Scurta incursiune in istoria Republicii Turcia si a orasului Istanbul


Dupa 8 ani de la prima vizita pe malul Bosforului m-am reintors saptamana aceasta la Istanbul in cadrul unei excursii oraganizate de agentia de turism Hai sa Socializam. Cu aceasta ocazie am revazut principalele obiective turistice din oras impreuna cu mama mea. La prima vizita la Istanbul nu aveam blog asa ca acum am ocazia sa va povestesc despre acest oras, istoria sa si principalele obiective turistice.

In randurile de mai jos am sa fac o mica DESCRIERE GEOGRAFICA a orasului Istanbul.

Dezvoltarea orasului Istanbul inca din Antichitate a fost posibila datorita asezarii strategice pe cele 2 maluri ale stramtorii Bosfor, stramtoare care leaga Marea Neagra de Marea Marmara. Este singurul oras din lume care se afla pe doua continente. In general este format din 3 sectoare mari : sectorul european, situat pe teritoriul peninsulei din partea de sus a lagunei Cornul de Aur, sectorul Orasul Nou sau Galata aflat la nordul lagunei si sectorul asiatic. Sectorul european este divizat pe o lungime de 7 km de laguna Cornul de Aur.

Orasul Istanbul este punctul de intalnire si confluenta al Orientului cu Occidentulul, al Asiei cu Europa si al Islamismului cu Crestinismul. In Istanbul se estimeaza ca se gasesc jumatate din totalul monumentelor istorice si muzeelor din Turcia. Ca sa poti sa spui ca ai vizitat orasul ai nevoie de cel putin 10 zile de sejur.

ACCESUL IN ORAS : cu masina, cu trenul CFR (existand pe cursul verii curse directe Bucuresti – Istanbul) si cu avionul.

Cu avionul se poate ajunge pe noul aeroport din Istanbul asezat la 40 de km de oras cu cursele operate de : Tarom si Turkish Airlines.

Pentru a ajunge de la aeroport in oras exista pe langa varianta taxiului, transferul cu autobuzul care costa in jur de 20 de lire turcesti. Orarul si pretul autobuzelor se poate afla la : https://hava.ist/en/new-timetables

In oras deplasarea se poate face cu metroul sau autobuzele. La adresa de mai jos se gasesc toate detaliile, pret, harta metrou, etc. https://www.metro.istanbul/#plan_journay

…podul Fatih Sultan Mehmet – una din legaturile ruitere dintre Europa si Asia in Istanbul

Asa cum v-am obisnuit cand merg intr-o tara straina ma intereseaza istoria locului respectiv, relatiile acelui stat cu tara noastra precum si obiectivele turistice care au legatura cu Romania. In acest sens lucrurile devin mai interesante din punctul meu de vedere pentru faptul ca turcii otomani au jucat in curs de mai multe secole, „o actiune determinatoare asupra vietii politice a poporului romanesc si asupra dezvoltarii lui nationale.” (Dimitrie Onciul, Romanii si ungurii in trecut, Bucuresti, 1928)

Acum 2 ani cand am citit aceasta carte a marelui istoric Dimitrie Onciul am fost curios sa aflu care este povestea turcilor otomani (de unde au venit in Europa si cum au influentat viata, economia si politica tarilor europene) asa ca am sa prezint pe scurt cateva lucruri pe care le-am aflat si eu. In acelasi timp voi prezenta si cateva date istorice si geografice despre Turcia mai ales ca intentionez sa mai revin in aceasta tara cu o istorie milenara foarte bogata.

Turcia este o tara intinsa pe doua continente Europa si Asia. Cea mai mare parte a suprafetei sale se gaseste pe teritoriul continentului Asia (Peninsula Anatolia sau Asia Mica), iar in Europa (Peninsula Balcanica).

D.p.d.v. geografic Turcia este impartita in mai multe regiuni conform hartii de mai jos (harta preluata cartea de prezentare “Turcia Arta de a calatori” editata de Ministerul Culturii si Turismului din Turcia)

Oamenii au locuit pe teritoriul Turciei inca din cele mai vechi timpuri. Zona Turciei a fost populata de-a lungul timpului de diferite grupuri etnice care s-au amestecat cu populatia bastinasa, astfel incat fiecare civilizatie a venit cu cate ceva nou. De pe urma acestor civilizatii antice au ramas astazi o multime de obiective arheologice si de artefacte ceea ce face ca Turcia sa fie una din tarile cu cel mai mare potential turistic din lume. Pe teritoriul Turciei s-au dezvoltat 2 din cele mai mari religii ale lumii : Crestinismul si Islamismul.

Peninsula Anatoliei este inconjurata de 3 mari : Marea Neagra, Marea Egee si Marea Mediterana. In mijlocul acestei peninsule se gaseste podisul cu acelasi nume  cu o altitudine de 1000 de metri. In jurul acestui platou central se gasesc o serie de munti. Astfel la est de podis gasim muntii Armeniei continuatori ai muntilor Caucaz, la nord paralel cu Marea Neagra muntii Pontici, la sud muntii Taurus, iar de la hotarul de vest al Asiei Mici catre centrul podisului se gasesc muntii Antitaurus.

Prin trecatorile din regiunea Anatoliei au trecut armatele lui Alexandru Macedon in anul 333 i.Hr dupa victoria impotriva regelui Darius al Persiei (batalia de la Issos).

Din scrierile cuneiforme ale asiro babilonienilor aflam ca in zona Anatoliei se gasea un mare regat, regatul “Tării Hatti” ai carui locuitori se numeau hititi si care au dominat antichitatea intre anii 1760 – 1200 i.Hr. Capitala regatului hitit era pe valea raului Kîzîl Irnak la Hattusas. (provincia actuala Bogazkale, astazi sit- ul arheologic fiind in patrimoniul mondial Unesco). Asadar imperiul Hitit care avusese lupte cu vechii egipteni , babilonieni si asirieni este cucerit in jurul anului 1200 de o coalitie de popoare numite “Popoarele Marii”. Din aceasta coalitie faceau parte : tracii, greci aheieni, ilirii si etruscii

Prabusirea Imperiului Hitit a dus la aparitia unor alte state mai mici dintre care s-au facut remarcati “urarienii” stabiliti in jurul lacului Van (Van Golu) si frigienii. In jurul anilor 590 i.Hr. trupele mezilor – (popor indo european care mai tarziu va face parte din Imperiul Medo Persan) cuceresc capitala regatului urarienilor.

Frigia este o veche regiune istorica din Turcia care s-a dezvoltat in jurul raului Halys din Anatolia in urma dezmembrarii regatului hitit. Perioada regatului Frigiei a tinut de la disparitia hititilor in 1200 i.Hr si pana la cucerirea de catre Lidieni in secolul al VII lea i.Hr. Se pare ca frigienii erau un popr de origine traca.

Regatul Lidiei a durat pana in anul 547 i.Hr. odata cu cucerirea persana cand devine satrapie (provincie persana)

Imperiul Medo – Persan a fost unul din cele mai marete imperii ale istoriei. Imperiul a fost fondat la mijlocul secolului al VI lea i.Hr si a atins expansiunea maxima in timpul domniei lui Cyrus cel Mare. 200 de ani mai tarziu Imperiul persan avea sa fie cucerit de catre Alexandru cel Mare. Astfel persii in istoria Asiei au cedat locul grecilor.

Au urmat grecii eoloeini si ionieni care au format orasele colonii : Efes, Smirna, Milet, iar in anul 680 i.Hr au fondat actualul oras Byzas sau Istanbul.

Conform legendei un navigator razboinic pe nume Byzas a plecat cu oamenii sai din cetatea grecilor dorieni Megara si au fondat orasul Byzantion (Istanbul). Pozitia sa geografica si existenta naturala a portului au facilitat schimburile comerciale ce au facut ca noul oras Bizant sa se dezvolte rapid si sa devina bogat. Orasul Bizant trece succesiv sub ocupatia persilor in anul 513 i.Hr, apoi sub ocupatia Atenienilor 407 i.Hr. si in anul 405 i. Hr. orasul ajunge sub ocupatia Spartei.

In anul 27 i.Hr poporul Galatenilor s-a asezat in partea asiatica a orasului, iar in anul 146 i.Hr. prin pactul incheiat cu imperiul Roman au trebuit sa se ocupe de paza orasului.

In anul 196 d.Hr. imparatul Roman, Septimius Sever a alipit orasul imperiului Roman. In anul 330 d.Hr. dupa numeroasele lucrari de constructie facute in oras imparatul Constantin cel Mare si mama sa Elena vor da numele orasul Constantipol. Astfel orasul Constantinopol avea sa fie declarat al doilea mare oras al imperiului Roman. In timpul lui Constantin orasul este fortificat cu un nou zid de piatra. Dupa moartea imparatului Teodosiu I incepand cu anul 395 imperiul Roman intra in declin, atacurile poparelor barbare erau din ce in ce mai numeroase si astfel orasul Constantinopol devine capitala noului imperiu Roman de Rasarit.

In anul 476 Roma este cucerita, Imperiul Roman de Apus va disparea, astfel ca pana in 1453 la cucerirea otomana va ramane doar Imperiul Roman de Rasarit cu capitala la Constantinopol. Perioada de maxima inflorire a orasului cand a fost construita si Hagia Sofia a fost in timpul imparatului Iustinian 527 -565.

Incepand cu anul 666 si pana in 870 navalitorii arabi au asediat cetatea de 8 ori fara a putea sa o cucereasca. In aceasta perioada conflictele dintre biserica catolica si biserica ortodoxa vor duce la marea schisma din anul 1054, iar Constantinopolul va deveni centrul religios si spiritual al ortodoxiei.

Iata-ne ajunsi la anul in care turcii selgiucizi isi vor face prezenta la marginea podisului Anatoliei pentru ca in anul 1068 sa invadeze Anatolia, posesiune a Imperiului Bizantin.

…Saladin -Sultanul Egiptului

Sa vedem ce aflam din istorie despre turcii selgiucizi care sunt diferiti de turcii otomani numiti si “oguzi”.

La sfarsitul secolului al VI lea in zona Asiei Centrale pe teritoriul actual al fostelor state sovietice : Kazahstan, Kargastan, Uzbekistan, Turkmenistan isi vor face aparitia triburile razboinice nomade turce venite din zona muntilor Altai. Astfel in partea de est a Turkmenistanului pe Drumul Matasii se aseaza triburile uigurilor, in muntii Tiansin triburile kargazilor, triburile oguzilor se aseaza intre Marea Caspica si Lacul Aral, iar in partea vestica a Kazahstanului triburile turce ale cumanilor si pecenegilor.

In anul 1036 triburile pecenegilor vor ajunge in nordul Marii Negre, vor ataca si devasta cetatile Capidava si Dervent din Dobrogea. In anii 1046 -1047 Imperiul Bizantin este atacat de pecenegi astfel ca pentru o perioada de timp pecenegii se vor aseza pe teritoriul Dobrogei si al Bulgariei, fiind cu greu opriti de imparatul Bizantin Constantin al IX lea Monomahul (1042 – 1055).

In anul 1067 are loc patrunderea cumanilor pe teritoriile romanesti punand capat dominatiei politice ale pecenegilor. La inceput cumanii au invadat Moldova, apoi Tara Romaneasca si Transilvania. De aici au pornit campanii impotriva imperiului bizantin si regatului Ungariei. In timp vor fi asimilati de masa populatiei romanesti, iar dominatia lor politica se va intinde pana la venirea razboinicilor mongoli tatari.

Pecenegii vor disparea in anul 1122 in urma luptei pierdute cu imperiul Bizantin condus de imparatul Ioan al II lea Commen (1118 -1143)

Din tribul turcilor oguzi s-au desprins spre sfarsitul secolului al X lea turcii selgiucizi, numiti asa dupa conducatorul lor Selgiuk. Selgiucizii vor pleca si vor cuceri Iranul, Irakul, Azerbaidjanul si Armenia amenintand Imperiul Bizantin. Odata cu batalia de la Manzikert (1071 ) intre turcii selgiucizi si imparatul bizantin Romanos Diogenes, ( batalia terminata cu infrangerea bizantinilor si umilirea imparatului bizantin de catre Alparslsan conducatorul selgiucizilor prin faptul ca turcul si-a pus piciorul pe capul imparatului ca semn de biruinta) incepe dominatia selgiucizilor asupra Anatoliei. In timpul Cruciadei a IV a cand neintelegerile intre feudalii apuseni si regele Bizantului au facut ca cruciatii sa ocupe Constantinopolul, selgiucizii au profitat croindu-si drum spre mare si reusind sa atinga in acea perioada intinderea maxima.

Navalirea mongolilor in Asia Centrala si cucerirea teritoriilor triburilor turce sub domnia lui Ginghis han (1206 -1227) au facut ca tribul Kaia un trib nomad din ramura oguzilor (trib remarcat prin manuirea armelor) sa plece spre Turcia de astazi intrand pe teritoriul Selgiucizilor. Conducatorul lor se numea Suleiman si a murit inecat cand trecerea raul Eufrat. Urmasul sau Ertogrul va deveni aliatul selgiucizilor impotriva bizantinilor. Fiul lui Ertogrul Osman I (1299 – 1326) este cel ce a dat numele sau dinastiei conducatoare a emiratului, iar dupa numele lui supusii sai au fost numiti turci otomani sau osmanli. Istoria Imperiului otoman avea sa inceapa asadar odata cu domnia lui Osman I.

Sub domnia lui Osman I si a fiului sau Orhan, imperiul selgiucizilor slabit de luptele cu cruciatii, cu bizantinii si cu rascoalele poporelor cucerite va fi cucerit bucata cu bucata de catre vechii aliati turcii otomani. In anul 1330 in urma luptelor dintre bizantini si turcii otomani, bizantinii vor fi infranti si vor trebuie sa treaca Bosforul  lasand in mana turcilor toate posesiunile din Asia Mica. In acelasi an turcii otomani au cucerit si cetatea de la Niceea, iar imperiul Bizantin a ramas in Asia Mica doar cu orasul Constantinopol.

In anul 1261 Constantinopolul trece sub conducerea dinastiei paleologilor, iar la sfarsitul secolului al XIV lea, orasul este impresurat pentru prima data de turcii otomani. Sultanul Baiazid I ataca cetatea in 1390, Murad al II lea in 1442 pentru ca in anul 1453 Mahomed al II lea sa cucereasca Constantinopolul. Orasul este redenumit Istanbul si devine a treia capitala a otomanilor dupa orasele Bursa si Edirne.

Dupa anul 1517 cand otomanii cuceresc Egiptul, orasul Istanbul devine califat fiind astfel considerat centrul intregii comunitati musulmane si practic capitala principala a Imperiului Otoman.

Cartierele Sarayburnu (Capul Palatului) si Sultanahmet (Moscheea Albastra) au fost centrul peninsulei istorice unde au fost construite palatele imparatilor romani, bizantini si otomani, centru in jurul caruia orasul s-a dezvoltat nespus de mult de-alungul timpului

Spre sfarsitul secolului al XVII lea o parte din palatele si cladirile orasului au suferit deprecieri ca urmare  a cutremurelor si a incendiilor.

La 15 martie 1919 orasul este ocupat de armatele Antantei. Dupa victoria din razboiul de eliberare la data de 13 octombrie 1923 sultanatul si califatul au fost abrogate, iar orasul Ankara este declarat drept capitala a Republicii Turciei.

Trebuie sa precizam ca orasul Constantinopol in timpul dominatiei Imperiului Bizantin a fost condus si de doi imparati ai caror urmasi au avut un rol important in istoria Tarilor Romane. Astfel in toamna anului 1341 de ziua Sfantului Dumitru langa cetatea Didymoteicho din Grecia de azi, Ioan Cantacuzino reprezentant al unei familii de nobili bizantini, ( familia Cantacuzino )este proclamat imparat al Bizantului de catre sustinatorii sai sub numele de Ioan al IV lea (1341 – 1354). Urmasul sau Matei Cantacuzino a domnit la Constantinopol intre anii (1353 – 1357).

Printre descendentii sai se numara celebrul Mihail Catacuzino (1517 – 1578) numit fiul Dracului sau “Seitanoglu”. Nepotii sai vor emigra in Tarile Romane in secolul al XVII lea formand bazele familiei Cantacuzine pe teritoriul Romaniei.

P.S. Pozele cu batalia de la Issos, harta Orientului Antic, harta imperiului Roman si harta imperiului Persan au fost preluate din Manualul de istorie Antica pentru clasa a IX a licei, Ion Dragomirescu, Nicolae Lascu, EDP – Bucuresti 1967

Pozele cu cei 3 sultani otomani ce au asediat orasul Constantinopol sunt facute in Florenta la Galeriile Uffizi.

Si poza lui Saladin conducatorul turcilor selgiucizi se gaseste in Galeria Uffizi.

In articolul urmator vom continua descrierea calatoriei noastre printreobiectivele turistice ale orasului.

3 gânduri despre “Scurta incursiune in istoria Republicii Turcia si a orasului Istanbul

  1. Pingback: Weekend la Istanbul | peregrinprinlume

  2. Pingback: La pas prin Veliko Târnovo – peregrinprinlume

  3. Pingback: Brăila – orașul dunărean al muzicii și al artelor – peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.