Coasta Dalmatiei si Croatia medievala


Iata-ne ajunsi si in Republica Croatia trecand pe la punctul de frontiera cu Republica Muntenegru, Bijela. Am iesit din munti si am mers de-alungul Marii Adriatice pe coasta Dalmatiei, pana in Insula Krk si capitala Croatiei, Zagreb. Croatia este o tara in forma de potcoava iar pe teritoriul ei se gaseste cea mai mare parte din malul Adriaticii.

Traseul pe care am mers a strabatut coasta Dalmatiei pe ruta Bijela – Dubrovnik – Split – Trogir – Zadar – Plitvice – Krk – Opatija – Zagreb.

dalmatia_cr_cr

Teritoriul actual al Croatiei, a fost ocupat de la inceput de triburile ilirice, populatie indo-europeana care s-a stabilit pe teritoriul fostei Iugoslavia. In primul secol d. Hr, Imperiul Roman cucereste acest teritoriu de la iliri, transformandu-l in provincie romana sub numele de Ilyrium. Desi coasta Marii Adriatice  a fost puternic romanizata, s-a pastrat insa si o puternica influenta greceasca. In primele 3 secole d. Hr au fost 7 imparati romani de neam iliric care au condus imperiul. Cel mai de seama dintre acestia a fost imparatul Diocletian care dupa renuntarea la domnie s-a stabilit  in palatul sau din orasul Split.

DSCF5686

In istorie Imparatul Diocletian a ramas ca unul dintre marii persecutori ai religiei crestine.

In continuare Croatia s-a bucurat de sprijinul Imperiului Bizantin in razboaiele cu bulgarii, macedonenii si sarbii. In anul 1205 Coasta Dalmatiei ajunge sub suzeranitate venetiana, ca mai apoi sa vina randul turcilor. In anii 1806 – 1814 Coasta Dalmatiei si in speta orasul Dubrovnic ajung sub suzeranitate franceza in timpul domniei lui Napoleon. In urma Congresului de la Viena se ajunge sub ocupatia austro-unagara pana in 1918, cand isi declara independenta si va face parte din regatul Iugoslaviei.

DSCF5107

Istoria Croatiei este strans legata de istoria celorlalte tari ex-iugoslave pana in momentul declararii independentei in iunie 1991. Din punct de vedere religios este o tara catolica, deoarece a fost sub influenta Imperiului Roman de Apus.

In Croatia ca si in celelalte tari ex-iugoslave se poate calatori cu buletinul. Moneda croatiei este „kuna”. Pentru a vizita muzeele si a cumpara din magazin este nevoie sa schimbati valuta in kuna croata. Este bine ca schimbul valutar sa se faca la o banca, deoarece bancile nu percep comision. Preturile in Croatia sunt mai mari ca in celelalte tari ex-iugoslave. Trebuie precizat ca in Croatia nivelul de trai este mai ridicat fata de al nostru, iar preturile sunt si ele pe masura.

DSCF5350

Cand vizitezi un oras primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa mergi la Centrele de Informare Turistica si sa ceri harta cu obiective a orasului si ghidul de prezentare. Aceste materiale se distribuie gratuit (hartile din imaginile de mai jos si din articolele care vor urma fac parte din acele ghiduri de care am pomenit).

dubrovnik vechi

Centrul de informare turistica Dubrovnik

Orasul Dubrovnik are o populatie de 42000 de locuitori si este inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Orasul este una din cele mai importante statiuni de la Marea Adriatica. Numele provine de la cuvantul slav „dubrava” toponim al padurilor de stejar ce inconjurau zona, iar numele latin al asezarii era „Ragusa”.

DSCF5104

Inca din secolul VII apar constructiile fortificate in orasul vechi si apoi se construiesc primele ziduri. Lungimea zidurilor este de 2 km si se pot vizita contracost. In anul 1667 are loc un cutremur puternic care distruge vechiul palat si cateva cladiri importante. Cetatea este recladita si se adauga cele 2 fantani din interior, care erau de fapt izvoare de apa captate si folosite pentru alimentarea cetatii cu apa. Astazi de la acele fantani poti sa bei apa rece, mai ales in zilele toride de vara. Cetatea are la exterior 4 turnuri rotunde de supraveghere si 2 turnuri interioare numite Sf Ioan si Sf Laurentiu.

DSCF5099

Accesul dinspre uscat se face pe Poarta Pile formata din 2 randuri de ziduri cu sant de apa intre ele si se continua cu artera principala unde se gaseste Turnul cu Ceas (asemanator cu cel din Piata San Marco din Venetia). In Dubrovnik se gaseste cea mai veche farmacie din Europa, situata langa biserica franciscana si care se viziteaza contracost.

Această prezentare necesită JavaScript.

Obiectivele importante ale orasului sunt trecute pe harta din imaginea de mai sus.

Astfel se mai pot vizita Catedrala, Biserica Sf Vlaho (patronul si ocrotitorul orasului), Palatul Rectorilor, Turnul cu Ceas.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pentru o vedere de ansamblu a orasului va recomand sa va inscrieti intr-o croaziera care se organizeza de jur imprejurul orasului. Locurile de inscriere sunt chiar in capatul aleii centrale din port.

tambura - instrument popular croat

…tambura -instrument muzical popular croat (poza de la Alice)

Trebuie precizat ca in aceste statiuni si orase de pe Coasta Dalmatiei se gasesc numerosi cantareti, cu instrumente traditionale (sau cu chitare), sau formatii de muzica care canta in piete.

Orasul Split. Orasul este cel mai important si mai mare port de pe Coasta Dalmatiei, fiind considerat al doilea mare oras din Croatia dupa capitala Zagreb. Are o populatie de 270000 locuitori si o istorie foarte veche. Orasul Split a fost intemeiat de greci sub numele de Salona, dezvoltandu-se foarte mult in timpul ocupatiei romane (sub conducerea imparatului Diocletian).

DSCF5241

Intre orasele Split si Dubrovnik circula zilnic 2 curse de vapoare.

IMG_20150814_155010_cr

La Split Imparatul Diocletian construieste in anul 285 un palat care ii poarta numele si unde se retrage spre sfarsitul domniei si al vietii. Cunoscut ca un bun reformator si reorganizator al Imperiului Roman, a ramas in istorie ca unul din cei mai mari persecutori ai crestinilor din imperiu. La putin timp dupa moartea sa crestinismul devenea religie libera si oficiala a Imperiului roman prin decretul imparatului Constantin cel Mare (devenit ulterior sfant impreuna cu mama sa Elena).

palatul diocletian

Palatul lui Diocletian este monument Unesco si este situat pe malul marii, apartamentele regale avand iesire spre mare. Lungimea palatului este de 250 m si latimea de 180 m. Palatul avea 4 porti de intrare impunatoare : Poarta de fier, Poarta de bronz, Poarta de argint si Poarta de aur. Existau si 4 turnuri de aparare situate in cele 4 colturi din care astazi au ramas numai 3. In curtea interioara a palatului se gasea si mausoleul lui Diocletian, unde pe ruinele lui se construieste in secolul VII o biserica crestina.

Această prezentare necesită JavaScript.

Iesind din palat pe Poarta de aur ajungem la o statuie impunatoare a Sfantului Grigorie din Nin (Sf. Grgur Ninski). Acest sfant care a trait in secolul IX, a introdus pentru prima data in biserica croata slujbele in aceasta limba. Pana atunci slujba se tinea in limba latina, iar marele merit al acestui sfant a fost ca a tradus cartile liturgice din limba latina in limba poporului sau, croata. Lucrul acesta a facut ca un mare sculptor al Croatiei Ivan Mestrovic, sa-i ridice sfantului o statuie impunatoare. Se spune ca daca pui mana pe degetul mare de la piciorul stang al Sfantului ai noroc in viata si sanatate.

sf grigore de Nin

DSCF5257

harta split

IMG_20150814_154004_cr

IMG_20150814_154902_cr

In Split, pe langa Palatul lui Diocletian, se pot vizita si urmatoarele muzee importante (le-am enumerat pe cele care au si pagina de prezentare in limba engleza).

Această prezentare necesită JavaScript.

Trogir. (link catre Centrul de Informare Turistica)

Cu o vechime de 2300 de ani, orasul Trogir este un oras care poseda o istorie si o arhitectura bogata. Aceasta arhitectura in stil romanic, gotic, baroc, renascentist se impleteste cu cea moderna facand ca orasul sa fie foarte frumos si spectaculos. Si toate aceste stiluri s-au impus datorita diferitelor popoare care au trait in zona actualului oras.

DSCF5404

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Orasul a fost fondat in secolul III i. Hr de catre colonistii greci veniti din Insula Vis si pana in epoca romana a fost un port important la Marea Adriatica. Odata cu dezvoltarea Dubrovnikului (vechiul port Salone), orasul Trogir a pierdut suprematia. In evul mediu au fost sub ocupatie genoveza, apoi in secolele XIV – XV a trecut la venetieni, apoi la turci.

turnul san marco

Bisericile si majoritatea cladirilor dateaza inca din secolul XII. In sec XIII, celebrul sculptor Radovan a imbogatit orasul cu sculpturi celebre. Printre obiectivele importante din acest oras aminim turnurile venetiene : Turnul San Marco si Cetatea Kamerlengo.

DSCF5420

Zadar. (link catre Centrul de Informare Turistica)

Orasul Zadar este un oras atestat inca din secolul IV i. Hr cand era locuit de triburile ilirice. De-alungul timpului si diferitelor cuceriri la care a fost supus (ca si celelate orase de pe Coasta Dalmatiei pomenite mai sus) a suferit multe distrugeri si pierderi, dar de fiecare data orasul s-a redresat, astazi devenind unul din cele mai interesante asezari de pe Coasta Dalmatiei. Mai multe detalii in link-ul de mai sus.

harta zadr

Desi sunt o multime de lucruri de vazut in acest oras ne vom opri la 2 obiective interesante : Orga marina si Salutul Soarelui.

Orga marina. In partea de vest a orasului, pe faleza, pe o distanta de 75 metri se intind niste scari de piatra alba sub care au fost construite 35 de tevi de diferite grosimi. Aerul impins de valuri trece prin aceste tevi si provoaca diverse sunete muzicale; sunetele se aud diferit in functie de intensitatea si de puterea valurilor. Cel care a construit acest unicat a fost arhitectul croat Nikola Basic in anul 2005, impreuna cu Universitatea de constructii din Zagreb.

Un link cu un video : http://www.zadar.travel/en/multimedia/video/01-01-2011/sea-organ-greeting-to-the-sun#.VdBs3rLtmko sau http://www.zadar.travel/en/multimedia/video/18-01-2011/discover-zadar#.VdBuCLLtmko

DSCF5515

Salutul Soarelui. Cadranul solar are diametrul de 22 m si se gaseste langa Orga Marina fiind format din 300 de placi de sticla multistrat plasate la nivelul marii. Sub aceste placi de sticla se afla panourile solare care produc energia electrica necesara pentru iluminarea falezei seara si pentru crearea impulsurilor luminoase de diferite culori sub influenta valurilor marii. Intensitatea acestor lumini este data de cantitatea de energie solara stocata ziua si de puterea valurilor. Acest cadran este tot opera arhitectului Nikola Basic.

DSCF5520

DSCF5523

Acest cadran solar este realizat ca un model al sistemului nostru solar, astfel ca sunt reprezentate la scara mai mica cele 9 planete. Pe marginea acestuia sunt gravate zilele anului si sarbatorile sfintilor sarbatoriti de Biserica catolica.

Această prezentare necesită JavaScript.

Piata celor 5 fantani. Piata a fost construita in anul 1574 (cand armatele otomane asediau cetatea) pe amplasamentul fostului sant de aparare al unui fort vechi. In locul lui a fost construit un rezorvor mare de apa potabila prevazut cu 5 fantani. Subsolul este asemanator cu cel al Bisericii Cisterna din Istanbul. Piata are forma unui dreptunghi si este inchisa pe 3 laturi de : zidul medieval, Turnul Capitanului si Bastionul Grimani.

DSCF5477

Opatija.

Din tot ce am vizitat pe Coasta Dalmatiei mi-au placut foarte mult orasul Split si Statiunea Opatija. Un link cu date despre Opatija. 

DSCF5682

DSCF5680

DSCF5683

P.S. Ceea ce am prezentat in acest articol este un tur de forta prin aceste frumoase destinatii croate parcurse pe fuga, timpul poposit in ele fiind foarte scurt. Pe mine personal m-au impresionat si oricand as reveni cu placere in aceste locuri. Sper ca aceste informatii va vor fi de folos in eventualitatea planificarii unei vacante pe litoralul Marii Adriatice.

In articolul urmator o sa vorbim si despre celelate 2 locatii anuntate la inceputul prezentarii : Parcul Natural Plitvice si Orasul Zagreb.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

10 gânduri despre “Coasta Dalmatiei si Croatia medievala

  1. Am vizitat si eu Croatia si mi-a placut tot ce am vazut in aceasta frumoasa tara. Abia astept sa-ti vad pozele si sa-ti citesc impresiile din Plitvice, locul care pur si simplu m-a fermecat si si-a castigat un loc special in inima mea. Dar si Dubrovnik mi-a placut tare mult, ca si Opatija, capitala Zagreb dar si alte orase pe care am avut sansa sa le vad…chiar si pe fuga. 🙂 Am scris despre ele pe blogul meu. Imi doresc sa revad Croatia! Spor la scris si la calatorit!

    Apreciază

    1. Am citit jurnalele de calatorie de pe blogul dumneavoastra (inclusiv cele din Croatia si fosta Iugoslavie)si ma bucur ca ati parcurs atatea destinatii frumoase din Europa.Citirea lor m-a ajutat in a imi face o idee despre acele destinatii in care nu ajunsesem.Si eu am fost impresionat de Plitvice, dar totusi un loc frumos din Croatia care a ramas in sufletul meu a fost statiunea Opatija, alaturi de orasul Split. Va doresc calatorii cat mai frumoase si astept sa citesc detaliile in articolele postate.

      Apreciază

  2. Pingback: Parcul Natural Plitvice | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.