Orasul Radauti si Manastirea Putna


Orasul Radauti este un oras din nordul judetului Suceava, situat in depresiunea Radauti, intre doua cursuri de apa: Suceava si Sucevita. 

Asezarea geografica a orasului a facut ca vatra orasului Radauti sa fie populata inca de acum 7000 de ani. Numele orasului se pare ca vine de la un anumit “Radu” un conducator al comunitatii locale anterior formarii statului Moldova. Prima atestare documentara a orasului apare in anul 1413 intr-un document emis de domnitorul Alexandru cel Bun. Bogdan I Intemeietorul Moldovei (1359 – 1365 ) a construit in Radauti principala biserica a tarii, care a devenit si Episcopie. In timpul Romaniei Mari acest oras era resedinta judetului Radauti si un important centru al zonei.

primarie radauti

Mai jos niste poze din parcul orasului.

Printre obiectivele importante dpdv istoric si nu numai ale orasului se numara: Manastirea Bogdana, Catedrala Ortodoxa Pogorarea Sfantului Duh, Gradina zoologica si Muzeul de Etnografie (cea mai veche institutie etnografica din Moldova). In oras se mai gasesc si statuile domnitorilor moldoveni (neamul Musatinilor intemeietorii statului independent Moldova) care si-au lasat amprenta asupra orasului.

1. Manastirea Bogdana. Este cunoscuta si sub numele de „Biserica Sfantul Nicolae” si a fost construita pe ruinele unei vechi biserici din lemn. Biserica a fost construita de domnitorul Bogdan I, intemeietor al voievodatului independent al Moldovei intre anii 1359-1365 (de unde vine si numele de Bogdana).

manastirea bogdana

Este prima constructie religioasa construita din piatra in zona Moldovei si singura biserica care a ramas intacta ca in anul 1365. Astazi biserica face parte din Patrimoniul Mondial Unesco.

La aceasta biserica se imbina 3 stiluri arhitecturale care dominu Europa la vremea aceea : romanic, gotic si bizantin. Astfel planul bisericii prin cele 3 nave longitudinale aminteste de stilul romanic, sculpturile in piatra folosesc arcurile in ogiva specifice stilului gotic si impartirea bisericii in naos, pronaos, altar aminteste de stilul bizantin. Inainte de anexarea Bucovinei de catre austrieci in anul 1775, in cadrul bisericii existau o scoala si o tipografie. In biserica se gasesc 7 morminte, incepand cu cel al domnitorului Bogdan I si al familiei acestuia, precum si urmasii la tronul Moldovei pana la domnitorul Alexandru cel Bun.

Langa peretele nordic sunt 4 morminte ale lui Stefan I, Roman I, Bogdan, fratele lui Alexandru cel Bun si Bogdan, fiul lui Alexandru cel Bun.

2. Catedrala Ortodoxa Pogorarea Sfantului Duh.

DSCF1684

Istoria cestei catedrale impinatoare se gaseste mai jos in pozele de la intrare.

DSCF1691ggg

DSCF1692 fff

Poze cu pictura din interior:

Din Raduti se poate merge pe valea superioara a raului Suceava spre localitatea Putna pe DJ209E. In comuna Putna se pot vizita Chilia lui Daniel Sihastrul si Manastirea Putna (33km).

Situata in pitoreasca comuna Putna, inconjurata de dealurile pline de paduri de foioase si conifere, Manastirea Putna este cea mai veche manastire din Bucovina care a functionat neintrerupt in ciuda tuturor necazurilor care au venit peste ea de-alungul timpului.

Situata la 72 km de orasul Suceava, se poate ajunge la ea fie cu masina proprie pe ruta Suceava – Radauti – Vicovu de Jos – Bivolaria – Putna, fie cu maxi taxi care se ia din autogara Tarsin din Radauti.

Aceasta manastire este prima ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare si in acelasi timp locul de inmormantare al acestuia.

Tot aici se gasesc si mormintele mitropolitilor Moldovei Teoctist si Iacov Putneanul, precum si mormantul mitropolitului Transilvaniei Ilie Iorest (prigonit de catre austrieci pentru credinta ortodoxa). De-a lungul timpului aceasta manastire a rezistat incendiilor (3 la numar) si stricaciunilor facute de armatele regelui Sobieski al Poloniei, de armatele cazacilor si austriecilor.

Langa manastire a fost construit de catre Stefan cel Mare, Turnul Tezaurului care adaposteste lucrurile manuale facute de monahi de-alungul timpului. Aici s-a construit in 1976 un muzeu unde se gasesc astfel cele mai importante colectii de broderii bizantine din lume, preccum si obiecte de aur si argint.

Sub streasina manstirii se vad cele 3 clopote din timpul lui Stefan cel Mare (in interiorul muzeului nu ai voie sa faci poze sau sa filmezi).

Pe unul din clopote gasim inscriptia urmatoare: „Acest clopot anume Ruga, al Manastirii Putni, la anii de la Hristos 1484 sau facut de ctitorul ei, fericitul Stefan Voievod cel Vestit, iar la anii 1760 s-au stricat. Si manastirea cu ajutorul Mitropolitului Iacov Pustnicul l-au refacut si la anii 1793 iarasi s-au stricat si la anul 1818 prin silinta egumenului Filaret Vendeveschi, cu ajutorul boierilor Ilie Ilaschii, Dimitrachi Constantin si Vasile Vasilco, iarasi de iznoava s-au prefacut. Auzi Doamne glasul lor!”

P.S. Pentru mine personal provincia Bucovina ocupa un loc aparte in inima mea. Aici m-am simtit intotdeauna ca acasa.

Un gând despre “Orasul Radauti si Manastirea Putna

  1. Fac o strigare, dacă-mi dai voie: „Prietene Gheorghe Costeniuc, din Rădăuți, cheamă-mă și voi veni să-ți vizitez frumosul oraș!” L-am pierdut de două decenii și de atunci nu-i dau de urmă. Sper că nu te-ai supărat pentru încercare!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.