La pas pe Valea Milcovului


RÂUL MILCOV este un râu modest ca lungime și ca debit, dar plin de o semnificație istorică aparte. Acest râu între anii 1482 și 1862 a fost considerat granița naturală între cele 2 principate valahe : Țara Românească și Moldova.

În anul 1482, domnitorul Ștefan ce Mare a stabilit hotarul Principatului Moldovei pe apa Milcovului, lângă cetatea Crăciuna. Dupa Unirea de la 1859 înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, granița de pe Milcov dintre cele 2 principate va dispare oficial, iar juridic prin decretul 485 / 10.07.1862 , decret prin care sunt desființate și posturile de grăniceri.

Chiar Hora Unirii ne aduce aminte de acest râu, care a despărțit pentru aproape 400 de ani, romanii din Muntenia și Moldova. “Vin la Milcov cu grăbire / Să-l secăm dintr-o sorbire / Ca să treacă drumul mare / Peste-a noastre vechi hotare” . Vesurile au fost compuse de poetul Vasile Alecsandri, iar muzica îi apartine compozitorului Alexandru Flechtenmacher.

Râul Milcov este un afluent al râului Putna (râu care la randul lui este afluent al râului Siret – râul cu cel mai mare debit din țara noastră) și are o lungime de 79 km, izvorând din zona localitații vrâncene Nereju. Partea superioară a acestui râu poate fi numită dpdv turistic Valea Milcovului și se caracterizează printr-o vale frumoasă, cu multe legende și povestiri, păduri, fenomene geologice aparte și oameni prietenoși.

Traseul nostru  pe Valea Milcovului, începe din orasul Focșani și merge pe drumul național 2M, până aproape de izvoare. Localitațile străbătute sunt : Focșani – Odobești – Broșteni – Milcovel – Mera – Reghiu – Andreiașu de Jos.

Drumul national 2M merge din Focșani în depresiunea Vrancei prin Valea Milcovului și Valea Zăbalei. Este un drum asfaltat care se prezintă în condiții foarte decente și are o lungime de 77 km.

ORAȘUL ODOBEȘTI – Este așezat pe partea stângă a Milcovului, la o altitudine de 195 m și este cunoscut în țară prin renumita podgorie de Odobești și vinurile sale. Încă de pe timpul domnitorului Stefan cel Mare, aici a fost amenajat Beciul Domnesc (pentru păstrarea vinului). La data editării acestui articol, Beciul Domnesc este în renovare, accesul fiind interzis publicului. Astăzi, Beciul Domnesc se află în subordinea societații Vincon Vrancea. Orașul se găsește la 11 km de orașul Focșani, la 12 km de Măgura Odobeștilor și la 8 km de dealul Deleanu.

La intrarea în cramă, deasupra ușii se află o piatră inscripționată cu litere chirilice, lângă care se găsește stema Moldovei cu capul de bour. Ușa de intrare este din lemn masiv și are dăltuite diferite simboluri ce amintesc de semnificația culturală a cramei. Beciul Domnesc are formă de cruce.

Crama BECIUL DOMNESC a fost construită în secolul XIV, în timpul domniei lui Ştefan cel Mare. Această construcţie unică ce ne aminteşte de gloria vremurilor de demult, monument istoric, adăposteşte în acelaşi timp vinotecă profesională a companiei. Crama este singura de acest gen din România, este locul în care simţi că devii nu doar parte din istoria acestui neam ci că asişti la metamorfoză unui vin ce se transformă dintr-un vin de calitate într-un vin ce atinge perfecţiunea pe care doar timpul o oferă cu generozitate lucrurilor de valoare…

Lasă-te atins de răcoarea acestei crame, aruncă o privire în jur şi aminteşte-ţi de cei care au scris filele de istorie ale clădirii acestui neam, şi căpăta curajul de a înfrunta timpul alături de un vin bun, arătând lumii întregi că lucrurile şi oamenii de valoare nu pot fi învinse de niciun duşman! (http://www.vincon.ro/crame/crama-beciul-domnesc/)”

Orașul se poate lăuda cu ruinele cetatii Craciuna de pe dealul Sârba. cetate ce datează din secolul al XV lea. Dealul Sârba este dealul pe care se gasește Stația de Cercetare Viticolă si o parte din viile Odobeștilor. Personal, am căutat ruinele acestei cetați și nu le-am găsit, oamenii din zona neavand cunostință de existența acestei cetăți. Nici la Centrul de Informare Turistică din oraș nu am avut noroc (deși am trecut de două ori în acea zi, înainte de prânz și după prânz), centrul fiind închis, fără un program de funcționare afișat și fără un nr de telefon în geam.

La Cetatea Neamț am găsit o poză care prezintă o hartă cu Cetațile Moldovei Medievale, în care apare și cetatea Crăciuna.

Pe lângă Beciul Domnesc și Cetatea Craciuna se mai gasesc conform http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Odobe%C5%9Fti , 8 biserici monument istoric :

  • Biserica „Ovidenia” 1670-1680, ctitorie a vistiernicului Iordache Teodorescu-Cantacuzino, refăcută în anii 1780-1795 de familia Pamfil

  • Biserica cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” (din secolul al XVIII-lea, reclădită în 1832 de Șerban Guranda, restaurată şi repictată în 1994-1998)
  • Biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” (datează dinainte de 1708)
  • Biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” (1732)
  • Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” a fostului schit Căpătan (1759, reparată în 1936)
  • Biserica cu hramul „Sfântul Ilie” 1777
  • Biserica Negustorilor (din secolul al XVIII-lea)
  • Biserica catolică din secolul al XVIII-lea
  • Casa „Ferhat” din secolul al XVII-lea

De la sensul giratoriu din centrul orașului cum venim dinspre Focșani o luăm la stânga, coborâm o vale, trecem apele Milcovului și continuăm pe DN2M spre următorul obiectiv al traseului nostru : localitatea Mera cu Mănăstirea Mera.

Ajunsi în localitatea Mera, un drum lateral la dreapta cu indicatorul de mănăstire ne conduce după 1 km la Biserica fortificata din Mera construită de domnitorul Dimitrie Cantemir și fiul său Antioh, în secolele XVII-XVIII. Zidul de apărare al cetății încă se păstrează intact, iar partea refacută este delimitată de restul zidului cu o linie mai groasă de beton. În fiecare colț al zidului, se găsește câte un turn de apărare. Biserica mănăstirii are ziduri puternice prevăzute cu contraforți. Când am ajuns, mănăstirea era inchisă, așa că nu am putut sa o vizitez.

Revenind în drumul național ne continuăm deplasarea până la ieșirea din satul Reghiu, unde întâlnim, rezervație naturală Padurea Reghiu – Scruntaru. În această rezervație geologică modelată de ploi, vânturi și ape se pot admira ziduri paralele din  gresie, precum și o figură de om care aduce cu un cap de domnitor.

Locul este amenajat de primăria comunei, aici zărind câteva bănci pe care poți să te odihnești și să admiri peisajul sculptat de apele râului Milcov.

Ne luăm rămas bun de la „chipul de om” și ne îndreptăm spre localitatea Andreiașu de Jos, unde găsim Rezervația naturală „Focurile Vii”. Accesul se face pe poteca amenajată, care începe de la șosea și urcă până sus la marginea pădurii.

Comuna Andreiașu de Jos este situată la o altitudine de 700-800 m, iar casele sunt risipite pe coaste și pe văi, ocupând ambele maluri ale Milcovului.

Aici, din crăpăturile pămantului ies gaze naturale, care în contact cu razele soarelui se aprind. Suprafața focurilor vii de la Andreiașu este cea mai intinsă din țara noastră. Alte focuri vii se mai găsesc la Lopatari in judetul Buzau.

Drumul național părăsește Valea Milcovului și ajunge în localitatea Nereju, de unde se poate merge pe un alt drum DJ205D Nereju – Spulber – Paltin – Naruja – Prisaca – Valea Sarii și să ajungeti în DN 2D Focșani Târgu Secuiesc, drum care trece printr-o zonă foarte populară din Tara Vrancei. (Cheile Tișitei, Cascada Putna)

P.S. Asupra figurii cu chip de om, vă las pe voi să trageți concluziile și vă invit să descoperiți aceste locuri minunate din Tara Vrancei.

Publicitate

4 gânduri despre “La pas pe Valea Milcovului

  1. Pingback: Circuit Moldova – peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.