Publicat de: peregrinprinlume | august 8, 2015

Pe urmele lui Tito : Serbia si Muntenegru

Iata-ne ajunsi la a doua zi a excursiei noastre prin tarile ex iugoslave unde ne vom ocupa de Republicile Serbia si Muntenegru. Pentru ca toate cele 6 republici au istoria comuna pana la despartire, vom puncta mai jos cateva repere istorice din fosta Iugoslavie.

ziua 2_cr

 

Republica Serbia sau fosta Iugoslavia este singurul vecin al tarii noastre cu care nu am fost in razboi niciodata si cu care am avut o relatie foarte buna de prietenie, inceputa inca din timpul in care Imperiul Otoman pornise cucerirea Europei.

IMG_20150728_084816_cr

Dupa primul razboi mondial se constituie pe teritoriul Serbiei, regatul Iugoslaviei format din cele 3 mari confederatii : Serbia, Croatia si Slovenia. In aprilie 1919, lua nastere in Iugoslavia Partidul Comunist, care avea sa fie scos in afara legii in anul 1943.

IMG_20150728_115628

In anul 1937 in functia de secretar general al  Partidului Comunist din Iugoslavia este ales Iosif Brop Tito. Deoarece in aprilie 1941 Iugoslavia regala nu mai exista, Tito si-a propus refacerea Iugoslaviei intr-un sistem federal condus de el si Partidul Comunist. In anul 1941 Germania nazista ocupa Iugoslavia, iar Croatia isi declara independenta cu ocazia aceasta. In aceste conditii conducatorul Tito impreuna cu partizanii sai lupta si rezista eroic in fata nazistilor.

In anul 1945 Frontul National condus de Iosif Brop Tito detine victoria in alegeri la 29 noiembrie, iar partidul sau adopta 2 documente de importanta nationala. Unul din ele era abolirea monarhiei, iar celalalt formarea Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, formata din republicile federale : Serbia, Croatia, Muntenegru, Bosnia Hertegovina, Macedonia si Slovenia.

Astfel Tito a fost primul dictator comunist, sef al partidului, al guvernului si maresal al armatei. Modelul urmat de Tito a fost modelul de conducere sovietic al presedintelui Stalin.

IMG_20150728_115748

In anul 1992 Croatia, Bosnia Hertegovina, Macedonia si Slovenia si-au declarat independenta, iar celelalte 2 state Serbia si Muntenegru au format Republica Federala Iugoslavia. Din Republica Federala Iugoslavia mai faceau parte si 2 tinuturi autonome : Voievodina si Kosovo. In anul 2006 Muntenegru si-a proclamat independenta astfel ca Iugoslavia a disparut, ramanand cele 6 state independente si cele 2 provincii autonome.

Republica Serbia are capitala la Belgrad. Principalele orase ale Serbiei sunt : Novi sad, Nis, Subotica, Kracujevac, Cacak si Uzice. Limba oficiala este sarba, cu exceptia provinciei autonome Voievodina unde pe langa limba sarba apar ca limbi oficiale romana, maghiara si slovaca. Moneda sarbilor este „dinarul sarbesc”. La unele magazine care sunt pe traseul autocarelor se poate efectua plata si in euro. Cel mai convenabil este sa platesti cu cardul, majoritatea unitatilor fiind dotate cu POS.

DSCF4705

Orasul Belgrad este situat in Campia Panonica la confluenta celor 2 rauri Dunarea si Sava. Populatia este in jur de 1.750.000 de oameni. Toponimul cuvantului Belgrad este „Orasul Alb”. Podurile peste raul Sava despart orasul in 2 parti : Starigrad (orasul vechi) si Novi Beograd (orasul nou). Ca obiective turistice importante in Belgrad gasim catedrala Sf. Sava (cea mai mare catedrala ortodoxa din lume) si Cetatea Kalemegdan – cetatea simbol al orasului.

DSCF4715

Pentru timp liber in oras se gasesc numeroase cafenele, terase si restaurante. „KAFANA” este carciuma traditionala sarbeasca unde se poate asculta muzica ce l-a inspirat pe renumitul cantaret Goran Bregovic. Aici se poate participa la o cina sarbeasca, si se pot face croaziere pe cele 2 rauri, Dunarea si afluentul sau Sava.

DSCF4683

Catedrala Sf. Sava. Este cea mai mare catedrala ortodoxa din lume si poate fi zarita din orice colt al orasului. Catedrala este situata pe dealul Vracear in centrul orasului unde cu 800 de ani in urma armatele turcesti aveau sa arda oasele Sfantului Sava. Sfantul Sava este cel mai cinstit sfant din Serbia si Muntenegru.

Sf. Sava Belgrad

Biserica are inaltimea de 70 de metri, 81 de metri de la nord la sud si 91 de metri de la vest la est, punctul cel mai inalt avand 134 de metri, iar crucea aurita de pe turla principala, 12 metri.

DSCF4670

Catedrala este sediul Arhiepiscopei Belgradului si are 18 cruci aurite si 49 de clopote. Suprafata catedralei este de 3500 mp. Sub catedrala se afla o alta biserica de 1800 mp, unde se pastreaza fragmente din vesmantul sfantului Sava. Astazi interiorul catedralei este in renovare si nu am putut sa admiram mozaicurile si picturile.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cetatea Kalemegdan a fost construita inca din timpurile triburilor trace si constituie una din cele mai importante vestigii istorice ale sarbilor. Cetatea este cucerita de celti, apoi de romani, turci si bulgari. Pentru a ajunge la cetate trebuie sa parcurgi mai intai frumoasa strada pietonala Kneza Mihailova.

DSCF4724

Desi este una din cele mai vechi fortificatii din Europa, te surprind zidurile frumos conservate care inca mai stau in picioare. Cetatea este situata in cel mai mare parc al orasului, de unde ai o panorama  asupra orasului si a celor 2 rauri Dunarea si Sava. La 15 februarie cand este ziua nationala a Serbiei cetatea Kalemegdan se imbraca in straie de sarbatoare.

DSCF4729

Zidurile exterioare ale cetatii au fost construite in secolul al XIII lea de catre armatele austro-ungare in forma de zig zag. Astazi se pot vedea Poarta Despotului, Poarta Zidan, Poarta cu Ceas si Poarta Karageorge. In incinta cetatii se gaseste si Muzeul Militar.

Această prezentare necesită JavaScript.

Am parasit orasul Belgrad si ne-am indreptat spre orasul Cacak – Prijepolie unde am trecut granita in Muntenegru intrand imediat in Durmitor Park, Canionul Tara, Canionul Moraca, capitala statului Muntenegru Podgorica si cazarea in Cetinje la Hotel Grand.

Republica Muntenegru.

DSCF4745

Durmitor Park. Este un parc natural situat in Alpii Dinarici. Cel mai inalt varf muntos din acest parc se gaseste in Masivul Durmitor, are o inaltime de 2522m si se numeste Bobotov Kuk.

DSCF4774

Soseaua serpuieste prin munti trecand prin numeroase tuneluri, poduri, viaducte, strabatand Canionul Tara, Canionul Moraca si alte canioane de importanta mai mica. Parcul Durmitor este inclus in lista Patrimoniului Unesco. O atractie deosebita a parcului o reprezinta cele 18 lacuri glaciare dintre care cel mai reprezentativ este Lacul Negru (Crno Jezero). Parcul Durmitor este strabatut si de calea ferata Belgrad – Podgorica – Bar.

DSCF4893

 • Canionul Tara. Are o lungime de 70 km si o adancime de 1300 m in punctul sau cel mai de jos. Este considerat dupa dimensiuni ca cel mai mare canion din Europa si al doilea dupa canionul american. Un punct de observatie si un important loc turistic este Popasul Belvedere, loc unde poti sa te opresti sa admiri peisajul, sa mananci bine, sa practici sporturi extreme. Inainte de popas se trece pe un pod construit inca din anul 1940 care se numeste Durdevica Tara. Podul are o lungime de 365 m si este sprijinit pe 5 arcade de beton. Podul are si trotuar pietonal pe ambele parti asa ca de pe el se poate admira frumosul rau Tara care da numele canionului. Pentru iubitorii de sporturi extreme se poate incerca tiroliana si rafting-ul pe raul Tara. Dupa podul Belvedere ne continuam drumul si intram prin cheile raului Tara.

DSCF4781

 

DSCF4811

 

Această prezentare necesită JavaScript.

 • Canionul Moraca. Canionul Moraca este mult mai spectaculos dupa parerea mea si face parte din acelasi parc Durmitor. Aici am trecut pe langa locul unde a avut loc accidentul cu autocarul de romani care s-a rasturnat in canion. Dumnezeu sa-i odihneasca si sa aiba mila de familiile lor!

Această prezentare necesită JavaScript.

 • Linia feroviară Belgrad – Podgorica – Bar. In anul 1976 conducatorul Iugoslaviei Iosif Brop Tito da in exploatare calea ferata de mai sus. Linia este electrificata si durata calatoriei cu trenul este de 10 ore. Calea ferata Belgrad – Podgorica este situata la inaltimea de 1300 m si cuprinde 254 de tuneluri cu o lungime totala de 114 km ce strapung muntele si 435 de poduri si viaducte cu lungimea totala de 14 km. Aceasta cale ferata a fost folosita inital de Tito pentru a plimba oficialitatile straine care vizitau Iugoslavia. Este o ruta spectaculoasa care trece prin canionul Moraca si care iti ofera niste privelisti de neuitat. Din autocar se poate vedea aceasta cale ferata in timp ce strabati soseaua din canionul Moraca. Sunt 2 trenuri pe zi in fiecare sens, unul ziua si unul noaptea.

IMG_4846

In aceasta excursie am intalnit niste oameni minunati cu care am hotarat ca in viitorul apropiat, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa parcurgem drumul de la Belgrad la Bar pe calea ferata. Am sa va tin la curent cu poze, descrieri, etc.

IMG_4850

Multumesc mult colegei mele din excursie Alice, pasionata de munti, calatorii si fotografii, care a reusit sa surprinda in timp ce autocarul rula prin canion, trenul care circula pe aceasta linie. Ii multumesc deasemenea pentru permisiunea de a posta in articolele dedicate acestui circuit cateva poze care ii apartin.

IMG_4878

Un articol intresant care a intarit ce a spus ghida noastra si care cuprinde si alte rute cu trenul din Europa de est se gaseste la link-ul de mai jos http://george2210.blogspot.ro/2011/04/cele-mai-spectaculoase-calatorii-cu.html

IMG_4405

Orasul Podgorica. Este capitala statului Muntenegru fiind una din cele mai vechi asezari din Balcani. Orasul este situat între cinci rauri : Zeta, Moraca, Ribnica, Cijevna și Sitnica avand o suprafata de 1441 kmp si o populatie de 170.000 de oameni. Orasul este situat in zona de campie a Muntenegrului. In timpul celui de-al doilea razboi mondial orasul a fost distrus partial, asa ca mare parte din cladiri sunt de constructie noua. In anul 1946 orasul a luat numele lui Tito numindu-se astfel Titograd.

Această prezentare necesită JavaScript.

Zona inconjuratoare a orasului este o bogata zona agricola, pomicola si viticola, datorita albiilor raurilor pomenite mai sus.

DSCF4939

Obiectivele turistice importante din Podgorica sunt : Biserica Invierii Domnului care serveste drept catedrala a Mitropoliei Muntenegrului, Vechiul oras turcesc, Turnul ce ceas turcesc, Moscheea Omanagic, Moscheea Starodoganjska, Cetatea Ribnica, Vechiul pod peste raul Ribnica.

DSCF4930

Indicatoare cu aceste obiective se gasesc in tot orasul.

DSCF4947

 

Această prezentare necesită JavaScript.

In partea administartiva a orasului se gaseste poate cel mai interesant obiectiv turistic si anume : Parcul National Skardarsko cu renumitul Lac Skadar – considerat ca cel mai mare lac din balcani, avand un numar mare de păsări și plante (unele dintre ele sunt foarte rare). Parcul national Skadar a fost declarat parc national in anul 1983 si se gaseste pe valea Zeta – Skadar, care apartine din punct de vedere administrativ atat orasului Podgorica cat si orasului Bar. Lacul are o suprafata de 391 kmp si se imparte intre 2 tari : 2/3 din lac apartin Muntenegrului si 1/3 din lac apartine Albaniei. Datorita construirii unui nou tunel rutier, in 20 minute se poate ajunge din parc la tarmul Marii Adriatice. In cuprinsul acestui parc natural se pot vizita rezervatii geologice, se pot observa pasari in habitatul lor natural, se poate face speologie, turism cultural si religios, turism de agrement, etc. Noi nu l-am vizitat dar l-am amintit ca o posibila destinatie viitoare de vizitare.

DSCF4931

Orasul Cetinje. Este capitala istorica a Muntenegrului, unde se afla si resedinta oficiala de vara a presedintelui Muntenegrului. Orasul are o istorie foarte bogata de-alungul timpului.

In Cetinje se gaseste o frumoasa manastire ctitorita in anul 1701 de catre domnitorul Ivan Crnojevic. Manastirea poarta hramul Sfantul Petru si reprezinta un simbol al spiritualitatii din Muntenegru si al iubirii de libertate.

Muzeele din Cetinje sunt:

 • Muzeul Mănăstirii Cetinje
 • Muzeul de Stat
 • Muzeul „Petar Petrovic Njegoš”
 • Muzeul Etnografic
 • Muzeul Industriei Electrice
 • Muzeul de Istorie
 • Muzeul de Artă

Orașul Budva are o varstă de cca 3.500 de ani, ceea ce il face să fie cel mai vechi oras de pe malurile Marii Adriatice. Inainte de cucerirea romana teritoriul orasului si mai precis al intregii tari Iugoslavia era locuit de triburile ilirice. In anul 168 Imperiul Roman ocupa Muntenegrul de astazi. Zona Fiordului Kotor si Budva intra sub influenta Imperiului Roman de Apus, cealalta parte a Muntenegrului intrans sub influenta Imperiului Roman de Rasarit. In secolul VII aici se stabilesc slavii, care se crestineaza. In urma schismei de la anul 1054 din Biserica Crestina, Serbia, Muntenegru si Macedonia raman ortodoxe, in timp ce Croatia si Slovenia raman catolice.

budva

In Evul Mediu apare Regatul Zeta (de la numele unui mic rau ce strabate Muntenegrul), unde suprematia o aveau sarbii. A urmat apoi dominatia Republicii Venetia intre anii 1458 – 1797 care si-a impus dominatia numai asupra Marii Adriatice. Trebuie precizat ca restul Muntenegrului era sub ocupatie otomana inca din anul 1516.

IMG_20150729_072230

Aceste repere istorice raman valabile si pentru celelate tari ex iugoslave, Croatia si Slovenia pe care le vom prezenta in articolele viitoare.

DSCF5020

Orasul Budva are o populatie de 22000 locuitori. Are 235 zile insorite pe an si este vizitat de aproximativ 500.000 de turisti anual. Plaja amenanjata se intinde pe o lungime de 11 km, in timp ce lungimea totala a litoralului muntenegrean este de 45 km. Fiind un oras cu oameni foarte bogati este numit si Kuveit-ul muntenegrean. Trebuie precizat ca dintre cele 6 tari exiugoslave, Serbia este singura tara fara iesire la mare.

DSCF5021

Fiordul Kotor este cel mai sudic fiord din Europa Centrala si de sud intinzandu-se pe o lungime de 28 km. Traversarea lui spre granita cu Croatia se face cu ferry boat-ul (ceva asemanator cu bacul romanesc de la Dunare).

DSCF5030

Această prezentare necesită JavaScript.

P.S. In episodul urmator vom face un tur de forta prin Coasta Dalmatiei si Croatia Medievala.

Reclame

Responses

 1. Foarte bine documentat si structurat!

  Apreciază

 2. […] Dunarea este al doilea fluviu ca lungime si ca debit din Europa, dupa fluviul Volga. Lungimea fluviului Dunarea este de 2857 km. Km 0 al Dunarii este considerat  Farul vechi de la Sulina. Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra, Germania sub forma a doua rauri : Breg si Brigach care se unesc in oraselul german Donaueschingen dand nastere astfel fluviului Dunarea. Acesta strabate continentul Europa de la vest la est trecand prin 10 tari si 4 capitale de stat. Tarile strabatute de Dunare sunt : Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria,  Republica Moldova si Ucraina. Cele 4 capitale europene starbatute de Dunare sunt : Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad. […]

  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: