Baile Herculane – intre maretie si decadere


STATIUNEA BAILE HERCULANE este situata in Judetul Caras Severin pe malurile raului Cerna.

In anul 153 d. Hr. legiunile romane care au cucerit Dacia, descoperind apele termale din Valea Cernei intemeiaza aici vestitele terme romane asezarea fiind numita AD AQVAS HERCULI SACRAS AD MEDIAM. Timp de 165 de ani romanii au inchinat apele tamaduitoare de aici sub semnul protector al eroului Hercules. Din aceasta perioada s-au pastrat vestigii arheologice precum : apeducte, bai, statui, monede si altare toate regasindu-se la Muzeul de Istorie Baile Herculane.

DSCF6964

Redescoperirea termelor din statiune a starnit interesul regilor austrieci care au ordonat reconstructia statiunii si construirea cladirilor actuale. Perioada de glorie a statiunii incepe dupa Pacea de la Pojarevac  (1718) in urma careia s-a hotarat ca Oltenia si Banatul sa intre in componenta Imperiului Habsburgic. Din anul 1736 incepe modernizarea bailor, construirea drumurilor carosabilelor si a podurilor peste Cerna sub conducerea generalului Andreeas Hamilon guvernatorul Banatului.

In anul 1854 imparatul Franz Iosif al Austriei declara ca statiunea Baile Herculane este cea mai frumoasa statiune de pe continent. La randul ei, imparateasa Austriei, Elisabeta sau Sissi scrie poeme despre frumusetile Vaii Cernei.

Asadar toate cladirile din statiune sunt incarcate de ani intregi de istorie si chiar daca astazi te intampina un peisaj dezolant in Centrul Imperial Istoric (asa cum se va vedea mai jos) totusi ramane un loc foarte frumos pe care nu trebuie sa il ratati.

Aceste edificii mostenire a tarii noastre din timpul ocupatiei Austro – Ungare au fost ingrijite si renovate chiar si in perioada comunista. Din pacate dupa Revolutia din 1989 incet, incet s-a ales praful de toata partea istorica a statiunii.

Datorita apelor termale din statiune care au un puternic efect tamaduitor asupra oamenilor statiunea Baile Herculane este vizitata in tot timpul anului de multi turisti. Valea Cernei este o puternica zona carstica fiind formata din chei, doline si pesteri care sunt accesibile tuturor iubitorilor de drumetii montane. Statiunea Baile Herculane este inclusa in Parcul National Domogled – Valea Cernei.

DSCF6963

ACCES :

  • Accesul auto in statiune se face prin drumul european E70 Bucuresti – Timisoara si pe drumul national DN67 Targu Jiu – Baia de Arama.
  • Accesul cu trenul se face din gara Baile Herculane situata la 6 km de centrul statiunii
  • Accesul cu avionul se face prin aeroportul international Traian Vuia Timisoara
  • Accesul naval prin Portul Orsova.

Pentru cei care vin cu trenul in statiune, primul contact cu aceasta il au la coborarea in GARA BAILE HERCULANE, una din cele mai frumoase gari CFR din Romania.  Din istoricul statiei afiasat in gara aflam ca a fost inaugurata la 20 mai 1878 si este o copie dupa modelul pavilionului de vanatoare al imparatesei Maria Tereza de la Viena.

Gara Baile Herculane are arhitectura baroca dominata de o cupola ca de catedrala. Coloanele de pe peron sunt construite in stil roman. Cupola este pictata cu fresce ce reprezinta divinitati romane printre care eroul Hercules. (cel care a dat si numele statiunii). Interiorul salii de asteptare este format din mozaicuri ce reprezinta scene din activitatea omului in trecut. In luna mai 1879  s-a deschis calea ferata Timisoara – Caransabes –  Orsova – Varciorova. In acei ani gara Varciorova era gara de frontiera dintre Romania si Austro- Ungaria.

cupola gara herculane

DSCF6954

DSCF6955

DSCF6952

Din fata garii se pot lua autobuze sau taxiuri care te duc in statiune.

Plecand din fata garii, trecem DN-ul si o luam la stanga spre frumoasa statiune incadrata de Muntii Cernei pe partea stanga si Muntii Mehedinti pe partea dreapta, acompaniati de sunetul cristalin al raului Cerna.

DSCF6965

Dupa panoul de intimpinare intalnim podul peste raul Cerna unde drumul se desparte in doua : cel din stanga merge spre statiune prin Cartierul Zavoi, iar cel din dreapta merge paralel cu drumul principal pentru a se uni cu acesta in Centrul Imperial Istoric al Orasului langa Hotelul Ferdinand si Podul de Piatra.

IMG_20160101_173402_cr

…www.atbh.ro

Intre cele doua artere sunt cateva poduri de legatura. In drumul nostru ne intimpina cele 3 hoteluri turn : Minerva, Afrodita, Diana si separat Dacia. Din fata Hotelului Dacia au loc plecari zilnic pentru excursii la : Cascada Bigar, Morile de apa de la Rudaria, Ulpia Traiana Sarmisegetusa, Cazanele Dunarii, etc, organizate cu ghizi autorizati. Datele de contact ale acestora si ofertele turistice le gasiti pe afise in principalele hoteluri si pensiuni din statiune.

DSCF6989

DSCF6971

DSCF6983

DSCF6985

Centrul Imperial istoric al statiunii este deschis de catre privelistea Hotelului Cerna si vizavi de Hotelul Hercules. Alaturi de ele se gasesc Izvoarele Neptun 2 si Neptun 3, precum si Baia Sulfuroasa Neptun.

DSCF7003

DSCF7004

DSCF7005

DSCF7007

Piata Hercules este inchisa la nord de Capela romano catolica, pe langa aceasta continuind drumul spre Baia Apolo, Izvorul Hygieia, Hotelul Roman, de unde pornesc trasee spre 7 izvoare,Stanca Ghizelei, Pestera Haiducilor, Grota cu aburi.

DSCF7040

DSCF7045

DSCF7049

DSCF7059
DSCF7067

DSCF7069

DSCF7070

DSCF7074

In Piata Hercules se gasesc Statuia lui Hercules, Podul de Piatra, Hotelul Ferdinand, Hotelul Arhiducele Iosef (Hotel Dacia)

DSCF7050

DSCF7051

DSCF7052

DSCF7055

 Hotelul Arhiducele Iosef (Hotel Dacia)

DSCF7061

DSCF7062

DSCF7063

DSCF7064

DSCF7160

 

DSCF7162

STATUIA LUI HERCULES – se afla in centrul Pietii cu acelasi nume. Statuia a fost construita din fier de tun de mesterii germani Glantz si Romelmayer si a fost daruita statiunii de catre arhiducele austriac Carol ca semn de recunostinta pentru vindecarea ostasilor sai in urma tratamentului urmat in statiune. In anul 1847 a devenit simbolul orasului Baile Herculane. Statuia este asezata pe un soclu patrat care are pe fiecare latura cate un capat de leu.

statuia lui Hercules

De la biserica romano – catolica din Piata Hercules ne continuam drumul pe langa Cerna si intalnim Hotelul Roman unde se gaseste un basorelief cu eroul Hercules. Aici gasim si vestigiile Apeductului Roman.

DSCF7080

DSCF7088

DSCF7090

DSCF7091

DSCF7087_cr

DSCF7089

Trecand Podul de Piatra pe malul opus Baii Sulfuroase Neptun se zareste Vila Eliabeta cladire modesta construita in stil neoclasic in anul 1875 de catre Guvernatorul Bailor Herculane, Carol Tartatzi pentru imparateasa Sissi. Aici imparateasa Sissi a locuit 6 saptamani in anul 1887, ocazie cu care s-a intalnit si cu regina Romaniei Carmen Sylva , sotia Regelui Carol I.

DSCF7035

DSCF7036

DSCF7119

Drumul continua pe langa Vila Elisabeta si ajungem in parcul central al statiunii (in reconstructie) unde in mijloc se gaseste arborele Sequoia Gigantea si Cazinoul.

DSCF7122

DSCF7123

DSCF7124

DSCF7125

DSCF7126

DSCF7127

DSCF7128

DSCF7176

Mergand pe langa parc spre Hotelul Cerna, intalnim un complex de magazine, unde gasim o pizerie greceasaca (recomand cu caldura) si o librarie „Libraria Sabin Opreanu” care te surprinde prin numarul mare de carti si diversificate cum rar intalnesti in orase de aceeasi categorie. Daca ne continuam drumul vom ajunge la indicatorul care ne indreapta spre localitatea Baia de Arama pe DN67.

In aceasta librarie am gasit o carte interesanta de unde am sa va dau cateva repere istorice in partea finala a articolului despre zona Banatului romanesc. Cartea se numeste Baile Herculane – istorie si spiritualitate ; Pr. Dr. Constantin CILIBIA, Costinel-Eugen CILIBIA, Ed. Episcopiei Caransebesului.

DSCF7219

PODUL DE PIATRA se afla in capatul sudic al Pietii Hercules. Podul face legatura intre Ansamblul Arhitectural Piata Hercules si Ansamblul arhitectural Hotel Traian (Rudolf) – Cazino – Hotel Decebal (Franz Joseph).

DSCF7140

DSCF7139_cr

La capatul podului se gaseste si HOTELUL FERDINAND pe care il recomand ca loc de cazare si de tratament. Hotelul Ferdinand este monument istoric construit in anul 1810 cand s-a refacut si Baia Diana. In anul 2001 – 2002 hotelul a fost renovat, astazi avand o frumoasa gradina de vara in spate sau si o baza de tratament moderna. Mancarea este de calitate la acest hotel si personalul este foarte amabil.

Baile Neptun construite in anii 1883-1886 erau cel mai important complex balnear pana la revolutie. Astazi geamurile sunt sparte, tencuiala sta sa cada, havuzul fermecator din holul de intrare al bailor si frumoasele fresce murale sunt deteriorate. Pozele din interior am reusit sa le fac prin unul din multele geamuri sparte. Sincer am ramas cu un gust amar, datorita indolentei si nesimtirii autoritatilor care au lasat aceste cladiri istorice de valoare sa se deterioreze cu buna stiinta, nefacand nimic in acest sens.

DSCF7025

DSCF7026

DSCF7027

DSCF7032

DSCF7033

DSCF7034

DSCF7037

Acelasi lucru se intampla cu Vila Elisabeta, Hotelul Arhiducele Iosef (Hotel Dacia) si alte edificii din centrul orasului.

Un lucru imbucurator este ca  Parcul Central al Orasului cu celebrul pom Sequoia Gigantea este aprope gata sa fie renovat. Inca de la intrare in oras veti gasi indicatoare foarte precise si explicatii despre fiecare cladire istorica si fiecare traseu turistic.

Hotelurile Cerna si Hercules cu tot ansamblul lor sunt renovate partial la exterior, dar nefolosite.

DSCF7133

DSCF7166

DSCF7169

Statiunea Baile Berculane este un punct de plecare pentru drumetiile montane de aici incepand diverse trasee cu grade diferite de dificultate in Muntii Cernei si Domogled.

DSCF6994_cr

Sa trecem acum la prezentarea catorva date istorice legate de Banatul Romanesc si orasul Baile Herculane extrase din cartea amintita mai sus.

  • Inca din vechime dacii au folosit aceste izvoare, dar ele aveau sa fie valorificate abia dupa ocupatia romana
  • In anul 153 d. Hr. legiunile romane care au cucerit Dacia, descoperind apele termale din Valea Cernei intemeiaza aici vestitele terme romane asezarea fiind numita AD AQVAS HERCULI SACRAS AD MEDIAM. Timp de 165 de ani romanii au inchinat apele tamaduitoare de aci sub semnul protector al eroului Hercules. Din aceasta perioada s-au pastrat vestigii arheologice precum : apeducte, bai, statui, monede si altare toate regasindu-se la Muzeul de Istorie Baile Herculane.
  • Istoria orasului din perioada romana se leaga de Castrul de la Mehadia, ridicat de catre romani pentru a supraveghea drumurile care mergeau spre Ulpia Traiana Sarmisegetusa, capitala Daciei romane. In acelasi timp Castrul avea menirea de a apara podul de la Drobeta construit de Apolodor din Damasc. Aici se adaposteau si se puteau reface soldatii bolnavi care foloseau pentru tratament apele termale de la Herculane.
  • In anul 271 are loc retragerea aureliana si ultimele legiuni care paraseau Dacia sunt cele din Herculane
  • In anii 307 – 337 Imparatul Constantin cel Mare, reface castrele romane de la Mehadia si Teregova, acordand o atentie deosebita bailor termale de la Herculane. Langa aceste izvoare romanii ridicau temple impunatoare si spitale care comunicau cu baile. Alaturi de inchinarea la Hercules romanii  inchinau altare si zeilor Esculap si zeitei Hygeia (zeita sanatatii la greci).
  • Popoarele migratoare : gotii, vandalii, iazigii (275 – 390), hunii, avarii, gepizii (400 – 880), slavii (sec VI), maghiarii (889), pecenegii, cumanii (1070) si tatarii (1241) au trecut prin statiune.
  • 14 aprilie 535, Imparatul Iustin al Imperiului Bizantin infiinteaza Episcopia AD AQVE cu resedinta la Mehadia
  • 904, Ducele Glad este infrant in lupta cu maghiarii si Banatul ajunge sub suzeranitate maghiara, dar cu adminstratie romaneasca
  • 1201 infiintarea Banatului de Severin
  • 1241 – 1243 navalirea tatarilor
  • 1330, Regele Ungariei Carol Robert este infrant de domnitorul roman Alexandru Basarab in batalia de la Mehadia. In aceasta lupta pier 3 episcopi, 9 preoti si numerosi calugari catolici adusi sa converteasca poporul roman la catolocism.
  • In anul 1456 in urma bataliei inpotriva turcilor castigate de guvernatorul roman al Ungariei Iancu de Hunedoara, regele maghiar Ladislau al V lea Postumul acorda libertati romanilor din comitatele Caras si Timis care au luptat cu eroism contra turcilor
  • 1552 – 1718 ocupatia otomana asupra Banatului
  • 1716 -1718 razboiul austro turc, in care turcii sunt infranti
  • 21 iulie 1718 Pacea de la Pojarevac in urma careia s-a hotarat ca Oltenia si Banatul sa intre in componenta Imperiului Habsburgic
  • 1778 – 1849 si 1860 – 1918 Banatul este anexat Ungariei
  • 1849 – 1860 Banatul romanesc impreuna cu Voivodina Sarbeasca alcatuieste Banatul Timisean, inclus in cadrul Imperiului Habsburgic si avand capitala la Timisoara
  • 1 iunie 1919 localitatea Baile Berculane intra in componenta Romaniei Mari

DSCF7200

P.S. Sunt multe lucruri de spus despre aceasta minunata statiune si mult mai multe obietive interesante de vizitat in statiune care nu au fost pomenite in acest articol. Chiar daca la ora actuala Centrul Istoric este in paragina (cu exceptia soselelor si trotuarelor merita sa petreceti cateva zile in aceasta statiune. Inca mai spera ca pe viitor autoritatile care ne conduc vor face ca aceasta frumoasa statiune sa fie refacuta si sa ajunga la maretia sa din timpul ocupatiei romane si austro – ungare.

DSCF6993_cr

7 gânduri despre “Baile Herculane – intre maretie si decadere

  1. Frumos articol, care, în ciuda faptului că multe din obiectivele demne de vizitat ale stațiunii sunt în paragină incită interesul și dorința de a vizita stațiunea, (”un dar al zeilor” după cum a mai fost numită) situată într-un loc de o frumusețe aparte și renumită din cele mai vechi timpuri. Cred că stațiunea cu o istorie de 2000 de ani, menținută atât de frumos până aproape de zilele noastre, ar trebui reabilitată, așa cum bine ai menționat.
    Toate cele bune !

    Apreciază

  2. Pingback: Scurta vizita in Tara Almajului cu intoarcere pe soseaua TransSemenic | peregrinprinlume

  3. Pingback: Cheile Buții, Valea Lazaru, Cheile Sohodolului, Defileul Jiului și Baia de Aramă – peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.