Dealul Repedea si Movila lui Burcel


Pe drumul national DN24 Vaslui Iasi, gasim o destinatie turistica mai putin cunoscuta, la km 27 pe dreapta in dreptul localitatii Codaesti, Movila lui Burcel.

intrare movila lui Burcel

DSCF0474

DSCF0472

Movila lui Burcel face parte din cadrul retelei de arii protejate NATURA 2000 si se intinde pe o suprafata de 13 hectare. Aici se gaseste o padure de stejari si deasemena o multime de plante unice in Romania cum ar fi: tartan, stanjenel de stepa, diditel, ruscuta, zavastuca…

diditel

DSCF0503

tartan

DSCF0525

Numele de Burcel, provine de la unul din ostenii domnitorului Stefan cel Mare care luptase la Razboieni alaturi de domnitor. Cred ca ne aducem aminte de „Soiman al lui Burcel” din cartea „Povestiri Istorice” ale lui Dumitru Almas, colectie de carti pe care le citeam la clasele mici.

DSCF0473

Legenda spune, ca in timp ce se plimba prin tara, Stefan cel Mare intalneste un taran fara o mana care ara o bucata de pamant in ziua de duminica. Luat la intrebari de ce ara duminica in zi de sarbatoare , taranul ii spune ca a ramas fara o mana in batalia cu turcii si astfel nemaiputand sa munceasca, a ajuns sarac. Asa ca un vecin i-a dat si lui plugul cu boi imprumut numai duminica, ca sa poata sa lucreze bucata sa de pamant. Intristat de cele auzite, domnitorul Stefan ii da o punga cu galbeni si ii spune sa isi cumpere boi si plug si deasemena sa primeasca dealul care ii va purta numele. Si Burcel, sa stea in varful dealului, avand sa anunte cand vede venind oastea turceasca si tatareasca.

DSCF0471

Pe panoul de la soseaua se gaseste aceasta legenda, iar pe partea cealalata, o poezie a lui Vasile Alecsandri. In varful dealului este ridicat un monument de piatra si unul de fier.

DSCF0526

Pe acelasi deal se gaseste si un schit de lemn, Schitul Sfintii Imparati, sfintit in 1997. În prezent există trei corpuri de chilii, un aghiazmatar frumos sculptat în lemn de stejar, o manastire noua aproape de finalizare (se lucreazala interior), precum şi un bust al lui Ştefan cel Mare.

 

Manastirea cea noua poarta hramul „Sfantul Stefan cel Mare„.

De sus, dupa movila se deschide o panorama foarte frumoasa asupra Podisului Moldovei, cu parcelele de pamant frumos plantate cu rapita, grau, iar in fundal lacul de acumulare de la Solesti. Culorile care se vad sunt frumoase, astfel galbenul florilor de rapita, contrasteaza cu verdele crud al graului, cu solul maro abia plantat, totul impartit pe loturi parcelate.

 

Monumentul din varful dealului este alcatuit din trei cruci uriase de piatra care simbolizeaza: Sfanta Treime si cele trei tari romanesti unite: Muntenia, Moldova si Transilvania.

Mergand spre Iasi am oprit la marginea satului Paun pe dealul Repedea, in punctul „La Releu” (cum il numesc localnicii).

Ajuns acolo, am aflat de pe  panoul informativ, ca langa releul amplasat pe deal, se gaseste rezervatia paleontologica Dealul Repedea.

Rezervatia paleontologica Dealul Repedea este compusa din depozite masive de gresii calcaroase si calcare, datand din sarmatianul mijlociu, cu urme fosile de moluste.

In afara de stratele geologice cutate cu urme de fosile in ele, pe aceste dealuri se remarca formatiuni spectaculoase de stanca din loc in loc (datorata prabusirilor) care dau rezervatiei un aspect frumos. De aici se deschide o larga panorama asupra orasului Iasi si a Podisului Central Moldovenesc.

Un lucru ciudat este ca in afara de iarba cu care sunt imbracate dealurile, se gasesc si paduri de pini. (caracteristici doar zonelor montane).

In weekend, foarte multi ieseni vin „La Releu” cu familiile ca sa se distreze si relaxeze.

2 gânduri despre “Dealul Repedea si Movila lui Burcel

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.