Aplicatia Bulgaria – Mormintele regilor traci din Kazanlak si Varful Musala


Am ajuns si la ultima aplicatie din cadrul scolii de ghizi ATGR si anume aplicatia pentru ghid national din Bulgaria. Trasul urmat a fost: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Plevna – Sofia – Borovets – Varful Musala(2925m) – Kazanlak – Ruse – Bucuresti.

Chiar daca vom vorbi mai mult despre locurile frumoase din tara vecina Bulgaria, nu pot sa nu amintesc faptul ca noi si poporul bulgar traim pe teritoriul tracilor, acestia fiind si stramosii nostri comuni.

Acum peste 3000 de ani triburile tracice constituiau asezari impunatoare si se intindeau peste o mare parte din continentul Europa. Atat Bulgaria cat si Romania poarta pe teritoriul lor vestigii si urme ale civilizatiei glorioase a tracilor. Tracii erau popoare sedentare, impartiti in multe triburi(ceea ce a fost un minus pentru ei, deoarece daca triburile tracice ar fi fost unite, ar fi fost de neinvins dupa  cum ne spune Herodot), cultivau pomi fructiferi si vita de vie, practicau agricultura, cresterea animalelor, extrageau si prelucrau aurul si argintul.

DSCF0707

Valea Kazanlak. Mormintele regilor traci de la Kazanlak au fost descoperite pe data de 19.04.1944 si au devenit patrimoniu UNESCO. Ele au fost explorate in detaliu de catre o echipa de arheologi condusa de prof. arh. Gheorghe Kitov care intre anii 1982 – 2006, au descoperit 10 constructii antice acoperite de movile de pamant, movile numite tumuli. In Bulgaria sunt cam 1500 de tumuli, pentru ca in Romania sa existe peste 3000 de tumuli neexplorati la ora aceasta.

DSCF0723

In interiorul acestui mormant s-au descoperit picturi murale vechi de 2500 de ani, care reprezinta activitati din viata cotidiana a tracilor: care trase de cai, femei si barbati, un rege si o regina serviti de catre supusii lor. Tot la Kazanlak exista si un muzeu de istorie cu piese de aur si vestigii istorice din acea perioada. Printre ele se gaseste o coroana de aur deosebita a unuia din regii traci din  regatul Odris, si anume Seuthis al III lea.

Această prezentare necesită JavaScript.

Regatul Odris. A fost intemeiat in secolul VI i. Hr. de catre regele trac Thaes care aduna triburile tracice din zona Bulgariei pana in Dobrogea noastra unde se aliaza cu triburile getice. Apogeul regatului Odris ajunge in secolul IV i. Hr., pentru ca in anul 341 i. Hr., regele macedonean Filip al II lea sa-l cucereasca si sa alcatuiasca o mare baza militara care a folosit fiului sau Alexandru Macedon in formarea Imperiului macedonean. 3oo de ani mai tarziu, imparatul roman Claudius desfiinteaza regatul Odris si alcatuieste o provincie imperiala numita Tracia.

Revenind la coroana regelui Seuthis, spunem ca este realizata dintr-o cununa de ramuri cu frunze de stejar si ghinde toate realizate din aur cu o maiestrie fina. Pentru a afla mai multe detalii despre stramosii nostrii va invit sa intrati pe site-ul domnului Daniel Roxin,  http://www.danielroxin.blogspot.ro/ si http://adevaruldespredaci.ro/

Statiunea Borovet. Este cea mai veche statiune montana din Bulgaria. Ea se gaseste in mijlocul muntilor Rila si este o statiune montana de iarna dotata cu gondola, 2 linii de telescaun, 8 teleschiuri cu o lungime a partiilor de 50 km, dintre care cea mai lunga are 6 km.  Afara de tot ce ofera iarna aici se pot face si drumetii frumoase vara printre paduri verzi de pin.

Această prezentare necesită JavaScript.

Muntii Rila. Acesti munti sunt situati la sud de capitala Sofia si alcatuiesc principala zona turistica a Bulgariei. Muntii au fost modelati de eroziunea glaciara, aici intalnindu-se lacuri glaciare, precum si rezervatia Parcul National Rila cu o suprafata de 27000 hectare.

Această prezentare necesită JavaScript.

In muntii Rila se gaseste si cel mai inalt varf din Balcani si al saselea din Europa cu o inaltime de (2925m), varful Musala.

Tot in zona se gaseste si celebra Manastire Rila. (voi pune niste poze facute de mine intr-un concediu in 2009)

Această prezentare necesită JavaScript.

Manastirea Rila este principala atractie turistica a Bulgariei, ea fiind un bastion al pastrarii identitatii bulgarilor si a credintei crestine, in timpul stapanirii otomane. A fost construita in anul 927 de catre Ioan din Rila, ulterior devenit sfant. Manastirea este introdusa in patrimoniul mondial Unesco.

Această prezentare necesită JavaScript.

P.S. Pozele le-am pus pe Wetransfer.

 

 

5 gânduri despre “Aplicatia Bulgaria – Mormintele regilor traci din Kazanlak si Varful Musala

  1. Pingback: 1 mai – la munte in Bulgaria | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.