Fascinanta lume a Alhambrei


In luna martie a anului trecut am fost sa vizitez doua dintre cele mai grandioasele constructii ale lumii arabe din Europa, ALHAMBRA si MOSCHEEA DIN CORDOBA.

In articolul de astazi vom descoperi amprenta lumii arabe asupra Europei in domeniul artelor, mai ales prin prisma celor doua constructii amintite.

Timp de aproape 1000 de ani Islamul si lumea araba au fost o mare forta culturala in istoria Europei prin cucerirea Peninsulei Iberice. In acelasi timp arabii au exercitat o influenta enorma asupra constituirii si dezvoltarii stiintei europene din timpul Evului Mediu si al Renasterii. Intre secolele VIII – XIII a fost atins apogeul stiintei in cele 3 centre de cultura araba : Bagdad in Asia, Cairo in Africa si Cordoba in Europa.

Harta expansiunii arabe – poza preluata de la muzeul Luvru din Paris

La dezvoltarea culturii arabe si-au adus aportul savantii de origine persana si iraniana care in urma cuceririi arabe au editat lucrari in limba acestora. In acelasi timp, arabii au preluat mostenirea stiintifica transmisa de catre greci. Astfel, arabii au meritul de a fi salvat prin traducere numeroase carti grecesti, carti care astazi nu mai ajungeau in Europa.

Atitudinea toleranta si cosmopolita a califilor arabi va atrage savanti din Europa si Orientul Apropiat. Oamenii de stiinta evrei vor traduce din limba araba pentru europeni textele vechi preluate de la greci.

de la stanga la dreapta filozofii arabi si evrei: Maimonides (1135-1204) , Averoes (1126-1198), Ibn Arabi (1165-1241) si regele Alfonso X el’Sabio

Pe continentul Europa civilizatia araba a adus studiul stiitelor exacte – aritmetica, geometria, algebra, astronomia, si muzica. Descoperiri remarcabile au facut si in : biologie, zoologie, geografie, medicina si fizica.

In anul 711 d. Hr. armata regelui vizigot Roderic in numar de 90000 de soldati este infranta de cei 70000 de soldati berberi care trec stramtoarea Gibraltar si astfel are loc sfarsitul stapanirii vizigotilor in peninsula Iberica. Dupa cucerirea araba din anul 711 peninsula Iberica va face parte din califatul Omayyad.

Alhambra a fost ultima reduta a arabilor in Spania. In anul 1492 ultimul monarh arab va preda cheile Alhambrei regilor Spaniei, Isabela de Castilia si Ferdinand de Aragon.

Cel care va populariza Alhambra pe tot mapamondul si va raspandi legendele, stralucirea, fastul si istoria sa, va fi scriitorul american Washington Irwing. Nascut in 1783 la New York, Irwing a fost un stralucit povestitor care in anul 1829 va face o calatorie pe jos de la Madrid la Granada si se va instala intr-o camera a palatului din Alhambra (aflat atunci in ruina). Acolo va redacta faimoasa carte Alhambra (1832). Cartea sa a fost tradusa si in romana sub titlul de „Povestiri din Alhambra”, Ed. Sport Turism, Bucuresti, 1979. La Alhambra se poate vizita camera in care a fost gazduit Washington Irwing.

Faimosul palat arab din Granada, ALHAMBRA ( nume care inseamna castelul rosu si vine de la culoarea rosiatica a materialelor de constructie) a fost in acelasi timp si fortareata si chiar un mic oras regal.

Alhambra este asezata pe dealul Sabika (100 m altitudine) in partea de nord a orasului Granada. De pe zidurile palatului se pot admira crestele inzapezite ale muntilor Sierra Morena.

Fondatorul Alhambrei a fost un rege arab din dinastia Nasar pe nume Mohamed Ibn-L’Ahmar nascut in anul 1195. In anul 1237 Alhamar a intrat in Granada si si-a luat titlul de rege al Andaluziei, stabilindu-si Curtea regala la Granada. In acea perioada a inceput constructia Palatului Nasrid (PALACIOS NAZARIES).

In timpul domniei sale, Alhamar si-a intarit fortificatiile si a luat masuri de aparare impotriva regatelor crestine din Spania care atacau orasele arabe. Asa se face ca in urma razboiului cu regele Castiliei, Ferdinand al III lea, regele Alhamar va deveni vasalul acestuia. In urma acestui razboi singurul regat arab din Spania ramasese regatul Granadei.

Cel care a infrumusetat Alhambra adaugand si PALACIO DE COMARES va fi un alt rege al dinastiei Nasar, Yusuf Abul Hagig urcat pe tron in anul 1333. Acest print arab a fost un om aparte ca mai toti conducatorii regatului arab al Granadei. In timpul sau s-au infiintat scoli in toate satele, a acordat protectie copiilor, femeilor, a purtat de grija batranilor si bolnavilor. El insusi, un om erudit a sprijinit dezvoltarea stiintelor si a artelor.

A fost un principe generos care a iubit pacea si in  timpul caruia Granada s-a dezvoltat foarte mult. Chiar si fata de dusmanul sau crestin, regele Alfons al XI lea al Castiliei a avut o atitudine foarte binevoitoare. Cand a aflat ca regele crestin a murit de ciuma, cavalerii arabi au purtat doliu pentru acesta. Chiar daca Gibraltarul era asediat de trupele crestine, arabii au incetat ostilitatile. Cand cortegiul funerar al regelui Alfons al XI lea al Castiliei a trecut prin fata zidurilor, arabii au deschis portile cetatii si au permis cortegiul funerar sa treaca linistit in drumul lor spre Sevilia.

Cel care va termina si va infrumuseta constructia Palatului Nasrid a fost sultanul Muhammad al V lea (1354 – 1362). El a completat decoratiile PALACIO DE COMARES si va adauga PALATUL LEILOR, unde se gasesc cele mai frumoase decoratiuni.

Din punct de vedere al stilului decorativ a fost folosit stilul decorativ propriu artei islamice, numit arabesc.

Ovidiu Dramba in Istoria culturii si civilizatiei, vol.4 scria referitor la stilul arabesc : „ Arabescul n-a fost inventat de arabi, dar artistii musulmani l-au complicat si i-au dat o extindere neobisnuita… dovedind o fantezie inepuizabila, o noblete a conceptiei si un uimitor rafinament al executiei. Arabescul reflecta si viziunea filizofica a unui tip uman aplecat spre retragerea in sine, spre activitatea calma a meditatiei, spre organizarea ordonata a geometrismului liniilor si a simetriei motivelor, – si spre bucuria de a gasi mereu noi combinatii cat mai complicate, de meandre, de triunghiuri, patrate, trapeze, poligoane si de stilizarile cele mai capricioase. Elementele pur geometrice se imbina cu frunze de acant sau de feriga, cu vlastare de planta sau vita de vie, incrucisandu-se in toate directiile, nelasand spatii goale- dar nici supraincarcate ; combinatii in care policromia (predominand auriul, albastrul si rosul) completeaza efectul magic produs asupra privitorului.

Vazuta din exerior, Alhambra se prezinta ca o incinta fortificata cu un zid de aparare asezat pe pantele abrupte ale dealului. In interiorul acestor ziduri se gasesc cateva palate ridicate de-alungul timpului de catre diferiti sultani sau chiar crestini. Palatul Nasrid de exemplu a fost resedinta principala a regilor ce au domnit la Alhambra. Alte palate din incinta sunt : Palatul lui Carlos al V lea (Palacio de Carlos V), Alcazaba, Paseo de las Torres, Medina, Generalife.

In anul 1870 Alhambra este decalarata Muzeu National, iar in 1984 va fi inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Palatul Nasrid se compune din trei corpuri de cladiri, fiecare dispus in jurul unei curti. Primul corp numit ‘mexuar” constituia sala de sedinte a consilului de stat.

Alaturi de aceasta sala unde se intruneau conducatorii in situatii de urgenta, se gaseste o mica capela cu un portic de unde se poate admira orasul.

Al doilea corp, „Palatul de Comares” se gaseste in jurul unei curti rectangulare, curte ocupata de un bazin de apa si cu tufe de mirt pe langa bazin.

Fatada the Palacio de Comeras

In centrul acestui palat se gaseste Sala Tronului al carui tavan este captusit cu lemnde cedru si ai carei pereti sunt acoperite de modele specifice lumii islamice. Acest corp a fost construit in timpul sultanului Yusuf I (1333-1354).

Al treilea corp, Palatul Leilor  construit in jurul faimoasei „Curte a Leilor”, contine apartamentele regale si cele mai frumoase decoratiuni ale islamului medieval. Acest corp a fost construit sub sultanul Mohamed al V lea (1362 – 1391). Palatul Leilor isi are denumirea de la fantana din centrul curtii, fantana formata din 12 lei pe unde curge apa.

Palatul este realizat pe doua niveluri cu camerele dispuse in jurul curtii dreptunghiulare, curte care contine cea mai faimoasa fantana din Alhambra si avand cate o galerie de porticuri pe fiecare latura. Aici se organizau petreceri, sarbatori si evenimente diverse.

Picturi din Sala Regilor

Tavanul salii Dos Hermanas

PALATUL GENERALIFE –  a fost construit in secolul al XIV lea si alaturi de Alhambra a fost folosit ca loc de recreere al monarhilor arabi. Terenul din zona palatului Generalife era secetos si lipsit de apa. In acest sens inginerii arabi au transformat zona Alhambrei intr-o zona fertila. Astfel prin canalizarea raului Darro si printr-un sistem ingenios de apeducte, puturi, iazuri, rezervoare de apa au reusit sa aduca apa in palat. Gradinile palatului se intind pe mai multe nivele si fiecare din ele are cate o piscina si o fantana cu apa. Aici se retrageau sultanii impreuna cu familiile lor pentru a scapa de stresul de la Curte. Gradinile sunt pline de racoare, verdeata si flori.

PASEO DE LA TORRES – este drumul de piatra din interiorul zidurilor de aparare ale Alhambrei, drum care uneste turnurile de aparare dintre Puerta del Arrabal si Palatul Generalife. Aceste turnuri in numar de 6 comunica cu gradinile Generalife. Cele 6 turnuri se numesc : Picos, Qadi, Cautiva, Infantas, Cabo de la Carrera si Torre del Agua. In timpul vizitei mele accesul la in interiorul turnurilor era oprit.

PALACIO DE CARLOS al V lea – In anul 1526 imparatul Carol al V lea dupa casatoria abuts la Sevilia cu printesa Isabella a Portugaliei a plecat cu aceasta sa viziteze Granada. Unii spun ca in sinea sa imparatul ar fi dorit sa faca din Granada capitala imperiului sau. El dorea sa construiasca la Alhambra o resedinta regala care sa devina importanta prin insasi locatia sa. Pentru ca cetatea musulmana a Alhambrei renumita in lume a fost cucerita de bunicii lui – monarhii catolici, imparatul a decis sa construiasca si el o cladire din piatra. Aceasta cladire  trebuia sa integreze cele trei forme geometrice ce reprezentau puterea la acea vreme : patratul exterior (simbol al lumii pamantesti), curtea interioara(simbolul lumii intregi), ambele legate de o capela octogonala care la randul ei sa comunice cu Palatul musulman Comares, printr-o cripta la nivelul inferior, dar in aceeasi directie si pe acelasi nivel cu cladirea.

Constructia inceputa de Carol al V lea a fost abandonata in anul 1637, iar restul constructiei de astazi a fost terminat in secolul al XX les. Palatul adaposteste astazi Muzeul Alhambrei si Muzeul de Arta.

ALCAZABA – este o veche constructie (tot din piatra rosie ca si Alhambra), care dateaza dinainte de construirea Alhambrei. Aceasta cladire a fost renovata de catre regii arabi si transformata in fortareata pentru a apara noul domeniu al Alhambrei. Atestarea documentara a vechii constructii este din anul 860. Aceasta are o forma triunghiulara.

ACCES, BILETE, PROGRAM DE VIZITA – ALHAMBRA(vezi link si imagine preluata din ghidul oficial al muzeului)

P.S. Daca ajungeti la Alhambra si aveti timp la dispozitie si pentru orasul Granada, va recomand sa achizitionati GRANADA CARD. Cu acest card aveti acces gratuit si la alte obiective turistice. Detalii in link. Recomand sa va faceti rezervarea din timp (cel putin cu o saptamana inainte in timpul sezonului)

Pentru ca suntem la inceputul unui nou an, va doresc tuturor un an binecuvantat din toate punctele de vedere.

3 gânduri despre “Fascinanta lume a Alhambrei

  1. Pingback: Mezquita – Catedrala Moschee din Cordoba | peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.