Coasta Dalmației, Croația medievală și Parcul Natural Plitvice


Am ajuns și în Republica Croația trecând pe la punctul de frontieră cu Republica Muntenegru, Bijela. Am ieșit din munți și am mers de-alungul Mării Adriatice pe coasta Dalmației, până în Insula Krk și capitala Croației, Zagreb. Croatia este o țară în formă de potcoavă, iar pe teritoriul său se găsește cea mai mare parte din malul Adriaticii.

Traseul parcurs a fost Bijela – Dubrovnik – Split – Trogir – Zadar – Plitvice – Krk – Opatija – Zagreb.

dalmatia_cr_cr

Teritoriul actual al Croatiei, a fost ocupat în antichitate de triburile iliro – trace, populație indo-europeana. În primul secol d. Hr, Imperiul Roman cucerește acest teritoriu de la iliri, transformându-l în provincie romană sub numele de Ilyrium. Deși coasta Mării Adriatice  a fost puternic romanizată, s-a păstrat însă și o puternică influență grecească. În primele 3 secole d. Hr au fost 7 împărați romani de neam iliric care au condus imperiul. Cel mai de seama dintre aceștia a fost împaratul Diocletian, care dupa renunțarea la tron s-a stabilit  în palatul său din orașul Split. Dioclețian a rămas în istorie ca unul dintre marii persecutori ai religiei creștine.

DSCF5686

În secolul VII aici se stabilesc slavii, care se creștinează. În urma schismei din 1054 , Serbia, Muntenegru și Macedonia rămân ortodoxe, în timp ce Croația și Slovenia rămân catolice. Totuși, Croația s-a bucurat de sprijinul Imperiului Bizantin în timpul războaielor cu bulgarii, macedonenii și sârbii. În anul 1205, Coasta Dalmatiei ajunge sub suzeranitate venețiana, ca mai apoi să intre sub ocupația turcilor otomani.

Între anii 1806 – 1814, Coasta Dalmației și în speță orașul Dubrovnic, ajung sub suzeranitate franceză, în timpul domniei lui Napoleon Bonaparte. După Congresul de la Viena, Croația ajunge sub ocupația austro-ungară până în anul 1918, când își declară independența și va face parte apoi din regatul Iugoslaviei.

DSCF5107

În Croatia ca și în celelalte țări ex-iugoslave se poate intra cu buletinul. Moneda Croației este „kuna”. Pentru vizita la muzee și cumpărături din magazin este nevoie sa schimbați valuta în kuna croată.

DSCF5350

dubrovnik vechi
Poza de la Centrul de informare turistica Dubrovnik

ORASȘUL DUBROVNIK are o populație de 42000 de locuitori și este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Dubrovnik este cea mai importantă stațiune de la Marea Adriatică. Numele provine de la cuvantul slav „dubrava”, toponim al pădurilor de stejar ce înconjurau zona. Numele latin al așezării era „Ragusa”.

DSCF5104

Încă din secolul VII apar construcțiile fortificate în orașul vechi, iar apoi se construiesc primele ziduri. Lungimea zidurilor este de 2 km și se poate urca pe ele pentru vizită contracost. În anul 1667 are loc un puternic cutremur de pământ, care distruge vechiul palat și câteva clădiri importante. Cetatea este reclădită și se adaugă cele 2 fântâni din interior, fântâni care erau de fapt izvoare de apă, captate și folosite pentru alimentarea cetății cu apa. Astăzi de la acele fantani poți să bei apă rece, mai ales în zilele toride de vară. Cetatea are la exterior 4 turnuri rotunde de supraveghere și 2 turnuri interioare numite Sf Ioan și Sf Laurentiu.

DSCF5099

Accesul dinspre uscat se face pe Poarta Pile formată din 2 randuri de ziduri cu un șanț de apă între ele și se continuă cu artera principală, unde se găsește, Turnul cu Ceas. În Dubrovnik se găsește cea mai veche farmacie din Europa, situată lângă biserica franciscană.

 

Alte obiective de vizitat : Catedrala, Biserica Sf Vlaho (patronul si ocrotitorul orașului), Palatul Rectorilor, Turnul cu Ceas.

Pentru o vedere de ansamblu a orașului, recomand croaziera pe Adriatica. Locurile de înscriere pt croaziera se gasesc chiar în capătul aleii centrale din port.

tambura - instrument popular croat

…tambura -instrument muzical popular croat (poza de la Alice)

Trebuie precizat că în orașele de pe Coasta Dalmației se găsesc numeroși cântăreți, cu instrumente tradiționale (sau cu chitare), sau formații instrumentală, care cântă în piețe.

ORAȘUL SPLIT este cel mai important și cel mai mare port de pe Coasta Dalmației, fiind considerat al doilea mare oraș din Croația, după capitala Zagreb. Are o populație de 270000 locuitori și o istorie foarte veche. Orașul Split a fost întemeiat de greci sub numele de Salona, dezvoltându-se foarte mult în timpul ocupației romane (sub conducerea împăratului Dioclețian).

DSCF5241

Între orașele Split și Dubrovnik circulă zilnic 2 curse de vapoare.

La Split, Dioclețian construiește în anul 285 un palat care îi poartă numele și unde se va retrage spre sfârșitul domniei și al vieții. Cunoscut ca un bun reformator și reorganizator al Imperiului Roman, a rămas în istorie ca unul dintre cei mai mari persecutori ai creștinilor din imperiu. La puțin timp după moartea sa, creștinismul devine religia oficială a Imperiului Roman prin decretul împăratului Constantin cel Mare.

palatul diocletian

Palatul lui Diocletian este monument Unesco, fiind situat pe malul mării. Lungimea palatului este de 250 m si latimea de 180 m. Palatul avea 4 porți de intrare impunătoare : Poarta de fier, Poarta de bronz, Poarta de argint și Poarta de aur. Existau și 4 turnuri de apărare situate în cele 4 colțuri, din care au rămas astăzi doar 3. În curtea interioara a palatului se găsea mausoleul lui Diocletian, unde pe ruinele lui se construiește în secolul VII o biserică creștină.

Ieșind din palat pe Poarta de Aur, ajungem la o statuie impunătoare a Sfântului Grigorie din Nin (Sf. Grgur Ninski). Acest sfânt care a trait în secolul IX, a introdus pentru prima dată în biserica croată slujbele în această limbă. Până atunci, slujba se ținea în limba latină, iar marele merit al acestui sfânt a fost ca a tradus cărțile liturgice din limba latină în limba poporului croat. În cinstea sa, un mare sculptor al Croației, Ivan Mestrovic, ridică în cinstea sfântului o statuie impunătoare. Se spune, că dacă pui mâna pe degetul mare de la piciorul stâng al Sfântului ai noroc în viață și sănătate.

sf grigore de Nin

DSCF5257În Split, se mai pot vizita următoarele muzee

ORAȘUL TROGIR

Cu o vechime de 2300 de ani, orașul Trogir este un oraș cu istorie și arhitectură bogată. Această arhitectură în stil romanic, gotic, baroc, renascentist, se împletește cu cea modernă, făcând ca orașul sa aibă un farmec aparte. Toate aceste stiluri s-au impus datorita diferitelor populații care au trăit în zona orașului.

DSCF5404

Orașul este o veche colonie grecească fondată în secolul III î. Hr și până în epoca romană a fost un port important la Marea Adriatică. Odată cu dezvoltarea Dubrovnikului (vechiul port Salone), orașul Trogir a pierdut supremația. În Evul Mediu a fost sub ocupație genoveză, apoi în secolele XIV – XV a trecut la venețieni, apoi la turci.

turnul san marco

Bisericile și majoritatea clădirilor datează din secolul XII. În sec XIII, celebrul sculptor Radovan a îmbogățit orașul cu sculpturi celebre. Printre obiectivele importante din acest oraș aminim turnurile venețiene : Turnul San Marco și Cetatea Kamerlengo.

DSCF5420

Zadar. (link catre Centrul de Informare Turistica)

ORAȘUL ZADAR este un oraș atestat din secolul IV î. Hr, când era locuit de triburile traco-ilire. De-alungul timpului a suferit multe distrugeri și pierderi, dar de fiecare dată orasul s-a redresat, iar astăzi a devenit unul din cele mai interesante orașe de pe Coasta Dalmației. Mai multe detalii în link-ul de mai sus.

harta zadr

Ne vom opri la 2 obiective interesante : Orga marină și Salutul Soarelui.

Orga marină. În partea de vest a orașului, pe faleză, pe o distanță de 75 metri se întind niște scări de piatră albă, sub care au fost construite 35 de țevi de diferite grosimi. Aerul împins de valuri trece prin aceste țevi și provoacă diverse sunete muzicale. Sunetele se aud diferit în funcție de intensitatea și de puterea valurilor. Cel care a construit acest unicat, a fost arhitectul croat Nikola Basic în anul 2005, alături de cercetătorii de la Universitatea de Constructii din Zagreb.

Un link cu un video : http://www.zadar.travel/en/multimedia/video/01-01-2011/sea-organ-greeting-to-the-sun#.VdBs3rLtmko sau http://www.zadar.travel/en/multimedia/video/18-01-2011/discover-zadar#.VdBuCLLtmko

DSCF5515

Salutul Soarelui. Cadranul solar are diametrul de 22 m și se găsește lângă Orga Marină, fiind format din 300 de plăci de sticlă multistrat plasate la nivelul mării. Sub aceste plăci de sticlă se găsesc panourile solare care produc energia electrică necesară pentru iluminarea falezei seara și pentru crearea impulsurilor luminoase de diferite culori sub influența valurilor mării. Intensitatea acestor lumini este dată de cantitatea de energie solară stocată ziua și de puterea valurilor. Acest cadran este tot opera arhitectului Nikola Basic.

DSCF5520

DSCF5523

Acest cadran solar este realizat ca un model al sistemului nostru solar, astfel ca sunt reprezentate la scară mai mică cele 9 planete. Pe marginea acestuia sunt gravate zilele anului și sărbătorile sfinților sărbătoriți de Biserica Catolică.

Piața celor 5 fântâni. Piața a fost construită în anul 1574 (când armatele otomane asediau cetatea), pe amplasamentul fostului șanț de apărare al unui fort vechi. În locul lui a fost construit un rezorvor mare de apă potabilă prevăzut cu 5 fântâni. Subsolul este asemănător cu cel al Bisericii Cisterna din Istanbul. Piața are forma unui dreptunghi și este închisă pe 3 laturi de : zidul medieval, Turnul Capitanului și Bastionul Grimani.

DSCF5477

PARCUL NAȚIONAL PLITVICE

Cu o suprafață de 294.82 kmp, Parcul National Plitvice este unul din cele opt parcuri naturale ale Croatiei. Celelalte sapte  Parcuri Nationale ale Croației sunt : Brijuni, Kornati, Mljet, Krka, Pakleniva, Risnjak și Sjeverni Velevit.

Parcul Național Plitvice este cel mai vechi parc național din Croația (1949), iar din anul 1979 a fost inclus pe lista Unesco a parcurilor naturale.

Reprezentativ pentru acest parc este prezența puternică a fenomenelelor carstice. Prima atestare scrisă apare în anul 1777, când se vorbea de o salbă de 16 lacuri străbătute de râul Plitvice, râu ce curge de la sud la nord și parcurge o diferență de nivel de la 636 m la 503 m. Pe parcursul râului pe o lungime de 8 km se formează cascade și oglinzi de ape cu o faună piscicolă bogată în păstrăvi și somoni argintii. Din punct de vedere al florei, în Parcul Plitvice se întâlnește un amestec de floră alpină cu floră mediteraneeană. Apa are o culoare ca de smarald, amintind de câteva lacuri din țara noastră.

În funcție de poziția geografică cele 16 lacuri împart parcul în două părți : Lacurile de Jos și Lacurile de Sus. Cel mai întins lac navigabil pe care am mers cu vaporașul este lacul Kozjac. Pe parcursul acestui râu, lacurile se varsă unul în altul prin numeroase cascade spectaculoase. Deplasarea prin parc se face pe mici poduri de lemn care trec pe deasupra apelor. În funcție de timpul avut la dispoziție se pot lua trasee de 2 – 3 ore, 4 – 6 ore sau 6 – 8 ore. Toate acestea sunt marcate cu indicatoare și este imposibil să te rătăcești. Traseele sunt marcate cu litere de la A la K.

Aici se găsesc 1267 de specii diferite de plante și 55 de specii de plante endemice (plante specifice rezervației Plitvice), diverse specii de orhidee, 321 de specii de fluturi, 161 de specii de păsări și 21 de specii de lilieci. Fiind o zonă carstică aici găsim și peșteri. Unele sunt vizitabile, altele nu.Toate aceste lucruri frumoase ale naturii, fac ca acest parc să fie cu adevărat o minunăție. Dovada stă în numărul mare de turiști (din toate colțurile lumii) care îl vizitează anual – 1.100.000 de vizitatori / an.

Programul de acces în parc este în intervalul orar 07 – 19. Un lucru important este să păstrați biletul de intrare pe toată durata traseului. Toate traseele includ o trecere cu vaporașul, sau cu autobuzul, unde vi se cere de fiecare dată biletul.

Mulțumesc pentru o parte din poze prietenei noastre Alice si sorei mele Ana Maria.

STAȚIUNEA OPATIJA.

Din tot ce am vizitat pe Coasta Dalmației mi-au placut foarte mult orașul Split și Statiunea Opatija, unde am stat doar o oră. Un link cu date despre Opatija. 

DSCF5682

DSCF5680

DSCF5683

P.S. Ceea ce am prezentat în acest articol este un tur de forța prin Croația. Toate aceste obiective le-am parcurs pe fugă într-o zi și jumătate. Sincer, abia aștept să mă întorc.

11 gânduri despre “Coasta Dalmației, Croația medievală și Parcul Natural Plitvice

  1. Am vizitat si eu Croatia si mi-a placut tot ce am vazut in aceasta frumoasa tara. Abia astept sa-ti vad pozele si sa-ti citesc impresiile din Plitvice, locul care pur si simplu m-a fermecat si si-a castigat un loc special in inima mea. Dar si Dubrovnik mi-a placut tare mult, ca si Opatija, capitala Zagreb dar si alte orase pe care am avut sansa sa le vad…chiar si pe fuga. 🙂 Am scris despre ele pe blogul meu. Imi doresc sa revad Croatia! Spor la scris si la calatorit!

    Apreciază

    1. Am citit jurnalele de calatorie de pe blogul dumneavoastra (inclusiv cele din Croatia si fosta Iugoslavie)si ma bucur ca ati parcurs atatea destinatii frumoase din Europa.Citirea lor m-a ajutat in a imi face o idee despre acele destinatii in care nu ajunsesem.Si eu am fost impresionat de Plitvice, dar totusi un loc frumos din Croatia care a ramas in sufletul meu a fost statiunea Opatija, alaturi de orasul Split. Va doresc calatorii cat mai frumoase si astept sa citesc detaliile in articolele postate.

      Apreciază

  2. Pingback: Parcul Natural Plitvice | peregrinprinlume

  3. Pingback: Alergand prin Belgrad – „Orasul Alb” – peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.