Canionul 7 scari si Cascada Tamina


Canionul 7 scari si Cascada Tamina sunt 2 atractii turistice importante ale muntelui Piatra Mare si in acelasi timp sunt doua destinatii cu grad de dificultate mic vara.

CANIONUL 7 SCARI – este unul din cele mai spectaculoase canioane din tara noastra, canion format de apele paraului Sipoaia. Accesul spre canion se face din localitatea Timisu de Jos situata pe DN1 intre orasele Predeal si Brasov (cu trenul CFR si se coboara in statia Timisu de Jos, sau cu masina pe DN1 pana la Dambu Morii).

vedere munti

Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în calcarele jurasice  ale munţilor Piatra Mare, în judeţul Braşov. Canionul reprezintă de fapt nişte chei săpate în calcar, având o lungime 160 m şi o diferenţă de nivel de 60 m, la o altitudine de 948 metri. La intrarea spre Canion se plateste o taxa de acces, iar scarile din canion au fost refacute in noiembrie 2013.

Denumirea de „Şapte Scări” provine de la cele şapte cascade care s-au format ca urmare a rupturilor de pantă. Treptele au înălţimi între 2.5 m si 15 m si se gasesc in albia paraului care in curgerea lui formeaza cascade. Cea mai înaltă cascadă are 35 de metri fiind incadrata de pereţii abrupţi cu înălţimi ce depăşesc 50 de metri.

Cascada Tamina si Cheile Taminei.

Cascada Tamina si Cheile Taminei se gasesc in masivul Piatra Mare, pe Valea  Paraului Piatra Mica la altitudinea de 1100 metri. Pentru a ajunge la casacada se poate merge cu trenul sau cu masina. Cu masina se merge pe DN 1 dinspre Predeal spre Brasov si ne oprim pe partea dreapta in localitatea Timisu de Sus la marginea unui drum forestier marcat cu banda albastra. La fel se ajunge si cu trenul regio pana in localitatea Timisu de Sus, iar din gara se urmareste traseul cu banda albastra pe marginea soselei pana la indicatorul catre casacada Tamina. Aici se gasesc doua drumuri : drumul forestier care ocoleste, iar timpul de deplasare pana la obiectiv este mai lung si traseul turistic marcat cu banda albastra care dupa aproximativ o ora de urcat ne duce la cascada. Drumul continua pe acelasi traseu catre Varful Piatra Mare de unde putem sa mergem spre alta zone frumoase ale masivului Piatra Mare ca exemplu : Pestera de Gheata si Varful Piatra Mare.

indicator cascada

spre chei

abrupt spre cchei drum

DSCF6726

flori

fratele meu

muschi

piatra mica

Mergand pe traseul de munte ne vom intalni de cateva ori cu drumul forestier. Atentie mare pentru ca exista riscul sa treceti pe langa cascada datorita lipsei indicatoarelor. Cand intalniti tablita din poza de mai jos o luati la dreapta pe langa ea si ajungeti la o alta tabla unde gasiti cateva informatii despre casacada. Eu personal am trecut pe langa ea ajungand pana aproape de varful Piatra Mare si a trebuit sa ma intorc.

DSCF6675

DSCF6673

Din informatiile de pe panou aflam ca aceasta cascada este sculptata in calcare coraligene de catre apele paraului Pietrei Mici. Ea este reprezentata de insiruirea a 5 casacde dintre care cea mai inalta este de 10 metri. Cheile Taminei s-au format prin adancirea cu aproximativ 50 metri a unei vechi linii de drenaj aflata pe fisuri verticale  in masa calcaroasa. Vegetatia care imbraca cheile este reprezenata de specii de plante  tipic montane si de molizi. Zona este bogata in mamifere mari, dar cel mai numeros dintre ele este ursul, asa ca zona se numeste „la Ursarie”.

stanca tamina

chei Tamina

chei tamina 1

DSCF6678

DSCF6682

DSCF6696

DSCF6698

DSCF6700

DSCF6702

DSCF6703

DSCF6704

DSCF6707

DSCF6710

DSCF6712

DSCF6715

DSCF6722

Drumul incepe urcand o scara de lemn facuta dintr-un bustean, care te poarta pe deasupra raului, ca apoi sa ai printre stancile inalte care strajuiesc cheile cateva scari metalice pe care trebuie sa le urci. Peisajul este splendid, ai parte de racoare mai ales intr-o zi caniculara.

DSCF6723

Publicitate

2 gânduri despre “Canionul 7 scari si Cascada Tamina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.