Asa cum am promis in articolul trecut astazi ne vom plimba pe strazile Barcelonei incercand sa cuprindem cat mai multe obiective turistice. Voi prezenta obiectivele turistice parcurse de noi in timpul celor 4 zile petrecute in Barcelona. Pentru alte informatii recomand ghidurile in limba romana precum si sit-ul oficial de turism al orasului http://www.barcelonaturisme.com
Deoarece vizita noastra in Barcelona a avut loc in Saptamana Mare (la catolici si la protestanti), traseul din prima zi pe care l-am parcurs a fost o combinatie intre ceea ce am vrut sa vizitam si traseul urmat in Procesiunea de Florii.
Astfel traseul nostru a inceput de la PLACA DE CATALUNYA (Piata Catalunya), a strabatut o parte din bulevardul LA RAMBLA , a ocolit prin CARTIERUL GOTIC care a cuprins vizita la CATEDRALA BARCELONA ( Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia) si PRIMARIA BARCELONA (Palau de la Generalitat de Catalunya), apoi ne-am intors pe LA RAMBLA vizitand: Font de la Portaferrissa, PALATUL GUELL (Pallau Guell), MUZEUL EROTIC, PIATA BOQUERIA, MUZEUL DE CEARA (Museu de Cera), COLOANA LUI COLUMB (Mirador a Colom) si MUZEUL MARITIM la PORT VELL.
PROCESIUNEA DE FLORII se numeste la spanioli DOMINGO DE RAMOS (duminica ramurilor de palmier), la catalani DIUMENGE DE RAMS, iar in engleza PALM SUNDAY. Aceasta procesiune deschide sirul de procesiuni zilnice ce au loc pana la Sarbatoarea Pastelui. Aceasta include parcurgerea unui traseu – Plaça Sant Agustí, Hospital, La Rambla, Santa Ana, Portal del Ángel, Cucurulla, Portaferrisa, La Rambla si intoarcerea la Plaça Sant Agustí – cu un car alegoric numit „La Borriquita” (magarul). Procesiunea este organizata de parohia San Agustin si aminteste de intrarea in Ierusalim de acum 2000 de ani a Domnului nostru Isus Hristos, Mantuitorul si Mijlocitorul nostru catre Dumnezeu pe un magarus. In fata carului alegoric inpodobit cu flori de primavara merg preotii si copiii imbracati in haine albe, iar in spatele carului fanfara si oamenii care participa la procesiune. Oamenii poarta in maini tulpini si frunze de palmieri, lauri, etc. Cand alaiul procesiunii trece prin fata unei biserici preotii parohi ies afara si binecuvinteaza oamenii ce poarta aceste ramuri de palmier.
Baietii poarta „palmones” care sunt tulpini inalte de palmieri, fetele poarta numai frunzele care sunt mai mici, iar frunzele de palmier purtate de copii au prinse in ele jucarii sau pungi cu bomboane si sunt decorate cu steaguri catalane. Aceste decoratiuni si frunze de palmier se gasesc la comerciantii ambulanti la colt de strada sau in magazine.
Odata ajunsa procesiunea la Catedrala Barcelonei are loc slujba finala de Florii. Intreaga procesiune dureaza de la ora 10 la ora 12. Este o procesiune inaltatoare si foarte frumoasa. Asadar la anul daca mergeti de in Saptamana Mare la Barcelona nu aveti ce regreta. Toata Saptamana Mare in cadrul bisericii catolice au loc diverse procesiuni legate de Sarbatoarea Pastelui.
Am filmat si eu o parte din procesiune dar datorita inghesuielii si aglomeratiei filmarea nu este prea buna, asa ca am cautat pe youtube videoclipul de mai sus pentru a va prezenta frumoasa atmosfera cu ocazia sfintelor sarbatori de Paste. (acest videoclip de pe sit-ul oficial de turism al Barcelonei reda secvente din cadrul tuturor procesiunilor din Saptamana Mare)
In timpul slujbei prin piata din fata bisericii a trecut si o alta parada de data aceasta cu „giganti”. Aceste parade cu statuile uriase numite giganti purtate de oameni pe umeri se pot vedea in timpul festivalurilor stradale. Acesti „giganti’ dateaza din anul 1601 si pot fi admirati in interiorul unei biserici gotice din secolul al XIV lea, biserica aflata in PIATA SANTA MARIA DEL PI.
Ne intoarcem si pornim asadar pe bulevardul LA RAMBLA dinspre PIATA CATALUNYA. Piata Catalunya este piata unde se termina partea veche a orasului si incepe partea noua a orasului construita la inceputul secolului al XX lea. Aici este considerat centrul geografic al orasului. Accesul la piata se face pe la statia de metrou Catalunya.
De la Piata Catalunya am plecat spre Monumentul lui Columb de langa port pe celebrul bulevard LA RAMBLA. Este un bulevard foarte populat cu un traseu pietonal pe mijloc, strajuit pe ambele parti de platani. Pe acest traseu se gasesc magazine cu flori, ziare, reviste, cafenele, animatori, dansatori de flamenco, cantareti. De o parte si de alta a acestui traseu pietonal se gaseste soseaua si cladirile care contin la randul lor magazine, muzee, etc. Bulevardul are o lungime de 1,3 km si o mare densitate de obiective turistice. Primul obiectiv intalnit este Font de Canaletes, o fantana cu apa potabila care este astazi un loc de intalnire al tinerilor si in special al ultrasilor de la FC Barcelona.
CATEDRALA BARCELONA – Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia
Despre inceputurile catedralei nu se stiu multe lucruri, dar conform documentelor scrise se atesta ca viata religioasa in Barcelona era in anul 343 destul de infloritoare. Astfel biserica episcopala din Barcelona trimite la Congresul de la Sardica din anul 343 un numar de 5 preoti. La acest congres al episcopilor crestini se formulase deja principiul neamestecului imperial in afacerile ecleziastice. In urma sapaturilor efectuate langa peretele de est al catedralei Barcelonei a fost descoperita o cladire cu 3 nave, separate prin 2 seturi de coloane de marmura alba, cladire atestata in secolul al IV lea. Aceasta biserica veche a adapostit moastele Sfintei Eulalia (martirizata in timpul persecutiei crestine din Imperiul Roman in timpul domniei lui Diocletian) moaste care au fost ascunse aici din calea invadatorilor arabi. In timpul invaziei arabe de la anul 711 conducatorul arab Almansor a trecut prin foc si distrugere orasul, dar biserica a ramas in picioare pana in anul 1406. In anul 1406 Contele Barcelonei Ramon Berengue a inceput constructia unei alte catedrale romano catolice. Aceasta a doua biserica a fost sfintita la 18 noiembrie 1058.
Actuala catedrala gotica a fost construita pe ruinele primei biserici amintite si langa a doua biserica. La 1 mai 1298 sub domniea regelui Iacob al II-lea al Aragonului a inceput constructia actualei catedrale. In anul 1448 manastirea este terminata . Dimensiunile exterioare ale Catedralei sunt de 93 de metri lungime, 40 de metri latime și 28 de metri inaltime in nava centrala. Clopotnita are o inaltime de 54 de metri.
La 1 aprilie 1493 in Catedrala Barcelonei avea sa aiba loc botezul primilor indieni adusi de Cristofor Columb din Caraibe in Europa. Tot in biserica se gaseste si crucea purtata de crestini in timpul bataliei de la Lepanto din anul 1571.( batalie care a avut loc intre flota coalitiei catolice Liga Sfanta si flota Imperiului Otoman, batalie finalizata cu infrangerea otomanilor).
Fiind slujba de Florii nu am putut sa intru in biserica principala, dar am putut admira arcadele inchise cu grilaj de fier din secolul al XV lea si o fantana cu apa potabila asezata in curtea interioara a bisericii, fantana unde se gasesc 13 gaste (aceste gaste sunt in numar de 13 pentru a ne aduce aminte de sfanta Eulalia care a fost martirizata la varsta de 13 ani). Pe pardoseala se pot admira pantofi si foarfece gravate care amintesc de ajutorul breslelor de cizmari, croitori etc care au donat bani pentru constructia capelei.
Program : L-V 12:30 – 19:45 ; S-D toata ziua ; iar urcarea in turnul bisericii se face de L-S intre orele 10-12. In restul timpului catedrala este deschisa pentru inchinare si rugaciune.
PALATUL PRIMARIEI – Palau de la Generalitat
Palatul Primariei se gaseste in Placa de Sant Jaume fiind centrul adminstrativ al orasului si sediul guvernului catalan. Fiind construita intre secolele al V lea si al XVII lea cladirea prezinta elemente gotice, renascentiste, baroce si neoclasice. Acest palat a fost construit pentru a oferi un loc permanent „primului parlament din Europa”. Acesta a fost desfiintat in anul 1714 cand orasul este cucerit de regele Filip al V lea, dar a fosr restabilit in timpul celei de-a doua republici.
Trebuie amintit ca la Barcelona pe Rambla se gaseste si un muzeu unic in Spania MUZEUL EROTIC
PIATA BOQUERIA –
Un obiectiv interesant situat pe La Rambla este si Piata Boqueria unde se gaseste o piata alimentara si unde in vechime aveau loc executiile publice. Cand am vizitat-o noi era inchisa.
MUZEUL DE CEARA DIN BARCELONA –
Aproape de capatul bulevardului Rambla se poate vedea un chiosc verde unde se gasesc bilete pentru accesul la Muzeul de Ceara din Barcelona. Aici se gasesc 360 de sculpturi din ceara ce reprezinta diferite persoanlitati ale lumii, grupati pe categorii. Astfel intalnim in muzeu presedintii unor tari : Tito, Lenin, Churchill, Yasser Arafat, Hitler, Sadam Husein. Alte grupuri de statui ii reprezinta pe Napoleon cu Josephina, Antonio cu Cleopatra; marii navigatori, oamenii de stiinta Pierre si Marie Courie, Einstein. Traseul prin muzeu este indicat de marcaje si la un moment dat ajungi la un lift cu care trebuie sa cobori intr-o parte a muzeului mai horror. Statuile din ceara sunt lucrate asa de bine incat crezi ca personajele sunt vii si te privesc. In interior este semiintuneric si personal va spun ca mi-a fost un pic frica chiar daca mai era o prezenta vie acolo (prietena mea). Fiind inconjurat din toate partile de aceste statui foarte bine realizate aveam senzatiei ca toti se uita la mine.
In muzeu a fost amplasata statuia din ceara a lui Jules Verne si o miniatura a submarinului Nautilus prin care poti trece si intra intr-o alta lume cu chipuri de ceara. Intalnim astfel astronautii care au fost pe Luna, personajele din filmul Star Trek, o pestera care prezinta oamenii cavernelor apoi camere de tortura care contin capete de ceara infipte in par, Ioana DArc cum arde pe rug, scene de tortura cu fundal sonor asa ca iti doresti sa iesi cat mai repede de acolo. Nu imi pare rau ca l-am vizitat si recomand sa il vizitati deoarece este ceva unic si special.
Iesind de la Muzeul de Ceara ajungi imediat la MONUMENTUL LUI COLUMB – monument ridicat in anul 1888 pentru Expozitia Mondiala. Bulevardul La Rambla continua spre port si plaja avand denumirea de Rambla de Mer.
Peste drum de Coloana lui Columb se gaseste MUZEUL MARITIM AL BARCELONEI – La acest muzeu se poate afla istoria navigatiei in provincia Catalonia prin prezentarea unor colectii frumoase de barci de pescuit, vapoare, nave de lupta, dar si prezentarea la scara naturala a navei comandant victorioase a lui Don Juan de Austria in batalia de la Lepanto.
Program de lucru : toata saptamana de la orele 10 la 20.
Traseul de a doua zi a pornit de la Monumentul lui Columb pe RAMBLA DE MAR – continuarea bulevardului La Rambla pe un pod pietonal din lemn, dar de data aceasta pe malul marii si in port.
Chiar in fata noastra intalnim mallul Maremagnum unde la etaj poti sa iei masa de pe terasa si sa admiri activitatea din port.
Cea mai mare atractie a zonei este OCENARIUL DIN BARCELONA aflat langa mallul Maremagnum – Aici se pot vedea acvarii imense cu diferite vietuitoare marine din toate marile si oceanele lumii. Acvariul din Barcelona are 36 de metri in diametru, 5 metri adancime si contine aproximativ 4 milioane litri de apa.
In cadrul acvariului se gaseste un tunel transparent lung de 80 metri, inconjurat de apa si unde te deplasezi pe o banda rulanta putand admira lumea acvatica plina de rechini, pisici de mare, anghile, etc.
Pe debarcader se gaseste si TORRE DE JAUME I – construit in 1931, cu o inaltime de 119 metri, de unde pleaca telecabina spre Colina Montjuic.
Langa Acvariu se poate vizita si MUZEUL DE ISTORIE AL CATALONIEI.
In PORT VELL se pot admira vasele de croaziera, vasele de agrement precum si vanzatorii ambulanti care au expuse pe jos cearsafuri cu adidasi, ochelari de soare, magneti, etc. Se poate vedea si cladirea World Trade Centre din Barcelona.
In departare se poate vedea si Hotelul W cu arhitectura sa frumoasa.
Langa Ocenariu am zarit o nava cu panze care se pregatea sa plece (nava asemanatoare cu bricul Mircea al Romaniei). Aceasta nava numita KRUZENSHTERN a fost construita in anul 1926 in Germania si a fost predata Rusiei (foste URSS) in anul 1946 ca prada de razboi, luand numele unui mare explorator german in serviciul rus, Adam Iohann Krusesnstern (1770-1846). Portul de origine al acestei nave este in Kaliningrad. Nava se putea vizita, dar ploaia torentiala care a curs necontenit o zi si o noapte a facut ca sa nu pot sa urc pe nava.
De la PORT VELL se poate ajunge pe PLAJA care se imparte in 6 sectoare, plaje prevazute cu dusuri, baruri, posturi de prim ajutor, salvamari, sezlonguri, etc. Plajele sunt numite : PLATJA DE SANT SEBASTIA, PLATJA DE LA BARCELONETA, PLATJA DE NOVA ICARIA, PLATJA DEL BOGATELL, PLATJA DE LA MAR BELLA si PLATJA DE LLEVANT.
De la PLAJA BARCELONETA ne indreptam spre PARC DE LA CIUTADELLA. Parcul Ciutadella este un loc de relaxare pentru localnici si turisti care cuprinde un lac cu barcute, gradini de palmieri, muzee si o gradina zoologica. Ca muzee intalnim Muzeul Muzicii (Museu de la Musica). Parcul se intinde pe o suprafata de 30 de hectare, iar intrarea este gratuita. In palmierii ce strajuiesc parcul se pot admira papagalii verzi de palmier care fac o galagie placuta si care te incanta cu activitatea lor de crestere al puilor.
La marginea parcului intalnim CASTELUL CELOR 3 DRAGONI (Castell dels Tres Dragons). Aceasta cladire a fost construita cu prilejul Expozitiei Universale din anul 1888 si astazi adaposteste MUZEUL DE STIINTE.
La iesirea din parc se poate admira si ARCUL DE TRIUMF, aflat langa statia de metrou cu numele Arc de Triomf. Arcul de triumf a fost construit pentru a marca intrarea in spatiul expozitional al Expozitiei Universale din 1888.
Drumul nostru continua spre MUZEUL CIOCOLATEI si MUZEUL PICASSO pentru ca mai apoi sa ajungem in Piata Catalunya.
MUZEUL CIOCOLATEI – prezinta o istorie ilustrata a originilor ciocolatei, cum au sosit in Europa primele boabe de cacao, cum au fost apoi prelucrate pentru a se obtine ciocolata. In secolul al XV lea cand boabele de cacao au fost aduse de navigatorul sub steag spaniol Cristofor Columb, portul Barcelona a devenit punct de plecare pentru comercializarea ciocolatei in Europa.
Biletul de intrare la muzeu este din ciocolata (fiind practic o ciocolata, dar si mai interesant este faptul ca la achizitionarea biletului te intreaba din ce tara esti si pe bilet va scrie in limba ta, la noi romana). In interiorul muzeului pe langa prezentarea istoriei ciocolatei se gasesc numeroase sculpturi de ciocolata ce reprezinta cladiri istorice, personaje de desene animate. Ultima sectiune a muzeului este dedicata masinilor necesare producerii ciocolatei.
P.S. Am incercat sa surprind esentialul si am lasat in articol link-urile oficiale ale muzeelor, institutiilor, bisericilor unde se pot afla mai multe informatii. In limita timpului vor mai urma 2 articole in care voi prezenta iar un traseu de 2 zile, dar si un articol intitulat „Pe urmele lui Gaudi’ – unde vom trece in revista toate constructiile din Barcelona ale marelui sculptor Antoni Gaudi.
Ce concediu fain ati avut ❤
ApreciazăApreciază
Asa este!. Multumim!
ApreciazăApreciază
Pingback: Hoinari prin Barcelona – ziua 3 – Colina Montjuic | peregrinprinlume
Pingback: Pe urmele lui Antoni Gaudi in Barcelona | peregrinprinlume