„LA NOI LA GALATI SA VENITI”


Titlul articolului aminteste de un cantec frumos al formatiei Tomis Junior din Galati. Ce este specific acestui cantec este refrenul care  se termina cu versurile : „Iar voi acei ce Dunarea iubiti /  La noi la Galati sa veniti”.

Asa se face ca avand in minte acest refren am pornit sa descopar locurile frumoase din acest oras de pe malul Dunarii.

Dintre obiectivele turistice ale orasului Galati amintim : Catedrala Arhiepiscopala Sf Ierarh Nicolae, Gradina botanica, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, Muzeul judetean de Istorie, Faleza Dunarii, Turnul de Televiziune, Nava cu zbaturi Tudor Vladimirescu si  biserica ortodoxa „Precista”.

TURNUL DE TELEVIZIUNE – este un turn construit dintr-o coloana de beton armat cu inaltimea de 110 m. In partea superioara a turnului la „etajul 1” se gaseste un restaurant aparte restaurantul Faleza Dunarii. Acest restaurant are mese si la baza turnului si la etaj, unde la inaltimea de 100 m se poate admira o parte din Ucraina, Dobrogea, muntii Macin si fluviul Dunarea. La etajul 2 se afla postul de televiziune unde acesul este interzis vizitatorilor. Accesul la restaurant se face cu liftul si costul vizitei acestuia este de 5 lei de persoana fie ca mananci la local sau nu.

FALEZA DUNARII este una dintre zonele reprezentative ale orasului.

Este structurata pe mai multe nivele. Primul nivel este Dunarea indiguita.

DSCF2169

Acolo sunt multe barci si vaporase, precum si pescarii care se trudesc cu ustensilele lor sa prinda peste.

 

DSCF2183

Pe marginea malului si al digului se gasesc numerosi arbusti specifici zonelor cu apa .

Urmeaza  faleza asfaltata cu pista separata de bicicleta si de role.

DSCF2185

Pana pe mal la al treilea nivel unde se gaseste orasul, sunt amenajate parcuri foarte frumoase, restaurante si o vegetatia variata de la pini pana la salcii (vegetatie specifica apei).

DSCF2236

Tot pe faleza se mai gasesc niste sculpturi metalice foarte inalte si masive care reprezinta niste forme abstracte.

DSCF2215

DSCF2211

DSCF2212

Vederi din Restaurantul „Faleza Dunarii” …

DSCF2267

DSCF2259

DSCF2264

Mergand pe faleza se ajunge in portul fluvial Galati unde se pot admira vapoarele ancorate in rada printre care se poate vedea spargatorul de gheata Perseus si o nava cu zbaturi inca functionala care poarta numele de „Tudor Vladimirescu”.

NAVA CU ZBATURI „”TUDOR VLADIMIRESCU” – Nava nu se viziteaza, dar am reusit sa surprind istoria acesteia folosind zoom-ul aparatului foto. Astfel pe punte gasim un panou informativ al carui continut il voi reda mai jos :

Pasagerul fluvial Tudor Vladimirescu construit in anul 1854 in santierele de la SANZDANUBIUS din Budapesta a fost reconstruit succesiv in anii 1919,1954,1959,1983 si in 2003. Botezata initial CROATIA ulterior SARMISEGETUZA, GRIGORE MANU si in present TUDOR VLADIMIRESCU, nava cu corpul din otel cu file de tabla dispuse longitudinal si imbinata prin nituire avand o masina cu aburi cu cilindrii verticali semioscilanti cu dubla expansiune era de ultimul tip in epoca. Suprafetele mari de lucru ale pistoanelor, turatiile mici dar si calitatea materialelor au obtinut randamente bune in exploatare si o longevitate de admirat.

In anul 2003, pasagerul Tudor Vladimirescu dupa o indelungata scoatere din exploatare este repus in functiune suportand reparatii generale atat la corp cat si la masini si punti. Astazi, nava poate transporta 100 pasageri in conditii deosebite de confort pe cele 2 punti principale sau pe ountea de promenade.

Caracteristicile principale ale navei sunt :

Lungimea maxima – 60,8 m ; Latimea – 14,4 m ; Pescaj gol – 1,63 m ; Pescaj maxim – 1,76 m ; Viteza – 14-18 km/h ; Puterea – 600 CP ; Echipajul – 8 persoane ; Capacitate – 100 persoane ; Deplasament maxim – 520 t

Armatorul acestui vas este CNFR NAVROM SA GALATI'”

BISERICA PRECISTA – 

Biserica Precista este un momument istoric care dateaza din anul 1647 fiind construita in timpul domniei lui Vasile Lupu. Din Pisania aflata la intrarea in biserica aflam : “Cu vrerea Tatalui cu ajutorul Fiului si cu impreuna lucrarea Sfantului Duh, s-a zidit aceasta sfanta biserica Precista avand hramul Adormirea Maicii Domnului in orasul galati la anul Mantuirii 1647 ctitorita fiind de boierii negustori Constantin fiul lui Teodor cu fratii Dia si Serban Coman in timpul domniei lui Vasile Lupu”

Materialele necesare constructiei acestei biserici au provenit de la castrul roman de la Tirighina din marginea orasului Galati. Biserica Precista a fost inchinata muntelui Athos pana in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza care a secularizat averile manastiresti.

In aceasta biserica s-a adapostit domnitorul Constantin Mavrocordat in timpului raboiului ruso turc dintre anii 1768 – 1774. In anul 1821 in timpul Eteriei turcii au incendiat biserica, ca mai apoi aceasta sa fie refacuta intre anii 1829 – 1858. Alte lucrari de restaurare au avut loc intre anii 1953-1957, 1965-1970. Biserica a fost vizitata si de celebrul calator prin lume PAUL DE ALEP in timpul vizitei sale dintre anii 1653-1658 in Moldova.

Pictura originala s-a pastrat numai in varful turlei si pe fereastra din dreapta altarului, restul picturilor din biserica fiind facute ulterior.

Acces : langa parcul Elicea si hotelul Faleza pe strada Rosiori. In Parcul Elicea se gaseste statuia lui Bratianu.

Biserica se vede si de pe faleza.

DSCF2177

DSCF2200

DSCF2248

DSCF2251

DSCF2176

DSCF2194

P.S. Ca o constatare trista pot spune ca in Galati lipsesc indicatoarele catre principalele obiective turistice enumerate mai sus, dar va ajuta mult Google maps-ul. Oricum daca veniti la Galati nu veti regreta si sincer recomand  acest oras ca o destinatie de weekend.

9 gânduri despre “„LA NOI LA GALATI SA VENITI”

  1. Pingback: Drumul cetatilor nord dobrogene sau Drumul cetatilor tulcene | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.