Turnu Rosu – o poarta de intrare in Muntii Fagaras


O destinatie frumoasa de weekend pe care o recomand este frumoasa localitate Turnu Rosu din Judetul Sibiu.

DSCF3919

Acces – cu masina : din drumul european E81 Sibiu Ramnicu Valcea, la iesirea din localitatea Talmaciu, se face stanga pe DJ105G.

  • cu trenul : pe relatia Sibiu – Talmaciu – Rm. Valcea – Craiova (linia 201 mers CFR) – coborare in halta Turnu Rosu.

DSCF3862

Comuna Turnu Rosu este situata la poalele Muntilor Fagaras, pe malul raului Cibin, in punctul de confluenta al acestuia cu raul Olt. Pe partea dreapta cum mergeti pe DJ105G curge raul Cibin cu frumoasa sa lunca inverzita si cu minunatele salcii ce isi pleaca frunzele spre apa. Locul este ideal pentru pescuit si pentru intins cortul. Peste rau se vad culmile Munilor Fagaras.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe partea stanga a drumului se zaresc Calcarele de la Turnu Rosu – rezervatie geologica de calcare eocene. (acest site prezinta in detaliu localitatea Turnu Rosu)

Această prezentare necesită JavaScript.

In acelasi timp datorita asezarii sale la intalnirea a 3 lanturi muntoase : Muntii Fagarasului, Muntii Cibinului si Muntii Lotrului, localitatea Turnu Rosu este ideala pentru parcurgerea acestor munti.

DSCF3905

Unul din trasee porneste din centrul localitatii pe marcaj „cruce rosie” intai pe un drum forestier lung de 3 km care te duce la Manastirea Turnu Rosu. Pe marginea drumului veti gasi paraul Vaii Caselor. Drumul forestier continua si mai sus de manastire, pana la confluenta Vaii Caselor cu Paraul Pietros. De aici urcati pe poteca abrupta (Cararea Soimilor) marcata cu o cruce rosie printr-o padure de fag, in serpentine, pana la poiana Pleasa (o jumatate de ora). De aici se ajunge in poiana Camarnic. Urmeaza Chica Pietrelor, Chica Fedelesului si creasta Fagarasului, de unde se poate ajunge spre varfurile Negoiu si Moldoveanu. Pe drumul forestier se poate urca decat cu o masina cu garda sus, iar pe alocuri drumul se stramteaza incat cu greu incap 2 masini.

Această prezentare necesită JavaScript.

Numele de Tunu Rosu provine de la o asezare militara ridicata in anul 1370 de catre regele Ludovic construita din caramida rosie si care avea rolul de aparare a granitei dintre Principatul Transilvaniei si Tara Romaneasca. Astazi se vede de pe soseaua E81 Valea Oltului, in localitatea Boita, un turn din caramizi rosii numit „Turnul spart”, ramasita a acestei fortarete. Aceasta asezare la granita dintre cele doua state romanesti a facut ca pana la catolicizarea fortata a Transilvaniei, comuna sa fie sprijinita de catre domnitorii Tari  Romanesti : Matei Basarab, Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu si Stefan Cantacuzino. Domnitorul Matei Basarab va construi la Turnu Rosu Biserica Sf. Nicolae.

DSCF3861

Manastirea Turnu Rosu. Nu se cunoaste exact data construirii manastirii vechi, daramata la sfarsitul secolului XVIII (in 1761) de generalul Bucow, din dorinta imparatesei Mariei Tereza de a impiedica patrunderea credintei ortodoxe din Tara Romaneasca in Transilvania, dar in ruinele acesteia s-a gasit o caramida avand inscris anul 1601 si o scandura de stejar de pe acoperis avand scobita inscriptia 1661. O mica biserica a fost ridicata din nou pe aceste locuri in 1850. Alaturi de biserica veche (renovata in 1985) s-a construit, dupa 1990, un paraclis din lemn. Manastirea Turnu Rosu a fost sfintita in 1994.

manastirea turnu rosu

La 20 septembrie 2009 se incepe constructia unei noi manastiri langa cea veche. Constructia inca este in lucru si slujbele se tin la subsolul bisericii intr-o incapere special amenajata. Cand am vizitat pentru prima data manastirea am ramas profund impresionat si mi-as dori sa mai revin aici.

Această prezentare necesită JavaScript.

Hramul manastirii este Adormirea Maicii Domnului si se serbeaza in fiecare an, in prima duminica dupa 15 august (Sfanta Maria).

DSCF3873

Biserica Sf. Nicolae. Biserica a fost ctitorita de logofatul Toma Beceriul in numele domnitorului Matei Basarab si a sotiei sale Elena in anul 1653. Portretele domnitorului si ale sotiei se gasesc pe fatada de nord. Din lacasul de cult initial au mai ramas doar pronaosul si naosul care astazi alcatuiesc actualul pronaos. 

manastirea sf nicolae

Este asezata aproape de centrul comunei. Zidurile au grosimea de aproape 1 metru. A fost pictata in fresca la interior si exterior de catre pictorul Mihail Craciun Oprea in anul 1750. Arhitectura bisericii este in stil muntean. Turnul inalt, in stil gotic, a fost ridicat in anul 1750. Incinta a fost marita datorita numarului mare de credinciosi, in 1828. Tot atunci s-a sapat in piatra o pisanie cu urmatorul text: 

Cu vrerea Tatalui si cu sporirea Fiului si cu savarsirea Duhului Sfant facutu-s-a aceasta sfanta si dumnezeiasca Biserica din temelie de crestinul Domnul Tarii Romanesti Matei Basarab Voievod, intru cinstirea hramului Sfantului Nicolae al Miralichiei, ca sa fie pomana desavarsita in veci. Drept aceea si noi robii lui Dumnezeu si mai mici robi ai Mariei Sale, crestinul Matei Voievod, jupan Tamas beceriul, Ioan Logofatul si Radu Postelnicul, feciorii lui Tamas si ispravnici de Maria Sa trimisi, nevoit-am de-am vazut si inceputul si sfarsitul si s-au ridicat aceasta Biserica cu cheltuiala Mariei Sale Voievodul si noi inca am dat ce am putut ca sa avem si noi pomana. 1653

Această prezentare necesită JavaScript.

Deasupra usii de la intrare se vede stema Tari Romanesti.

DSCF3897

Monumentul eroilor – a fost construit in anul 1945 in cinstea eroilor din comuna cazuti pe campul de batalie in primul razboi mondial. Monumentul este incadrat de 2 tunuri.

DSCF3900

DSCF3901

In zona se mai pot vedea : Ruinele cetatii de la Talmaciu ; Castelul de la Boita si Turnul spart.

P. S. Comuna Turnu Rosu ofera locuri frumoase pentru o mare categorie de turisti, astfel aici putandu-se efectua :  turism montan, turism religios, turism istoric, turism de recreere sau agroturism.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe langa atractiile acestei comune, aveti la dispozitie si zonele inevcinate cum ar fi orasul Sibiu si frumoasa Vale a Oltului. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa mergi si sa te lasi coplesit de frumusetile patriei noastre pe care le descoperi la tot pasul.

Hristos a inviat!

 

2 gânduri despre “Turnu Rosu – o poarta de intrare in Muntii Fagaras

  1. Adevărat a Înviat !
    Un cadru natural minunat unde așa cum ai specificat se îmbină un multiplu turism de care este bine să ne aducem aminte când avem ocazia de a vizita aceste locuri. Articolul tău mi-a amintit de momentele minunate petrecute acum mulți ani la Sibiu și Păltiniș.
    O săptămână Luminată cu toate cele bune !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.