Cheile Dobrogei, Pestera Sf Ioan Casian și Plaja de la Tuzla


Punctul principal de acces spre Cheile Dobrogei, Pestera Sf Ioan Casian si localitatea Gura Dobrogei este localitatea Targusor din judetul Constanta. 

traseu de urmat

Untitled_cr

Acces :

  • Autostrada Soarelui Bucuresti – Ovidiu si la sensul giratoriu unde se termina se face stanga spre Harsova pe drumul national E60, mergand pana in localitatea Mihail Kogalniceanu si urmand indicatorul spre Targusor.
  • Statia CFR Targusor Dobrogea este situata pe linia Medgidia – Tulcea – indicativ CFR 804
  • Inainte de trecerea caii ferate la intrarea in localitatea Targusor se gaseste un indicator (figura de mai jos) care ye indeamna sa o iei la dreapta pana in localitatea Gura Dobrogei – pesterile „La Adam”, Liliecilor, precum si la Manastirea Sf Efrem cel nou si Dionisie cel Mic ; Schitul Sfantul Dionisie Exiguul. (De aceste destinatii de la Gura Dobrogei ne vom ocupa altadata. Nu voi spune decat cateva cuvinte despre cei doi sfinti al caror nume il poarta biserica amintita.)
  • IMG_20150707_114125 Trecand calea ferata,  la dreapta se face un drum de piatra alba cu lungimea de 5 km pe care daca il urmezi ajungi la Manastirea Sf Ioan Casian si de acolo pe jos la Pestera Sf Ioan Casian si lacul Casian. Trebuie precizat ca drumul este cu denivelari, asa ca recomandarea este sa aveti grija cu masina.

biseirca Sf Casian

  • Trecem calea ferata si intram in localitatea Targusor unde facem dreapta pe strada Cheilor (exista si un indicator spre Cheile Dobrogei, dar vara este acoperit de frunzele copacilor) si mergem astfel pana la Cheile Dobrogei.

Facem un mic popas in calatoria noastra ca sa amintim cateva lucruri despre cativa pionieri ai bisericii crestine din Dobrogea, pe care ii vom intalni in calatoria de astazi.

Sfantul Efrem pomenit in sinaxarul zilei de 7 martie a fost un episcop trimit in Scitia in perioada 300 – 314 pentru a propovadui credinta crestina. A suferit martiriul in timpul imparatului roman Diocletian.

Sfantul Dionisie cel Mic (Dionisie Exiguul) a fost de neam scit si era un bun cunoscator al Sfintei Scripturi si al Dogmaticii. S-a nascut in anul 470, intrand din tinerete inr-o manastire din Constantinopol, pentru ca mai apoi sa fie chemat la Roma de papa Gelasius. Acolo  a trait intr-o manstire pana in anul 545. A facut multe traduceri din greceste in latineste ale diferitilor invatatori.

Sfantul Dionisie cel Mic ramane in istorie ca cel care a creat cronologia erei crestine, folosita pana astazi in toata lumea. Dionisie cel Mic a luat in calcul ca punct de plecare al numararii anilor, Nasterea Mantuitorului nostru Domnul Isus Hristos, fixand-o astfel in anul 754, in loc de 753 „ab Urbe condita”.

Sf. Ioan Casian este unul din reprezentantii de seama ai literaturii patristice de la inceputul secolul IV. Nascut in anul 360 d. Hr. in Scytia Minor (Dobrogea), a intrat de tanar la o manstire din zona, dupa care a petrecut multi ani la o manastire de langa Bethleem si in asezarile ascetice din Egipt. In anul 400 Sfantul Ioan Gura de Aur l-a hirotonit (uns) ca diacon al bisericii la Constantinopol. In anul 415 ete hirotonit ca preot la Roma (unde a ajuns pentru al sustine pe Sf Ioan Gura de Aur, exilat in urma persecutiilor impotriva crestinilor). Din Roma a plecat in Marsilia unde a a intemeiat 2 manastiri, una de calugari si alta de calugarite, comunitati ce au fost organizate dupa modelul rasaritean.

Ca teolog, Sf Ioan Casian a combatut nestorianismul si invatura Sfantului Augustin despre predestinare. Dintre lucrarile scrise amintim (am dat traducerea din latina a lucrarilor domniei sale)

  • „Despre intruparea Domnului”. 7 carti in care este combatuta invatura nestoriana. Aceasta erezie  invata ca Mantuitorul nostru Domnul Isus Hristos este de natura duala : divina si umana, iar aceste naturi fac ca sa fie 2 persoane separate : Isus Hristos omul si Cuvantul (Logosul) Divin care locuieste in om.
  • „Convorbiri cu parintii”. 24 de carti in care vorbeste despre menirea monahilor
  • „Despre asezamintele manastiresti de obste si despre vindecarea celor 8 pacate capitale”.

Material despre acesti Sfinti Parinti este preluat din cartea Preotului profesor dr Mircea Pacurariu – „Istoria Bisericii Ortodoxe Romane”(carte pe care o recomand spre studiu pentru cei ce doresc sa afle istoria credintei crestine pe meleagurile noatre).

Cheile Dobrogei

Rezervatia Cheile Dobrogei se gaseste pe drumul DJ222 Targusor – granita cu judetul Tulcea. Cheile Dobrogei se gasesc pe versantul Vaii Casimcea. Este o rezervatie avifaunistica si se intinde pe o suprafta de 285 hectare. Nu sunt spectaculoase precum Cheile Bicazului, dar in peretii calcarosi din care sunt alcatuite se gasesc numeroase fosile unice in tara si intr-o stare de conservare buna. Aceasta zona muntoasa a fost candva acoperita de apele Marii Thetis (de la geologie din liceu ne aducem aminte de Marea Thetis ca fiind marea dintre cele 2 mari continente Laurasia si Gondwana).

IMG_20150707_115614

Calcarele sunt din perioada jurasicului si cretacicului ajungand la inaltimea de 30 m si imbracand diferite forme : palnii, piramide, turnuri si blocuri calcaroase care contin in ele mici cavitati si fisuri veticale. Aici la umbra acestor stanci poti sa iti asezi cortul, sa te opresti sa te relaxezi sa sa admiri natura in splendoarea ei salbatica. Cheile se pot parcurge si pe jos lasand masina la intrare. Acolo popandaii sunt la ei acasa, desi este greu sa-i prinzi in poze stand in 2 labute. Cheile sunt parcurse si de biciclisti, in acest sens intalnind cativa impatimiti ai acestui sport.

Drumul este bun de parcurs cu masina si se poate merge in continuare pana in localitatile Cheia si Gradina unde se intalneste indicatorul catre cetatea Ulmetum (satul Pantelimonu), de acolo alegand sa mergeti spre Harsova s-au intorcandu-va din nou in Targusor Dobrogea. Drumul care se face la dreapta spre cetatea Ulmetum este un drum de macadam care se poate parcurge usor cu masina. (DJ 225)

IMG_20150707_123459

Manastirea si Pestera Sf Ioan Casian.

Manastirea Casian este unul din simbolurile crestinismului din Dobrogea (supranumita si „Bethleem- ul romanesc”). A fost construita in anul 2001 de parintele staret , Iustin Petre. Biserica Sfantului Ioan Casian este construita din piatra alba – calcaroasa. Dealul pe care se gaseste se numeste Dealul Casian.

manastirea Sf Ioan Casian

In calendarul ortodox Sf Casian este sarbatorit pe 29 februarie (sau 28 februarie cand sunt anii bisecti).

IMG_20150707_133750

Pestera Sfantului Ioan Casian se afla la capatul unei poteci ce pleaca din spatele manastirii. Dupa parcurgerea acesteia, trecand printr-o livada si coborand intr-o vale destul de abrupta, printre stanci si tufisuri, poteca fiind alcatuita din trepte , ajungem la pestera.

IMG_20150707_135140

Traseul dureaza 1 ora dus intors ca sa poti sa admiri si frumoasa priveliste asupra Lacului Casian. Cand este cald afara si ajungi la pestera te intampina o unda de racoare care te indeamna sa urci scara metalica care duce in pestera Sfantului Casian si care iti aduce aminte de scarile din Canionul 7 scari si Canionul Taminei.

Lacul Casian. Pozele de mai jos arata frumusetea acestor locuri minunate si frumosul drum pana la pestera.

lacul Casian

IMG_20150707_134750

PLAJA TUZLA

Cândva o plaja sălbatică cu apa limpede și delfini ce se zbenguiau prin ea, plaja de la Tuzla de azi este o palida amintire a celei vechi. Totuși nu este o plajă aglomerată așa cum sunt majoritatea plajelor din stațiunile consacrate ale litoralului romanesc.

Farul de la Tuzla care domină plaja este și el într-o stare avansată de degradare. Totuși o plimbare pe faleza betonată din jurul farului te duce într-o zonă spectaculoasă. După far malul de pamant al falezei, inalt de aproximativ 20-30 de m se dezvăluie trecătorului în toată splendoarea sa.

Pe deasupra in vizita noastră am avut ocazia să vedem o turmă de capre care păștea printre stâncile plajei și care apoi se cățărau pe peretele de pământ al falezei în căutare de umbră.

Timid într-un colț al peretului falezei erodată de ploaie și vânt se zărește o urmă de zid, un zid din piatră ce pare să nu iși aibă rostul acolo. Și totuși, studiile arheologice arată că în zona de lângă far a existat o veche cetate port grecească, cetatea STRATONIS.

Pe lângă cunoscutele colonii grecești din antichitate : Histria, Tomis, Callatis…., apare menționat în Tabula Pentingeriană o mică așezare întemeiată în aceeasi perioada. Pe vremea colonizatorilor greci, lacul Techirghiol era un golf la Marea Neagră. Acest lucru a făcut ca această așezare sa se dezvolte de-alungul timpului. Colmatarea acestui golf a făcut ca prosperitatea cetătii să dispară și să ajungă în paragina.

Primele săpături în zona farului de la Tuzla au fost efectuate de către renumitul arheolog român Vasile Pârvan. În urma săpăturilor arheologice au fost descoperite la Tuzla : fragmente de ceramică, capiteluri, amfore, inscripții greco romane. Toate aceste descoperiri au fost grupate în colecția dr. Horia Slobozianu. (detalii în documentul pdf de mai jos, harta de mai sus este preluată din acest document)

mcarh_0076-5147_1959_num_5_1_1191

La ora actuală pe plaja de la Tuzla se găsește o plajă privată, plaja Cochilia, o cherhana și 2 unități de alimentatie publică. Un șezlong în zona farului costa anul acesta, 2020, 30 lei în timpul săptămânii și 50 de lei în weekend. La plaja Cochilia prețul este de 100 de lei în weekend pentru o perna, iar rezervările se fac din timpul săptămânii.

Plaja dispune de 4,5 locuri unde se găsesc salvamari și deasemenea dispune de un punct de prim ajutor.

Plaja este ingustă în zona farului și o idee mai lată în partea opusă spre cherhana. Toaletele ecologice sunt puține. Plaja și zona de deasupra plajei este invadată de mașini, rulote și corturi. Chiar dacă accesul este interzis mașinilor pentru ca există riscul prabușirii malurilor, lucrul acesta nu se respecta.

În concluzie pentru o zi de relaxare recomand plaja de la Tuzla.

P.S. Multumesc prietenului Iony pentru cele 2 poze si turiștilor mei pentru atmosfera frumoasă din aceasta excursie.

Acest articol a fost întregit în anul curent 2020 cu plaja de la Tuzla.

2 gânduri despre “Cheile Dobrogei, Pestera Sf Ioan Casian și Plaja de la Tuzla

  1. Am parcurs cu plăcere și Cheile Dobrogei încărcate de o istorie străveche și mult diferită de a celorlalte din România atât din punct de vedere geologic, geopolitic cât și religios dacă ne gândim că viața monahală ortodoxă din Dobrogea datează încă din primul secol al erei noastre, când Sfântul Apostol Andrei ar fi creştinat primii români la Peştera care îi poartă azi numele, și iată Sfântul Ioan Casian care tot într-o peșteră a trăit, de la care şi-a luat numele dealul care cuprinde Cheile Dobrogei, ceea ce îi dă zonei o atractivitate aparte.
    Mulțumesc, toate cele bune !

    Apreciază

    1. Ma bucur ca am putut sa vad aceste locuri si sa le arăt si altora.Sincer cand pasesti prin Dobrogea, te gandesti ca pasesti pe urmele primilor crestini si martiri ai tarii noastre care au răspândit vestea buna a Evangheliei si te gândesti cum au trait in aceste locuri aride,in pesterile muntilor si cum s-au rugat si se roagă pentru cei binecredinciosi. Asa cum spui această zonă a tarii este deosebita de celelate acesta fiind si motivul pentru care insist sa o cunosc si sa o fac cunoscuta si altora. Multumesc pentru vizita si iti doresc o seara buna.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.