Casa memoriala Gabriel Bethlen si Cetatea Deva


Casa memoriala Gabriel Bethlen se gaseste in localitatea Ilia, judetul Hunedoara, pe drumul european E68 Deva – Arad.

Adresa : Str.Libertatii nr 69, Oras Ilia

DSCF3842

Numele sub care este cunoscuta locatia este Bastionul Rosu. Desi Bastionul Rosu este un muzeu mai putin cunoscut, am hotarat sa vorbim despre el deoarece cel care s-a nascut aici a fost unul din conducatorii importanti ai Transilvaniei.

DSCF3821

In jurul monumentului se gaseste un parc frumos amenajat.

DSCF3823

Istoria acestui monument istoric este in poza de mai jos

DSCF3831

Principele maghiar Gabriel Bethlen a domnit in Transilvania intre anii 1613 – 1629 si a ramas cunoscut in istorie ca un principe tolerant care a facut ca Transilvania sa infloreasca in mai toate domeniile vietii : religios, social politic si cultural.

Această prezentare necesită JavaScript.

La data aceea in Transilvania natiunea romana era persecutata si nu erau recunoscute decat cele 3 natiuni ai caror menbrii conduceau tara : sasii, secuii si maghiarii. Credinta predominanta a celor 3 natiuni era catolicismul, iar in urma Reformei parte din sasi si unghiuri au ajuns : luterani, calvini, unitarieni. Luteranii, calvinii, unitarienii si catolicii ramsi dupa Reforma au format religiile recunoscute oficial, iar romanii ortodoxii erau priviti ca o confesiune toleranta si fortati sa isi paraseasca credinta. In aceste conditii principele maghiar Gabriel Bethlen care era calvinist convins acorda libertate religioasa si recunoaste biserica ortodoxa, chiar redandu-le acestora in 1615 bunurile confiscate de predecesorii sai catolici.

DSCF3830

Totusi cea mai mare reforma a lui a fost in anul 1624, cand hotărăște abrogarea articolului de lege care acorda doar celor trei națiuni privilegiate dreptul de a frecventa școli mai înalte. Astfel, se deschid porțile învățământului pentru români, chiar și pentru cei proveniți din familiile iobage.

In perioada domniei principelul Bethlen are loc in Europa „Razboiul de 30 de ani” care face ca in cateva regiuni prinse de reforma sa se instaureze dominatia catolica (apare Contrareforma pornita de biserica catolica). Asa se intampla de exemplu cu comunitatile crestine protestante din Moravia (locul inceperii reformei lui Ian Hus) si Slovacia care incep sa fie persecutate. Fiind oameni cinstiti, priceputi, credinciosi si buni mestesugari  principele Gabriel Bethlen  hotaraste sa-i colonizeze in Transilvania, acordandu-le liberatate religioasa, acestia ajutand la dezvoltarea economica a Transilvaniei. Un exemplu de o asemenea comunitate este comunitatea anabaptista (stramosii crestinilor baptisti de azi).

DSCF3833

Istoria consemneaza ca Principele Bethlen dorea unirea celor 3 tari romanesti (fiind un admirator al domitorului Mihai Viteazul), dar pe cale pasnica fiind dispus ca unirea sa fie chiar si sub obladuirea turcilor, deoarece in austrieci nu mai avea incredere. Vazuse cum a fost inselat de austrieci domnitorul Mihai Viteazul si cum a fost omorat miseleste la Campia Turzii. De altfel mai tarziu (1761) trupele austro ungare sub comanda generalului Bukow aveau sa faca ravagii in Transilvania persecutand populatia romana ortodoxa si pe cei de alte religii decat cea catolica, inchizand, arzand si daramand biserici.

Ceatatea Deva.

Adresa : Dealul Cetatii, Orasul Deva, Judetul Hunedoara. Pentru a ajunge la cetate se urca cu telecabina de la baza Dealului Cetatii. Pretul telefericului este de 10 lei pentru adulti si 5 lei pentu copii. De sus veti avea o frumoasa panorama a orasului si a Vaii Muresului.

vedere deva

Cetatea Devei este considerata una din cele mai importante fortificatii din Transilvania, datorita pozitionarii strategice pe Valea Muresului. Asezarea pe Dealul Cetatii si pe principalul drum comercial care facea legatura Transilvaniei cu centrul si vestul Europei a facut ca cetatea sa joace un rol important si sa fie numita „Cheia Muresului”

cetatea Devei

Desi s-au gasit urme ale civilizatiei dacice si apoi a celei romane, cetatea avea sa fie atestata documentar in anul 1269. Constructia cetatii a fost facuta intre anii 1250 – 1260. In anul 1444 domnitorul Iancu de Hunedoara(caurmare a luptelor castigate impotriva ramatei otomane) primeste de la regele Ungariei Ladislau al V lea cetatea Devei impreuna cu 56 de sate aferente acesteia. Cetatea va ramane proprietatea familiei Corvin pana in anul 1504.

DSCF1280

Principele Gabriel Bethlen va construi aici un bastion care juca rolul de inchisoare si camera de tortura. In secolul XVII cetatea intra sub autoritatea Imperiului austro – ungar. In timpul rascoalei lui Horea, Closca si Crisan la anii 1784, cetatea avea sa devina loc de refugiu pentru boieri, aici avand loc lupte puternice intre rasculati si aramata austriaca. In anul 1817 austriecii repara cetatea timp de 12 ani pentru ca mai tarziu la 13 august 1849 o explozie la depozitul de munitie sa distruga cea mai mare parte din cetate.

Această prezentare necesită JavaScript.

Astazi, cetatea monument istoric este in renovare cu ajutorul fondurilor europene. Mai multe detalii la http://cetateadeva.ro/

Această prezentare necesită JavaScript.

P.S. Situate la doar 25 Km distanta, Bastionul Rosu si Cetatea Devei pot fi vizitate impreuna.

 

 

 

 

7 gânduri despre “Casa memoriala Gabriel Bethlen si Cetatea Deva

  1. Am vizitat Deva si Cetatea Dacilor (cum se numea atunci!) in ultima mea tabara de liceana, in vara lui 1981. Doamne, ce mult este de atunci dar ce amintiri superbe am din acea vacanta si vizita. Pe vremea aceea nu se putea ajunge pana sus decat pe jos, prin padurea deasa, pe un drum minunat si umbros, numai in serpentine. Am in albumul de liceu, poze 6/9 alb-negru cu cetatea. Ce vremuri frumoase!… 🙂

    Apreciază

  2. Nu știu cum mi-a scăpat acest articol. L-am citit cu interes și m-am bucurat să aflu de acest principe Gabriel Bethlen, un conducător adevărat, diplomat și calculat. Frumoase locuri ai vizitat, pline de vestigii, încărcate de istorie.
    Toate cele bune !

    Apreciază

  3. Pingback: La pas prin Orasul Hunedoara | peregrinprinlume

  4. Pingback: Popas la Complexul Geologic Racos | peregrinprinlume

  5. Pingback: Incursiune prin Țara Făgărasului (Țara Oltului) – peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.