Călător la Hamburg


Orașul Hamburg este un oraș port din Germania, situat pe fluviul Elba, astfel încât are ieșire la marea Nordului. Ca mărime este al doilea port al Europei dupa portul Roterdam din Olanda.

Fluviul Elba cu o lugime de 1091 km are izvoarele în Cehia, pe care o traversează prin provincia Boemia, apoi intră în Germania, trecând prin orașele Dresda și Hamburg, ca mai apoi să se verse în marea Nordului.

poza din muzeul St Pauli

Elba este al treilea fluviu ca debit din Europa, dupa fluviile Rin și Dunăre. Numele fluviului în Cehia este „Labe”, acest cuvânt derivând de la vechea denumirea „Albis”, denumire dată de celți. Înainte de unificarea Germaniei, Elba era  granița naturală între cele 2 republici germane: DDR și RFG.

În anul 1911, sub fluviul Elba la 15.8 metri adâncime, sub apele Elbei, a fost construit un tunel, Tunelul Elbei cu o lungime de 426 metri. Acest tunel face legătura între centrul orașului și șantierele navale de la sud de Elba.

Patru ascensoare transportă până jos pietoni, bicicliști și scuteriști. Diametrul tunelului este de 6 metri. Lifturile pot duce 130 persoane maxim sau o greutate de 10 tone.

 

În centrul tunelului, diferența de nivel este de 15.8 m sub nivelul fluviului.

Astăzi, tunelul este deschis turistilor pentru vizitare. Pentru a vizita acest tunel coborâți la statia de metrou Landungsbrucken și urmați indicatorul spre tunel.

Aceeași stație Landungsbrucken deservește și faleza portului cu restaurantele și magazinele de suveniruri. De aici se ajunge imediat în zona numită „St Pauli landing bridges” (districtul St.Pauli), prezentată mai jos.

În prim plan cănd ieși de la metrou apare „Turnul cu ceas” construit din gresie, iar apoi întreaga faleză a Elbei cu numeroasele vapoare, bărci și iahturi staționate.Tot de aici se iau vapoarele de transport în comun, care fac legătura între cartierele orașului despărțite de apele fluviului.

Istoria acestui port, începe din anul 832, iar pe timpul Regelui Friedrich Barbarossa, va ajunge un port foarte dezvoltat.  Anul 1189 a fost anul în care regele Barbarossa a plecat spre Ierusalim într-una din Cruciadele oraganizate de Papa de la Roma. Această cruciadă îi va aduce regelui Barbarossa moartea. Pe data de 7 mai 1189, regele Barbarossa îi scutea pe locuitorii orașului de taxe și impozite. În amintirea acestei zile, astăzi pe data de 7 mai, se serbeaza „zilele portului Hamburg”

Frederic I Barbarossa a fost un împărat cult și viteaz, care se considera continuatorul împăraților romani. In timpul domniei, a reușit să impună suzeranitatea Danemarcei, Ungariei și Boehmiei (azi provincie a Cehiei). Chiar și armatele Papei Alexandru al III lea au fost înfrânte de Barbarossa, astfel încât Papa a trebuit să-I recunoască posesiunile în Italia. Pe teritoriul Germaniei a reușit să impună pacea, cucerind mare parte din castelele Principilor germani. Cu atâta experiență militară, la varsta de 70 de ani, la chemarea Papei pleacă în a treia cruciadă împotriva Saladinilor, care ocupau la acea vreme Ierusalimul – locul sfânt.

poza din muzeul St Pauli
poza din muzeul St Pauli

Dupa o primă luptă câștigată la Iconium împotriva  regelui Egiptului Saladin, avea să moara înnecat în timp ce trecea un râu. Calul său s-a împiedicat și l-a aruncat din șa. Moartea viteazului rege, neînțelegerile dintre Principii creștini, au dus la înfrângerea creștinilor, iar Ierusalimul va ramâne sub conducerea musulmanilor.

 

ACCES:

Cel mai rapid mod de a ajunge în Hamburg este cu avionul pe rutele operate de Tarom și Blue Air .

Orașul Hamburg are o rețea de transport în comun foarte dezvoltată, mai ales în privința trenurilor. Au doua tipuri de trenuri: trenurile RB care merg local și trenurile RE (regio expres) care fac legatura între orașele din provincia Schleswig-Holstein. Datorită Elbei care se desparte în 2 brațe și în numeroaselor lacuri și canale, orașul Hamburg, (supranumit și  “Meine Perle”) ,  este orașul cu cele mai multe poduri din Europa (2500).  Pentru o mai ușoară parcurgere a orașului, recomand folosirea trenurilor și a metrourilor, deoarece sunt mai rapide și leagă aproape toate cartierele orașului. Este o rețea de transport public foarte dezvoltată cu linii de tren suprapuse, trenuri subterane și foarte bine pusă la punct. Ca punct de plecare recomand gara mare din Hamburg (Hamburg Central railway station, HAUPTBAHNHOF).

Pentru un străin (ca mine) care a ajuns prima dată în Hamburg, a fost o adevarată aventură. Vă sfătuiesc să luați de la biroul de informații al gării Hamburg, harta cu stațiile și să fiți atenți la trenurile care pot pleca în mai multe direcții de la aceeași linie și aproximativ aceeași oră.

De la aeroport există linie direct în gara centrală. Operatorul trenurilor este https://www.hvv.de/en

Oficiul de Turism din Hamburg oferă contracost vizitatorilor un card, care include reduceri la pachete turistice organizate, sau la vizite : la teatru, evenimente muzicale, gradina zoologica, croaziere, călătorii de turism culinar sau vizite la diverse muzee cu ocazia marilor sărbători ale anului: Craciun, Anul Nou, Paste și Zilele Orasului Hamburg.  Detalii în link

O primă destinație importantă este Cartierul St Pauli, deservit de stația de tren LANDUNGSBRUCKEN. Cum ieși din această stație ajungi pe faleza fluviului Elba și la principalele obiective: Portul Hamburg și Faleza portului

Tunelul Elbei, Muzeul Rickmer RickmersMuzeul Cap San Diego, Hamburg Dungeon.

DSCF3183

Muzeul „Rickmer Rickmers” este deschis de la ora 10 la ora 18. Acest muzeu este de fapt o navă cargou fregată cu o lungime de 97 metri și construită în anul 1896. Aceasta navă a făcut la acea vreme înconjorul continentului Africa și partea de est a continentului Asia. După primul razboi mondial, nava este capturată de portughezi, care o folosesc ca vas școală pentru recruții navali. În anul 1983, nava revine la Hamburg, unde este transformată în muzeu.

În clădirea Hamburg Dungeon, din luna februarie 2018, a fost deschis un muzeu în miniatură care conține numeroase diorame și machete ale : aeroportului din Hamburg, căilor ferate din Germania, Austria, America, etc. Muzeul se numește https://www.miniatur-wunderland.de/

In acest muzeu sunt 15400 m de cale ferată în miniatură, care străbat cele mai frumoase rute feroviare din America, Peninsula Scandinavă, Elveția, Austria. Deasemenea există o machetă a Aeroportului Hamburg unde poți vedea cum aterizează și decolează avioanele dupa programul stabilit pe tabela de zbor, se poate vedea cum este parcat avionul, se pot vedea activitațile legate de întreținerea lui, etc

Tot aici există o secțiune dedicată transportului pe apă, unde poți vedea vapoarele cum pleacă și ancorează în rada portului. Nu am avut loc să fac multe poze sau să filmez pentru că erau foarte multi copii și bunici care ocupau locurile din fața machetelor. Vă las mai jos un link de pe situl muzeului unde se pot vedea câteva filmulețe. https://www.miniatur-wunderland.de/wunderland-entdecken/technik/modellbahn/schoenste-strecken/

Muzeul Cap san Diego. Este deschis zilnic între orele 10-18. Nava Cap san Diego este cea mai mare navă de transport muzeu din lume. San Diego este ultimul vapor din cele 6 vapoare rapide de marfă construite în perioada 1960-1961.

muzeu cao san diego

Vasele făceau legătura dintre Europa și coasta Americii de Sud. Din anul 1988 este o navă muzeu, care poate să primească până la 500 de vizitatori.

cap san diego

Monumentul lui Otto von Bismark. Este un monument din granit construit între anii 1903-1906, cu o greutate de 600 tone și 35 metri înălțime, ridicat în cinstea cancelarului german. Statuia amintește de cavalerul erou Roland sprijinindu-se în sabie și care a protejat statele germane în timpul Evului Mediu.

DSCF3119

Acum vom prezenta pe scurt alte obiective din Cartierul St Pauli, la mare căutare printre turiști. Amintim: Strada Reeperbahn, Muzeul St Pauli, Teatrul St Pauli, Muzeul Erotic și Catedrala St Michael.

Lăsăm faleza și urcând pe strada Helgolander, ajungem pe celebra stradă REEPERBAHN. Strada Reeperbahn este renumită pentru cazinourile sale, cluburile de noapte, restaurantele și cabaretele.

După lăsarea întunericului, strada este animată de muzica cluburilor și de turiștii care vin în numar mare la Teatrul St Pauli și la Schmidt’S TIVOLI & Schmidt’S Theater.

 

Din strada Reeperbahn mergând pe lângă sediul poliției ajungem la Muzeul St Pauli și Muzeul Erotic din Hamburg.

DSCF3088_cr

Muzeul Erotic din Hamburg se găsește pe strada Bernhard Nocht Strase și este deschis până la ora 24. Intrarea la muzeu costa (în anul 2014), 5 euro, iar în acest pret este inclusă la alegere o bere, sau un suc. Nu voi pune poze deoarece blogul se adresează tuturor categoriilor vârstă. Din vestitul muzeu a mai rămas doar o cameră. In această cameră, la toaleta și la recepție sunt postate atât pe pereți, dar și pe tavan numeroase tablori, picturi, poze, cu scene erotice. Multe tablouri prezintă și formatia Beatels care a locuit și concertat la Hamburg în anul 1960 la  Star Club.

Muzeul St Pauli. Este situat pe strada David Road 17. Programul este de marți până joi, de la ora 11 la 21, vineri duminică de la 11-23, iar lunea este închis.

DSCF3077

Despre Muzeul Artei Erotice în ziarele timpului (tablou din cadrul muzeului)

DSCF3085_cr

La intrare primești o carte în limba engleză în care este descris în detaliu muzeul si cartierul St Pauli. Din această carte am aflat începuturile acestui cartier al Hamburgului.

Numele cartierului St Pauli a fost primit abia în anul 1833. Înainte de anul 1833 el se numea „Hamburger Berg”. Prima atestare istorică apare în secolul XIII unde se pomenește despre o localitate „Herwardeshude”. Acest sat este ocupat de regele Graf Adolph IV și soția sa Grafin Heilwig. Adolph IV era în război cu regele Danemarcei, King Waldemarcare, care dorea  să aibă acces nelimitat la Marea Nordului și la Marea Baltica, iar lupta dintre ei a durat câțiva ani. Pe 22 iulie 1227, de ziua Sfintei Maria Magdalena, în localitatea Bornhoved are loc bătălia decisivă. Regele Adolph IV face o juruință lui Dumnezeu și Sfintei Maria Magdalena ca dacă il ajută să câstige bătălia, va ridica o mănăstire. Adolph castiga batalia și ridică așa cum a promis o biserică. Această mănăstire este sfințită la data de 18 august 1247 de Papa Innocentiu al IV lea. În anul 1295, biserica și satul, sunt incluse în orașul Hamburg.

Catedrala St Michael. Este biserica cea mai cunoscută din Hamburg si reprezintă un simbol al orașului.

catedrala St Michel

Catedrala a fost ridicată  pe ruinele unei vechi biserici, construită între anii 1648-1673. Biserica veche a fost distrusă de un incendiu provocat de un fulger în anul 1750. Din acest motiv, între anii 1751 si 1762, arhitectii J.L.Prey și E.G. Sonnin construiesc o noua biserică.  În anul 1906 noua biserică este distrusă de un incendiu, apoi între anii 1907 și 1912, avea să fie reconstruită de arhitectul J. Faulwasser în forma actuala. Programul de vizitare este: din luna mai în luna octombrie între orele 9-19:30, iar in lunile noiembrie-aprilie între orele 10- 17:30. Din turnul catedralei se poate vedea o frumoasa panoramă a orasului Hamburg. Hramul catedralei este Sfantul Arhanghel Mihail.

Alte poze din Hamburg.

Un alt obiectiv, situat în alta zonă a orașului este Gradina zoologică și Tropen Aqvarium.

Gradina zoologica și Acvariul tropical.

Din gara centrala HAUPTBAHNHOF mergând cu metroul pe linia U2 si coborând la stația HAGENBECKS TIERPARK, ajungeți la Gradina zoologica și Acvariul tropical. http://hagenbeck.de . 

DSCF3213

La Tropical Aquarium programul de vizitare este ca cel de la zoo.

acvariul tropical

Acest parc se întinde pe 25 hectare și cuprinde mai mult de 2100 de animale.

În Acvariul Tropical  se găsesc numeroase specii de reptile, pești, corali, maimuțe și păsări din jungla, toate așezate ca în habitatul lor.

Un filmulet postat de mine pe youtube

 

P.S. Am avut ocazia să vizitez acest oraș de trei ori, în interes de servici, în timpul unor cursuri de specializare la firma OLYMPUS. Descrierea orașului făcută în această postare, a fost actualizată în anul curent 2020,  încercând astfel să reunesc toate obiectivele turistice vizitate. Sper că am reușit !

14 gânduri despre “Călător la Hamburg

  1. Anonim

    Bravo Tony…asa peregrinari vreau si eu…dar nu in lumea asta mare…ci doar in tara mea… Oricum la batranete..ai de ce sa iti aduci aminte….! O saptamana usoara sa ai! Doamne ajuta! L

    Apreciază

  2. Simion

    Salut Tony, frumos articol.
    Cred ca nu ai mentionat aspectul mai putin placut al orasului :).
    De exemplu nu cred ca e recomandat sa va primblati seara de unul singur prin locurile cu mai putini oameni.
    Sau un alt moment, prezenta in numar mare a bosketarilor, care si-au amenajat dormitoare chiar pe strazile principale, sau prostituatele care ies dupa ora 20:00 la munca pe strada Reeperbahn in numar destul de mare.
    Apropo, am fost la zoo. Si se merita de vizitat. Doar ca e necesar, cred, mai mult de 3 ore. Eu l-am vizitat cam in 3 ore, dar stii cum merg eu 🙂 cu viteza mare. Daca sa mergi mai incet si sa vreai sa analizezi mai mult timp animalele, cred ca ai nevoie de o zi intreaga pentru Zoo + Aquarium.
    La intrare iti dau un ghid cu numerotari la fiecare loc pentru animale si denumirile lor. Iar pe teritoriu sunt indicatoare cu numerele de pe ghid si un traseu sugerat pentru a putea vizita toate animalele. Ce mi-a placut mult, este faptul ca daca din careva motive animalul nu este afara atunci se poate de vizitat si in interior, la asa numita „casa” a lor. Astfel practic fiecare poate vedea toate animalele pe afara sau prin interior. Unicul moment neplacut cind se viziteaza animalele in interior este mirosul specific pentru fiecare animal si cite-o data e greu sa stai prea mult din cauza asta.
    Putine animale sunt in custi de metal, majoritatea sunt separate de vizitatori printr-un sant de apa pe care nu-l pot traversa. Elefantii, de exemplu, erau afara, si chiar daca erau separati prin sant, ei intind trompa spre tine si ii poti mangia pe trompa. 🙂
    E foarte frumos.

    Apreciază

  3. Multumesc pentru completari Simion. Sunt binevenite mai ales ca eu nu am mai avut timp si de zoo deoarece am fugit la avion. Referitor la celelalte aspecte nu le-am notat, deoarece in orice oras mare sunt si boschetari, fetite si se intelege de la sine ca nu te duci sa te plimbi pe strazi laturalnice seara. Apoi strada Reeperbahn e renumita pentru casele de toleranta ca si felinarele din Amsterdam.
    Multumim inca odata pentru informatiile primite si pentru aprecieri. Pacat ca nu ai avut aparatul foto la tine ca sa faci niste poze. Dar o sa il ai data viitoare. Zi buna iti doresc si spor la lucru! Tony

    Apreciază

  4. Am fost la Hamburg intr-o vizita foarte scurta, mai mult prin centru, pe la Piata Primariei, am vizitat primaria, apoi am dat cu nasul putin prin port si ne-am plimbat de-a lungul falezei, am vizitat catedrala St. Michael si Biserica St. Jacobi si alte cateva obiective turistice. Plimbarea pe strazi mi-a placut cel mai mult…Imi doresc sa revin in Hamburg, este un oras ce daruieste multe oricarui turist-calator. La cat mai multe si frumoase calatorii!

    Apreciază

  5. Pingback: Calator la Hamburg | peregrinprinlume

  6. Pingback: Alergând prin Belgrad – „Orașul Alb” – peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.