Brebu și Pietriceaua – unul dintre cele mai frumoase sate din România


Situată la 100 Km de Bucuresti și la 4 km de Campina pe malul stâng al râului Doftana, Comuna Brebu cu satele adiacente, poate fi o destinație frumoasă de weekeend. Comuna Brebu, face legatură cu alte zone frumoase ale județului Prahova : Orașul Slănic cu Salina Slănic și Muntele Verde, Orașul Văleni de Munte și mai departe spre Cheia și Brasov, sau Baia de sare de la Telega, barajul Paltinul si Valea Doftanei .

brebu

Comuna este așezată pe Platoul Brebu într-o zonă foarte pitorească. Înconjurată de dealuri și munți acoperiți cu fânețe și pomi fructiferi ; cu păduri de tei, fag, stejar, brad ; cu oameni gospodari și primitori, Comuna Brebu a fost de-alungul timpului o zonă foarte cautată de oameni de seamă ai țării noastre: Nicolae Iorga, Alexandru Vlahuța, Stefan Luchian, Nicolae GrigorescuMatei Basarab (care construiește Curtea Domnească de la Brebu) și Sfântul Constantin Brâncoveanu. In cinstea celor doi domnitori amintiți, în Curtea Domnească de la Brebu, s-au ridicat doua statui.

Complexul arhitectural de la Brebu. Este alcătuit din casele domnești, biserica, zidul de incintă și turnul clopoțniță. Construcția va fi începută de către domnitorul Matei Basarab, în anul 1641 și va fi  terminată în anul 1690, de către domnitorul Constantin Brâncoveanu. Această cetate așezată la 60 km de orașul Săcele, în mijlocul dealurilor și a munților, era în conditiile epocii în care românii luptau cu turcii otomani, de un real ajutor domnitorilor români. De la Brebu, legătura cu Principatul Transilvaniei se făcea mult mai ușor pe cărările ascunse ale dealurilor și munților, cărări cunoscute doar de localnici.

Mănăstirea Brebu a  fost zidită de domnitorul Țării Românești, Matei Basarab. La 27 iunie 1650 a început constructia. Biserica are o lungime de 30 metri și o lățime de 10 metri. Este realizată din caramidă, iar zidurile au o grosime de 2 metri. Planul bisericii este identic cu cel al Mănăstirii Dealu de la Târgoviște. Clopotnița este lucrată din caramidă aparentă, având înălțime de 30 metri, fiind decorată la exterior cu brâuri, nișe și borduri. Deoarece pictura originală se deteriorase, între anii 1837 – 1843, biserica va fi zugravită de pictorul Toma Eliadi din București, ca mai apoi în anii 1901 – 1902, altarul să fie pictat în tempera de pictorul Sava Henția

În anul 1901, scriitorul și călătorul român, Alexandru Vlahuță, încântat de plaiurile Doftanei, scria în „Romănia Pitorească” : „Ni-s ochii plini de atâta lumină, și când, după un ceas de urcuș prin pădure, scoborâm în valea deschisă a Doftanei, ni se pare că luncile verzi, și casele albe de pe poalele măgurilor, și vitele ce pasc, și cîrciuma de la drum, și malurile rupte, ce se depărtează în susul văii spre Teșila sunt podoabe desprinse de pe pânzele artistului (n.r. Nicolae Grigorecu)…

Stefan Luchian, Fantana de la Brebu, poza de la http://imagoromaniae.ro/imagini/%C5%9Ftefan-luchian-f%C3%A2nt%C3%A2na-de-la-brebu.html

În stânga Doftanei, spre miazănoapte, într-o frumoasă deschidere de șes, e vechea mînăstire, Brebu, îngradită cu ziduri înalte, ca o cetate. Aici a stat odată, îngrijată, și-a bătut mătănii pentru mântuirea țării milostiva domniță Elena, soția lui Matei Basarab, pe când dumnealui, în lupta de la Finta, roșea lunca și undele Ialomiței cu sângele vărsat în deșert al bieților români” (n.r. Bătalia de la Finta (DB), între oștile aliate ale Țarii Românești și Transilvaniei pe o parte și oștile aliate ale moldovenilor și cazacilor, conduse de domnitorului moldovean, Vasile Lupu. În urma bătăliei, domnitorul muntean va ocupa orașul Iași.

Lacul Brebu este un lac pitoresc așezat lânga Curtea Domnească, înconjurat de pomi și trestii, unde vin pescarii sa dea la pește.

La ieșirea din comuna Brebu spre satul Pietriceaua, drumul Brebu – Teis, se face la stanga un drum de țara lung de vreo 2 km, care te duce într-o superbă padure de tei. Recomand să mergeți în perioada de inflorire a teiului.

Brebu  – Valea Măluroasei. Din centrul localității de la Complexul Arhitectural Brebu se merge spre stânga pe Valea Măluroasei (mai întrebați în sat, deoarece drumul este întortocheat) și se urmează asfaltul până la un drum de țară, care se întinde pe o lungime de 4 km. Aici, mergi printre dealurile înverzite de la poalele munților, populate cu oi și fânețe, unde poți sa te oprești și să te relaxezi, admirând natura. Pe lânga drum printre stanci și bolovănișuri trece un mic pârâu cu un susur dulce.

Alte trasee :

Brebu – Valea Lupului, drum cu păduri de brad.

Brebu – Telega, unde poti admira lacul cu sare de la Telega.(tratament)

Brebu – Barajul Paltinul ( 20 km) de parcurs cu mașina în conditii de drum bun, sau pe poteci de munte.

Brebu – Pietriceaua – Aluniș – Slănic (Salina de sare) aproximativ 30 km.

Satul Pietriceaua este așezat în zona subcarpatică a munților Grohotiș și face parte administrativ de comuna Brebu. De la indicatorul din centrul comunei Brebu se merge în satul Pietriceaua, pe un drum sinuos înconjurat de case și grădini.  Satul Pietriceaua este considerat pe drept unul din cele mai frumoase sate din România. Aici ne-am oprit la biserica din sat cu hramul „Sfânta Treime”.  Din inscriptia de la intrare aflăm că: „aceasta biserica s-a zidit cu vrerea Tatalui, cu puterea Fiului si cu savarsirea Duhului Sfant” în anii 1948 – 1951 din ințiativa preotului Gheorghe Popescu și donațiile credincioșilor din sat. ” Aici la poalele munților ” CASA LUI DUMNEZEU „ este un simbol consacrat pietricenilor”. 

La intoarcere am întâlnit un magaruș încărcat cu tot ce trebuie pentru a merge la stână. Dincolo de acest sat nu mai este nici o așezare și începe muntele.

magar

8 gânduri despre “Brebu și Pietriceaua – unul dintre cele mai frumoase sate din România

  1. lumi

    Da Tony ..este o idee minunata pentru o iesire la iarba verde cu prietenii. Sa ne bucuram de mirosul de tei, de balta ..de verde . Imi este dor de zarva pasarelelor si a broscutelor….Am „cazut” in melancolie..fir ar sa fie…si numai tu esti de vina….

    Apreciază

  2. Pingback: Drumul manastirilor prahovene | peregrinprinlume

  3. Pingback: JUDETUL PRAHOVA | peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.