Istoria orasului Barcelona si Colina Collserola Tibidabo


Orasul Barcelona este un oras port situat la Marea Mediterana si face parte din Regatul Spaniei. Orasul se afla in Provincia Autonoma Catalonia comunitate care este formata din patru provincii : Barcelona, Girona, Lleida si Tarragona. Aceasta provincie a Spaniei este una din cele mai bogate regiuni fiind o destinatie turistica importanta.

…in plan indepartat se zareste Colina Tibidabo – descrisa mai jos

Orasul Barcelona este vizitat anual de milioane de turisti datorita numarului mare de cladiri istorice, parcuri, infrastructura, reteaa de transport in comun foarte dezvoltata, precum si de numeroasele piste pentru biciclete. Dpdv al populatiei orasul este al doilea ca marime din Spania dupa capitala Madrid si este situat la numai 160 km de muntii Pirinei, munti ce se gasesc la granita dintre Spania si Franta. De pe colina Tibidabo si din alte zone ale orasului pe care le vom detalia mai jos se pot vedea cand cerul este senin si praful din oras nu este in atmosfera varfurile muntilor Pirinei, precum si vapoarele din frumosul port al Barcelonei.

La Barcelona se poate ajunge cu trenul, masina personala si avionul. De mare folos in plimbarea prin Barceona va sunt hartile puse la dispozitie de „Google maps”, precum si indicatoarele turistice prezente la mai toate intersectiile din oras.

Noi am mers la Barcelona cu avioanele companiei Blue Air si am fost lasati in Terminalul 2 al aeroprtului din Barcelona. Atat Terminalul 2 cat si Terminalul 1 sunt legate de oras prin linia de metrou operata de compania www.tmb.cat

La deplasarea dinspre / spre aeroport cu metroul trebuie sa cumparati  de la automatele de bilete, biletul destinat transportului la aeroport ca cel din imagine (moneda folosita in Barcelona este EURO). In restul deplasarilor cu metroul sau alte mijloace de transport prezentate pe sit-ul de mai sus puteti cumpara ori bilet normal, sau cartela cu 10 calatorii (ca cea de mai jos). Personal recomand cartela cu 10 calatorii, desi exista si alte titluri de calatorie expuse pe sit.

Un alt mijloc eficient de transport este bicicleta care se poate inchiria din foarte multe locuri.

Transportul cu trenul prin oras este complementar transportului in comun si se face de regula pe liniile preorasenesti care leaga orasul de cartierele marginase – Gracia, Tibidabo, Sarria, Pedralbs si de oraselele Terrassa sau Sabadell. Compania care opereaza transporturi cu trenul este www.fgc.cat 

Si la aceasta companie cumpararea biletelor se poate face online sau la automatele de bilete unde se poate plati cash sau cu cardul. (indicatoarele pentru mersul cu trenurile sunt de culoare portocalie)

In cele 4 zile de stat in Barcelona am realizat in medie cam 15 km/zi parcursi pe jos. De regula cand ajung intr-un oras prefer sa merg pe jos ca sa pot sa il cunosc, sa ii iau pulsul, iar deplasarea cu mijloacele de transport conventionale facand-o cand chiar este nevoie.

Inainte de a incepe sa va prezint orasul am sa dau cateva repere istorice ale Cataloniei si implicit ale orasului Barcelona, toate venind in contextul evenimetelor politice din Spania privind autonomia provinciei Catalonia.

FILE DIN ISTORIA CATALONIEI

Inca din paleolitic teritoriile peninsulei Iberice au fost locuite de popoarele cu acelasi nume. Fiind situata in partea vestica a Mediteranei, Catalonia a fost o zona de trecere pentru mai multe culturi. Inca din antichitate poporul fenician a stapanit aceste teritorii, iar influenta culturii acestora si culturii grecesti au facut ca in epoca fierului civilazia iberica sa fie una din cele mai dezvoltate civilizatii ale lumii. A urmat dupa stapanirea fenicienilor, stapanirea cartagineza, iar in anul 218 i. Hr stapanirea romana care ii invinge pe cartaginezi. Dupa caderea Imperiului Roman in secolul al V lea d. Hr, teritoriul iberic ajunge sub ocupatia triburilor germanice ale vizigotilor conduse de urmasul lui Alaric, Ataulf (urmas care avea sa fie asasinat la Barcelona in anul 415 in urma unei conspiratii). Sub stapanirea vizigota capitala statului se afla la Barcelona.

In anul 711 d. Hr. armata regelui vizigot Roderic in numar de 90000 de soldati este infranta de cei 70000 de soldati berberi care trec stramtoarea Gibraltar si astfel are loc sfarsitul stapanirii vizigotilor in peninsula Iberica. Dupa cucerirea araba din anul 711 peninsula Iberica va face parte din califatul Omayyad.

Odata cu formarea Imperiului Carolingian teritoriul actual al Cataloniei iese de sub ocupatia araba (spre deosebire de restul peninsulei Iberice care va iesi de sub ocupatia araba in totalitate la anul 1492 prin cucerirea de catre crestini a ultimului regat arab, regatul Granadei).

La data de 03 aprilie 801 Barcelona este cucerita de armatele franceze si de fiul lui Carol cel Mare. Pana in anul 878 la domnia orasului Barcelona erau numiti numai regi francezi. In anul 878 contele Guifré el Pilós reuneste sub domnia sa districtele Barcelona, Girona, Cerdanya și Urgell (conte din casa de Carcassonne) si isi incepe propria dinastie, amestecul regilor Frantei fiind oprit.

Intre anii 982-985 Barcelona este recucerita de catre liderul musulman Almansor. Suparat ca regele Frantei nu l-a sprijinit in lupta cu musulmanii, regele Borell al II lea al Barcelonei isi declara independenta.

In anul 1137 are loc casatoria dintre Ramon Berenguer IV (regele catalan) și Peronella de Aragón, fiica regelui Ramir el Monjo (rege al Aragonului), astfel ca noua putere catalana aragoneza vor forma Noua Catalonie si vor incepe sa faca cuceriri in teritoriile aflate sub ocupatia musulmana.

In anul 1359 se infiinteaza Parlamentul Cataloniei.

In anul 1469 Ferdinand si Isabela unesc Aragonul si Castilia si implicit Catalonia va face parte din marele stat imperial Spania

In anul 1492 Ferdinand si Isabela sponsorizeaza prima calatorie a lui Cristofor Columb spre „Lumea noua’. In cinstea lui Columb la Barcelona in fata Muzeului de Marina este ridicata o coloana care il reprezinta pe marele explorator.

In anul 1516 Catalonia va face parte din Sfantul Imperiu Roman de Neam Germanic – un imperiu multistatal in care ficare stat avea deplina libertate, singurul lucru impus fiind ca regele sau imparatul sa fie ales de Papa de la Roma si sa se pastreze sfanta traditie a bisericii catolice. Acest imperiu a fost intemeiat de Carol cel Mare si a dainuit pana in anul 1806 cand Napoleon il infrange pe imparatul Francisc al II lea in batalia de la Austerlitz.

Moartea in anul 1700 a lui Carol al II lea ultimului monarh spaniol din dinastia de Habsburg si cedarea averii acestuia printului Filip, nepotul regelui Frantei (devenit ulterior Filip al V lea al Spaniei) a facut ca o largă coaliție de puteri să se opună succesiunii lui Filip, care ar fi facut ca imperiul multicontinental spaniol să treacă sub controlul lui Ludovic al XIV-lea al Frantei. In urma razboiului de secesiune Filip al V lea ramane conducator al Spaniei, dar renunta la tronul Frantei.

Conducatorii catalani vor lupta in acest razboi inpotriva Spaniei si Frantei, lucru care a dus la asediul si cucerirea Barcelonei de catre spanioli intre anii 1713-1714. In anul 1716 Decretul „Nueva Planta” desfiinteaza sistemul juridic catalan separat, aducand Catalonia sub conducerea directa a Madridului si eliminandd utilizarea administrativa a limbii catalane.

In anul 1812 Napoleon cucereste Spania si anexeaza Catalonia la Imperiul Francez. In urma unui acord cu ducele Welington al Angliei, trupele franceze parasesc Barcelona in anul 1813.

In anul 1883 arhitectul Antoni Gaudi incepe constructia catedralei Sagrada.

In secolul al XIX lea Catalonia este in fruntea industrializarii spaniole, astfel ca in anul 1901 se infiinteaza Liga regionalista catalana– primul partid politic de dreapta. In 1913 cele 4 provincii ale Cataloniei obtin o guvernare proprie sub conducerea lui Enric Prat de la Riba.

In anul 1931 Spania devine republica si este creat guvernul regional catalan. In anul 1936 trupele generalului Franco incep razboiul civil in Spania, iar catalanii raman loiali Republicii Spania. In 1939 trupele lui Franco ocupa Catalonia si pana in 1975 dictatura militara a acestuia va face ca numerosi catalani sa fie omorati sau trimiti in exil.

Moartea lui Franco in 1975 face ca democratia sa se instaureze sub domnia noului rege Juan Carlos, iar in anul 1979 catalana devine a doua limba oficiala a Spaniei. Presedintii guvernului regional catalan sunt Jordi Pujol in 1980, Pasqual Maragall in 2003, Jose Montila in 2006 sub a carui guvernare intre anii 2009-2011 nationalistii catalani organizeaza mai mute tururi de scrutin ilegale dorind independenta regiunii.

In ianuarie 2013, guvernul catalan aproba o „declaratie de suveranitate” prin care doreste sa deschida drumul organizarii unui referendum privind independenta in 2014. Curtea Constitutionala a Spaniei hotaraste ca aceasta decizie este neconstitutionala.

In anul 2016 la conducere vine Carles Puigdemont care organizeaza un referendum pentru independenta Cataloniei.

In scurta mea vizita prin Barcelona am fost surprins de evenmientele din strada cauzate de arestarea liderului separatist catalan in Germania. Ce se va intampla cu aceasta regiune vom vedea in viitor.

COLINA COLLSEROLA – TIBIDABO

ACCES : De la Piata Catalunya  se merge cu trenul pe magistrala verde S2 Sabadell 5 statii pana la statia Peu del Funicular. Este recomandat ca in tren sa va asezati in vagonul de la jumatatea trenului deoarece peronul in statia Peu del Funicular nu este asa de lung si nu va puteti da jos din tren. De acolo folosind aceeasi cartela se merge cu Funicularul Vallvidera. Iesiti din incinta funicularului si cu aceeasi cartela va urcati in microbuzul 111 Funicular de Vallvidrera si coborati la capat pe colina Tibidabo. (accesati link-ul https://goo.gl/maps/s5HJrt1hDbs

Această prezentare necesită JavaScript.

Varful Tibidabo este situat la altitudinea de 517 m fiind cel mai inalt varf al dealurilor Collserola de langa Barcelona. De pe Tibidabo daca este senin se poate admira orasul Barcelona in toata splendoarea sa, insulele Baleare, muntii Pirinei in fundal spre Nord si spre vest muntele Montserrat. (pe acest munte se gaseste o manastire faimoasa cu acelasi nume ca al muntelui, unde se spune ca a stat pentru o vreme „Sfantul Graal” -paharul din care a baut Mantuitorul nostru Isus Hristos la Cina cea de taina).

Pe varful Tibidabo este zidita o biserica catolica numita Templul din Tibidabo care are in varf o statuie ce il reprezinta pe Domnul nostru Isus Hristos cu bratele deschise (statuia este asemanatoare cu statuia lui Isus din Rio de Janeiro Brazilia si cu statuia Domnului Isus din Lisabona).

La 28 decembrie 1902 a fost pusa piatra de temelie a actualei biserici de catre episcopul Barcelonei, Salvador Casanas, iar lucrarile de constructie au durat pana in anul 1961 fiind facute de Josep Maria Saigner, fiul arhitectului Enric Sagnier. Arhitectul Enric Sagnier a proiectat si construit aproximativ 300 de cladiri in Barcelona, iar principala inspiratie in operele sale au fost arhitectura medievala, in special cea gotica. La 29 octombrie 1961, templul de pe Tibidabo este sfintit de catre Papa Ioan al XXIII lea.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cripta bisericii a fost inaugurate in anul 1911 si a fost construita in stil neo bizantin combinta cu elemente neogotice si clasiciste. Fatada are sculpturi care reprezinta pe Fecioara Maria, Sfantul Gheorghe, Sfantul Iacov. Fatada se compune din 3 arcade pe coloane, inserate intr-un arc mare cu un mozaic al Sfintei Treimi, mozaic distrus in anul 1936. In anul 1955 mozaicul a fost refacut in forma de astazi.

Programul de vizitare este de luni-vineri intre orele 11-19

Daca vreti sa urcati pe terasa bisericii se poate urca cu ascensorul (pret de 3,5 euro/persoana), iar de pe terasa urmand scarile exterioare de piatra se ajunge sub statuia Domnului Isus (de unde se vede orasul si mai bine)

Langa biserica este construit un parc de joaca cu telegute, o roata uriasa din care poti admira orasul, un Roller Coaster. Pretul este de 28 euro /persoana . www.tibidabo.cat

Această prezentare necesită JavaScript.

Pentru o alta priveliste spectaculoasa se coboara spre Torre de Collserola ( www.torredecollserola.com ), de unde se ia liftul si se poate urca pana la etajul 10 al turnului de telecomunicatii inalt de 288 m.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ne intoarcem pe acelasi drum catre Piata Catalunya si pornim in articolele urmatoare spre alte locuri minunate din Barcelona.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

3 gânduri despre “Istoria orasului Barcelona si Colina Collserola Tibidabo

  1. Pingback: Hoinari prin Barcelona – ziua 1 si ziua 2 | peregrinprinlume

  2. Pingback: Hoinari prin Barcelona – ziua 3 – Colina Montjuic | peregrinprinlume

  3. Pingback: Amintiri din Valencia – partea I | peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.