordinului Sf. Ieronim si corpul construit în secolul al XIX-lea de catre regele Ferdinand al II-lea. Aceste corturi sunt inconjurate de o a treia structura arhitecturala, care este o varianta fantastica a unui castel imaginar, pe ale carui ziduri te poti plimba si care cuprinde turnurile de belvedere, un tunel de intrare si chiar o punte de legatura.

In 1838, regele Ferdinand al II-lea a primit fosta manastire Ieronima a Fecioarei de la Pena, care a fost construita de regele Manuel I in anul 1511 pe varful dealului de deasupra Sintrei, fiind parasita din anul 1834 cand ordinele religioase au fost interzise in Portugalia. Astazi manastirea veche formeaza partea de nord a Palatului Pena sau Palatul Vechi, asa cum este cunoscut. Regele Ferdinand a inceput reparatiile la fosta manastire amenajand intregul etaj, inlocuind cele 14 chilii locuite de calugări cu camere de dimensiuni mai mari si acoperindu-le cu plafoanele boltite care pot fi văzute astăzi. In jurul anului 1843, regele a hotarat sa extinda palatul construind o nouă aripa (Palatul Nou) cu camere mai mari si terminand reconstructia si redecorarea in anul 1860.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lucrarile de reparatii din 1994 au restaurat culorile originale ale exteriorului palatului: roz pentru fosta manastire si ocru (rosu) pentru Palatul Nou. In transformarea unei foste manastiri intr-o resedintă de tip castel, regele Ferdinand a aratat ca a fost influențat de romantismul german inspiranduse de la castelele Stolzenfels și Rheinstein de pe malurile Rinului. Regele Ferdinand a construit in jurul palatului un parc in stilul gradinilor romantice de la acea vreme care cuprindea pavilioane si bănci de piatră plasate în diferite puncte ale parcului. Regele a plantat copaci și plante aduse din toata lumea carora clima blanda si umeda a dealurilor din Sintra le-a primit pana astazi.

Această prezentare necesită JavaScript.

Palatul Pena a fost desemnat Monument Național in 1910 facand parte din Parcul Cultural din Sintra, care a fost clasificat de UNESCO drept Patrimoniu Mondial din 1995.

Această prezentare necesită JavaScript.

Traseul de autobuz 434 te lasa la intrarea de jos a Parcului da Pena si apoi se urca la palat prin mijlocul parcului pe niste serpentine foarte abrupte timp de 10 minute. Exista si un minibus de transport pe aleile parcului pana sus care te costa 3 euro de urcare. Biletele se iau de la tonomatele puse la intrarea in parc si se putea plati si cu cardul.

Programul de vizitare in link http://www.parquesdesintra.pt/en/parks-and-monuments/park-and-national-palace-of-pena/opening-times-and-prices/

P.S. Va urma si articolul despre Lisabona.

 

 

Publicitate

2 gânduri despre “O plimbare pe coasta de vest a Portugaliei la Cabo da Roca – cel mai vestic punct al Europei continentale

  1. Pingback: Hoinarind prin Lisabona – partea I | peregrinprinlume

  2. Pingback: Buongiorno Venetia – Piata San Marco | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.